Over bloggen 34 | Meld jij op social media dat je niet thuis bent?

meld jij dat je niet thuis bent op social media

Naar aanleiding van een discussie die ik had met andere bloggers besloot ik dit artikel te schrijven. Want in hoeverre deel je op je socials dat er niemand thuis is bij jullie? Wat denk jij? 

Social media dilemma: wat deel je wel en wat niet?

Afgelopen weekend waren we met het hele gezin naar de Belgische Ardennen. Mijn eerste reisje op uitnodiging. Onverwachts bracht het een dilemma met zich mee: ik wilde jullie graag via mijn social media kanalen laten zien wat we allemaal ‘live’ beleefden, maar tegelijkertijd wist ik niet of dat wel helemaal verstandig was. Daarom wil ik het vandaag graag hebben over Insta Stories en jouw mededeling dat jullie met het hele gezin #genieten in een willekeurig pretpark.

Blogger op locatie

Zeker een paar jaar geleden, toen Facebook nog razend populair was en vooral werd gebruikt om foto’s en statussen te delen van je avondeten, pasgeboren baby en andere – heel persoonlijke – informatie, kreeg je regelmatig de waarschuwing: vertel niet op social media dat je niet thuis bent. Inbrekers hebben immers ook internet. En we waren het er vervolgens massaal mee eens dat het naïef was.

Maar daarna volgde Insta Stories. Niet heel anders in feite. Je praat tegen je camera, maakt foto’s terwijl je in de keuken staat, een ijsje eet, door het park wandelt; je houdt live sneeuwballengevechten én fotografeert er lustig op los in dat ene pretpark. Zeker als blogger wanneer je op uitnodiging bent. *Klik* kinderen in de bootjes, *klik* selfie van jou en je man, *klik* #genietenmetzijnallen en *klik* locatie: ….

Inbrekers, wees welkom

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar Lotus Writings is een geregistreerd bedrijf. Elke willekeurige inbreker kan dus heel makkelijk ons adres achterhalen. Als hij of zij ziet dat we lekker relaxen in de Ardennen met zijn vijven, is het bijna alsof je de rode loper voor ze uitrolt en neon pijlen richting de voordeur laat wijzen. Niet zo slim dus. Maar het stelt je dus ook voor een dilemma, want je maakt vaak ook afspraken met een bedrijf, pretpark of vakantiebestemming dat je aan je volgers toont waar je bent en wat je doet.

Oplossingen?

Later online zetten

Je kan natuurlijk vooraf afspraken maken met de andere partij dat je de beelden van je vakantie bij thuiskomst online zet. Zo laat je wel zien hoe leuk het ergens is en wat je allemaal kan doen, maar tegelijkertijd maak je het ze het allemaal niet te makkelijk.

Niet melden dat je op dat moment weg bent

Zolang je niet ter plaatse live gaat en je nergens vermeldt dat je op dat moment niet thuis bent,  hou je het een beetje in het midden.

Andere bedrijfsnaam kiezen dan je blognaam

Een blogger vertelde dat haar blog en bedrijf niet dezelfde naam hebben. Dat maakt het natuurlijk al een stuk lastiger om echt te achterhalen waar je precies moet zijn. En aangezien je doorgaans toch inbreekt uit gemakzucht (omdat je zelf niet écht wil werken voor je geld), lijkt het me sterk dat ze dan nog de moeite gaan nemen om alles uit te puzzelen 😉

Het risico nemen

Je kan natuurlijk ook besluiten toch het risico te nemen. Wie zegt uiteindelijk dat je op dat moment echt niet thuis bent? En hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk wordt ingebroken?

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening.
Heb je hier weleens bij stilgestaan? En hoe ga jij ermee om?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Voor deze blog kreeg ik hulp van Marije, Miriam, Nicole en Fleur

Afbeelding, Dragon Images – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 thoughts on “Over bloggen 34 | Meld jij op social media dat je niet thuis bent?

  1. Ik plaats wel eens een foto maar gebruik dan bv tegensprekende hashtags, Daarnaast heb ik oplettende buren en weet ik dat er met name vaak overdag ingebroken wordt. (ervaring mee helaas) Ik heb een kattenoppas die om de dag om dus stokjes tegen de deur en ander soort signalen wordt op gelet ; )

  2. Als ik langer weg ben dan 1 dag zet ik het niet op social. Maar ook met die dagjes weg is het natuurlijk iets om op te letten, zeker nu ik bij de kvk sta ingeschreven. Bizar eigenlijk ook, alles proberen we te beschermen maar via de kvk is er veel te achterhalen. Heel ouderwets.

  3. Als het om het hele gezin gaat, zou ik er denk ik voor kiezen om het achteraf te plaatsen. Maar als ik alleen op stap ben, dan zou ik er minder problemen mee hebben. Er is bijna altijd wel iemand thuis.
    Overigens heb ik geen geregistreerd bedrijf, maar ik merk dat ik soms door meer bekenden wordt gevolgd dan ik van tevoren door heb.

    1. Ja zo gaat het hier idd ook. Als er iemand thuis is, prima, maar zijn we allemaal weg dan niet. Want wat je zegt, het kunnen ook bekenden zijn of mensen die jou wel kennen en weinig goeds in de zin hebben.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten