Mannenpanel | Mannen en complimenten: gaan ze er harder van lopen?

wie betaalt de eerste date

Geef jij je man weleens een complimentje? En doet dat ook daadwerkelijk iets? Ik was benieuwd of mannen echt harder gaan lopen en besloot die vraag voor te leggen aan het mannenpanel. Lees je mee? 

Gaat hij sneller lopen?

Wanneer ik graag iets gedaan wil hebben in huis (vaak zijn dat dingen die in een opwelling opkomen, waarbij er graag wel nu actie moet worden ondernomen) vraag ik het meestal gewoon. Heel soms voeg ik daar nog aan toe dat Ro met zijn gespierde armen dat natuurlijk veel beter kan dan ik – al heeft het in de praktijk vaak weinig effect als ik dat doe, maar toch. Het bracht me wel op het volgende onderwerp: mannen en complimenten. Ik vroeg me namelijk af of ze er echt harder van gaan lopen als we ze een beetje paaien…

Mannen en complimenten

Geef je zelf weleens complimenten?

Bij het verwerken van de antwoorden zag ik dat eigenlijk bijna alle mannen deze vragen hadden beantwoord als ‘geef je jezelf weleens complimenten’. Dat bedoelde ik niet per se. Ro was de enige die me een antwoord op deze vraag gaf: 

Ro: Ik geef heel vaak complimenten. Het kost weinig moeite en kan soms net zijn wat iemand nodig heeft. Wel altijd oprecht trouwens: het heeft weinig waarde als je zomaar tegen iedereen roept dat ze er fantastisch uitzien.

Geef je jezelf weleens een compliment?

Lionel: Ik geef mezelf echt bijna nooit complimenten. Dan moet ik wel heel veel energie in iets steken en zelfs dan nog hangt het er vanaf of ik kan zeggen dat het mooi is of dat ik trots ben op mezelf. Aan andere volwassenen vind ik ook dat ik eigenlijk niet genoeg complimenten geef, wel aan kinderen.

Frans: Over het algemeen ben ik ten aanzien van de door mij geleverde prestaties kritisch (hoewel ik dat tegenover anderen niet per se uit; je hoeft het jezelf ook weer niet (te) moeilijk te maken). Immers, perfectie bestaat niet; er zijn altijd verbeterpunten te bedenken. Mezelf complimenten geven doe ik dus niet echt. Wel kan ik een gevoel van tevredenheid ervaren ten aanzien van een bepaalde prestatie.

René: Hahaha, eigenlijk constant. Tenminste… wanneer ik samen met Hanny ben. Eigenlijk meer voor de lol die we dan samen hebben. Maar ik ben best een ijdeltuitje en wanneer ik dan weer een toffe foto van mezelf zie, of ik kijk in de spiegel als ik goed en strak gekleed naar mijn werk ga, dan ben ik zo content met mezelf dat ik breed lachend mezelf wijsmaak dat ik eigenlijk best een knap acteur had kunnen zijn. Het komt er dus duidelijk op neer dat ik complimenten kan geven over de looks die ik nastreef, niet over de skills die ik (vaak niet) heb.

Patrick: Uhm, ik denk het wel ja. In je hoofd geef je weleens complimenten aan jezelf, ik denk niet dat je dat hardop tegen jezelf gaat zeggen.

Hoe ga je ermee om als een ander jou complimenteert?

René: Dan kan ik mezelf wel eens weg proberen te cijferen… Dan denk ik dat het allemaal niets voorstelt. Anders is het wanneer ik complimenten krijg over mijn kleding o.i.d., dan weet ik dat de complimenten die ik mezelf geef (zie bovenstaand) dus niet te hoog zijn gegrepen, hahahaha. En gek genoeg krijg ik heel vaak complimenten over mijn kleding van mannen.

Patrick: Vanzelfsprekend hahaha. Ik neem het van harte en bedank ze meestal. Als een ander iets zegt zullen ze dat wel menen, hangt er ook een beetje vanaf van wie het zegt denk ik.

Ro: Eerlijk gezegd kan ik niet zo goed complimenten ontvangen. Het liefst praat ik er snel overheen. Al word ik er langzaam steeds beter in, maar het zal nooit mijn tweede natuur worden om daar goed mee om te gaan. Ik neem ze wel met me mee.

Frans: Als een ander mij complimenteert, beschouw ik dit als een aanmoediging om verder te gaan op de door mij ingeslagen weg. In de persoonlijke sfeer kan een compliment helpen de band die je met anderen hebt te bestendigen of te verstevigen; in de zakelijke sfeer zie ik een compliment als een bevestiging van mijn professionaliteit.

Lionel: Mijn partner zeg weleens dat ik mooi bent en dan vraag ik me af of ze wel haar lenzen in heeft of niet. Ik ga niet zeggen dat ik mezelf lelijk vind of zo, maar mooi gaat me nog veel te ver. Ik ben haar wel dankbaar daarvoor. Maar verder weet ik vaak niet echt wat ik met complimenten aanmoet bij een bepaald soort prestatie. Ik zeg dan vaak bedankt of zo, als er wordt gezegd dat het knap is wat ik gedaan of gemaakt heb. Ik denk dat het komt omdat ik zelf snel iets normaal vind.

Doe je ook meer je best als je een complimentje krijgt?

Frans:  Het geven van de juiste complimenten kan ertoe leiden dat je gedachten – al dan niet bewust – positief worden beinvloed en je daardoor moeilijke taken met meer vertrouwen verricht. Het eindresultaat zal dan logischerwijze beter zijn.

René:  Nee, dat niet maar ik probeer er wel voor te zorgen dat ik constant presteer (in werk) en onnavolgbaar ben in kledingstijl. Ik ben en blijf toch een aparte die, ondanks dat ik er een grote hekel aan heb in het middelpunt van de belangstelling te staan) graag op de een of andere manier positief opvalt

Lionel:  Ik ga niet meer mijn best doen als ik een compliment krijg. Goed is goed zou ik zeggen.

Patrick: Ik word er wel vrolijker van en als ik vrolijker ben doe ik meestal ook meer mijn best, dus als mijn baas meeleest – je weet wat je te doen staat 😉

Ro: Nee totaal niet, dat is niet hoe het bij mij werkt eerlijk gezegd. Ik doe wat ik doe, ongeacht wat mensen daarvan vinden. Dus als je me een compliment geeft, vind ik dat aardig. Maar daar blijft het dus wel gewoon bij.

Als je kijkt binnen je relatie: stel dat je vrouw of vriendin (wat overdreven) zegt: ‘Wat kan je dat toch goed en wat ben je ongelooflijk sterk. Ik heb daar enorme bewondering voor!’ Loop je dan harder? Of juist niet?

Patrick: Ik lach vooral harder. Zodra mijn vrouw begint de overdrijven haalt dat elke vorm van geloofwaardigheid en waarheid naar beneden. Dan denk ik dat ze dat alleen maar zegt omdat ze me probeert te stimuleren om meer kutklusjes te doen, van die klusjes waar ik helemaal geen zin in heb.

Ro: Nee niet echt om eerlijk te zijn. Soms moet ik wel lachen als Merel zo doet maar het maakt natuurlijk in de praktijk helemaal niets uit. Mijn ‘extreem gespierde armen’ gaan echt niet eerder aan de slag om het interieur compleet te veranderen.

René: Dan moet ik altijd een beetje lachen. Dat kan ik eigenlijk niet serieus nemen maar ik weet dat Hanny het vaak wel zo meent. Dan noem ik ook altijd iets waar ik totaal niet goed in ben en dat ze me pas mag complimenteren als ik dat ook kan…

Lionel: Als er overdreven word dan neem ik je niet echt serieus dus nee, het help niet echt. Waarom zou ik harder gaan rennen als ik met een tempo bezig ben die ik makkelijk kan volhouden?

Frans: Mijn vrouw zou met overdrijving juist het tegenovergestelde bereiken van hetgeen zij beoogt. Ik weet van mijzelf vrij goed – althans dat denk ik – welke kwaliteiten ik heb en welke kwaliteiten ik ten enenmale ontbeer (hier is sprake van voortschrijdend inzicht). Bij een (al te) positieve benadering door haar van een door mij gemiste kwaliteit moet sprake zijn van ironie.

Moraal van dit verhaal?

Natuurlijk ken ik Ro inmiddels al langer dan vandaag en weet ik dat ik beter direct kan vragen of hij die ene schilderijtjes zou willen ophangen dan dat ik mijn energie verspil aan pogingen hem aan het werk te zetten. En dat geldt voor eigenlijk alle mannen wel. Ik vind het leuk om te lezen dat ze bijna allemaal hardop lachen als hun vrouw een zelfde soort (welgemeend, maar toch redelijk manipulatief) complimentje uitdeelt. Dus heb je zin om samen te lachen, vertel hem dan hoe indrukwekkend zijn gespierde armen glimmen in het avondlicht wanneer hij enorm vakkundig staat te barbecueën. Maar wil je graag dat hij je ergens bij helpt? Bespaar je dan de moeite en tijd en vraag hem direct.

Heb je ook een vraag aan het mannenpanel of zou je (man) eens willen aanschuiven? Mail dan naar merel@lotuswritings.nl

Hoe vaak complimenteer jij je man?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Wie zijn de mannen?

Frans (62) heeft samen met zijn vrouw twee (fantastische) dochters grootgebracht. In de tijd die daardoor vrijkwam zit hij echter allesbehalve stil: hij gaat minstens drie keer per week naar de sportschool, staat ook bijna wekelijks op het voetbalveld of past op één van zijn vier kleinkinderen. Verder leest hij graag wetenschappelijke literatuur, luister jazz of bezoekt musea en concerten.

Patrick (36) is getrouwd met Kimberly en vader van een dochter en zoon (*). Zijn vaste verslavingen zijn Formule 1 en Battlefield. Met twee kletsgrage meiden om zich heen geniet Patrick extra wanneer het eens stil is.

René (56) en zijn vrouw wonen in het rustige, ‘s zomers vaak zonnige Zeeland en genieten al fietsend vaak van de prachtige natuur. Naast zijn fulltime baan in de techniek maakt hij graag mooie foto’s en heeft een voorliefde voor de Italiaanse keuken – waaruit hij ook zeer smakelijk kan koken. Verder kijkt hij graag naar wedstrijden van Feyenoord.

Ro (33) schrijft vaker voor Lotus Writings en woont samen met Merel. Als vader van drie dochters en (momenteel nog) vriend van heeft hij het nogal eens te stellen met rond gierende hormonen, de (peuter)puberteit en onophoudelijk geklets van alle kanten. Om te ontladen staat hij daarom in zijn vrije tijd regelmatig op het voetbalveld met zijn schoonvader en zwager in het veteranenelftal én doet hij mee aan het bedrijfsvoetbal.

Lionel (34) woont samen met Sophie. Samen voeden ze een prachtige zoon (1) op, gaan graag naar voetbalwedstrijden en in zijn vrije tijd kijkt Lionel het liefst Formule 1, al dan niet samen met Ro. Daarnaast is hij een fantastische BBQ’er, waar ondergetekende dan weer heel blij mee is. Verder is hij dol op reizen (met het gezin) en een echte levensgenieter bij wie iedereen zich welkom voelt.

Andere afleveringen van Het Mannenpanel
Voorstelronde van de vaste leden van Het Mannenpanel 2018
Hoe komen jullie toch aan zoveel zelfvertrouwen?
Waarom viel je voor haar?
Waarom noem je haar het vrouwtje?
Kunnen de mannen een beetje koken?
Wie betaalt de eerste date?
Hoe verdelen jullie de opvoeding thuis?
Mogen mannen huilen?
Waarom roept sport zoveel emotie op?
Mannen en complimenten: gaan ze er echt harder van lopen?
De Grote Jaloezie Quiz
Hoe blij ben jij met je schoonfamilie?
Kerst: wie versiert het huis?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Mannenpanel | Mannen en complimenten: gaan ze er harder van lopen?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten