Mannenpanel 12 | Wie versiert het huis?

Om maar met de deur in huis te vallen: ik hou wel van een tikje hysterische kerstverlichting. Daarmee ben ik volgens mij de enige in de familie, maar wat mij betreft kan het eigenlijk niet gek genoeg geloof ik. Niet dat ons huis eruit ziet als een ontplofte toverbal trouwens, maar bij anderen vind ik het wel wat hebben. Dat je voortuin zo fel verlicht wordt dat je hem vanaf de maan kan zien… Beetje dat idee. 

Ik had al zo’n vermoeden dat de mannen uit het panel hier wel iets anders over denken. Maar hoe precies? Ik voelde ze eens aan de spreekwoordelijke tand deze maand: wat vinden zij eigenlijk van kerstversiering? Waar ligt voor hen de grens? En blijft het een traditionele vrouwentaak om het huis op te leuken of doet de moderne man dit samen? 

Mannen en kerstversiering: wat ze er echt van vinden! 

Hoe denk je over kerstversiering in het algemeen? 

René: ‘Vreselijk, van mij hoeft dat niet. Maar aan de andere kant, het roept ook iets romantisch op, wat ik dan best wel weer gezellig vind. Maar bij mij in huis? Alsjeblieft niet. Een enkel ding mag er staan of hangen maar niet die oogverblindende idioterie die sommige mensen in en buitenshuis stallen.’

Maarten: ‘Kerstversiering vind ik altijd wel gezellig, vooral de lichtjes. Kan er behoorlijk vrolijk van worden als ik buiten ben en iedereen zijn tuin heeft versierd met kleine lichtjes. Van die tuinen die propvol staan zonder dat er een logica in zit, dat vind ik dan weer niks.’

Lionel: ‘Ik vind kerstversiering leuk maar wel met mate. Huizen met een groot woonerf en mooie kerst verlichting buiten, kan ik wel waarderen. Flatjes met een balkon van een vierkante meter en genoeg kerstverlichting om de gymzaal mee te verlichtingen vind ik niks.’

Frans: ‘Als het dorp is versierd, roept dat een sprookjesachtige sfeer op: al die kerstversiering geeft de winkelstraten een vrolijker aanblik. Daartegenover staan voor mij de van grootheidswaanzin getuigende kerstversieringen, waarmee een aantal van mijn dorpsgenoten menen hun gehele tuin en voorgevel van hun huis te moeten versieren. Dat roept bij mij vooral weerzin op. Kennelijk is dit een eigentijdse vorm van masculiene dadendrang (oftewel het concretiseren van je ‘natte droom’ in kerstlampjes).

Ro: ‘Brengt toch sfeer in huis en de omgeving. Heeft altijd wel wat! Buitenverlichting geeft ook altijd zo’n kerstsfeer, zoals de bomen in het dorp.’

Versieren jullie je huis met kerst? En hoe is dat verdeeld? Doe jij ook iets of haal je alleen de spullen naar beneden? 

Lionel: ‘Wij hebben in thuis een kerstboom, wat lampjes en een beetje decoratie ophangen. Thats it. We doen ook alles samen. Het is toch een moment om met het gezin te ondernemen en je huis op te vrolijken.’

Ro: ‘Vroeger deed ik nog wel iets aan de versiering, zoals toen Rose en May nog kleiner waren. Maar inmiddels is dat volledig uit handen genomen. Laatst kwam ik thuis en er stond een complete kerstboom in de hoek van de kamer. Hoefde helemaal niets meer te doen. Ik vind het niet jammer trouwens, toen ik nog thuis woonde heb ik vaak genoeg de boom versierd en het is niet per se mijn hobby.’

René: ‘Ik niet, Hanny mag dat doen. We zetten meestal de lasergesneden houten kerstversiering neer, die we gekregen hebben van de familie uit Duitsland. Dat staat het hele jaar op de vliering en samen halen we dat een paar weken voor kerst daar vanaf. Een draaimolentje zet ik dan in elkaar; anders draait dat in de tegenovergestelde richting.’

Frans: ‘Mijn vrouw versiert het huis met kerst. Bij (haar) voorkeur doet ze dit alleen. Waarschijnlijk is ze bang dat mijn spreekwoordelijke onhandigheid niet combineert met de breukvastheid van de gemiddelde kerstbal. Onderschat overigens niet het door mij naar beneden halen en het -na Driekoningen- weer naar boven brengen van de kerstspullen. Na bijna 39 jaar samenleven, leidt dit bij beide gelegenheden tot het een keer of 20 (achter elkaar wel te verstaan) oplopen en afdalen van twee trappen van gemiddelde lengte. Dus ja, ik doe ook ‘iets’.’

Maarten: ‘Natuurlijk versieren wij ons huis. Zowel Chantal als ik hebben spulletjes uit de ouderlijke woning meegenomen en we hebben dat langzaam aangevuld met versieringen die van ons samen zijn. Daar komen nu steeds meer dingen bij die onze jongens hebben gekregen of gemaakt. Versieren doen we vooral samen, maar die spullen van zolder halen is inderdaad mijn taak om te doen. Als alles versierd is kunnen ze weer tijdelijk naar boven. Tijdens het versieren heeft Chantal wel de regie en zorg ik ervoor dat het niet ‘te veel’ wordt.’

Wat vind je ervan als jullie eigen huis versierd wordt? Zitten er bijvoorbeeld grenzen aan of heeft je vrouw de vrije hand? 

Maarten: ‘De lampjes in huis vind ik erg gezellig. Zo gezellig dat we één snoer als permanente verlichting hebben laten hangen. Met een hond in huis en beperkte ruimte wordt het hier al snel niet te druk versierd. Maar ach, dat proberen we tenminste. Toch is het al snel zo dat er weer te veel staat.’

Lionel: ‘Mijn vrouw en ik zitten bijna altijd op 1 lijn wat dit betreft. Ze houdt zelf ook niet van overdreven veel versiering en gekkigheid in huis.’

Frans: ‘Als ons huis versierd wordt, vind ik dat gezellig; vooral ook voor de kinderen (vroeger) en de kleinkinderen (nu). Mijn vrouw heeft daarin de vrije hand. Wel moet de huiskamer begaanbaar blijven en kerstboom en kersttakken moeten hun naalden niet al te ruimhartig afschudden.’

Ro: ‘Ieder zijn smaak, maar ik moet er niet aan denken dat er een boom met hysterisch knipperende lichtjes in de hoek van de kamer staat. Lijkt me niet bevorderlijk voor de rust in huis. Maar goed, ik kan me niet voorstellen dat Merel hier wel blij van wordt.’

René: ‘Er zijn grenzen. Maar ik geloof dat Hanny die ook heeft :-)’

Hoe ziet jouw ideale kerst eruit? 

René: ‘Ideale kerst? Ik vindt het allemaal erg gemaakt. ALsof je de rest van het jaar niet bij elkaar gezellig kunt eten of drinken. Ik denk dat een ideale kerst bestaat uit het geven aan anderen, aan mensen die al zo weinig hebben. Maar ook dat kan het hele jaar door.’

Lionel: ‘Mijn ideale kerst? Dat is toch vooral samen zijn met familie en vrienden die je als familie ziet. En dan samen lekker veel vreten.😜’

Frans: ‘Mijn ideale kerst is een gezamenlijke maaltijd met de familie.’

Ro: ‘Ik zou graag eens tijd doorbrengen bij mijn familie, die verder weg woont. We zien ze helaas te weinig door de afstand, maar het lijkt me fijn om daar een keer naartoe te gaan met de feestdagen.’

Maarten: ‘Gezellig met familie wat eten en het liefst dat samen klaar maken. Helemaal verwend worden in een restaurant lijkt me ook wel wat.’

Heb je nog een vrolijke kerstgroet voor de lezers? 

Ro: ‘Bedankt voor alle steun tijdens het afgelopen jaar en jullie lieve opmerkingen voor Merel – want iedereen weet: happy wife, happy life 😉 Fijne kerst allemaal!’

Frans: ‘Tot besluit wens ik alle lezers van het ‘mannenpanel’ een vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2019 toe.’

Lionel: ‘Ik heb er al helemaal zin in. Laat de kerst maar komen. Ik wil iedereen alvast een fijne kerst wensen! Geniet van je dierbaren. En denk vooral niet aan die extra kilo’s die aan kunnen komen, je heb straks heel 2019 om alles er weer af te sporten😋😎’

Maarten: ‘Vrolijk Kerstfeest en een gelukkig 2019!’

René: ‘Dag lieve allemaal! En dat voor alle dagen van het jaar :-)’

Hoe versieren jullie het huis? Samen of alleen?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten