Moeder zijn en studeren? Zo maak je het mogelijk!

moeder zijn en studeren

Als je een kindje krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat je (school)carrière meteen voorbij is. Moeder worden en toch gaan studeren kan namelijk prima werken, mits je de juiste omstandigheden voor jezelf creëert. In deze blog vind je handige tips en informatie van ervaringsdeskundige Merel.

Moeder worden en terug naar school

Wanneer je een kindje krijgt, ga je een heel nieuw leven in. Zeker wanneer je op jonge leeftijd moeder wordt. Terwijl je vriendinnen de studentenkroegen onveilig maken, voedt jij je kindje en hebt heel andere prioriteiten. De stap om weer naar school te gaan en dus in te leveren op financiële zekerheid is best een grote. Misschien levert het veel twijfels op of vind je het vooral spannend of je het allemaal zal redden? Toch is het niet onmogelijk. Mij lukte het immers ook!

7 redenen om toch terug naar school te gaan wanneer je moeder bent

Het goede voorbeeld geven

Wanneer je een kindje krijgt, maar nog altijd de ambitie voelt om te gaan studeren, waarom niet? Je geeft hiermee meteen het goede voorbeeld: als je iets wil, dan is dat het waard om voor te vechten. En wanneer ze klagen over te veel huiswerk heb je meteen een mooi tegenargument. ‘Ik had al een kind toen ik nog studeerde, dus je kan het nooit écht zwaar hebben.’ 😉

Tijd voor jezelf

Zeker wanneer je op jonge leeftijd een kindje krijgt, is je wereld vaak beperkt. Vriendinnen zitten over het algemeen in een totaal andere fase. Het kan best weleens eenzaam zijn. Een studie doorbreekt dat patroon. Je krijgt uitdaging op niveau, ontwikkelt jezelf en hebt ook even tijd voor jezelf. Mensen noemen je bij je voornaam, in plaats van ‘mama’. Gun jezelf het plezier van de zelfstandigheid en de uitdaging van je studie. Het is te leuk om te laten liggen.

Werken aan een betere toekomst

Met een studie werk je automatisch aan een betere toekomst, zowel voor jezelf als voor je kind. Om werk als voorbeeld te nemen: je kunt leuker werk gaan doen als je klaar bent met studeren. En dat zal je ook een fijnere moeder maken. Uiteindelijk hoef je geen genoegen te nemen met een saaie baan die niet bij je past, omdat je straks een gerichte studie achter de rug hebt.

Meer financiële zekerheid

Ook een belangrijke. Door te gaan studeren, kan je straks meer geld verdienen. En met meer geld heb je ook meer financiële zekerheid.

Je leven is niet voorbij wanneer je een kindje krijgt

Zo voelt het soms misschien wel wanneer je jong bent. Zeker wanneer je, zoals hierboven staat, weinig vriendinnen hebt die in hetzelfde schuitje zitten. Maar je leven is nog lang niet voorbij. Er is ruimte om af en toe even op stap te gaan als je wil. En je mag echt aan jezelf denken, zonder schuldgevoel. Het draait allemaal om balans.

Financiële zorg is ook zorg

Dit laatste argument hangt vooral samen met het schuldgevoel dat (jonge) moeders soms ervaren wanneer ze weer gaan werken. Ze voelen zich tekort schieten omdat ze niet kunnen zorgen. Maar niet dat financiële zorg ook een vorm van zorg is. Je kindje verdient het allerbeste toch?

Het levert je naast een diploma ook veel zelfvertrouwen op

Ik weet nog precies hoe ik me voelde op de dag dat ik mijn Masterdiploma in ontvangst mocht nemen. Na vijf jaar studie was het dan eindelijk zover. De nachtelijke uurtjes blokken, talloze boeken lezen voor mijn scriptie, schrijven, schrappen en peinzen, kwamen nu samen in de vorm van mijn diploma. Wat was ik trots! Trots op mezelf, dankbaar voor alle hulp en ik voelde me sterker dan ooit. Ik had het toch maar ‘even’ gefixt: een universitair diploma halen, terwijl ik alleenstaande moeder was. Gun jezelf dat gevoel! Dat zal je in je ouderschap ook van pas komen.

Maar hoe doe je dat dan: studeren als je moeder bent?

Het is allemaal leuk en aardig natuurlijk, die 7 argumenten. Maar hoe pak je dat nu in de praktijk aan: studeren als je moeder bent? Het is zoals met veel zaken een kwestie van vallen en opstaan. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, zodat je het beste uit jezelf en de situatie kunt halen.

Mama en studeren? Zo doe je dat!

Vraag hulp

Het is één van de moeilijkste dingen die er is, maar wel noodzakelijk. Zonder hulp wordt het echt een lastig verhaal. Vaak gaat het over hulp in de vorm van opvang (bij je ouders of de opvang), maar het kan ook een vorm van financiële hulp zijn. Wanneer je samenwoont, kan het zo zijn dat je partner tijdelijk alles alleen moet dragen. Het is dan goed om samen te berekenen wat je studie kost en of er eventueel andere mogelijkheden zijn.

Verder is het goed om te weten dat je ouders een subsidie kunnen krijgen wanneer ze gaan oppassen. Daar gaat wel een en ander aan vooraf, maar het kan wel. Sommige onderwijsinstellingen hebben bovendien hun eigen crèche, zoals de Erasmus Universiteit.

Ben je alleenstaand? Vraag dan ook een gesprek aan met je decaan. Soms zijn er fondsen die je financieel kunnen bijstaan. En tot slot, zeker niet onbelangrijk, kun je als alleenstaande ouder financiële hulp krijgen. Kijk hier voor een duidelijk overzicht. Vraag ook aan je ouders of ze willen meekijken naar oplossingen. Samen weet je meer dan alleen.

Besef dat studeren meer tijd kost dan alleen naar college gaan

Het voorbereiden van presentaties, werkgroepen, excursies, stage lopen… Dat kan best pittig zijn, zeker als je die niet automatisch in je planning meeneemt. Wanneer je thuis bent, wil je misschien het liefst gewoon met je kindje bezig zijn.

Wat voor mij het best werkte, was oppas inschakelen op de momenten dat ik echt moest studeren voor mijn tentamen. En soms iets langer in de ‘ub’ blijven zitten, zodat ik daar werk kon afmaken. Samenwerken was ook heel fijn: de ene keer stuurde ik mijn samenvattingen rond, andere momenten (als ik zelf omhoog zat en weinig had geleerd) kreeg ik zelf uittreksels van anderen. En op die manier heb ik een paar tentamens gehaald.

Soms moet je een beetje creatief zijn en doorleren tot laat in de avond, maar het komt echt goed. Zeker als moeder moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, krijg je ook overdag meer ruimte.

Stel je doelen vast

Lange tijd had ik geen idee wat ik uiteindelijk met mijn studie wilde gaan doen. Mijn enige doel was een universitair diploma halen en daardoor na afloop meer verdienen. Met mijn studie Geschiedenis had ik bijvoorbeeld totaal geen ambitie om vrijwillig het archief in te duiken. Of voor een klas vol ongemotiveerde, brutale pubers staan.

De sluimerende wens om te schrijven was er wel. Daarom besloot ik uiteindelijk daarvoor te gaan. Ik volgde diverse mediavakken, schreef veel essays en deed twee stages waarin schrijven centraal stond. Op die manier deed ik werkervaring op en kon concreet vaststellen welke richting ik ooit op wilde gaan na mijn studie. Probeer dat voor jezelf ook voor ogen te hebben, dat maakt het studeren een stuk makkelijker. Net als de overgang naar een baan daarna.

Bouw een netwerk op

Vroeger kreeg ik een nare bijsmaak als ik dacht aan netwerken. Met name het hoge vriendjespolitiekgehalte voelde niet goed. Maar gaandeweg leerde ik dat een solide netwerk absoluut een luxe is. Je kunt prima oprecht zijn en toch werken om de juiste mensen om je heen te krijgen. Uiteindelijk kom je immers nog altijd het snelst aan een baan via-via. En datzelfde geldt voor opdrachten als zelfstandig ondernemer. Of de juiste informatie voor een toets. Investeer er dus nu in: het helpt je verder na je studietijd.

Doe een beroep op het begrip van docenten en studenten

En hiermee bedoel ik echt niet dat je te pas en onpas moet gaan zwaaien met je ‘kinderkaart’ of je kan verschuilen achter eventueel alleenstaand ouderschap. Zorg er wel ook voor dat je klasgenoten zien dat je hard werkt en geen voorkeursbehandeling vraagt. Maar als het noodzakelijk is, mag je best om begrip vragen. Bijvoorbeeld wanneer je geen oppas kan regelen voor een excursie. Zo nam ik mijn dochter ook een keer mee en iedereen vond het fantastisch.

Daarnaast gaf mijn scriptiebegeleidster regelmatig tips waar ik echt iets aan had. Ik heb het misschien ook wel getroffen, want ze sleepte me er op de moeilijke momenten echt doorheen. Maar dit maakte dus ook dat ik me nooit vervelend voelde. Het begrip vanuit de werkgroepen en docenten was er wanneer ik dat nodig had.

Probeer te genieten van je studententijd

Je hoeft echt niet wekelijks in de kroeg of ‘soos’ te hangen, maar probeer ook soms te ontspannen met medestudenten – los van het studeren dus. Ga een avondje met ze weg en leer elkaar beter kennen. Misschien scheelt het dat ik een relatief kleine studie deed en dus vrijwel iedereen uit ons jaar kende, maar dat maakte het wel ontzettend gezellig!

Doordat je vrij intensief met elkaar omgaat, groeien (tijdelijke) vriendschappen.  Door mee te gaan met borrels of samen uit eten te gaan, ben je ook weer even jezelf. Dit gaat weliswaar iets anders waarschijnlijk als je nog samen bent met je partner, maar je bent nog jong. Geniet daarvan! 

Wees trots op jezelf

In die periode vond ik het ongemakkelijk als mensen me complimenten gaven. Studeren met een kind thuis was toch geen bovenmenselijke prestatie? Ik wilde voor mijn meisje zorgen en daar hoorde deze investering bij. Maar achteraf denk ik weleens: hoe deed ik dat allemaal? Het was wel degelijk een prestatie en daar mag je zeker trots op zijn!

Heb jij gestudeerd voor of nadat je kinderen kreeg?
Als je net als ik ging studeren na de bevalling, hoe vond jij dat? Of misschien twijfel je en zou je graag tips willen? Stel ze gerust in de reacties, dan kan ik je hopelijk verder helpen!

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Moeder zijn en studeren? Zo maak je het mogelijk!

 1. Jij hebt echt fulltime gestudeerd he? Ik heb na mijn mbo eigenlijk alles in deeltijd gedaan. Weet niet of dat handiger is, maar ik vond de stap om mijn werk op te zeggen te groot.
  Ik was zwanger toen ik begon aan mijn studie pedagogiek, werkte vier dagen en ging twee avonden in de week naar school. Daar bovenop kwam dan nog het huiswerk.
  Tot de uitgerekende datum ging ik naar school, in juni beviel ik en nog voor de zomervakantie had ik mijn herkansingen ingehaald. Kolven deed ik in een skillslab en ik mocht gebruik maken van een koelkast op een andere afdeling.
  In het laatste jaar heb ik toch afscheid genomen van mijn werk, om mijn lio-stage te kunnen doen (ik wilde wel graag met ongemotiveerde pubers werken). Dat was even slikken: als lio krijg je maar een half salaris en met een kind in de luiers moesten we elk dubbeltje omdraaien.

  Weer een paar jaar verder ben ik een master gaan volgen, een middag + avond naar school en dan nog 20 uur studiebelasting naast mijn baan van 24 uur en inmiddels twee kids. Alhoewel ik wel een lerarenbeurs had gekregen, kreeg ik geen studieverlof van mijn werkgever. En geloof me, het was echt pittig…
  Ben blij dat ik het gedaan heb, maar nooit meer!

  Ik heb ook ontzettend veel steun van mijn man gehad tijdens mijn studies. Want met of zonder kinderen, als je eenmaal al iets opgebouwd hebt samen, is het belangrijk dat je ook samen achter de keuze staat om weer te gaan studeren. Hij heeft het nooit een probleem gevonden als ik voor mijn studie de deur uit moest en de zorg voor de kinderen op hem aankwam.

  Sorry, beetje lang verhaal, haha!

  1. Ja fulltime gestudeerd inderdaad. Jeetje, dat was bepaald niet de makkelijkste weg.
   Knap dat je de discipline hebt opgebracht en zo keihard hebt gewerkt om te komen waar je wilde zijn. Heb ik echt bewondering voor.
   Heel fijn dat je man vierkant achter je stond en jullie de zorg zo verdeelden, mooi 🙂 Zo geef je ook meteen aan je kinderen mee dat je er bijna altijd wel kunt komen, als je jezelf maar inzet voor je dromen.

 2. Ik ga niet meer studeren. Heb gelukkig een afgeronde studie en moet er echt niet meer aan denken om dit nog een te moeten doen. Zou dit ook echt niet kunnen combineren met het moederschap.

  1. Snap ik ook best, op een gegeven moment is het ook wel klaar.
   Leren kan ook op een andere manier, zoals je aangeeft. Eigen tempo, eigen huis…

 3. Leuk en zo herkenbaar! Maar, ik kreeg pas een kind in mijn laatste jaar. Ik ga er vast nog eens over bloggen! Het was idd een bijzondere ervaring.

  PS Knap dat je al twee artikelen per dag schrijft zeg!

  1. Ja graag, ben heel benieuwd naar jouw ervaring! In je laatste jaar is evengoed pittig lijkt me. Vooral dat je dan een zwangerschap draagt (inclusief zwangerschapsdementie en oververmoeidheid), maar toch doorgaat.

   Dank je! 🙂 In de zomer veel productiviteit opgespaard haha. Jij gaat ook steeds meer posten, leuk!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten