Over bloggen #9 | De meerwaarde van gastblogs

MEERWAARDE VAN GASTBLOGS – Wat voegt een gastblog toe aan je website? In dit artikel ga ik in op die vraag en vertel wat voor mij de absolute meerwaarde van gastblogs is.  en waar je op kan letten wanneer je gastbloggers zoekt. 

Wanneer voeg je gastbloggers toe op je website?

Laat voorop staan dat elke website hier anders in zal staan. Waar de één echt het gezicht is van een website en bijvoorbeeld specialist op het gebied van een heel specifiek onderwerp, heeft de ander van meet af aan de ambitie om een groot platform te worden met meerdere bloggers. Elke website heeft dus zijn eigen behoefte. Maar ik denk ook dat op vrijwel elke blog gastbloggers van grote meerwaarde kunnen zijn. Waarom?

Expertise

Denk bijvoorbeeld aan de SEO-specialist. Misschien hebben zijn volgers ook weleens behoefte aan een blog waarin de technische kant van je website tot in detail besproken wordt. En de man die zijn hele ziel en zaligheid steekt in een website over rozen onderhouden vindt het misschien ook eens leuk om een ander aan het woord te laten die rozen kweekt.

Overlap

Hiermee kom ik meteen bij het volgende punt: het is belangrijk dat de expertise van je gastblogger een overlap kent met jouw eigen vakgebied of niche. Wanneer ik (mama- en lifestyleblogger) plots iemand aan het woord laat die duiven houdt, sla ik de plank volledig mis. Mijn volgers zitten daar niet op te wachten. Wat ze wel interessant vinden is de pedagoge die vanuit haar vakgebied vertelt waaróm je kind zich op een bepaalde manier gedraagt. Of de tiener die vanuit haar eigen perspectief vertelt.

Als het je insteek is zelf weinig te bloggen

Sommige websites vinden het juist prettig als er gastbloggers zijn en draaien daar eigenlijk min of meer op. Dit zijn eigenlijk meer platformen. Het voordeel daarvan is dat je sneller nieuwe lezers krijgt, het nadeel kan zijn dat mensen je minder volgen om wie je bent. En dus iets minder trouw zijn. Maar goed, die keus maakt iedereen voor zich. Als je het zelf prettiger vindt om een team aan te sturen en de website te managen, dan is dit ook een heel goede optie. De meerwaarde van gastblogs spreekt dan voor zich omdat je site daarop draait.

Welke verhouding hanteer je?

Ook hier is er een onderscheid tussen de insteek van je site. Ben jij het gezicht, zorg dan dat het aantal gastblogs nooit de 20% overschrijdt. Waarom? Je volgers komen op je website voor jou. Als je minder zichtbaar wordt, vinden mensen dat vaak niet zo prettig. Bloggen draait voor een gedeelte ook om voorspelbaarheid. Als mensen elke ochtend verwachten dat jouw laatste tekst in hun mailbox ligt, dan vinden ze het vaak vervelend als dat ineens twee keer per week iemand anders wordt. Hou dat goed in gedachten voor je een gastblogger aantrekt. Misschien kan je hem of haar juist wel in de middag een podium geven?

Draait de website op gastblogs, dan kan je hier veel vrijer in zijn. Sterker nog, jouw aanwezigheid is dan veel minder bepalend voor volgers.

Wat is voor mij de meerwaarde van gastblogs?

Voor mij geldt dat ik val binnen de eerste categorie. Ik heb ruim duizend artikelen gepubliceerd op Lotus Writings en heb daarmee een vaste groep volgers verzameld. Zij volgen me dus ook om mijn teksten. Als ik nu ineens wekelijks drie gastblogs voorbij zou laten komen, vinden mensen dat mogelijk storend. Bovendien heb ik zelf nog genoeg te vertellen. Mijn ambitie is wel om ouders een soort platform te bieden, maar dan wel met één aanspreekpunt. Ik heb gastbloggers, maar zij zijn op de achtergrond aanwezig.

Mijn aanpak

Dagelijks publiceer ik gemiddeld twee blogs: een persoonlijke en in de middag een commerciële. Ik heb een aantal actieve en meerdere passieve gastbloggers. De ‘actieve’ bloggers hebben met mij afgesproken dat ze maandelijks één blog aanleveren. Die plaats ik dan op maandag op de website als derde blog die dag. Ik kies er bewust voor om dit naast mijn eigen werk te doen en niet in plaats van: Zo geef je de lezers wat ze verwachten en is de gastblog echt een extraatje. De ‘passieve’ bloggers leveren aan wanneer ze iets te vertellen hebben. Dat kan drie keer per maand zijn of zomaar een hele tijd niks.

Mijn gastbloggers

Daarom heb ik voor die onderwerpen een heel fijn team van gastbloggers om me heen. Zij kunnen natuurlijk ook reviews voor je bedrijf verzorgen. Neem voor informatie en/of de mogelijkheden contact op met merel@lotuswritings.nl en dan bedenken we samen iets moois!

Hier stel ik ze kort aan je voor!

Ro

Figureert in een groot deel van mijn eigen blogs, maar schrijft ook zelf over het vaderschap in optima forma. Hij vertelt waar hij tegenaan loopt als betrokken vader. Dat hij tijdens zijn werk één van de eersten was die koos voor ouderschapsverlof en inmiddels veel enthousiaste collega’s heeft die hem daarin volgden. Over hoe je jezelf kan voorbereiden op je toekomstige schoonzoon, maar ook waarom hij het heel belangrijk vindt de taken in huis te verdelen binnen het ouderschap.

Sophie

Mijn zusje werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Om iets specifieker te zijn: ze geeft les op een Jenaplanschool. Ze schrijft haar gastblogs natuurlijk vanuit de ervaring die ze heeft als juf/stamgroepleidster, maar ook als moeder van een zoon (0). Heel leuk is de review die ze deed van het Sinterklaassurprisespel!

Melissa

Melissa is pedagoge bij een grote organisatie in de kinderopvang. Daarnaast heeft ze een dochter van 10 jaar oud. In haar eigen blogs, maar soms ook in die van mijzelf geeft ze haar mening over bepaalde onderwerpen. Zo vertelt ze bijvoorbeeld over hoe je het geheim van 5 december het best kan vertellen aan je kind. En ze gaf haar mening over het onderwerp prepuberteit.

Rianne

Vecht tegen de kilo’s en neemt ons mee in haar strijd. Daarnaast is ze getrouwd en heeft een zoontje van 1 jaar.

Annemarel

Vond ik al heel leuk toen ze nog elders blogde, maar inmiddels mocht ik haar ook toevoegen aan mijn team. Annemarel zit in een rolstoel, wat haar in fysiek opzicht soms wat beperkingen geeft. Daarover blogt ze. En over haar visie op het ouderschap, want bovenal is ze natuurlijk gewoon moeder.

June

Tot slot onze eigen June (10). Wanneer ze daar zin in heeft, schrijft ze gastblogs over haar leven als tiener. Hoe is het om samen te leven met twee kleine zusjes? En hoe was Veiligheidsmuseum PIT Almere voor een kind van 10, terwijl alles draaide om Paw Patrol?

Wat is voor jou de meerwaarde van gastblogs?

Afbeelding, Pashun Astapenko Oksana – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge