andere moeders

De 5 grootste misverstanden over andere moeders

Andere moeders

Ik weet nog dat ik net na de geboorte van June vrij onzeker was. Deed ik het allemaal wel goed? Zouden de fouten die ik nu maakte geen problemen opleveren op latere leeftijd? Soms voelde ik me al schuldig als ik haar even huilend moest laten liggen, omdat ik mijn tanden nog stond te poetsen. Verschrikkelijk! Wanneer ik dan naar andere moeders keek, leken die alles prima voor elkaar te hebben. Ze gingen fluitend door het leven, hadden een 32-40-urige werkweek, een brandschoon huis en een lijf waar je U tegen zegt. Zal ongetwijfeld ook samenhangen met mijn perfectionisme, maar daaraan dacht ik te kunnen aflezen dat ik het allemaal fout deed.

Maar aan de andere kant: toen ik met die andere moeders sprak, bleken zaken veel genuanceerder te liggen. De één had een huishoudster in dienst, de ander wist zich soms geen raad met haar dochters driftbuien en een derde zei helemaal geen idee te hebben waar ze nu eigenlijk mee bezig was (en dat ze hoopte dat het uiteindelijk goed zou komen). Ze openden mijn ogen. Eén van de grootste lessen in ouderschap is dan ook om jezelf niet te veel met anderen te vergelijken. Ieder huisje heeft zijn kruisje. En als we met liefde voor de kinderen zorgen en proberen het allerbeste voor ze te doen, dan doen we het eigenlijk toch hartstikke goed?

De 5 grootste misverstanden

Die andere moeder heeft echt alles voor elkaar

Misschien beledig ik nu onverhoopt iemand die meent het wél voor elkaar te hebben, maar ik vermoed eigenlijk dat het niemand volledig lukt. Althans… Niet zonder hulp. Want hoe zou je fulltime kunnen werken, maar toch altijd en overal zijn voor je kind, een blinkend huishouden hebben, vrijwilligerswerk doen, verse prakjes maken van ‘vergeten groenten’ uit eigen moestuin, strak in je velletje zitten én genieten van een rijk sociaal leven? Zeker met een baby in huis…

Je levert altijd ergens op in. Dat is niet erg, maar het kan je wel extreem onzeker maken als een ander alles lijkt te hebben en jou lukt het niet eens om ‘slechts’ je baby te voeden, jezelf te verzorgen én je huishouden een beetje op de rit te hebben. Probeer dit gevoel dus los te laten. Kijk niet naar andere moeders maar naar jezelf: zolang je kindje tevreden is en jullie voelen je verder goed, dan is zo’n brandschone vloer bijzaak. Echt! Bovendien weet je ook niet wat zij moet doen om de boel zo strak op orde te krijgen en waar die andere moeders op inleveren.

Die andere moeder weet precies waar ze mee bezig is

In dit geval spreek ik maar even voor mezelf: ik heb soms helemaal geen idee waar ik mee bezig ben. Opvoeden zie ik echt als een puzzel waarvan je geen voorbeeld hebt. Je legt de stukjes aan elkaar en hoopt maar dat het past. En behalve de mama’s die ervoor hebben doorgeleerd, geloof ik echt dat iedereen maar iets doet en hoopt dat ze de juiste keuzes maakt. Zolang je opvoedt vanuit de beste intenties en vanuit liefde, geloof ik dat je maar weinig écht fout kan doen.

Zij ‘verwaarloost’ haar kinderen nooit

Neem dit maar met een korreltje zout. Maar volgens mij doen alle mama’s weleens iets dat niet in belang van de kinderen is. Of het nu gaat om ‘even’ een appje checken, op pad gaan met vriendinnen of je partner en de kinderen bij opa en oma parkeren, huilbuien afkopen met een spekkie, je kindje met dikke snotneus naar het kinderdagverblijf brengen omdat je écht iets moet afmaken, ze even televisie laten kijken als je zelf ook doodop bent… We doen allemaal weleens iets waarvan je best weet dat het je niet de Moeder van het Jaar Award oplevert. Al durf ik te wedden dat het de kinderen niets uitmaakt.

Haar kinderen gedragen zich wel netjes

Laatst stond Ro in de supermarkt. Een paar rijen verderop ontstak een kind in woede, omdat hij geen koekje kreeg. De moeder raakte bijna in paniek: alle ogen waren nu op haar gericht, de veroordeling zoemde door de lucht en hij leek niet meer te stoppen. Op zo’n moment wil je als moeder nog weleens gaan vergelijken: waarom zijn die kinderen wel rustig? Wat doe ik verkeerd? Maar wat je vergeet is dat bijna alle kinderen zo’n drakerige fase doorgaan, waarin ze zich misdragen – al dan niet buitenshuis. Puur om jou op de kast te krijgen (en meestal met succes). Je bent hoe dan ook de enige niet. En dat staat los van jou als opvoeder: het is slechts (hoe cliché) een fase! Echt!

Baas boven baas: bewust ouderschap en extreem gezond eten

Tegenwoordig weten we veel meer over ouderschap dan vroeger. Gelukkig maar! Anders zouden onze kinderen nog steeds dagelijks in de hoek staan met ezelsoren op hun hoofd en tikte de juf hun vingers aan gort met een liniaal. Maar een nadeel hieraan is dat je dus ook jezelf allerlei extra regels kunt opleggen om ook aan te moeten voldoen. Volgens fanatici zouden we allemaal borstvoeding moeten geven, verse, biologische hapjes, altijd dragen, slechts verzorgingsproducten gebruiken zonder toegevoegde chemicaliën, onze eigen huishoudelijke middeltjes maken, geen afval produceren, eigen groenten verbouwen, niet mogen vaccineren, suikergebruik voorkomen… De lijst is zo eindeloos dat je er eigenlijk nooit aan kan voldoen. En moet je dat ook willen? Dat je probeert om je kindje zo gezond mogelijk te laten opgroeien is bewonderenswaardig, maar meer dan je best kan je niet doen. Toch?

Maken (of maakten) andere moeders jou weleens onzeker?
En heb jij ook weleens achteraf pas ontdekt dat zij het ook niet allemaal precies wisten?

Chaos – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

18 Replies to “De 5 grootste misverstanden over andere moeders

 1. Ik kan me voorstellen dat het perfecte plaatje van een moeder niet altijd blijkt te zijn zoals mensen denken. Maar het lijkt me ook wel menselijk dat je niet die perfecte moeder bent zoals beschreven staat, dus ik zou je zeker niet schuldig voelen!

 2. Ik ben best onzeker, als moeder. Ik heb zelf een beperking en kreeg te maken met allerlei vooroordelen. Nu heeft mijn zoon ook een beperking en ben ik erachter dat het juist goed is om mijn eigen pad te volgen.

 3. Ik vraag me wel eens af hoe andere moeders het doen. En ja ik doe ook maar wat… Vaak pakt het goed uit en ja soms ook niet. Twijfelen over onze manier van opvoeden doe ik niet

 4. hahahm, ik heb ook geeeeeeeen enkel idee waar ik mee bezig ben. Maar onzeker ben ik absoluut over de opvoeding. Heb ook niet het idee dat dit er ooit uit gaat ofzo. Is de aard van het beestje misschien?

  1. Ja gedeeltelijk wel denk ik hoor, je blijft je toch snel met anderen vergelijken. Of je wil alles perfect doen en laat dat nu net niet samengaan met ouderschap.

 5. Helemaal waar wat je schrijft. Soms maak ik mijzelf helemaal gek, omdat het nou niet gaat zoals ik dat wil. En vergeet ik soms het genieten. Het lukt mij wel steeds beter om niet de “perfecte” (wat is perfect?) moeder te zijn hoor. Dan maar een keer geen appel in de lunchtrommel ofzo;)
  Dewi onlangs geplaatst…Fabulous mom: KykiMy Profile

 6. Ik vraag mij heel vaak af hoe andere moeders het doen. Een beetje minder streng voor jezelf zijn en kijken naar wat je wel doet / hebt kan heel relativerend werken

 7. Ik heb een periode gehad waarin ik meerdere keren per dag in huilen zou uitgebarsten zijn terwijl ik dacht ‘I have no idea what I’m doing’, ondertussen is dit omgeslaan naar regelmatig denken ‘F*ck it, we doen allemaal maar wat.’ 😀 En we proberen allemaal zo hard onze best te doen.
  Ik werk niet, maar je moet niet denken dat het hier al-tijd spic en span ligt, hoor. Of dat de kinderen altijd vers gebakken koekjes en cake samen met een doosje fruitsalade meekrijgen als tussendoortje. Er zit ook vaak een voorverpakt koekje in die boekentas 😉 En voor iedere keer dat ze zich gedragen in de supermarkt is er heus al een keer geweest dat ze zich ook hebben misdragen 😉
  Anneke onlangs geplaatst…‘One pot pasta’My Profile

 8. Ik geloof niet dat ik hier erg veel last van heb. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat je helemaal niet moet willen dat je een perfecte moeder bent. Want als je voor jezelf die lat zo hoog legt, wat voor voorbeeld geef je dan aan je kinderen? Moeten die ook per se perfect zijn en mogen ze geen fouten maken?
  Nee hoor, ik ben me er heel erg van bewust dat ik het niet altijd volgens het boekje doe. En dat is naar goed ook, leren mijn kinderen ook een beetje flexibel om te gaan met verschillende omstandigheden. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…SalamiStinkt.nl is 1 jaar!My Profile

 9. Helemaal waar! En inderdaad wat Nicole al zegt, het is vooral je eigen interpretatie. Ik vind het geen enkel probleem dat ik geen #fitmom ben, maar ik ben vooral kritisch op mezelf op de punten die ik zó belangrijk vind. Anderen bevestigen hoogstens dat het kán 😉
  Lilian onlangs geplaatst…Gelezen: ‘Een kleine leven’My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge