Niemand wil ze, maar het kan je altijd overkomen dat je toch per ongeluk een kledingstuk koopt dat verder onaangeroerd in je kast blijft hangen. Misschien zelfs met de kaartjes er nog aan. Zonde toch? Maar hoe kan je nu eigenlijk miskopen voorkomen? In dit artikel vind je 5 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Miskopen
In de (online) winkel leken ze zo leuk, maar nu hangen ze al tijden praktisch onaangeroerd in de kast: miskopen. Miskopen kosten je onnodig geld, nemen onnodig ruimte in en zorgen er ook nog eens voor dat je ’s ochtends bij het aankleden een minder goed overzicht van je outfit-opties hebt. Kortom, genoeg redenen om ze in de toekomst te willen vermijden. Maar hoe doe je dat? Hoewel volledig voorkomen lastig is, beperk je met de onderstaande tips in ieder geval de kans op een miskoop.
Tips om miskopen te voorkomen
Neem je eigen kast onder de loep
De inhoud van je kast kan je veel leren over je struikelblokken met betrekking tot het kopen van kleding. Neem op een regenachtige zondagmiddag de tijd om alle items die je hebt door je handen te laten gaan en verdeel ze in categorieën: ‘wegdoen’ en ‘houden’ (plus eventueel een stapel met twijfelgevallen). Wellicht heb je tijdens deze opruimsessie iets aan mijn artikel over het minimaliseren van je kledingkast en ook hier vind je handige opruimtips.
Klaar? Probeer dan te ontdekken wat de kledingstukken op de verschillende stapels met elkaar gemeen hebben. Ligt de ‘wegdoen’-stapel vol met opvallende printjes, terwijl de kleding die je graag wilt houden heel basic is? Verlaat het grootste deel van je jurkjes praktisch ongedragen je kast? Houd dit in je achterhoofd tijdens je volgende winkelsessie!
Ontdek je persoonlijke stijl
Hoewel je kleding natuurlijk niet allemaal precies bij elkaar hoeft te passen, is het handig om te weten wat jouw persoonlijke stijl is. Het sorteren van de items die je al hebt, zoals hierboven beschreven, is een goede eerste stap. Het kan zomaar dat de kledingstukken die je graag wilt bewaren heel goed in een bepaalde stijlcategorie te plaatsen zijn. Een ander trucje dat helpt bij het bepalen van je stijl, is het maken van een moodboard. Gebruik Pinterest om de plaatjes die je aanspreken te verzamelen of ga ‘ouderwets’ aan de slag met een stapel tijdschriften en een groot vel papier.
Welke elementen zie je steeds terugkeren? En hoe zou je jouw stijl omschrijven? Meer tips over het bepalen en toepassen van je persoonlijke kledingstijl lees je in dit artikel.
Laat een ander meekijken
Bij het uitzoeken van kleding draait het allemaal om het gevoel dat jij erbij hebt. Toch kan de input van iemand anders je wel degelijk vooruit helpen. Misschien ziet die ene vriendin wel meteen of een kledingstuk bij je past of niet, of komt ze aanzetten met een item dat je zelf over het hoofd had gezien. Als je ongeveer weet wat je stijl is, kun je je ook eens laten verrassen door een professional. Via Zalon van Zalando is het bijvoorbeeld mogelijk om een persoonlijke stylist in te schakelen, die op basis van jouw smaak en postuur een volledige outfit voor je samenstelt. Deze service is gratis en potentiële miskopen kun je gemakkelijk en kosteloos terugsturen.
Bepaal of je het item direct kan dragen
“Als ik de taille van dit jasje wat laat innemen, zit het prima.” “Als ik nog ergens een bijpassende bordeauxrode broek vind, dan kan ik met deze blouse echt een mooie outfit samenstellen.” “Dit jurkje is perfect om aan te trekken naar een chic diner.”
Wees eerlijk tegen jezelf: hoe groot is de kans dat je op korte termijn daadwerkelijk naar de kleermaker gaat, de perfecte bordeauxrode broek vindt of een uitnodiging voor een chic diner ontvangt? Een geschikt kledingstuk zit meteen goed, kan gemakkelijk met andere items in je kast worden gecombineerd en past bij jouw levensstijl. Je moet het eigenlijk direct kunnen dragen, of in ieder geval al precies weten wanneer je dat gaat doen.
Ga op je gevoel af
Een kledingstuk kan als gegoten zitten, bij je stijl passen, goed te combineren zijn met de rest van je garderobe, maar je tóch aan het twijfelen brengen. Het klinkt cliché, maar kleding moet je meteen een blij gevoel geven. Voel je je er niet écht lekker in? Koop het niet!
Het kan ook gebeuren dat je een item gekocht hebt waar op het eerste gezicht niets mis mee is, maar dat enkele weken later nog met kaartje en al in de kast hangt; niet omdat het bedoeld is voor het volgende seizoen, maar omdat iets je gevoelsmatig tegenhoudt. Probeer zo’n kledingstuk terug te brengen naar de winkel, want als je nu geen zin hebt om het aan te trekken, zal je dat hoogstwaarschijnlijk later ook niet hebben.
Alle genoemde tips zijn gebaseerd op het nemen van een bewuste beslissing over een kledingstuk. Bedenk echter ook dat er omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je minder bewust kiest. Zo kan de sale een struikelblok vormen – want: items die zo goedkoop zijn dat je ze “echt niet kunt laten liggen” – en ook shoppen om jezelf te troosten is miskoop-technisch niet zo’n goed plan.
Wat is jouw grootste miskoop?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, WAYHOME Studio – Shutterstock