Een week lang… zonder snoep en snacks (HELP!)

Zou me dat lukken? Een weekje niet snoepen? Het lijkt maar kort: 7 dagen. Alleen weet ik uit ervaring dat de praktijk soms anders is… 

Een week lang… Tijd voor een nieuwe uitdaging! 

Na mijn eerste succesverhaal besloot ik op Instagram te vragen of mijn volgers nog leuke suggesties hadden voor nieuwe uitdagingen. Daar kwamen hele toffe uit naar voren. En een noodzakelijke, van Kimberly. Die daagde me namelijk uit om een week niet te snoepen. Eigenlijk een beetje om te pesten natuurlijk, maar in de praktijk was het eigenlijk wel heel hard nodig. De laatste maand deed ik stiekem niet anders. Iets met dertig dagen PMS geloof ik. Zowel voor- als na.

Als grap vroeg ik of Kimberly dan zelf ook met me zou meedoen. Daar reageerde Marieke op en niet veel later ook Nicole. Om een lang verhaal kort te maken: voor ik het wist waren er tien deelnemers aan de mini-challenge. Zo snel kan het gaan. Een gezonde inimini-viral dus. 

Wat valt onder niet snoepen? 

Ik besloot het mezelf niet té moeilijk te maken. Onder snoepen verstond ik dus alles dat niet tot een maaltijd behoort. Niks afwegen dus, maar wel dat stukje taart afslaan en niet zoals gewoonlijk een Twix halen bij het tankstation als ik een stuk moet rijden. Wel jam op brood, maar geen handje M&M’s of een blokje chocola. 

Of het moeilijk was? 

Daar kan ik alleen maar volmondig ja op zeggen. Confronterend ook. Je beseft je pas hoe ongelooflijk vaak je gedachteloos zit te snoepen wanneer je het niet meer mag. Ik werd er best een beetje verdrietig van. Vooral omdat ik met enige regelmaat toch weer verval in oude, foute patronen. Slecht voorbeeld voor de kinderen ook. 

De allergrootste reden dat ik het deze week (grotendeels) volhield? Dat waren die andere deelnemers. Ik kon onmogelijk als initiator van een weeklang afzien zelf de fout ingaan! En dus nam ik nog maar een kop thee wanneer ik het liefst een stuk chocola had opgegeten. Of een mandarijntje voor de zoete trek.

Geslaagd? En hoe nu verder?

Misstapje(s)… 

Mission failed! Al vind ik dat één misstapje niet zo heel erg is op een hele week, twee of drie eigenlijk wel. Mijn gedachten werden vrijwel continu bezet door een innerlijk stemmetje dat schreeuwde om chocola, kruidnootjes, snoep en alles dat je maar tussendoor zou kunnen snacken. Verschrikkelijk.

Ik heb alleen tijdens de Kreadoe een wafel gegeten met gesmolten witte chocola (als je het dan doet, liever goed). Ter mijn verdediging was er verder weinig te eten (alleen een broodje met boter, waar ik echt niet van hou) en roken de wafels zo ongelooflijk lekker. Dus ja. Nou ja, of het een geldig excuus was weet ik niet, maar ik heb zitten genieten voor tien! En in de avond hebben we misschien een pizza besteld. Met Iberische ham en een berg rucola. Dus ook mijn vegetarisme heeft een smetje opgelopen. En een dag later at ik een reepje chocola. 

Waarom ik niets zei op Instagram? 

Als groot pleitbezorger van eerlijkheid over ouderschap, is het natuurlijk niet zo netjes dat ik mijn negen medekandidaten niets heb laten weten. Maar ik dacht zo: als ik al zou opgeven, waarom zouden zij nog doorgaan? Nu kon ik hen in elk geval de week laten afmaken, hopelijk met succes. Dus niet heel netjes, maar hopelijk is het hen daardoor wel gelukt! 

Alternatieven voor snacks? 

Ik heb het verder wel gered, maar met name doordat ik een paar keer tijdens de lunch iets meer brood at. Zo kon ik toch de tijd tot de avond overbruggen. Ook at ik wat meer jam dan normaal om toch te kunnen voldoen aan de zoete trek, en los fruit. 

Hoe was het? 

Ik vond het eerlijk gezegd echt een verschrikking. Ik hou zo ongelooflijk veel van zoet en snacken dat het heel moeilijk was me er compleet van los te maken. Maar aan de andere kant nam het me mee terug naar begin dit jaar, toen we een paar maanden lang geen snacks namen (op twee bewuste momenten na). 

Het doet veel voor je lijf en is echt even een soort resetknop: geen suikers meer, maakt dat je jezelf toch fitter voelt. En zeker nu ik mijn vegetarische leefstijl nog iets verder doortrek zolang ik me er prettig bij voel, is het sowieso verstandiger om betere keuzes te gaan maken in mijn snacks. Nu nog zien vol te houden tot Sinterklaas…

Volgende keer ga ik een week lang opgemaakt de deur uit!

Heb jij nog leuke ideeën voor deze nieuwe serie?
Laat ze hieronder achter of mail me

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

In deze serie verschenen ook:

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Een week lang… zonder snoep en snacks (HELP!)

  1. Ohoh jij cheater hahaha!! Nee hoor ik vind het nog superknap van je. En ik hield het wel vol om niet te snacken, maar vond het echt enorm pittig om mijn wekelijks toegestane blikje red bull niet te pakken, wat ik dus uiteindelijk wel heb gedaan. Onder het excuus, ik drink niks anders dan thee en water, iets anders qua smaak is ook weleens lekker 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten