9 dingen uit je leven zonder kinderen die je niet waardeerde

dingen die je gaat missen uit je leven zonder kinderen

Weet je nog, toen je geen kinderen had? Hoewel je natuurlijk je bloedjes nooit meer zou willen missen, zijn er genoeg zaken die je voor het ouderschap gewoon nooit op waarde schatte. Puur omdat je geen idee had hoe fijn ze eigenlijk waren…

Neem je leven niet als vanzelfsprekend

You don’t know what you’ve got till it’s gone is een veel gezongen tekst. Meestal in liefdesliedjes, maar eigenlijk gaat het natuurlijk voor veel meer zaken op. Kijk, onze dames verrijken ons leven, daar mag absoluut geen twijfel over bestaan.

Maar met de komst van het ouderschap verdwijnen bepaalde zaken naar de achtergrond. Je kan sommige dingen nooit (of bijna nooit) meer doen zoals vroeger. Van vrijheid tot slaap – je ziet ze hieronder allemaal in het rijtje met zaken die je nooit op waarde schatte tot je kinderen kreeg!

9 dingen die je pas op waarde schat als je kinderen krijgt

Rustig naar de wc gaan

Vroeger kon je als je daar zin in had een gehele lectuurmand doorbladeren of de complete trilogie van Lord of the Rings tot je nemen. Ik had geen idee hoe bijzonder dat eigenlijk was. Tegenwoordig kom ik namelijk nog niet toe aan de datum op de scheurkalender. Voor je het weet staat er een klein dametje bij je dat de wc-rol te pakken probeert te krijgen zodat ze hem helemaal kan uitrollen. Of je oudste dochter heeft een vraag die NU beantwoord moet worden… En anders slaan ze elkaar de hersens wel weer in, waardoor je sneller plast dan het geluid. Of, misschien nog wel de ergste optie van allemaal: het is verdacht stil!

Eten. En proeven wat je eet.

Kijk, dat je vloer verandert in een slagveld, daar kan ik nog wel mee leven. Of dat je soms een beetje moet goochelen met je aandachtsspanne om iedereen te kunnen horen, à la. Maar een hap in je mond steken en daar rustig van kunnen genieten, dat behoort met de geboorte van je kindje voorlopig even tot het verleden. Waarom? Wat te denken van: huilende baby’s, ontevreden dreumesen die het allemaal ‘zelluf’ willen doen, een peuter die haar zusjes brood probeert af te pakken, tiener die het niet eens is met de avondmaaltijd, drie mensen die je tegelijkertijd een verhaal willen vertellen en dan nog je eten dat steeds verder afkoelt, omdat je met allemaal andere dingen bezig bent.

Stilte

Wat was dat ook alweer (behalve ontzettend verdacht)?

Een gezellig interieur

Leuk hoor, zo’n sfeer verhogende kandelaar van porselein in je vensterbank, vaas vol bloemen of kaarsen die zouden moeten zorgen voor een knusse aanblik van je interieur. Dat werkt vast met kinderen die luisteren. Of de iets bedeesdere kinderen die rustig afwachten waar ze wel en niet mogen aankomen.

Toen Rose en May jonger waren, hebben we uiteindelijk alles gewoon weggehaald. Wachten tot er een ongeluk zou gebeuren, leek ons toch minder leuk dan die kale vensterbank. Sinds kort staat hier en daar weer wat en het lijkt gelukkig goed te gaan. Biedt in elk geval perspectief voor kerst!

Ook dat mooie hoogpolige vloerkleed dat je zo knus vond staan, blijkt na de komst van de kinderen geen goed plan meer. De één spuugt er overheen, de ander duwt er in een onbewaakt ogenblik haar broodkorst met jam in en de derde loopt met moddervoeten naar je toe om snel iets te zeggen. Goodbye eyecatcher, welcome smoezelig vodje.

Uitslapen tot je vanuit jezelf wakker wordt

Eigenlijk is het achteraf gezien zonde dat ik zo vaak ben gaan stappen: al die keren dat ik veel te laat naar bed ging, had ik alvast een energievoorraad kunnen opsparen voor nu. Tegenwoordig slaap ik niet meer uit. Zelfs wanneer de kinderen allemaal een goede nacht hebben, word ik uit automatisme rond 3 uur wakker. En om 4, 5 en 6 uur, waarna ik de dag maar begin. Soms wel jammer, ik had echt talent voor het slapen van dat welbekende gat in de dag!

Spontaan op reis kunnen

Weliswaar ben ik zelf geen reislustig type, maar toch. Gewoon op de bonnefooi je koffer volplempen met wat kleding, ticket boeken en neerploffen op een Canarisch Eiland naar keuze? Je wandelschoenen aan en spontaan gaan hiken in Wales? Het Noorderlicht zien? Tot over een paar jaar!

Feesten tot diep in de nacht

Inmiddels heb ik de mazzel dat ik gewoon te oud ben voor de gemiddelde club. Maar een feestje pakken, zoals vroeger? Ik moet er niet aan denken. De kleintjes zijn gewoon vroeg in de ochtend weer wakker en zelfs als ze ergens anders logeren, dan kan ik niet meer uitslapen.

Het is verder wel oké hoor, misschien moeten we de feestjes ook gewoon naar ons thuis halen? Lekker met je vrienden, dan is het sowieso gezellig. Maar toch. Dansen tot de zon opkomt gaat hem geloof ik nooit meer worden!

Sporten en je conditie op peil brengen

Sommige moeders gebruiken hun kind gewoon als levende dumble. Ik zou dat ook wel willen, maar hier lukt het me maar niet om samen te sporten. En naar de sportschool is geen optie. De fijnste heeft namelijk geen kinderopvang en ik wil mijn moeder ook niet voor ieder wissewasje laten opdraven. Die heeft het druk zat. Wachten tot ze naar de basisschool gaan dus!

Je huishouden kunnen doen

Nu weet ik best dat er genoeg mensen zijn die een strak huishouden hebben en waar je van de vloer kunt eten. Ik vind het knap hoor, echt! Maar hoe dan? Als ik aan de ene kant bezig ben, gooit één van de kinderen ‘per oeps’ de emmer vol sop om. En als ik probeer iets uit te zoeken, rolt er geheid eentje van het bed op zijn hoofd. ‘s Avonds laat gaat het hem gewoon niet meer worden. Misschien tegen de tijd dat ik weer ga sporten…

Tja, had ik maar geen kinderen moeten krijgen?

Internet zit vol heerlijk zure mensen die ongetwijfeld denken: waarom heb je dan kinderen? Fair enough. Maar die hebben waarschijnlijk zelf geen kinderen. Of die weten niet dat klagen soms oké is en niks zegt over hoe onwijs veel je van je kinderen houdt. En dat er gelukkig minstens zoveel momenten tegenover staan die je hart doen smelten. Dingen die je pas snapt als je kinderen krijgt.

Dan maar maximaal één keer per maand uit eten gaan en proeven wat er op je bord ligt, weten dat uitslapen pas weer komt over achttien jaar en rustig kunnen plassen komende jaren een utopie is; dat maakt het alles waard.

(En nu even heel eerlijk over die stilte? Op een enkele keer na, vind ik het eigenlijk heel erg fijn dat die wordt opgevuld door drie kinderstemmetjes)

Zijn er dingen die jij pas op waarde schatte nadat je kinderen had gekregen? Wat mis jij uit je leven voor het ouderschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

22 thoughts on “9 dingen uit je leven zonder kinderen die je niet waardeerde

 1. Een rustig avondje zou wel eens fijn zijn. En wanneer ik die dan heb ga ik eigenlijk te laat naar bed, daar wordt je gelijk voor afgestraft…! Maar ook ik zou het niet willen missen!
  Btw: de wc rol jacht is hier ook favoriet 😉

 2. Haha iets te herkenbaar. Ik ben veel alleen met mijn meiden maar wil nog wel alles doen. Wasje draaien, badkamer poetsen, beddengoed, strijken…nou ik loop minstens 30 keer de trap op en af. Omdat ze ruzie maken, vallen, een snotneus hebben, moeten plassen, moeten eten en ga zo maar door. Het wordt wel makkelijker en later lachen we erom 🙂

 3. Ach, dat gaat allemaal over als ze wat ouder worden. 😉
  Maar wat dacht je van je wijntjes op zaterdagavond moeten laten staan, omdat je je tienerdochter bij een feestje moet ophalen.

 4. Ja, inderdaad precies goed verwoord. En lekker winkelen bijvoorbeeld. Struinen over de markt of door kledingwinkels. Gewoon blijven kletsen met bekenden op straat. Wegdromen in de auto of trein. Nooit te weinig ruimte hebben voor boodschappen. Extra lange behandelingen bij de kapper. Computerspelletjes spelen. De zaterdagkrant lezen. Buiten chillen tot je in slaap valt. Even naar een willekeurige stad gaan. Lekker opruimen op je gemak in huis of kasten herindelen. Haha er is zoveel wat ik nu niet meer doe. Maar het is het zeker waard.

  1. ? vrij volledige lijst! Niks aan toe te voegen. Ach en ooit zijn ze groot, dan denk je met weemoed terug aan dit moment. Zo is het ook weer.

 5. Nu allebei mijn kinderen op school zitten, komen die rustige moment steeds vaker weer terug. Vooral dat alleen naar de wc gaan en zelf je eten op mogen eten vind ik dan fijn 🙂
  Deze week krijgen we een puppy… Ben benieuwd hoe het dan gaat, want dat schijnt hetzelfde zorgschema te geven als een baby… Spannend.

  1. Haha ik snap dat je daar nu weer extra van geniet 😉

   Spannend! In elk geval is de kans best aanwezig dat je die wc-bezoekjes komende tijd wel weer in gezelschap zult doorbrengen…

 6. Dit is zo helemaal waar! 😀
  Ik stel mezelf heel vaak de vraag ‘Wat in godsnaam deed ik vroeger toch met al met mijn tijd? Ik had er toch zeeën van toen?!’ 😀

 7. Ik ben kinderloos maar veel vrienden hebben ondertussen kinderen en geloof me, ik besef HEEL goed hoe waardevol sommige momenten zijn 😉

 8. Hahahaha inderdaad! Hoe herkenbaar ? Niet meer overdag, als je je niet lekker voelt, lekker de tv aanzetten en een gezellig programma in de herhaling kijken. Dat moet dan stante pede worden omgeschakeld naar Nick Jr… ?
  Laat staan dat lekker ziek zijn trouwens. Dat is al helemaal niet aan de orde….

  1. Haha! Ja dat is inderdaad ook zoiets, laatst heb ik het geprobeerd. Rose kroop zelf naar de dvd-speler en zette hem aan. ‘Zo, nu gaan we Dora kijken, mama!’ Beetje jammer! Ziek zijn is inderdaad geen optie meer, tenzij iemand wil en kan oppassen 🙂

 9. Ja het kunnen gaan en staan waar je wilt zonder rekening te houden met opvang. En dan niet alleen wat betreft leuke dingen maar ook met werk. Een heel geregel soms!

 10. Ja, zo herkenbaar! Rustig naar de wc of douchen kan ik echt missen. En het interieur begint nu te veranderen. Laatst rolde hij met gemak naar de plant en lamp. En zelfs als ik hem in een wipstoeltje zet, moet ik uitkijken dat hij niet te dicht naast de wasmand staat haha

  1. Haha ja, douchen is ook zoiets: dan sta je er net twee seconden onder en dan hoor je alweer babygehuil. Zeker in de eerste maanden (misschien zelfs eerste halfjaar) vond ik dat soms zo lastig! Was bijna niet te timen… En idd 😀 Emmers vol sop moet je ook mee uitkijken weet ik inmiddels uit ervaring haha.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten