Menstruatieverlof: nonsens of een goed idee?

menstruatieverlof

De voor- en tegenstanders van menstruatieverlof buitelen over elkaar heen om hun mening duidelijk te kunnen maken. Is het echt klinkklare onzin of een goede zaak wanneer we straks verlof op mogen nemen? Ik downloadde het boek Men-struatie. Ook een mannenzaak. van Peter de Vroed en testte zijn methode uit. Het resultaat? Verrassend!

Menstruatieverlof

In Italië is gedebatteerd over menstruatieverlof: drie betaalde vrije dagen wanneer een vrouw ongesteld is. Dit is in een aantal Aziatische landen al geregeld. Hierop werd uiteraard verdeeld op gereageerd. Mijn eerste reactie was eigenlijk dat het allemaal behoorlijk overdreven is. Maar de reactie van Peter de Vroed op deze blog maakte me toch nieuwsgierig. Want is het eigenlijk wel overdreven om vrouwen vrijaf te geven op dagen dat ze zich hondsberoerd voelen?

Men-struatie. Ook een mannenzaak.

Toevallig verzuchtte ik een tijdje terug nog tegen een vriendin dat ik ooit had gehoord dat in bepaalde landen vrouwen tijdens hun menstruatie afgezonderd leven. Zij mogen dan geen eten bereiden of iets aan het huishouden doen. Dat leek me ook wel wat. Ik voelde me namelijk miserabel en doodop. Gekscherend stelde ik voor om een tipi in de tuin te zetten waar we samen konden gaan zitten (of liggen) zijn met een warme kruik op ons buik en Netflix aan. Want een kwart van de vrouwen mag er dan geen last van hebben, volgens het artikel van AD, ik wel. En dat verlangen naar rust, blijken meer vrouwen te herkennen. Toch tijd voor verandering?

Men-struatie
Afbeelding – Shutterstock

Over het boek: Men-Struatie. Ook een mannenzaak 

Het boek is opgedeeld in veertien hoofdstukken. Peter de Vroed deed onderzoek bij meer dan 1.600 vrouwen en bespreekt in hoofdstuk 1 t/m 8 de antwoorden die hij van hen kreeg. Vervolgens bespreekt hij de natuurlijke cyclus (en de invloed van de anticonceptiepil), geeft een samenvatting en conclusie n.a.v. het onderzoek, belicht de verschillen tussen man en vrouw, gaat in op communicatie, de eerste menstruatie en vertelt hoe je zijn methode kan toepassen.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk

In zijn voorwoord vertelt Peter dat een vrouw slechts 53% van haar energie overhoudt tijdens de menstruatie. Daar schrok ik van. Dat betekent dat je een aantal dagen met de helft van je energie dezelfde werkzaamheden moet voltooien (zowel in huis als misschien op je werk). Het is eigenlijk gek dat van mannen en vrouwen hetzelfde wordt verwacht, terwijl we misschien niet precies hetzelfde kunnen bieden. En moeten we dat überhaupt willen? Kan je niet beter doen waar je goed in bent? Dat we als man en vrouw gelijkwaardig zijn, betekent namelijk niet dat we in letterlijke zin gelijk zijn. Ik denk dat je dat verschil maar beter kunt omarmen dan krampachtig proberen te ontkennen.

Lees ook: Bloedarmoede door koperspiraal, maar ik heb weinig keus

Wat belooft de Men-struatie methode?

Concrete beloften kan je natuurlijk niet maken in een zaak die zo persoonlijk is als de menstruatie. Maar wat je wel krijgt door het lezen van dit boek is een bewuste kijk op je cyclus. Merk jij bijvoorbeeld dat je tijdens die gemiddeld 28 dagen soms productiever bent dan anders? En wist je dat dit samenhangt met je hormoonhuishouding?

Waar leidt dit toe?

Peter de Vroed gebruikt zijn vriendin regelmatig als voorbeeld. Bij haar leidde de methode tot de volgende, veelbelovende, resultaten:

 1. Menstruatie van 7-8 dagen naar 1-2
 2. Effectiever
 3. Kennis over haar eigen lichaam en weten wanneer je productiever bent
 4. Minder last van stemmingswisselingen
 5. Vrijwel geen PMS klachten
 6. Wederzijdse aantrekkingskracht enorm vergroot
 7. Minder pijnklachten
 8. Meer energie
 9. Ze voelt zich meer vrouw

Dat maakte me nieuwsgierig. Zou dat in mijn geval ook haalbaar zijn? Daarom ga ik met het stappenplan, zoals beschreven in hoofdstuk 14, aan de slag en wil jullie maandelijks op de hoogte gaan houden van het effect.

Goed om te weten: dit schijnt ook te helpen bij vrouwen die al in de overgang zijn (geweest), maar nog steeds maandelijks last hebben van klachten. Dus ook op latere leeftijd kan je je voordeel doen met deze methode.

Wat hebben mannen hiermee te maken?

Uiteindelijk zijn het vrouwen die maandelijks een paar dagen in deplorabele staat doorbrengen, dus een terechte vraag. In het boek vind je praktische oplossingen waar de man aan kan bijdragen. En misschien denk je kritisch: dat gaat hier thuis niet werken. Maar waar een wil is, is een weg. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat mannen pertinent niet willen meewerken aan een situatie waarin hun vrouw minder hormonaal uit de hoek komt, energieker is en een hoger libido heeft. Just saying 😉

Oordeel over het boek Men-struatie. Ook een mannenzaak

Ik ben blij verrast en zelfs geraakt door de tekst. Vooral wanneer zijn vrouw vertelt over de manier waarop ze samen invulling geven aan haar zwaarste dag(en). Ik besefte hoezeer ik ook behoefte heb aan rust. Aan iemand die voor me zorgt, me even laat voor wat ik ben (op die dag vrij weinig). Eigenlijk wist ik na het lezen direct dat ik hiermee aan de slag moet. Ik wil weten of het daadwerkelijk verandering brengt.

Hoe gaan wij het aanpakken?

Ik heb voor mezelf besloten dat ik eerst inzicht wil hebben in mijn cyclus. Dat wordt overigens ook aangeraden in dit boek. Ik zal gedurende deze maand bij wanneerhouden ik me energiek voel, of ik klachten heb (en of ik vermoed dat deze voortkomen uit hormonale schommelingen) en wanneer ik echt productief ben. Over een maand breng ik jullie een update!

Wat zijn mijn verwachtingen?

Volgens mij is het heel goed om mijn cyclus eens onder de spreekwoordelijke loep te nemen. Terug te gaan naar de basis ook: uiteindelijk geloof ik dat de natuur ons heel veel meer heeft meegegeven dan we in onze Westerse wereld toelaten. Intuïtief verlang ik toch niet voor niets naar maandelijks terugtrekken in zo’n tipi? Dus ik durf wel uit te spreken dat ik vrij hoge verwachtingen heb. Vooral op gebied van energie en efficiëntie. Stay tuned…

Lees hier over het effect van rust op je menstruatiecyclus

Wetenschappelijk onderzoek

Om dit onderzoek van Peter de Vroed uit te bouwen, is de Radboud Universiteit in Nijmegen een wetenschappelijk onderzoek begonnen. Je kan je hiervoor inschrijven via deze link. Halverwege mei krijg je dan een mailtje waarin een linkje staat naar de vragenlijst. Hoe meer vrouwen meedoen, des te waarheidsgetrouwer de uitkomst van het onderzoek. Dus mocht je interesse hebben, laat dan ook je e-mailadres achter.

Lees ook

Het boek Men-struatie, de GROTE ontkenning vind je hier.

Hoe denk jij over het menstruatieverlof?
En ben je ook benieuwd wat de Men-struatie methode in de praktijk gaat opleveren?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding– Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

21 thoughts on “Menstruatieverlof: nonsens of een goed idee?

 1. Wat fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Na ruim 30 jaar hel ben ik weer begonnen met de pil. Had uitgerekend dat ik zonder ‘chemische’ hulp slechts 2 dagen per maand echt fit was. Superfit, maar dat stond niet in verhouding met de migraine, buikpijn en het enorm zware bloedverlies in de andere weken. Nu gaat het gelukkig beter.
  Fijn artikel en ik ben benieuwd naar het boek!

 2. Goh hee wat interessant. Ja ik zou ook wel verlof willen voor mn menstruatie. Maar ik denk dat het hier in Zweden toch anders geregeld is. Naar 2 dagen menstruatie klinkt wel heel erg fijn.

 3. Menstruatie verlof vind ik iets overdreven. tenzij je echt ziek op bed ligt. Maar als je gewoon kan functioneren dan is het verlof nergens voor nodig

  1. Ja begrijp wel wat je bedoelt. Zo stond ik er ook in tot ik het boek las. Het idee erachter is dat door één dag (of enkele dagen) echt rust te nemen, je de rest van de maand beter presteert.

 4. Wat interessant! De laatste jaren heb ik zelf veel meer last vd cyclus en hormoonschommelingen. Heb ontdekt dat het beste is om me eraan over te geven. Vaak ben ik 1 dag in de maand compleet uit de running en doe ik alleen het hoognodige. Manlief vangt dan alles op. Voor ons beide werkt dat erg goed.

  1. Hier ook, misschien heeft het te maken met ouder worden en bevallen, waardoor het heftiger is. Maar het is al heel fijn als hij bijspringt en jij de boel een beetje de boel kan laten. Dat heb je die hele zware dagen gewoon echt nodig.

 5. Leuke blog! Ik vrees dat menstruatieverlof gaat zorgen voor heel veel werk dat blijft liggen. Zelf heb ik er de ene maand veel last van, waardoor ik al wel eens moet thuisblijven. Maar de andere maand is het weer een eitje dus 🙂 xx

  1. Hoi Sophia,

   In de praktijk blijkt dat er helemaal geen werk blijft liggen maar er juist meer werk gedaan wordt. Doordat je eens goed uitrust eens per maand, ben je de rest van de maand veel productiever.

 6. Ik heb last van hormonale migraine, hangt ook samen met menstruatie… Zat er ook al lang over na te denken om alles eens goed bij te houden, geeft je toch meer inzicht 🙂

 7. Een week voor ik ongesteld moet worden vlieg ik op alles. Alles wordt gepoetst, geschrobd, er wordt met vanalles geschoven, … Een beetje opruimwoede zo je wil 🙂 En dan, geleidelijk aan, hoe dichter De Week komt hoe mottiger ik mij voel. Een regelrecht autowrak waar achteraf nog eens 10 keer een bulldozer is over gereden benadert het een beetje 😀 Thank God voor Husband die dan, vooral tijdens mijn zwaarste dagen, al eens wat overneemt, over en weer loopt met kersenpitkussentjes, mijn handje vasthoudt en vooral: gewoon super veel begrip toont voor wat een aanslag het iedere keer weer is op mijn lijf…. 🙂

 8. Interessant stukje. Dat van 53% dat is wel veel zeg. Ik merk het wel altijd. Toevallig nog met een buurvrouw over gisteren. Hormonen en menstruatie, lijf etc. Valt niet mee om vrouw te zijn 😉 Ik ga mij ook inschrijven

 9. Herkenbaar. De ene week pak ik alles aan/op wat er ligt en de volgende week komt er niks meer uit mijn handen en ben ik futloos. Ik heb het altijd wel aan mijn hormonen geweten, al weet ik pas hoe mijn cyclus precies in elkaar steekt sinds de laatste twee zwangerschappen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten