Mannenpanel 4 | Hoe verdelen jullie de opvoeding thuis?

wie betaalt de eerste date

Het fascineert me altijd hoe anderen de opvoeding verdelen. Bij het ene gezin onttrekt de man zich volledig van alle verantwoordelijkheden, elders is het juist de vrouw die vol voor haar carrière gaat en weer anderen proberen vooral alles gelijkwaardig te verdelen. Daarom besloot ik de mannen eens aan de tand te voelen: hoe verdelen jullie de opvoeding? En wat zijn nu typisch mannelijke of vrouwelijke eigenschappen? 

Modern gezin én traditioneel?

De verdeling van de opvoeding is bij ons thuis zowel heel modern als traditioneel. Dat behoeft wat uitleg, denk ik. Zoals het gezin anno 2018 betaamt zijn we allebei evenredig betrokken bij de opvoeding van onze dochters. Mede door mijn werkzaamheden zorgen we namelijk allebei gemiddeld 3-4 dagen voor ze. Daarbij is de andere ouder dus grotendeels afwezig. Maar we zijn tegelijkertijd ook wat traditioneel, volgens mij. Zo ben ik meer verzorgend en ga sneller met ze knutselen of bakken, terwijl Ro graag iets buitenshuis met ze gaat doen en iets rationeler in de opvoeding staat. Dat maakte me nieuwsgierig: hoe denken de mannen hier eigenlijk over?

De beste verdeling in huis: is dat man vs. vrouw? Of zijn we allemaal gelijk?

Waarin zijn vrouwen volgens jou beter op het gebied van opvoeding?

Erwin: ‘Ik denk dat dit per gezin verschillend is. Als je praat met andere ouders zal je zien dat bij het ene stel de man geduldiger is en bij het andere de vrouw. Maar over het algemeen denk ik wel dat je kan stellen dat vrouwen meer gevoel in hun opvoeding brengen en vaker hun zorgzame kant laten zien.’

Ro is het daar wel mee eens: ‘Vrouwen hebben volgens mij meer empathisch vermogen dan mannen en dat zie je terug in de opvoeding. Mannen zijn toch vaak wat harder, ook in hun opmerkingen. Denk maar aan dat kindje dat valt. Vaders zeggen sneller: “Daar worden ze hard van, laat hem maar zelf opstaan.” En dat klopt misschien wel, maar dat is niet altijd waar je kind op dat moment behoefte aan heeft. Die wil waarschijnlijk vooral meteen een kus of knuffel krijgen. Dus wat dat betreft denk ik dat vrouwen wel meer zorgen.’

Frans: ‘Bij de beantwoording van de vragen 1 en 2 vind ik de uitgangspositie lastig. ‘De vrouw’ of ‘de man’ bestaat immers niet. De wijze waarop mannen en vrouwen zich gedragen, heeft deels te maken met de motieven, emoties en gedachten die een mens tot bepaalde handelingen brengen. Ook sociaal-culturele factoren spelen daarbij een rol. Generalisaties bij mijn antwoord zijn dan ook onvermijdelijk.

Zonder naar volledigheid te streven kom ik tot de volgende ‘vrouwelijke’ eigenschappen: vrouwen zijn – ten opzichte van de kinderen – zachtaardiger, beter in het bieden van ‘een luisterend oor’ bij problemen, geduldiger bij irritant gedrag en meer verzorgend als de kinderen ziek zijn.’

Waarin zijn mannen volgens jou beter op het gebied van opvoeding?

Frans: ‘Als ‘mannelijke’ eigenschappen zie ik het oplossen van problemen, relativeringsvermogen (mijn subjectieve waarneming) en – zo nodig – het bieden van bescherming tegenover anderen.

Erwin: ‘Net zoals bij vraag 1 denk ik dat dit per gezin afhankelijk is. Al denk ik wel dat waar moeders vaker zorgzamer zijn, vaders meer het gekke speelgedrag laten zien en sneller naar kinderlijk niveau kunnen schakelen.’

Ro: ‘Mannen zijn met betrekking tot de opvoeding vaak wat vrijer. Ze leren kinderen dat je niet overal bang voor hoeft te zijn (geldt zeker voor ons haha), maar ook gaan ze vaker lekker samen sporten en naar buiten (gaat nog meer op in ons geval!) Maar wat ik daarnaast ook vaak hoor van bijvoorbeeld collega’s of vrienden met kinderen, is dat de mannen vaak beter zijn in huiswerkbegeleiding. In elk geval wel als het gaat om vrouwen en dochters; wat zonen en hun moeders betreft weet ik trouwens niet of dat ook zo is.

Hoe verdelen jullie de opvoeding thuis?

Ro: Wij verdelen thuis de opvoeding gelijkwaardig: echt 50/50. We zijn het ook in principe nooit met elkaar oneens tegenover de kinderen, dus wat de één zegt, geldt automatisch ook voor de ander. Vind je het onterecht, dan praat je dat later uit als je weer samen bent. Dit werkt heel goed. Zo voorkom je een soort ‘good guy, bad guy’-verhouding in huis en dat willen we echt voorkomen.’

Frans: ‘De kinderen zijn inmiddels al een tijdje het huis uit. Totdat de oudste 17 en de jongste 13 was, had mijn vrouw geen baan; een bewuste keuze van ons beiden in een tijd dat je je dat – gemakkelijker dan tegenwoordig – financieel kon veroorloven. Het was, gelet op die omstandigheden, dan ook vanzelfsprekend dat mijn vrouw een groter deel van de opvoeding voor haar rekening nam. Op de momenten dat ik thuis was, leverde ik uiteraard ook mijn bijdrage (zoals verschonen, in bad doen, spelen, overhoren, gevraagd en ongevraagd raad geven, enzovoort). In wezen heeft die wijze van verdeling nooit tot fricties geleid.

Erwin: ‘Wij verdelen de opvoeding niet. Wij doen alles samen en vangen elkaar op wanneer de ander niet kan. De ene keer ben ik de zorgzame ouder en mijn vrouw de spelende ouder en vice versa.

Hoe denk jij over ouderschapsverlof en de zogenaamde papadag?

Frans: ‘Ouderschapsverlof (de zogenaamde ‘papadag’) beschouw ik als een belangrijke verworvenheid voor jonge (en ook oude) vaders. Het is belangrijk dat je -ook als vader- meer tijd met je kind kunt doorbrengen. Hierdoor ben je meer betrokken bij de opvoeding en ontwikkel je -als je daarvoor openstaat- een (nog) sterkere band met je kind.’   

Erwin: ‘Lekker in stand houden. Het is zo essentieel dat je als ouder zijnde de connectie houdt met je kind(eren). Ik ben altijd heel erg blij met mijn papadag.
Ik ben ook een voorstander van ouderschapsverlof. Elke tijd die je met je kinderen kan besteden is zoveel meer waard dan op kantoor :).

Ro: ‘Vanaf het moment dat ik wist dat ik vader zou worden, maakte ik de beslissing om ouderschapsverlof op te nemen. En ik sta nog steeds 1000% achter die keuze.’

Hoe denk jij over de verschillen tussen mannen en vrouwen op gebied van de opvoeding?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Over de mannen

Frans is 61, vader van twee fantastische dochters (waaronder yours truly) en staat ieder weekend op het voetbalveld met zijn beide schoonzonen. Ro (33) is jullie allemaal welbekend (vader van drie dochters) en Erwin (35) heeft een dochter van 4 en is in zijn vrije tijd graag te vinden achter de draaitafel.

Oproep!

Vind jij (of je man – waarbij je natuurlijk een linkje naar je website krijgt) het leuk om één of meerdere keren aan te schuiven in het mannenpanel? Stuur dan een mailtje naar merel@lotuswritings.nl en vertel me iets meer over jezelf. Je hoeft niet per se vader te zijn: er komen dit jaar ook voldoende vragen die ingaan op de verschillen tussen mannen en vrouwen in het algemeen! Heb je een vraag die je wil voorleggen aan de mannen? Schroom dan niet en mail me (of stuur een pb’tje via Facebook). Dank je wel vast!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Mannenpanel 4 | Hoe verdelen jullie de opvoeding thuis?

  1. Bij ons is het behoorlijk traditioneel en doe ik eigenlijk alles, maar dat komt omdat mijn man een eigen bedrijf heeft en ontzettend veel werkt. Rond etenstijd en bedtijd helpt hij gelukkig wel bijna altijd mee, dat scheelt wel.

  2. Leuk om te lezen hoe deze manden er over denken. Helaas zijn wij thuis wat traditioneler. Zou ik graag anders willen, maar helaas kokt deze emancipatie niet van twee kanten.

  3. Ik heb nog geen kinderen maar ben wel werkzaam mét kinderen. Ook zelf aan het fantaseren over kiddies. Moet zeggen dat ik het eens ben dat mannen ook langer verlof krijgen. Echt een must.

  4. Wij hebben nog geen kinderen, dus kan er nog niet echt mijn ervaring over delen. Ik vind het wel terecht dat mannen ook een langer verlof gaan krijgen

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten