Mijn eerste baantje: leuker kon ik het niet maken…

mijn eerste baantje

In de maand september verschijnt dagelijks een blog, omdat ik meedoe aan de #30dayblogchallengeNL. Deze veelzijdige lijst is bedacht door Maris van HareMaristeit.nl. Vandaag: mijn eerste baantje. 

Mijn eerste baantje: een zomer op kantoor

‘Heb je geen zin bij de Belastingdienst te komen werken, deze zomer?’ vroeg mijn vader toen ik klaagde dat al mijn vriendinnen aan de slag gingen in winkels. Eerlijk gezegd leek het me wel wat als eerste baantje. Beter dan vakken vullen en zware dozen sjouwen. Ik vulde een formulier in en kreeg al snel bericht van het uitzendbureau dat ik was aangenomen. Ze stuurden meteen een contract op. Met ogen op steeltjes keek ik naar mijn uurloon. Het kon niet anders of ze hadden een fout gemaakt: f 8,64 per uur. Voor de Euro-generatie: dat is ongeveer hetzelfde als € 8,64 nu en dat op je vijftiende.

Luizenleventje

In de praktijk betekende dit dus dat mijn vriendinnen zich voor de helft van mijn loon letterlijk in het zweet werkten, terwijl ik wat hangmappen uitzocht, brieven opnieuw mocht adresseren en biljetten op volgorde van SoFi-nummer legde. Natuurlijk, dat laatste was vrij geestdodend werk, maar ik kreeg er plezier in en bedacht een systeem waardoor het alsnog vlot ging. Ik had veel leuk contact met leeftijdsgenoten en de zomer vloog voorbij!

Mijn eerste eigen salaris

Die zomer verdiende ik ruim duizend gulden. Een bizar bedrag, waarvan het meeste uiteindelijk verdween naar nieuwe kleding, schoenen en uitgaan. Ik voelde me rijk en dat was ik natuurlijk ook in vergelijking tot de anderen. In de twee jaren die volgden deed ik precies hetzelfde: vier weken werk voor heel veel geld. Dat besefte ik me pas toen ik op mijn achttiende terecht kwam bij Wibra, waar ik hard werkte voor veel minder. Met terugwerkende kracht groeide mijn respect voor alle vriendinnen die zomers lang in Albert Heijn stonden te zwoegen.

Wat was jouw eerste baantje?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Mijn eerste baantje: leuker kon ik het niet maken…

 1. Dat is zeker relaxt als eerste baantje!
  Na m’n krantenwijk ben ik als eerste echte baantje via een uitzendbureau aan de slag gegaan. Een blauwe maandag als schoonmaakster en daarna bij een bedrijf achter een rubberknipmachine. Tien stapeltjes van tien stroken rubber in een doos. Heerlijk geestdodend werk, met een gezellige sfeer.

  1. Sfeer is toch wel heel belangrijk voor een baan denk ik, dat maakt alles te doen. Denk ook dat het hoor de rest van je carrière toch goed is, je leert anderen toch waarderen omdat je weet hoe vervelend of vermoeiend het werk kan zijn.

 2. Haha wauw wat geweldig!!
  Echt ironisch dat juist de belasting dan een fout maakt xD

  Mijn eerste baantje was als folder bezorgster. Echt verschikkelijk. Mijn fietstassen waren zo zwaar ik kwam in de sneeuw/ijs de bult niet op. Mijn moeder heeft me heel vaak geholpen, zo lief.
  Gr, Nikki
  http://www.Sukhi.nl

  1. Uiteindelijk bleek dat het nog klopte ook, dus ik had geluk 🙂

   O wat lief van je moeder! Dat is inderdaad echt zwaar werk en ook altijd de afweging: rij je twee keer heen en weer of prop je in 1 keer alles in die tassen… Zie ze hier in de buurt weleens met een bolderkar lopen, helemaal geen gek idee (in de zomer).

 3. Ik heb tot twee jaar geleden via het uitzendbureau bij de Belastingdienst gewerkt en vond het geweldig. Jammer dat ik daar niet meer terug kon. Goed verdienen voor goed werken is natuurlijk altijd leuk. Dat krijg je niet overal meer helaas.

  1. Jammer, ja ze zijn op een gegeven moment gestopt geloof ik. Fijne (bij)baan!
   Nee je hebt helemaal gelijk, zeker als je wat jonger bent. Zwaar werk wordt meestal niet beter betaald en supermarktbaantjes verdienen in verhouding tot wat je moet doen slecht.

 4. Wauw dat is een fijne bijbaan. Ik begon bij de C1000 met vleeswaren snijden. Later plofte ik neer achter de kassa. Ik heb het daar altijd erg naar mijn zin gehad. Leuke collega’s. Dat maakt veel uit.

  1. Ja collega’s maken echt veel uit. Kan me voorstellen dat het leuk is als je allemaal van dezelfde leeftijd bent en dan maakt het werk niet zoveel uit geloof ik

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten