Mislukte winactie

Over bloggen #22 | De keer dat mijn winactie een beetje misging

MISLUKTE WINACTIE – Een tijd geleden organiseerde ik een winactie die helaas niet liep zoals ik hoopte. Na het verloten van de prijs, verliep de communicatie stroef en moest ik het product uiteindelijk aan iemand anders geven. Ik liet er wat tijd overheen gaan voor ik hierover wilde schrijven. Ook om niemand in verlegenheid te brengen. Maar omdat het elke blogger kan overkomen, vond ik het belangrijk hier toch een keer op in te gaan. Want wat als je winactie ‘mislukt’? 

Mislukte winactie?

Eigenlijk had ik nog nooit iets meegemaakt op gebied van een mislukte winactie. Daardoor snapte ik andere bloggers niet goed die echt een weerzin hadden opgebouwd door zeurende winnaars, de soms bijna stalkende figuren die binnen een paar uur al drie keer hadden gevraagd wanneer ze de prijs nou in ontvangst konden nemen en soms zelfs types die iemand online zwart gingen maken bij andere bloggers. Tja, voor alles is een eerste keer.

Ik kon me er ook niks bij voorstellen. Uiteindelijk bied je mensen met je blog een platform waarop ze kunnen meedingen naar een prijs. Dat is toch alleen maar positief? Ik kreeg dan ook eigenlijk alleen maar mooie reacties als ik iets mocht weggeven. Van grappige of prachtige foto’s tot heuse gedichten en bij een ander juist weer kort en bondig. Iedereen doet dat op hun eigen manier en dat vind ik juist mooi om te zien.

Maar toen ging het hier ook een beetje mis

Welke prijs dit betreft, doet er niet zo toe. Wel maakte ik een tijd terug voor het eerst iets mee en het liet me maar slecht los. Ik verloor alle zin om toch nog een nieuwe winactie te organiseren. Waar het om ging? In mijn voorwaarden én die van de klant stond dat fake accounts waren uitgesloten van deelname. Logisch; bij een winactie wil je gewoon echte mensen blij maken en niet het risico lopen dat de prijs wordt doorverkocht.

Ad random kwam er een winnaar uit de lijst naar boven en ik stuurde een berichtje. Daar ging het natuurlijk bij mij mis: ik had eerst even op het profiel moeten kijken. Maar dat deed ik niet en eenmaal in contact met de winnaar verliep het gesprek heel stroef. Zonder verder op details te willen ingaan (ook omwille van de privacy en omdat deze situatie alle bloggers zou kunnen overkomen), kwamen we niet tot overeenstemming. Helaas, want ik had deze meneer of mevrouw de prijs van harte gegund.

Wat ik daarna deed?

Ik gooide alle namen opnieuw in de online loterij en liet weer een winnaar trekken. Dit keer iemand die meteen enthousiast reageerde, ook daadwerkelijk kon en haar geluk niet op kon met de gewonnen prijs. Dat haalde het rotgevoel iets weg: ik had nu in elk geval een blije winnaar.

Toch liet het me niet los. Wie weet had ik nu echt een oprecht persoon benadeeld, die er nu de dupe van werd dat er zoveel vreemde figuren op internet zitten? En wat te denken van die kinderen… Mijn fantasie sloeg op hol en al snel stond de cameraploeg van SBS Hart van Nederland op de stoep, omdat meneer of mevrouw X uit Y moest boeten voor liegen en bedriegen door andere deelnemers aan winacties. Je kan maar veel fantasie hebben, ik weet het… 

Na een nachtje slapen, besefte ik dat ik niet verantwoordelijk kan zijn voor het gedrag van anderen. En dat ik naar mijn eigen richtlijnen én die van het bedrijf heb gehandeld. Dat ik nu in elk geval zeker weet dat iemand heel erg blij is geworden met een fantastische prijs.

De belangrijkste lessen die ik heb geleerd?

 1. Ik heb mijn voorwaarden aangescherpt en een aantal mensen volledig uitgesloten van deelname.
 2. De winnaars worden niet meer gepubliceerd op Facebook, maar krijgen persoonlijk bericht.
 3. Voor ik ga loten, zoek ik eerst uit of de deelnemers wel zuiver op de graat lijken. Uiteindelijk kan je het nooit zeker weten, maar als ik geen foto zie dan weet ik niet of ik met een vriendelijk omaatje zit te kletsen of een lugubere kerel van 37 die van plan is de prijs te gaan verpatsen op de zwarte markt.
 4. Hart in Actie staat niet zomaar op de stoep 😉
 5. Ik blijf gewoon winacties organiseren, omdat ik niet de complete ervaring moet laten verpesten door één minder momentje. Uiteindelijk is dit de enige keer dat het minder leuk verliep op misschien wel dertig positieve acties.

De belangrijkste tips voor deelnemers aan winacties?

 1. Zorg voor een open profiel met in elk geval een foto van jezelf en vrienden die op zijn minst echt lijken.
 2. Doe alleen mee als je oprecht wil winnen. Dat lees je gewoon terug in de reactie die je op een winactie geeft. Bijvoorbeeld: als je een fietsslot kan winnen en je reageert met ‘Fantastische fiets, ik wil graag een 18 inch voor mijn dochter’ dan loop je grote kans dat je wordt uitgesloten door een blogger. 
 3. Probeer anderen niet zwart te maken (overigens heb ik dat zelf gelukkig nooit meegemaakt, maar dit schijnt echt te gebeuren – geen idee hoeveel tijd die mensen over hebben, maar ik zou er best wel wat van willen hebben)

En tot slot wil ik dit nog graag meegeven: je maakt bij mij evenveel kans als je wél veel aan winacties meedoet. Ik snap namelijk best dat als je misschien minder te besteden hebt, je toch je (klein)kinderen op deze manier wat extraatjes wil bieden. Zolang je maar een logisch profiel hebt, is er niets aan de hand.

Organiseer jij winacties?

AfbeeldingShutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

22 Replies to “Over bloggen #22 | De keer dat mijn winactie een beetje misging

 1. Wat rot als zoiets mis gaat. Het zet me wel aan het denken om bij een volgende winactie wel de voorwaarden goed online te geven staan. En dan bedoel ik vooral de dingen die jij hier noemt inderdaad. Dank je voor het aan het denken zetten hierover.

 2. Dit heb ik echt vaak meegemaakt. Echt vervelend is dit. Sommige lezers gaan je echt stalken binnen 1 uur. Niet een keer maar gewoon 10 mailtjes 😢. Terwijl ik erbij zet je krijgt het binnen 3 dagen van het bedrijf. Ach ja reglement aanpassen is goed.
  Sherry onlangs geplaatst…Yves Rocher review + winactie 4 xMy Profile

 3. Jammer dat je mindere ervaringen hebt gehad :(.
  Ik doe regelmatig met een winactie mee en ben er altijd blij mee als ik een keer de gelukkige mag zijn.
  Ik bedank daarna ook altijd en dat vinden de bloggers ook altijd heel leuk lijkt het :).

 4. Les 4 die je hebt geleerd als Belangrijkste Les is erg grappig!! (En herkenbaar 😄)
  Succes met eventuele volgende winacties!

 5. Goed geschreven. Bij ons werden reacties op facebook als spam aangemerkt, door andere deelnemers. Nu kunnen wij die nog wel zien en dus mee laten doen maar er waren ook reacties echt verdwenen. Wij weten niet wat we daar aan kunnen doen. Het houdt ons nu ook wel een beetje tegen inderdaad.
  Hanneke Koper onlangs geplaatst…Terugblik #1751My Profile

 6. Pfff…. ik had ook hoofdpijn bij het organiseren van de laatste winactie. Bleek dat Fb reacties als spam had gemarkeerd en andere reacties niet daar terecht waren gekomen waar ze moesten zijn. Heb ook al heel veel wilde verhalen gelezen van andere bloggers en voorwaarden opgenomen op de blog. Vraag is alleen of de bezoekers deze wel lezen.

 7. Misschien een stomme vraag, maar hoe zie je dan dat iemand een fake account heeft? Want ik heb het gevoel dat ik op sommige blogs niet meer mee kan doen aan winacties, misschien omdat er soms na elkaar gereageerd wordt met hetzelfde IP adres, maar dat is logisch als je een man hebt en een zus die bij je inwonen en ook de blogs volgen en een eigen facebook hebben etc.

  1. Nee, vind het wel een goede vraag en ik snap wel wat je zegt. Ik denk dat je als blogger misschien nooit helemaal met zekerheid kan stellen wie wel echt is en wie niet. Het is misschien beter om te spreken van verborgen profielen, waarbij de deelnemer geen herkenbare profielfoto heeft en weinig vrienden of een compleet gesloten profiel. Hoe anderen hiermee omgaan weet ik niet precies, maar hier sta je in elk geval niet op een lijst van uitgesloten profielen 🙂 Dat doe ik eigenlijk alleen bij mensen die volgen-ontvolgen of waarvan ik hoor dat ze zich heel naar hebben gedragen bij anderen.

   Wat je daar zegt over het IP-adres is inderdaad ook iets. De thuissituatie is heel lastig te achterhalen natuurlijk en daardoor kan iets al snel nep overkomen terwijl het niet zo hoeft te zijn.

 8. Ja, maar niet graag. Het is een enorm gedoe, en ik voel ook erg de noodzaak om heel zorgvuldig te zijn. En ik ben niet zo’n administratief wonder, dus daar heb ik best stress van.

  Mijn belangrijkste leermoment was om een uiterste datum op te geven waarop de winnaar kan reageren. En dat de prijs daarna vervalt en naar iemand anders gaat. Ooit kwam iemand een jaar later een prijs opeisen namelijk….
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Lastig om een nieuwe bank te kiezen? Niet op deze manier!My Profile

  1. Haha dat is inderdaad een behoorlijke tijd later, dat je dan nog de moeite neemt.. Maar dat vind ik inderdaad ook wel een goede. Ik ga het misschien zelf ook maar zo aanpakken, anders moet je overal zo achteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge