Wat vinden mannen van cosmetische ingrepen?

Ik vind het altijd fascinerend als vrouwen zichzelf compleet (laten) veranderen. Maar hoe denken mannen eigenlijk over cosmetische chirurgie en andere onnatuurlijke uiterlijke aanpassingen? 

Cosmetische chirurgie

Barbie is onherkenbaar veranderd

Ik zit lekker verwikkeld in de scheidingsperikelen van Barbie (Samantha) en Michael, als mijn mond openvalt van verbazing. De blondine bestelt botox bij de kliniek alsof ze spontaan nog even een pak chocolate chip cookies in haar boodschappenmandje mikt. Niet dat het me verrast dat ze cosmetische ingrepen laat doen, ik ben natuurlijk kijker van het eerste uur, maar ik verbaas me wel over het gemak waarmee. Dat staat namelijk zo verschrikkelijk ver van me af.

Goede vraag voor het Mannenpanel (2.0)

Dat deed me wel meteen denken aan mijn Mannenpanel. Tijd om de rubriek nieuw leven in te blazen, dit keer met toevoeging van Bart en Arno! Ik besloot de heren te mailen en die reageerden meteen enthousiast. Daarom hierbij eerste editie van 2018 met de vraag:

Wat vinden mannen van cosmetische ingrepen? Waar ligt de grens?

Voor de volledigheid: onder cosmetische ingrepen vallen wat mij betreft eigenlijk alle zaken waarmee je niet geboren wordt en ingrepen die niet op medische indicatie zijn. Dus ook nephaar, acrylnagels, permanente make-up en Botox of fillers.

Lionel (33): ‘Kan je beter eten met nepnagels?’

Lionel is verloofd met Sophie. Samen hebben ze een zoontje, J., van 1. 

Het liefst puur natuur

Mijn voorkeur is absoluut puur natuur. Ik ken ook echt niemand die zijn partner graag bij zo’n lichaamsmonteur afzet voor wat aanpassingen. En ik zie ook echt de meerwaarde niet van het volspuiten van lippen; je ziet van een kilometer afstand dat ze vol yoghurt zitten. Of wat dacht je van bilimplantaten? Echt, dan kan je volgens mij maar beter verhuizen. Niemand gelooft toch dat door veel eten alleen je kont aankomt?

Extensions ruiken naar paardenhaar

Extensions ruiken naar paardenhaar en nepnagels heb ik al helemaal nooit begrepen (kan je daar je partner beter mee masseren? Beter eten met mes en vork? Nee!) Kortom, het beste dat je volgens mij kan doen is accepteren hoe je eruit ziet en hopen dat je (toekomstige) partner dat ook doet.

Anders is een medische ingreep

Sommige aanpassingen snap ik trouwens wel. Bijvoorbeeld als je een haviksneus hebt die je zicht of ademhaling belemmert. Of medische zaken, zoals een maagverkleining. Maar verder geldt voor mij: less is more. Ook wat make-upgebruik betreft.

Arno: ‘Als een vrouw de natuur een handje helpt om gelukkiger te worden, wie ben ik dan?’

Arno is getrouwd met Linda en vader van een tweeling (Daan en Jesse van 7). Sinds dit jaar is hij gestart met zijn eigen blog: Blogpapa. 

Allereerst; voor mij ligt de grens bovenal bij het kijken naar Barbie. Maar dat terzijde…

Borstvergroting omdat ze ongelukkig was

Een vriendin van mij liet een borstvergroting doen omdat een 65AA te klein voor haar was en daar was ze doodongelukkig mee. Prima argument en geen mens die er vraagtekens bij zet. Behalve die enkele feministische tunnelkijker die ongegeneerd roept dat je tevreden moet zijn met wat de natuur je gegeven heeft.

In mijn jeugd kende ik een meisje dat op haar 18e een borstverkleining liet doen omdat ze ernstige rugklachten kreeg van haar werkelijk enorme boezem. Ze kon geen tien seconden met een rechte rug lopen. Van doodongelukkig ging zij naar trots en zelfverzekerd in een paar maanden tijd. Ook hier keek niemand raar van op.

‘Waarom laten snijden in een gezond lichaam?’ Daarom!

Een paar jaar geleden werkte ik echter samen met een dame van een jaar of vijfentwintig met een prima lichaam en, in mijn ogen dan, een borstomvang waar niets op aan te merken was. Toen zij vertelde dat ze een borstvergroting overwoog viel alles en iedereen over haar heen. Maar waarom? Ook zij was niet gelukkig met haar lichaam en was er van overtuigd dat deze ingreep haar zou helpen.

Wie ben ik dan om daar iets van te zeggen? Uiteindelijk heeft ze ondanks alle kritiek tóch doorgezet. Ze is wel ergens anders gaan werken. Omdat haar collega’s op de één of andere manier niet los konden laten dat een persoon een ander gevoel over zichzelf had, dan dat zij normaal vonden.

Belangrijkst is dat een vrouw gelukkig is met zichzelf

Persoonlijk houd ik er niet van wanneer ik nepnagels, extensions, siliconen of Botox overduidelijk herken. Als iemand er mee te koop loopt. Wanneer een vrouw echter de natuur een handje helpt om er zelf gelukkig van te worden dan heb ik daar helemaal geen problemen mee. Als iemand tevreden is met  haar eigen ‘puur natuur’; des te beter voor haar. De mooiste vrouw voor mij blijft toch echt de vrouw die gelukkig is met haar lichaam: puur natuur of met een beetje hulp.

Ro (32): ‘Ik vind cosmetische ingrepen een beetje vals spelen’

Ro woont samen met uw ondergetekende. Samen hebben we drie dochters: June (11), Rose (3) en May (2). 

Ik vind het nep en een vorm van vals spelen

Het is iets van de laatste jaren dat vrouwen steeds meer aan zichzelf (kunnen) doen. Zoals al die meisjes die YouTube tutorials volgen en zichzelf compleet veranderen naar de laatste schoonheidsidealen. Of relatief jonge meiden die onder het mes gaan en bilimplantaten willen. Ze kunnen in een handomdraai lijken op hun beroemde idolen.

Persoonlijk vind ik dat nep. Niet eerlijk tegenover vrouwen die wel echt gezegend zijn met curvy lijnen, maar ook een vorm van vals spelen. En zoals jullie weten hou ik daar niet zo van 😉 Moet ook eerlijk zeggen dat ik datzelfde denk over vrouwen die hun billen extreem trainen en daarmee een onnatuurlijk grote kont kweken. Het valt toch op?

Jammer als andere vrouwen daar onzeker van worden

Ik vind het vooral jammer dat andere, (nog) ‘echte’ vrouwen daar onzeker van worden. Snap het ook wel hoor, want in eerste instantie dacht ik zelf ook dat al die vrouwen van zichzelf mooi, dik, lang en krullend haar hadden. Bleek het allemaal nep. Tegelijkertijd vind ik die hele ontwikkeling best fascinerend. We hebben namelijk nog geen idee hoe al die mensen eruit zien tegen de tijd dat ze tachtig zijn. Wie weet lijken ze wel een soort mutants. Ik ben benieuwd!

Frans (61): ‘Elke leeftijd heeft zijn schoonheid.’

Frans is inmiddels al 36 samen met Corina. Samen hebben ze twee dochters: Merel (33) en Sophie (30).

Aanvaardbaar als het fysieke problemen herstelt

Cosmetische ingrepen vind ik aanvaardbaar zo lang het gaat om het herstellen van fysieke problemen (bijvoorbeeld littekens ten gevolge van een ongeluk) of als sprake is van psychisch lijden (bijvoorbeeld vanwege het -althans in mijn ogen- onfortuinlijke bezit van extreem grote oren of andere vergelijkbare lichamelijke ongemakken).

Cosmetische ingrepen vind ik onbegrijpelijk

Cosmetische ingrepen om te voldoen aan het heersende schoonheidsideaal vind ik onbegrijpelijk en schaar ik onder ‘geknutsel aan het eigen lichaam’, waarbij de gevolgen van het gebruik van middelen als Botox – naar mijn oordeel – op de wat langere termijn ongewis zijn. Op de korte termijn leidt dit middel regelmatig tot een te strak hoofd op een rimpelige nek, wat – naar ik aanneem – nooit de bedoeling is geweest van de gebruiker (tenzij hij of zij ambieert juist die tegenstelling te visualiseren).

Iedere leeftijd kent zijn eigen schoonheid

Het is een wellicht een cliché, maar elke leeftijd heeft zijn schoonheid. Wel staat daarbij voorop dat zorg wordt gedragen voor een goede lichamelijke verzorging (te veel natuur in de vorm van een onaangename lichaamsgeur kan een beginnende vriendschap ‘in de knop breken’). Het gebruik van cosmetica kan zeker een bijdrage leveren aan het accentueren van die schoonheid.

Bart (35): ‘Frappant dat die vrouwen vaak mooi zijn van zichzelf, maar het dan niet zien’

Bart is getrouwd met Nicole. Samen hebben ze twee kinderen: Fay (3) en Milo (0). 

Sommigen sloegen de plank volledig mis met hun cosmetische ingreep

Er zijn in mijn omgeving best wat mensen (geweest) die cosmetische ingrepen hebben laten doen. Van sommige snapte ik wel waarom, al had het van mij niet gehoeven. En anderen sloegen volledig de plank mis. (Bijvoorbeeld lippen opspuiten, of van cup C opeens naar cup F gaan)

Vrouwen zijn al mooi, maar ze zien het niet

Het frappante is dat het vaak de vrouwen zijn die eigenlijk al mooi van zichzelf zijn, maar het dan zelf niet zien. Zo zonde! Botox bij een vrouw is voor mij sowieso een grote afknapper, het ziet er onnatuurlijk uit en klopt gewoon niet in het plaatje. Maar dingen als nepnagels, -wimpers en permanente make-up vind ik vaak wel mooi. Maar ook daarin kun je doorslaan. En dat is dus eigenlijk de grens die velen toch over gaan.

Een beetje make-up kan wel veel doen

Net als met make-up. Ik geef toe dat ik mijn vrouw doorgaans knapper vind wanneer ze mascara op heeft. Ze heeft hele lichte wimpers en mascara zorgt ervoor dat haar mooie blauwe ogen dan goed opvallen. Maar ze moet zich niet opmaken zoals een oude vriendin van ons deed.. Dat moest je met een plamuurmes afwrikken.

Maar wanneer een vrouw iets aan zichzelf laat doen is dat natuurlijk haar eigen keus. Ik hoop alleen niet dat mijn vrouw ooit die behoefte heeft, want ik vind het grote onzin!

Guilty pleasure!

Persoonlijk is dit wel één van mijn guilty pleasures: vrouwen die zichzelf helemaal veranderen met behulp van make-up. Ik vraag me dan ook altijd af hoe dat bij mij eruit zou zien. Iets voor op mijn bucket-list!

Wil jij (of je man) ook meedoen aan het mannenpanel?

Heb jij (of je man) ook wel iets te zeggen over verschillen tussen mannen en vrouwen? Stuur een mailtje naar merel@lotuswritings.nl dan stuur ik je wat precies de bedoeling is. En wie weet zit jij volgende keer ook in het mannenpanel.

En dan rest natuurlijk nog de vraag: hoe denk jij zelf over cosmetische ingrepen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Wat vinden mannen van cosmetische ingrepen?

 1. Leuk om eens de mening van een man te horen over dit onderwerp, want laten we eerlijk zijn.. we willen er niet alleen mooi uit zien voor onszelf en om onze onzekerheid te verkleinen, maar ook om voor mannen mooier te zijn. Zo zie ik het tenminste. Zelf heb ik nu 2 keer een botoxbehandeling bij mij neus lippenplooi laten doen bij van Goyen in Adam. Waarom? Omdat het bij ons in de familie zit om snel een ‘verzakt’ gezicht te krijgen.. dwz dat we snel van die hangwangetjes krijgen. Ik merk zelf dat ik daardoor gewoon echt beter in mijn vel zit, en zelfverzekerder ben. Ik ben het daarom met Arno eens: ‘De mooiste vrouw voor mij blijft toch echt de vrouw die gelukkig is met haar lichaam: puur natuur of met een beetje hulp.’

 2. Leuk om te lezen, maar aan de andere kant zou het niet boeiend hoeven zijn wat een man lijkt te vinden van cosmetische ingrepen. Je doet dit namelijk voor jezelf en voor niemand anders. Nu lijkt het alsof we aantrekkelijk moeten zijn voor mannen, maar ik mag toch hopen dat dit nooit de bedoeling is.

  1. Haha ik ken anders genoeg vrouwen die van alles doen om aantrekkelijk te zijn of worden voor het andere geslacht. Die reacties komen allemaal niet uit de lucht vallen.

 3. Leuk om te lezen! Ik kan me wel heel erg goed in Arno vinden. Niet alleen wat betreft cosmetische ingrepen maar ook wat betreft het uitspreken van onzekerheden maakt hij een prima punt. In mijn vriendengroep heb ik door de jaren heen wel eens wat meiden gekend die moeite hadden met op gewicht blijven. Uiteraard spraken zij daar hun ongenoegen over uit. Gedurende de puberjaren maken een paar extra kilo’s een meisje immers al snel onzeker. Iets waar niet alleen ik, maar hopelijk iedereen alle begrip voor op kan brengen. Wat me juist daarom wel eens zo boos maakte, was dat deze meiden of buitenstaanders dan compleet over iemand heen vielen wanneer iemand met maatje 36 (maar een mini lovehandle of iets dergelijks) publiekelijk uitsprak dat hij of zij wilde gaan sporten om die lovehandle kwijt te raken. Diegene mocht immers niet klagen. Want hallo. Hij of zij had al maatje 36. Het is toch ieders goed recht om onzeker te zijn over dingen die iemand niet mooi vind aan zichzelf? Dat die onzekerheden bij de een in een kilootje extra zitten en bij de ander in een kleine cupmaat is wat mij betreft niet meer dan menselijk.

 4. Wat leuk dat deze mannen er allemaal zo verschillend over denken. Goed dat iedereen lekker mag doen wat hij/zij wil. Zelf ben ik iets meer van puur natuur (behalve acryl nagels..maar meer tegen het nagelbijten, zijn ook niet zo lang). Subtiele make-up vind ik wel mooi. Je mag af en toe best een beetje accentueren wat al mooi is 😉

 5. Mijn vriend is er fel tegen en ik vind het niet erg zolang je niet compleet overboord gaat. Als het je van een onzekerheid afhelpt prima. Zelf heb ik nog nooit iets laten doen hoor. Waarschijnlijk zal dat ook niet gebeuren.

 6. Super leuk idee om de mening van verschillende mannen eens te laten horen. Volgens mij houden de meeste mannen wel gewoon van naturel. Ten minste, de mijne wel haha.

 7. Best wel een ding ja! Leuk om de meningen van mannen te lezen. Ik heb zelf zoiets van, je bent goed zoals je bent. Maarja, als je er met een ingreep wat aan kan doen om net wat blijer te zijn, lekker doen! Mensen moeten sowieso niet zo bemoeien. Lekker leven en laten leven, echt lelijk dat dat meisje een andere baan heeft genomen omdat haar collega’s er niet mee om konden gaan. Te belachelijk voor woorden gewoon.

  1. Ja he? Dat vond ik ook heel erg. Ik bedoel, je hoeft het zelf niet mooi te vinden, maar het is toch verder jouw lijf niet? Aan de andere kant vind ik het ook sneu dat sommige mensen zich zo ongelukkig kunnen voelen met hun lichaam.

 8. Ik ben er niet zo’n voorstander van. Hoewel ik het me soms ook wel weer kan voorstellen. Maar dan moet het wel subtiel zijn. Vaak ziet het er gewoon vreselijk uit. Ik kan stiekem genieten van rampzalige voor en na foto’s van celebrities bij wie het niet goed is gegaan. ..

 9. Vroeger dacht ik altijd dat dat de vrouwen waren die mannen wilden… en soms is dat ook zo maar dat zijn dan niet de mannen waar ik naar op zoek was. Valt dat ff mee! 🙂

  Heerlijk zo’n paar eerlijke mannen in een panel!

 10. Grappig om de mening van mannen eens te lezen. Waar de een er geen moeite mee heeft als de dames de natuur een handje helpen, gaat de ander voor puur natuur. Heerlijk artikel! Zelf ben ik ook van mening dat er niks mis mee is om de natuur een handje te helpen, maar ik vind wel dat je er natuurlijk ogen uit moet blijven zien.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten