Molazwangerschap: wat is het? Mijn ervaring

wat is een mola zwangerschap

Tijdens de termijnecho met acht weken zagen we niks op het scherm: geen spartelende embryo, zoals verwacht, maar een druiventrosje – beter bekend als een mola. Maar wat houdt het precies in? Wat zijn de vervolgstappen? En hoe kan het dat ik eerst de diagnose mola kreeg, maar het uiteindelijk toch een miskraam was? In dit informatieve artikel vertel ik je alles over mijn ervaring met de vermeende mola zwangerschap en ons verhaal afliep.

Let op! Deze blog is gebaseerd op mijn ervaring. Voor medische informatie raad ik je aan de patiëntenfolder goed te bestuderen én contact op te nemen met een deskundige (huisarts, verloskundige of gynaecoloog). Zij kunnen je meer inhoudelijke informatie geven en jouw situatie beter inschatten.

Ik had een molazwangerschap (dachten ze)

Wekenlang bloedverlies tijdens de zwangerschap (eerste trimester)

Omdat ik een vroege test deed, wist ik al vanaf drieënhalve week dat ik zwanger was. Wel voelde ik me wat raar. Ik had eigenlijk vanaf het begin af aan bloedverlies. Steeds een beetje na het plassen en met name bruinig, maar evengoed niet zoals ik het herkende van voorgaande zwangerschappen. Het leverde onzekerheid op. Zou ik toch een miskraam krijgen? De krampen die af en toe voorbij kwamen, maakten het er niet beter op.

Wat betekent bloedverlies tijdens het eerste trimester?

Ik zocht zo vaak op internet, de eerste maanden, dat ik inmiddels een vrij compleet rijtje heb:

 • Gesprongen bloedvaatje aan de baarmoedermond (dit komt relatief vaak voor en is vaak onschuldig)
 • Een op handen zijnde miskraam (zeker wanneer hier ook krampen bij komen kijken die lijken op je menstruatie of heviger; al hoeft dit niet)
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Mola zwangerschap (kenmerkend zijn het langdurige bloedverlies en dat je buik sneller lijkt te groeien)

Vertrouw je het niet? Neem dan meteen contact op met je verloskundige. Zij (of hij) kan inschatten of het zinvol is al een vroege echo uit te voeren.

Druiventros op de echo

Meteen viel op dat de echo niet ‘normaal’ was. Ik ging liggen en de verloskundige smeerde gel op mijn buik. Al snel kwam mijn baarmoeder in beeld. Niet met een bewegende embryo, zoals je bij de termijn van acht weken zou verwachten, maar een leeg vlak. Ik zocht nog naar iets dat eventueel kon duiden op een miskraam – waar ik eigenlijk rekening mee had gehouden. Maar ook die was er niet.

Toen de verloskundige een beetje inzoomde, kwamen verschillende zwarte vlekjes duidelijk in beeld. Ze dacht gelijk aan een mola zwangerschap: het kenmerkende ‘druiventrosje’ was duidelijk. Dat is dan ergens het voordeel dat je je extreem ingelezen hebt door de onzekerheid trouwens; ik begreep meteen wat ze bedoelde toen ze de naam mola liet vallen.

Zeldzame aandoening

Gelukkig is de mola zwangerschap een zeldzame aandoening. Slechts 1 op de 2000 zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.

Wat is een molazwangerschap precies?

Wel een placenta geen embryo: de cellen ontwikkelden zich verkeerd

Na de bevruchting reizen de cellen af naar je baarmoeder. Hier ontwikkelen zich, na innesteling, normaal gesproken een placenta en een embryo.

Bij een molazwangerschap gaat daar iets mis. De precieze oorzaak is onbekend – het is dus vooral een kwestie van pech hebben – maar er zijn twee mogelijke opties:

 • Je ontwikkelt een complete molazwangerschap (alleen een placenta, geen embryo)
 • Je krijgt een incomplete of partiële molazwangerschap (daarbij ontstaat wel een embryo, maar deze zal uiteindelijk vrijwel nooit levensvatbaar zijn)

Meer hCG in je lijf

Doordat de placenta overuren draait, maakt je lijf veel meer hCG aan dan gebruikelijk. Dit heeft tot gevolg dat je ook meer last kunt hebben van bekende zwangerschapskwalen. Voor elke vrouw is dit anders. Sommigen moeten vaker spugen dan normaal, een ander is veel vermoeider (dan je normaal bent tijdens een zwangerschap) en een derde merkt hier relatief weinig van.

Woekerende cellen

De cellen waaruit je molazwangerschap bestaat, zijn uiteraard niet de bedoeling. Er is dan ook maar één manier om ze te verwijderen: via een curettage. Anders dan bij een miskraam, waarbij je kan kiezen om af te wachten wat je lijf doet, moet het er operatief uit.

De molazwangerschap kan zich ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor (dit hoeft dus niet). Het is daarom zeer belangrijk de adviezen van je arts nauwkeurig op te volgen en echt de tijd te nemen om hiervan te herstellen. Voor meer inhoudelijke informatie, verwijs ik je graag naar deze officiële patiëntenfolder van de NVOG.

ervaring mola zwangerschap miskraam
Afbeelding, fizkes – Shutterstock

De gevolgen van een mola

Bloed prikken: hCG gehalte controleren

Nadat via echoscopisch onderzoek is vastgesteld dat je inderdaad een mola hebt, wordt je hCG gehalte gecontroleerd. Hiervoor nemen ze in het ziekenhuis enkele buisjes bloed af. De waarden liggen bij een mola zwangerschap als gezegd veel hoger dan gemiddeld.

Curettage in het ziekenhuis (onder narcose)

De vervolgstap is een curettage. Deze gebeurt onder narcose, maar kan ook met een ruggenprik (of combinatie van beiden). De ingreep zelf duurt ongeveer een minuut of vijftien à twintig. Hierbij wordt het grootste deel van de mola zwangerschap verwijderd; de rest moet je lijf zelf doen. Wat je na afloop merkt, verschilt enorm per vrouw. Zo had ik echt helemaal geen pijn, maar geeft het bij anderen een beurs gevoel.

De ingreep viel me eigenlijk enorm mee. De narcose was gek genoeg wel prettig, want daardoor was ik compleet van de wereld tijdens de curettage. Ik wilde het niet bewust meemaken. Hoe jij daarin staat, is persoonlijk. Overleg daarom bij twijfel altijd even met de arts en informeer naar de mogelijkheden.

Emoties na de curettage en de mola zwangerschap

Ook dit is compleet persoonlijk, maar ik wil het daarom toch even benoemen. Voor mij gold bijvoorbeeld dat ik behoorlijk overrompeld was. Ik kreeg te horen dat ik een mola had, moest naar het ziekenhuis en kreeg een operatie binnen twaalf uur tijd. Bovendien voelde ik me niet leeg of verdrietig, maar leken sommigen dat wel van me te verwachten.

Al snel ontdekte ik dat ik hier gewoon op mijn eigen manier mee omga. En dat is oké. De één zal tranen met tuiten huilen, de ander heeft tijd nodig om alles te laten bezinken en een derde huilt er bijna niet om. Laat jezelf niets aanpraten door een ander in elk geval – dat wil ik je maar meegeven.

Er is maar één manier hoe je hiermee om moet gaan en dat is de jouwe. Die is uniek en onvergelijkbaar met hoe een ander het beleeft. Gun jezelf de rust en ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt en geef daar aan toe!

Op controle komen voor bloedwaarden

Na afloop zal je nog een aantal weken op controle moeten komen. Hierbij wordt opnieuw je bloed afgenomen om te zien of de cellen inderdaad afnemen. Na enkele maanden zou het gehalte op nul moeten zijn.

Gebeurt dit niet en nemen de hCG-waarden in je bloed weer toe, dan zullen er vervolgstappen plaatsvinden. De behandeling moet opnieuw plaatsvinden. In uitzonderlijke gevallen kan je ook een chemokuur nodig hebben om de achtergebleven (en groeiende) cellen te behandelen.

Hierover wil ik niet te veel uitweiden. Dit is echt iets dat je zult moeten bespreken met je arts en waarover je als leek weinig kunt zeggen. Het vermeerderen van de hCG waarde betekent vooral dat je een extra behandeling nodig hebt en het traject na afloop dus langer duurt.

Afbeelding, fizkes – Shutterstock

Zwanger raken na een mola zwangerschap?

Wachten tot je arts groen licht geeft

Je kan fysiek gezien op termijn weer zwanger raken na een molazwangerschap. Daarvoor is het allereerst belangrijk dat je hCG waarde weer op nul is en dat je arts groen licht geeft. Bij de één zal dit na iets meer dan een halfjaar zijn, bij de ander duurt het langer. Dat hangt allemaal af van het verloop van je herstel.

Risico op een volgende mola

Wanneer je een keer een mola zwangerschap hebt gehad, is de kans dat het nog eens gebeurt iets verhoogd. Je arts of verloskundige zal dit met je bespreken. Dit is ook de reden dat je een volgende keer een vroege(re) echo zal krijgen om te kunnen controleren of alles er goed uitziet.

Geen mola maar toch een miskraam

Uiteindelijk kreeg mijn verhaal een heel bijzonder staartje. Hoewel de druiventros vrij duidelijk op het scherm verscheen – zowel bij de verloskundige als in het ziekenhuis – bleek ik toch een miskraam te hebben gehad.

Hoe het verhaal precies in elkaar steekt, weet ik nog steeds niet. Wel hoor ik de gynaecoloog nog zo zeggen: ‘Ik vond het weefsel al niet lijken op een mola, maar wilde voor de zekerheid eerst horen van de patholoog of het inderdaad een miskraam was.’ Kennelijk kan je dus ook deze boodschap krijgen.

Uit mijn bloedwaarden, een week later, zagen ze ook dat de hoeveelheid hCG al flink was gedaald. We hebben echt geluk gehad! Want het had zomaar heel anders kunnen aflopen…

Ben jij bekend met een mola zwangerschap? En wist jij dat het deze gevolgen kan hebben?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Andrii Yalanskyi – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Molazwangerschap: wat is het? Mijn ervaring

 1. Jeetje wat moedig dat je hierover schrijft. Over een molazwangerschap had ik nog nooit gehoord. Ikzelf heb na een miskraam een curettage moeten laten uitvoeren omdat het niet natuurlijk lukte.

  1. Dank je wel!

   Ach, dat lijkt me ook rot. Het is al wat dat je moet afwachten… Weet niet hoe jij het ervaren hebt, maar voor mijn gevoel ‘moest’ het er dan maar zo snel mogelijk uit. Maar je hoort ook anders natuurlijk, dat moeders het liefst nog even tijd krijgen om afscheid te nemen.

 2. Jeetje wat naar zeg…voor Farah heb ik ook 4 miskramen gehad..blijft toch altijd een stilstaand stukje verdriet

 3. Wat goed dat je het allemaal deelt. Ik had er voor jouw blogs nog nooit van gehoord. Uiteindelijk wel ‘positief’ dat het een miskraam is geweest, hoe raar dat ook klinkt, om de redenen die je in de andere blog had beschreven. Het natraject van een mola lijkt me een stuk minder prettig.

 4. Ja, mijn schoonzusje heeft dat een keer gehad inderdaad. Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk kan zijn omdat je toch de verwachting voelt van een zwangerschap, en die valt dan in duigen.

 5. ik heb er nog nooit van gehoord maar vind het aardig heftig om te lezen eerlijk gezegd. goed dat je dit een keer deelt, zowel voor de mensen die er onbekend mee zijn als mensen die hetzelfde hebben mee gemaakt.

 6. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Maar had het inderdaad nav jouw verhaal gegoocheld. Het is allemaal een heftig en verdrietig proces, maar iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om.

 7. Voor mij is dit geheel onbekend, ik kreeg de naam van jou mee, maar nu pas snap ik wat het betekent en wat het si. Naar dat je dit mee heb moeten maken en ook een curettage dan nog meteen achter dit nieuws aan. En hoe je er mee omgaat is heel persoonlijk. Een ander kan en mag niet van jou verwachten hoe te reageren, dat doen we allemaal op ons eigen manier, maar herverdriet is hetzelfde.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten