Mannenpanel 10 | Hoe blij ben jij met je schoonfamilie?

wie betaalt de eerste date

Schoonfamilie: je houdt van ze, je houdt niet van ze… Vaak is er niet echt een tussenweg. In oktober gaat het mannenpanel in op de schoonfamilie. En dan eigenlijk met name de rol die ze zelf willen gaan spelen. Uiteindelijk moet het wel gezellig blijven tijdens het kerstdiner…  

Aanvulling of noodzakelijk kwaad?

‘Schoonfamilie: mooie aanvulling of noodzakelijk kwaad?’ luidde de oorspronkelijke titel van mijn mannenpanel voor oktober. Daarbij zag ik even twee dingen over het hoofd: die titel klinkt weliswaar leuk, maar zowel Ro als Lionel zouden dan iets over mijn vader moeten zeggen – die deelneemt aan het panel. En bovendien is het ook niet echt iets om er online met naam en toenaam voor uit te komen als je een hekel hebt aan je schoonmoeder. Daarom besloot ik het iets anders aan te pakken en de vragen iets meer te richten op de toekomst van onze eigen kinderen.

Over mijn eigen schoonfamilie

We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar ik weet wel dat ik altijd welkom zou zijn en dat ze voor me klaarstaan als het nodig is. Volgens mij is dat in de kern dan ook het fijnste dat je kan treffen bij je schoonfamilie: die onvoorwaardelijkheid. Ook met de opa en oma van June (van haar vaders kant) heb ik nog steeds een heel warme band en regelmatig contact. 

Dan nu de mannen over schoonfamilie en schoonvader zijn

Zie je je schoonfamilie regelmatig? 

Lionel: Ik zie mijn schoonfamilie regelmatig. Mijn schoonouders zelfs wekelijks: onze zoon is twee keer per week bij mijn schoonmoeder en ik zit samen met mijn zwager en schoonvader in een voetbalteam. 

Maarten: Mijn schoonmoeder woont aan de andere kant van het land. We plannen dus regelmatig een bezoekje in of combineren dat met andere activiteiten in die regio. Hebben we meteen een slaapplek in de buurt. De rest van de schoonfamilie zien we vooral tijdens de jaarlijkse familiedag. Met de ene helft althans; met de andere helft is weinig contact. 

Ro: Ik zie ze bijna iedere dag. Al is het maar omdat Merel weer iets vergeten is 😉 Nee, maar ze wonen dichtbij, passen regelmatig op, komen even langs of wij gaan daar op bezoek. 

Frans: Sinds het overlijden van mijn schoonvader (afgelopen juli) bestaat mijn schoonfamilie slechts uit mijn zwager, schoonzus en de tante van mijn vrouw. De eerste twee zie ik met enige regelmaat, de laatstgenoemde slechts incidenteel. 

Patrick: Ja, ik zie mijn schoonfamilie regelmatig. Althans, dat vind ik wel, misschien wat te regelmatig. 

Vaak zie je dat vrouwen hun eigen opvoeding ook toepassen op de kinderen. Wat waardeer je in de aanpak van je schoonouders?

Ro: Dat je altijd eerlijk moet blijven tegen elkaar, hoe pijnlijk het ook is. Alleen dan kan je samen vooruit. Daar komt bij kijken dat de kinderen redelijk veel tegen ons mogen zeggen. Ze kunnen kritiek op ons leveren – iets dat ik vanuit mijn jeugd niet gewend ben. Maar in de praktijk heeft het toch zo zijn charme: ze leren voor zichzelf op komen en een mening vormen. En al is dat niet altijd even prettig om te horen, zolang het maar met respect gezegd wordt moet het kunnen.

Patrick: ‘Onvoorwaardelijke liefde, warmte, behulpzaam met advies, open naar elkaar, het uiten van liefde, zorgzaam en de aandacht voor elkaar als partners vind ik wel bijzonder om te ervaren. 

Frans: In de opvoeding door mijn schoonmoeder waardeerde ik de liefde die ze gaf aan onze kinderen en oudste kleinkind [June, red.]. De andere kleinkinderen heeft ze helaas niet gekend. Maar geen moeite was haar te veel om het hen naar de zin te maken (koekjes bakken, in het bos wandelen, verhalen vertellen etc.). Van mijn schoonvader waardeerde ik het dat hij altijd klaarstond om de kinderen te helpen. Met name in de technische vaardigheden (zeker de vele waarover ik zelf niet beschik).

Verder vond ik hun eerlijkheid mooie eigenschappen en de wijze waarop ze in het leven stonden: de kernwaarden verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van alle mensen stond bij hen hoog in het vaandel. 

Lionel: Mijn schoonouders zijn lief, zorgzaam en heel sociaal. Dat zie ik ook terug in Sophie, wat ik erg waardeer. Tussen ons zijn er dan ook geen echte struikelblokken geweest met betrekking tot de opvoeding van onze zoon. We bespreken heel veel samen en beslissen alles met zijn tweeën, waardoor de balans goed is.  

Maarten: Over mijn schoonvader kan ik helaas weinig zeggen, want die heb ik niet kunnen ontmoeten. Hij stierf toen mijn vrouw nog jong was. Mijn vrouw stimuleerde mijn vrouw als jong, erg verlegen meisje heel erg om juist wél ergens te gaan spelen en niet aan mama te blijven hangen. Ik zie dit bij Chantal ook wel terug: ondanks dat ze hen bescherming wil bieden, probeert ze de jongens ook te stimuleren zelf ergens te gaan spelen en aan hun verlegenheid voorbij te gaan.  

Ooit komt je zoon of dochter thuis met een nieuwe partner. Hoe denk jij te zijn als schoonvader? 

Maarten: Al sla je me neer, geen idee. Mijn oudste is pas 5 jaar, mag het nog even wachten? Hoe ik als schoonvader zal zijn weet ik niet. Dat hangt ook van de persoon af: is er een wederzijdse klik of is het iemand die ik maar te slikken heb, omwille van mijn kind? 

Lionel: Ik heb eigenlijk geen idee wat voor schoonvader ik zal zijn. Hopelijk zoals mijn eigen schoonvader.

Ro: Eerlijk gezegd weet ik het niet goed. In eerste instantie dacht ik dat ik best relaxed zou zijn. Maar toen Rose laatst thuiskwam met de bekentenis dat ze verliefd is, keek ik kennelijk zo veelzeggend dat Merel en June onder tafel lagen van het lachen. Ze pesten me inmiddels al twee weken met mijn geschrokken gezichtsuitdrukking. 

Patrick: Streng, maar rechtvaardig. Ik vind het lastig me voor te stellen, het hangt er natuurlijk ook vanaf waar ze mee thuiskomt. Ik vind het heel belangrijk dat hij/zij lief voor haar zal zijn, naar haar luistert, respect voor haar heeft en goed voor haar is.  

Frans: Mijn dochters Merel en Sophie hebben allebei een partner. Met beiden heb ik een goede band. Ik hoop dat ik op meerdere vlakken het goede voorbeeld voor hen kan zijn, maar verder ben ik zeer ingenomen met de wijze waarop ze invulling geven aan hun eigen vaderschap. 

Stel dat je een dochter hebt: zou je dan anders reageren op je schoonzoon? (En andersom)

Patrick:  Ja ik denk het wel. Ik denk dat ik met mijn dochter veel beschermender zal zijn dat met een zoon. Waarom dat is weet ik eigenlijk niet zo goed, ik denk dat ik daar toch onderscheid in maak. Ik denk dat een relatie van Evi veel serieuzer zal nemen dat die van een jongen. Over het algemeen zullen meiden toch eerder worden gekwetst als het om een liefdesrelatie gaat. Met de buurman heb ik afgesproken dat we tegen die tijd dat er jongens aan de deur komen, dat we de deuren bij elkaar in de gaten houden (we kijken op elkaars deuren uit).

Frans: Op een schoondochter zou ik niet anders reageren dan op een schoonzoon. De wijze waarop ik in het leven sta, wordt immers niet bepaald door het geslacht van de partners van mijn kinderen. Wel zou het van invloed kunnen zijn op de gesprekken die je voert. 

Maarten: Als het iemand is met fatsoen, respect en vriendelijkheid en ze goed voor mijn zoon is, geef ik die persoon mijn zegen. Ik denk niet dat ik anders zou reageren. Dat geldt ook voor wanneer één van mijn zoons op mannen blijkt te vallen trouwens: het gaat me meer om de persoon zelf waarmee ze thuiskomen. 

Lionel: Eigenlijk denk ik het niet. Je zou denken dat je als vader beschermender bent naar je dochter, maar nee. Je kan het volgens mij beter accepteren dan dat je er moeilijk om doet. Ik zou wel het onderwerp relaties bespreken met haar en hopen dat ze daar iets van opsteekt; maar het belangrijkste is dat zijzelf, Sophie en ik met respect behandeld worden. Het zou natuurlijk extra mooi zijn als er een goede band ontstaat met onze schoondochter. 

Ro: Vermoedelijk wel. Als ik een zoon zou hebben, dan zou mijn nadruk meer liggen op de opvoeding van mijn eigen kind. Hem leren dat je een vrouw met respect moet behandelen en haar niet onnodig moet kwetsen. Omdat ik vrouwen hoog heb zitten, verwacht ik geen problemen te hebben met mijn schoondochter.

Aan de andere kant lijkt een schoonzoon me best een uitdaging: ik wil gewoon dat hij mijn dochter respectvol behandelt en als ik zou zien dat hij andere intenties heeft, denk ik dat het moeilijk wordt me er niet tegenaan te gaan bemoeien.

Van welke lessen uit jullie eigen opvoeding hoop je dat je kind ze meeneemt naar toekomstige relaties? 

Lionel: Ik hoop vooral dat hij zijn vriendin met respect behandelt. Voor de rest hebben wij dat niet in de hand. Als het goed is hebben we hem de normen en waarden van het leven meegegeven vanuit huis, dat is het belangrijkst. 

Frans: Belangrijke lessen zijn volgens mij geestelijke onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, zorgzaamheid, integriteit en geborgenheid. 

Ro: Zelfrespect vind ik één van de belangrijkste waarden om mee te geven, lekker in je vel zitten en je niets aantrekken van de mening van ‘de buitenwereld’. En zelfredzaamheid: niet voor ieder wissewasje iemand moeten bellen, maar je eigen schouders eronder zetten en het oplossen. 

Patrick: Alle maar vooral dat stukje dat ze niet haar eigenwaarde vergeet en dat iedereen, maar vooral haar partner, haar met respect moet behandelen. Dat zij zichzelf niet weg hoeft te cijferen, haar eigen dromen waar mag maken en dat zij geen genoegen hoeft te nemen met minder terwijl ze meer waard is. En dat nooit iemand haar het gevoel mag geven dat ze minder waard is dan wat dan ook, zeker haar partner!

Maarten: Heb respect voor je partner en laat de ander in zijn of haar waarde. Blijf bij elkaar uit liefde en laat merken dat je de ander lief hebt, bijvoorbeeld door je partner te verrassen met kleine dingetjes. Bijvoorbeeld een kop koffie op bed als ze wakker wordt na een moment van uitslapen. Maak tijd voor elkaar vrij. 

Wil je verder nog iets kwijt over je schoonfamilie? 

Frans: Zelf heb ik het getroffen met mijn schoonfamilie. Mijn schoonouders waren lieve, eerlijke mensen. In veel opzichten delen we dezelfde overtuigingen. Daarnaast deel ik met mijn schoonfamilie een bepaald gevoel voor humor (over het algemeen lachen we om dezelfde soort grappen) , belangstelling voor muziek, boeken en kunst. 

Lionel: Ik heb echt geluk met mijn schoonouders. We hebben zoveel leuke momenten met elkaar gedeeld. Zoals die keer dat we ze moesten overtuigen om met ons op vakantie te gaan. Het duurde weken voor ze gingen boeken, maar het was het wachten waard: we hadden een topvakantie op Kos. Alles was boven verwachting. Ik heb ze toen echt goed leren kennen en veel lol met ze gehad. 

Ro: Ja, ik heb het echt getroffen met ze. Je hoort anderen regelmatig klagen over hun schoonfamilie, maar ik heb echt niets slechts over ze te zeggen. Je familie kies je niet, maar dit zijn allemaal mensen die ik zou hebben gekozen als het kon. 

Heb je ook een vraag voor het mannenpanel of wil je graag een keer aanschuiven? Mail dan naar merel@lotuswritings.nl en wie weet komt jouw vraag volgende keer voorbij! 

Hoe kijk jij naar het fenomeen schoonfamilie? En hoe zie jij het straks voor je als je kindje groot is: word je een gezellige schoonmoeder of -vader? Of juist eentje waar ze liever niet op bezoek gaan? 😉

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Over de mannen

frans

Frans (62) heeft samen met zijn vrouw twee (fantastische) dochters grootgebracht. In de tijd die daardoor vrijkwam zit hij echter allesbehalve stil: hij gaat minstens drie keer per week naar de sportschool, staat ook bijna wekelijks op het voetbalveld of past op één van zijn vier kleinkinderen. Verder leest hij graag wetenschappelijke literatuur, luister jazz of bezoekt musea en concerten.

ro

Ro (33) schrijft vaker voor Lotus Writings en woont samen met Merel. Als vader van drie dochters en (momenteel nog) vriend van heeft hij het nogal eens te stellen met rond gierende hormonen, de (peuter)puberteit en onophoudelijk geklets van alle kanten. Om te ontladen staat hij daarom in zijn vrije tijd regelmatig op het voetbalveld met zijn schoonvader en zwager in het veteranenelftal én doet hij mee aan het bedrijfsvoetbal.

maarten

Maarten (36) is geboren in 1982 en sinds 2012 getrouwd met Chantal. Samen hebben ze twee kinderen op de wereld gezet. Als vader van twee jongens, Liam (2013) en Kyran (2016), schrijft hij op www.papaswereld.nl over al zijn bevindingen rondom het ouderschap. Naast het schrijven werkt Maarten als pedagogisch medewerker op een BSO én als allround medewerker bij een tingieterij.

patrick

Patrick (36) is getrouwd met Kimberly (blogger op Beebs and Moms) en vader van een dochter en zoon (*). Zijn vaste verslavingen zijn Formule 1 en Battlefield. Met twee kletsgrage meiden om zich heen geniet Patrick extra wanneer het eens stil is.

lionel

Lionel (34) is verloofdmet Sophie. Samen voeden ze een prachtige
zoon (2) op, gaan graag naar voetbalwedstrijden en in zijn vrije tijd kijkt Lionel het liefst Formule 1, al dan niet samen met Ro. Daarnaast is hij een fantastische BBQ’er, waar ondergetekende dan weer heel blij mee is. Verder is hij dol op reizen (met het gezin) en een echte levensgenieter bij wie iedereen zich welkom voelt.
About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten