Is Matcha thee echt zo fantastisch?

review matcha thee

Je hoort steeds meer over Matcha en de voordelen voor je gezondheid. Maar zijn die terecht? Hoe smaakt de thee eigenlijk en wat kan je ermee? Ik offerde me vrijwillig uit en laafde me afgelopen tijd aan brownie, cakes en pannenkoeken. Vandaag deel ik de lekkerste recepten en vertel ik je alles over deze bijzondere thee uit het Oosten! 

Matcha thee testen?

Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik Japanse matcha thee wilde proberen. Met mijn laatste ervaring nog vers in mijn geheugen twijfelde ik. Het smaakte bitter, een beetje naar gekookte andijvie. Niet bepaald mijn favoriet. Wat moest ik daarmee? Ik wist zeker dat ik geen positieve review zou kunnen schrijven over iets dat smaakt naar donkergroene groenten. Maar gelukkig schoot me iets te binnen over deze veelzijdige thee: je hoeft het niet te drinken. Je kan er van alles mee maken! Daarom besloot ik de uitdaging aan te gaan en toch nog eens een kopje matcha thee te kloppen.

Matcha thee

Wat is matcha en waar komt het vandaan?

Matcha is groene thee, maar dan in zijn puurste vorm. De beste soorten komen uit Japan en worden eeuwenlang in allerlei rituelen gebruikt. Niet voor niets: de thee staat bekend om zijn grote hoeveelheid antioxidanten (tien keer meer dan normaal) en cafeïne – die dankzij de stof L-theanine wel zorgt voor hogere alertheid, maar niet voor de nervositeit die koffie met zich mee kan brengen (lees ook dit interessante artikel van Men’s Health: Dit doet matcha thee in plaats van koffiedrinken met je)

review matcha thee

Anders dan met ‘gewone’ groene thee worden deze plantjes in de schaduw gezet om de aanmaak van chlorophyl te bevorderen – de reden dat matcha zo groen van kleur is. Na de oogst worden de blaadjes vermalen en kan je het poeder op een speciale manier opkloppen met water. Dit is een heel ritueel, precies wat je nodig kan hebben in je drukke leven: even tot rust komen met een goede kop thee.

Hoe herken je goede matcha thee?

Zoals bij zoveel producten die aanslaan op de markt, is ook matcha in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een goedkopere variant: deze heeft een lichtere kleur en smaakt bitterder. Kies je voor kwaliteit, dan zal je dat echt proeven. Ik verwijs je graag door naar dit artikel, waarin Leon van Rijswijk je uitgebreid uitgelegd wat het verschil is tussen de twee soorten matcha.

Hoe gezond is matcha thee nu eigenlijk?

Dat matcha boordevol antioxidanten zit, zegt me eerlijk gezegd vrij weinig. Iedereen kan dat wel roepen van zijn of haar product. Bovendien weet je niet of het überhaupt iets uitmaakt voor je gezondheid wanneer je veel matcha thee drinkt. Daarom besloot ik diëtiste Fleur Veldkamp te vragen hoe het zit met de zogenaamde superfoods tegenwoordig en de grote hoeveelheid antioxidanten.

“Ondanks de belangrijke werking van antioxidanten in het lichaam, zijn er geen aanwijzingen dat het helpt om extra antioxidanten in te nemen via een supplement of door het eten/drinken van een superfood. Je lichaam krijgt namelijk al voldoende antioxidanten binnen via als je dagelijks de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit (2x 2ons) eet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor veel variantie in je groenten en fruit inname zodat je ook een mooie variantie van antioxidanten en andere vitamine en mineralen binnenkrijgt.”

Wil je meer lezen over het effect van antioxidanten op je lichaam en hoe goed superfoods voor je zijn? Het Voedingscentrum geeft je uitgebreid antwoord. 

Wat gebeurt er als je matcha bewerkt?

In het artikel dat ik hierboven al noemde staat uitgebreid beschreven wat er gebeurt met de smaak wanneer je matcha verwerkt in bijvoorbeeld smoothies, cake of ijs. Dan blijft een groene theesmaak over, subtiel, maar voldoende om hem te proeven. Of dat echt zo is? Dat ga ik aan den lijve ondervinden. Ik probeerde zeven verschillende recepten om te ontdekken welke smaakverandering de thee ondergaat. Daarnaast klopte ik natuurlijk ook mijn eigen kopje, om te zien of mijn eerdere ervaring wel klopt.

Algemene informatie matcha thee

Ingrediënten

Premium kwaliteit matcha uit Japan

Ieder zakje matcha thee bevat 30 gram, wat goed is voor 20-30 koppen. 

Wat heb je nodig voor een kopje matcha?

 • Een kommetje waarin je de thee kunt kloppen
 • Bamboe lepel
 • Bamboe klopper
 • Japanse matcha

Kijk in de webshop voor meer mooie matcha producten die deze theebeleving nog leuker maken. 

Hoe maak je een kopje matcha thee?

Anders dan bij reguliere theesoorten, waarbij je een zakje of gevuld thee-ei in je kopje heet water laat zakken, ziet matcha eruit als groen poeder. Het ruikt licht fruitig en naar groene thee, maar dan een stuk sterker. Je kunt het niet oplossen in kokend water: je theewater dient 75-80 graden te zijn. Hoe je dat meet? Je kan natuurlijk een thermometer aanschaffen, maar als je water kookt en even laat afkoelen dan ben je er ook.

 • Gebruik je bijgeleverde bamboe lepel en doe twee schepjes matcha in een kommetje (dit komt neer op een halve theelepel)
  review matcha thee
 • Giet daar een beetje water bij en roer tot je een mooie pasta krijgt
  review matcha thee
 • Giet je theewater erbij en klop het op met je bamboe matchaklopper (Chasen)
  review matcha thee
 • Wanneer je thee een schuimkraag heeft, is hij klaar om te worden gedronken

Verschillende recepten met matcha

Om een goed oordeel te kunnen vellen, besloot ik me te laven aan allerlei heerlijks. Zwaar leven! Of het je dus helpt met afvallen, weet ik niet: ik heb me afgelopen tijd tegoed gedaan aan cake en brownie. Met matcha natuurlijk, maar ik vermoed dat het weinig voor me kon betekenen. Wat wel positief is: ik heb heerlijk gegeten! En ben geen grammetje aangekomen, dat dan weer niet. Hieronder vind je de recepten zoals ik ze heb gemaakt en uiteraard het oorspronkelijke recept. Veel kook- en bakplezier!

Vegan smoothie met banaan en sojayoghurt

Hoewel smoothies helemaal niet zo gezond zijn als vaak wordt gedacht, vind ik ze op zijn tijd best lekker als ontbijt of lunch. In dit geval werd het onderdeel van de lunch trouwens, want ik had het een beetje verkeerd ingeschat. Ik kon net een klein glaasje voor de helft vullen. Helaas, zou ik willen zeggen: hij smaakte erg goed. Het zachte van groene thee met de zoete banaan.

Nodig:

 • Banaan
 • Sojayoghurt
 • Gebroken lijnzaad
 • Halve theelepel matcha

Allemaal in de blender, op de knop drukken en wachten tot hij glad is. Smakelijk!

matcha thee review

Beetje een vlag op een modderschuit, dat banaantje. Maar echt heerlijk!

Brownie met matchaglazuur

Toegegeven, de matcha in dit recept is meer een goedmakertje dan dat het echt nut heeft. Maar hij was zo heerlijk dat ik het jullie niet wil onthouden.

 • 100 gram boter en 170 gram pure chocola au bain marie laten smelten
 • 250 gram kristalsuiker toevoegen
 • 3 grote eieren
 • 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
 • halve theelepel zout en 70 gram gezeefde bloem erbij

Zet het geheel 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden, laat een kwartier afkoelen en zet hem op een rooster. Daarna giet je het glazuur erover (3 el. water, 1 el. matcha, 1 el. honing, 1 tl. vanille essence en 250 gram poedersuiker). Met oog op de kinderen is het trouwens verstandig om minder glazuur te maken en een deel apart te houden voor hen; uiteindelijk zit er cafeïne in de matcha.

Met grote dank aan Petite Madelene voor dit goddelijke brownierecept! Vanaf nu eet ik ze nooit meer anders. 

matcha thee review

Frambozenontbijtcake met matcha

Nee, het ziet er niet lekker uit. En dat was ook wel te merken. Op Instagram gaf 76% van mijn volgers te kennen dat ze hun stukje liever oversloegen. Maar eerlijk is eerlijk: de smaak was prima. Je proefde vooral de frambozen eigenlijk. Toch geeft de matcha een extraatje aan het recept. Kan de precieze smaak niet heel goed omschrijven; hou het op groene thee, maar dan iets sterker.

 • 20 gram amandelmeel
 • 20 gram havermout
 • 1 ei
 • 3 el. sojayoghurt
 • 1 el. honing
 • 1 tl. kaneel (oorspronkelijk speculaaskruiden, maar die kon ik niet vinden)
 • halve tl. bakpoeder
 • 1 tl. matcha
 • 25 gr. frambozen (ik lees dit trouwens nu pas, ik heb gewoon 25 frambozen gepakt haha)

Ons totaal niet Pinterest Perfect eindresultaat dat dus wel lekker was:

Het originele recept voor frambozenontbijtcake met matcha

Goede start: yoghurt, banaan en lijnzaad

matcha thee review

Om de dag vol energie te beginnen, kan je kiezen voor een goed ontbijt met yoghurt. Ik voegde banaan toe, een eetlepel gebroken lijnzaad en een banaan in plakjes. Daarbij nog een theelepel matcha en mijn ontbijt kon beginnen.

Kleuter Rose becommentarieerde mijn ontbijt vol afschuw: ‘Dat is echt giftig! Eerst doe je er kruiden bij en dan mos.’ Gelukkig was de smaak prima. Het ziet er niet heel smakelijk uit wanneer je alles door elkaar roert, maar ik vond het verder erg lekker. Lijnzaad zit vol vitaminen en mineralen en dat is een mooie toevoeging op je dagelijkse voeding – zeker in mijn geval.

Groene cake? Klein probleempje!

Een beetje uit grootmoeders tijd en een beetje van nu: deze groene cake is bijzonder qua uiterlijk, maar op zich heerlijk van smaak. Ik gebruikte mijn oma’s recept en een beetje matcha.

 • 250 gram boter
 • 250 gram basterdsuiker
 • 5 middelgrote eieren
 • 250 gram bloem (gezeefd)
 • scheutje (amandel)melk
 • theelepel matcha
cake met matcha

Klop de boter tot hij lekker luchtig is en voeg de basterdsuiker geleidelijk toe. Daarna de eieren één voor één (op kamertemperatuur) en tot slot de bloem. Met een scheutje melk maak je het beslag smeuïg en de matcha zorgt natuurlijk voor de lichtgroene kleur. Ongeveer een uur op 180 graden en dan zou hij normaliter goed moeten zijn. Volgens mij zorgt de matcha echter voor een iets andere structuur van het beslag, waardoor het langer duurt voor je cake gaar is. Uiteindelijk heb ik hem maar twee uur lang in de oven laten staan. Toen ging het redelijk en was hij steviger. De smaak is prima trouwens.

Pannenkoekjes van banaan en amandelmelk

De banaan is een redelijk terugkerende fruitsoort in deze recepten. Dat heeft er alles mee te maken dat je hem makkelijk kan bewerken en de zoete smaak een toevoeging is. Zo ook in de pannenkoeken. Ik besloot aan het originele recept met banaan/havermoutpannenkoeken matcha toe te voegen.

banaan havermout pannenkoeken (bavermout) met matcha
Ook lekker met ahornsiroop!

Ook lekker met matcha:

 • Popcorn met pure chocolade en matcha
 • Matcha-ijs (ook vegan te maken)
 • Donuts
 • Latte
 • Bliss balls
 • Chocoladetaart
 • Koekjes
 • Buttercups
 • Crème brulée
 • Cheesecake
 • Soesjes
 • Macarons
review matcha thee

Vind op Eat.Pure.Love en bij Nanii de lekkerste recepten! Op Culy.nl en Thesushitimes kan je doorklikken.

Een kop matcha

De grootste beproeving van allemaal. Zeker met oog op mijn vorige ervaring, waarbij ik echt een beetje misselijk werd en de smaak nogal lang bleef hangen. Misschien ook mijn manco, ik hou waarschijnlijk te veel van zoet en vet (en slecht eten dus) om de smaak op waarde te kunnen schatten. Ik was dus erg benieuwd.

Mijn oordeel is eigenlijk een beetje tweeledig. Aan de ene kant bleef de smaak eigenlijk wel hetzelfde als wat ik in gedachten had. Maar! Ik werd dit keer niet misselijk en bovendien gebeurde er onverwacht nog iets.

Mindful

review matcha thee

Bij het bereiden van je kop (of kommetje) thee ben je heel bewust bezig. Je moet wachten tot het water de juiste temperatuur heeft, klopt het tot schuim en alles gaat op een tempo waar je in onze hectische manier van leven nog weinig mee te maken krijgt. Echt heel rustig, met liefde en beleid. En daar zit dus voor mij de sleutel tot het drinken van matcha thee. Na afloop kon ik er tegenaan en had ik zin in de dag. Terwijl ik echt doodop opstond na een woelige nacht waarin ik de slaap niet echt kon vatten en telkens hazenslaapjes van maximaal een uur maakte. Natuurlijk zal de behoorlijke dosis cafeïne een rol spelen, maar inderdaad: anders dan bij energiedrankjes voelde ik me nu kalm alert. Niet gejaagd of nerveus. Verrassend dus!

Let op: het duurt best even voor het goed schuimt. Hou de klopper redelijk stevig tegen de bodem aan en maak in vlot tempo M bewegingen. 

Eindoordeel

Ik kom eigenlijk volledig terug op mijn eerste oordeel, maar dat zal wel duidelijk zijn na mijn relaas hierboven. Matcha thee heeft een bijzondere umami smaak, die zich niet goed in woorden laat vatten. Ik kan het niet goed vergelijken met andere smaken die ik ken; het is een beetje vergelijkbaar met wat bittere groene thee.

De toepassingen zoals ik hierboven heb staan (in je smoothie, yoghurt, cake of brownie) zijn heerlijk en dan proef je alleen de groene thee, veel minder de umami (omdat het wordt opgeheven door de andere ingrediënten). Maar ook de thee zelf vond ik verrassend. Vooral omdat het je even een moment van rust geeft en vervolgens een goede kickstart waar je de rest van de dag op vooruit kunt met het gezonde van thee en de energie van een kop koffie. Of twee dus. Ik ben om! Jij?

Is matcha thee iets voor jou? En ben jij bezig met bewuster eten/leven?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Is Matcha thee echt zo fantastisch?

 1. Wat zijn er veel mogelijkheden met matcha. Ik heb het alleen nog maar eens in de koffie gehad. Ga mss toch ook eens een van je recepten proberen

 2. Klinkt wel als iets wat ik eens zou moeten proberen! Ik dacht dat het alleen voor thee was om te drinken, maar je kan er zo veel meer mee. Dat heb ik geleerd van jou artikel 😉

 3. ik heb hier al eens eerder wat over gelezen, maar het werk dat je moet verzetten is voor mij denk ik wel een struikelblok. Ik wist niet dat je op zo veel manieren kon gebruiken.

 4. Dat ziet er allemaal lekker uit zeg! Ik ben zelf niet van de matcha thee. Heb ooit wel eens een matcha high tea gedaan, en daar zaten me toch lekkere dingen tussen!

 5. Ik heb nog nooit iets met matcha geprobeerd, maar ik zou het best een willen testen. Leuk dat je er zo veel mee kan variëren .

 6. Ziet er lekker uit, maar wel meer werk hahaha… Een kopje thee moet bij mij zo klaar zijn en verder ben ik heen keukenprinses. Maar het ziet er wel lekker uit!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten