Minder zuivel eten? Probeer deze 5 alternatieven eens

Flexi-vegan… Ik weet niet of het woord bestaat, maar de laatste tijd ben ik fors geminderd met het eten van zuivel. Daarom past de term wel bij mijn nieuwe leefstijl en bijbehorende eetgewoonten. Hoe het precies zit en wat we dan wel eten? In deze blog de 5 lekkerste vegan alternatieven (zonder dat je het gevoel hebt iets te missen).

Kaasliefhebber wordt flexi-vegan

Het voelt een beetje vreemd om te zeggen, aangezien ik zo’n beetje de grootste kaasliefhebber ben die er rondloopt op het westelijk halfrond, maar ik ben nagenoeg gestopt met het eten van kaas. De enige uitzondering die ik maak is biologisch, maar ook dan niet meer van harte. Een beetje flexi-vegan dus, om er maar een nieuwe term tegenaan te gooien.

Voor ik verder ga met deze blog vol lekkere alternatieven eerst een korte uitleg.

Waarom ik bijna geen zuivel meer eet en drink

Weidemelk: is toch ook prima?

Eigenlijk dacht ik er nooit zo over na. Of nou ja… Ik probeerde vooral heel hard te negeren hoe ze melk en kaas produceren. Gevoelsmatig dacht ik voldoende aan de dieren door alleen te kiezen voor producten waarop ‘weidemelk’ staat. Maar was dat wel zo? De laatste tijd verdiep ik me meer in de productie van ons voedsel en eerlijk gezegd begint me dat steeds meer tegen te staan.

Waarom dus minder zuivel?

Ik wil er in deze blog niet al te diep op ingaan, maar voor wie het wil weten: hier vind je een website waarop staat uitgelegd waarom de verschillen tussen biologisch geproduceerde zuivel en de ‘normale’ zuivel momenteel eigenlijk nog verwaarloosbaar zijn. Maar dat is dus voor mij de reden. Ik kon niet meer aan mezelf verantwoorden dat ik nog zoveel zuivelproducten at als hiervoor.

Betekent dus niet dat ik helemaal niks meer eet, volledig vegan is voor mij persoonlijk nog een stap te ver. Maar alle beetjes helpen hopelijk!

Minder zuivel? Probeer dit dan eens!

Vegan geraspte ‘kaas’

Officieel mag je het geen vegan kaas noemen, omdat het feitelijk gezien een ander product is. Maar ik weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven. De smaak is echt wel anders, maar het voegt dus wel iets toe. Zeker als je normaal altijd bergen kaas over je eten goot.

Vegan ‘room’ijs

Wie me op Instagram volgt, zag ze misschien al voorbij komen. De ijsjes van Gigi Gelato hebben een beetje de structuur van fruitig roomijs, maar zijn dus volledig vegan. Lekker genieten zonder schuldgevoel dus! We hebben ze alle drie getest:

  • Sinaasappel, wortel, gember
  • Aardbei, blauwe bes, biet
  • Mango, passievrucht, venkel

Mijn favoriet is toch denk ik de bovenste. Hoewel ik even moest wennen aan het scherpe van de gember, vond ik de smaakcombinatie heel bijzonder. Wat ook fijn is? Het ijs vult meer dan normaal. Ook omdat je het gevoel hebt flink wat fruit binnen te krijgen – al is het in de vorm van een ijsje. Oprecht heel lekker en iets wat komende weken zeker vaker in ons vriesvak komt te liggen.

Havermoutpannenkoekjes op basis van amandeldrink

Toen ik ze voor het eerst bakte, deed ik dat eigenlijk met een beetje wantrouwen. Ik hou niet zo van havermout en was bang dat mijn pannenkoekjes zo’n nadrukkelijke banaansmaak zouden krijgen. Maar het viel me reuze mee. Gelukkig (voor mij) lusten de kleintjes die havermoutpannenkoekjes wel Met een beetje agavesiroop of maple sirup voelt het nog bijna verantwoord ook!

Plantaardige margarine

Terwijl ik peinzend naar het boter-schap staarde, viel mijn oog ineens op plantaardige margarine. Logisch! Die bestaat natuurlijk ook. Bijkomend voordeel? Deze is beter voor je gezondheid dan boter met veel verzadigde, dierlijke vetten.

Nog steeds pasta met spinazie en spekjes eten, maar dan anders

Het aloude recept, maar dan zonder boursin natuurlijk. Ook wel een beetje jammer, want als ik heel eerlijk ben vind ik dat romige juist het lekkers. Maar je kan ook heel goed deze variant maken:

  • Pastasoort naar keus
  • Verse bladspinazie (ook nog eens goed voor je calciumtoevoer)
  • Biologische spekjes
  • Eventueel een bak (kastagne)champignons

Lekker veel groenten door elkaar, goed mengen met de pasta en eet smakelijk!

Of ik de zuivelproducten niet mis?

Niet iedereen begrijpt mijn keus om minder zuivel te nemen, denk ik. Zelf had ik ook altijd een bepaald vooroordeel ten aanzien van vegans. Maar goed, het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan. Het is nog wel een beetje schipperen en zoeken naar lekkere alternatieven, maar vooralsnog denk ik dat het wel een stap in de goede richting is.

Zijn we meer geld kwijt aan de wekelijkse boodschappen?

Nee. Gek genoeg niet. Misschien wel als je allerlei ingrediënten koopt uit de bio-winkel, maar vooralsnog red ik me prima in de supermarkt. En door je vlees vaker te laten staan en te vervangen door meer seizoensgroenten, vallen de extra kosten reuze mee. Sterker nog, ik denk dat we gemiddeld gezien zelfs iets minder uitgeven dan toen we nog dagelijks vlees aten. Het is maar net welke keuze je maakt en hoe zuinig je daarmee bent.

Om de vegan geraspte kaas als voorbeeld te geven: ik doe met één zakje een week. En dat waren toevallig afgelopen week vijf pastagerechten. Normaal gesproken ging er een zak geraspte kaas per maaltijd doorheen. Datzelfde geldt voor de vegan ijsjes van Gigi Gelato. Die zijn zo vol en romig, dat ik na één ijsje echt genoeg gesnackt heb voor de rest van de dag.

Nu nog die extra kilo’s kwijt 😉

Over Gigi Gelato

De unieke ijsjes van Gigi Gelato zijn 100% vegan en ‘gemaakt van verse, koudgeperste groenten en fruit’. In de praktijk betekent dat dus dat je kan genieten van de volle smaak van de oorspronkelijke fruit- en groentesoorten. Bovendien zijn ze laag in vet en relatief laag in suikergehalte – zeker vergeleken met echt roomijs – dus summerbody-proof.

De ijsjes van Gigi Gelato zijn te koop als schepijs of als ijsjes op een stokje. Je vindt ze in de schappen bij AH, Crisp, Hoogvliet, Jumbo en Spar.

Wat vind jij de lekkerste vegan alternatieven of maaltijden? Eet en drink jij veel zuivel of valt het wel mee?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

In deze blog is een product verwerkt dat ik heb gekregen. Gelukkig, zou ik willen zeggen, want anders had ik de ijsjes misschien nooit geprobeerd. Ze zijn oprecht zo lekker dat ik ze aan iedereen aanraad – vegan of niet.

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vegan ijs
Author Rating
51star1star1star1star1star

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten