wie betaalt de eerste date

Mannenpanel 02 | Kunnen de mannen een beetje koken?

Het tweede mannenpanel van dit jaar. Vandaag vertellen vier mannen hoe ze denken over de verdeling van het huishouden: wat doen ze zelf, zijn er typische mannen- en vrouwenklusjes en kunnen ze een beetje koken? 

Huishouden

Ik weet niet beter dan dat mannen meehelpen in het huishouden. Zo deed mijn opa jarenlang het huishouden van zijn eigen moeder en verzorgt thuis ook een evenredig aandeel nu mijn oma slechter ter been is. Ro is niet anders. De verdelingen zijn niet altijd precies 50/50 maar we doen het wel samen. Ieder zijn kwaliteiten 😉

Dat ik van mening ben dat er wel typische mannenklusjes bestaan, schreef ik al eerder. Maar verder denk ik ook dat mannen net zo goed kunnen wassen, vouwen, strijken, poetsen en stofzuigen als wij. Al zie ik regelmatig dat vrouwen geneigd zijn het toch zelf te doen. Hoe denken de mannen daar eigenlijk over?

De mannen over het huishouden

Frans (61), René (56), Lionel (34) en Ro (32) vertellen hoe zij thuis het huishouden verdelen, welke klusjes ze typisch mannelijk vinden en waar ze een hekel aan hebben.

Wil jij (als mannelijke blogger) ook een keer ‘aanschuiven’? Mail dan naar merel@lotuswritings.nl! 

Hoe verdelen jullie het huishouden?

René: Mijn vrouw is vaker thuis dan ik en doet dan ook de meeste huishoudelijke taken. Zij doet klusjes als wassen, strijken, stofzuigen, poetsen en boenen. Ik neem vooral de kortdurende, smerige of zware klussen op me zoals de kattenbak, vuilniszakken wegbrengen en technische klusjes. Gelukkig hebben we geen tuin, dus dat scheelt enorm.

Lionel: We hebben het huishouden voor mijn gevoel goed verdeeld. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten: mijn vriendin zorgt ervoor dat de planten in leven blijven en is een geweldenaar in poetsen. De vaatwasser ruimen we vaak samen in. Dingen als de was doen en stofzuigen of de volle vuilniszakken weggooien, zijn voor mijn rekening. Ik ben blij met deze verdeling: we hebben allebei een baan en ik vind het dan niet meer dan logisch. Als één van ons meer thuis was, zou het logisch zijn dat diegene ook meer deed.

Ro: Het liefst zou ik zien dat het huishouden 50/50 verdeeld was, maar dat is in de meeste gevallen niet realistisch. Tijdens de dagen die ik doorbreng met de kinderen ligt mijn prioriteit bij hen en tegenwoordig ook ons neefje. Het huishouden schiet er dan bij in.

Frans: In de afgelopen 38 jaar is de verdeling nogal eens wisselend van omvang geweest. We bewogen mee met de situatie waarin we ons bevonden. We hebben daar nooit echt harde afspraken over gemaakt, dat ging gewoon vanzelf. Toen mijn vrouw zelf een baan had, vrijwilligerswerk deed of voor de kinderen zorgde (een bewuste keuze destijds, die je in die tijd gemakkelijker kon maken), stofzuigde ik, deed de was en hing die op (tot ergernis van mijn vrouw heeft de vervanging van een defecte wasdroger lang op zich laten wachten; misschien was het ook een morele schuld, die ik hiermee inloste). En ik waste af met één van onze twee – toentertijd nog thuiswonende – dochters; voor hen een vorm van moderne slavernij. Buiten die periodes was mijn bijdrage kleiner.

Wie kookt?

René: Voorheen kookte ik altijd, omdat het lekkerder was. Nadeel was dan wel dat ik pas aan de slag kon na mijn werk. Tegenwoordig laat mijn vrouw haar verborgen talenten los op het avondeten en, hoera, het smaakt heel goed! 

Lionel: We hebben allebei onze eigen kookdagen.

Ro: We koken allebei, al kruid ik het vlees. Merel kan het wel, maar is vaak ook van het snelle en dat proef je toch. En we hebben ook allebei onze eigen gerechten: Merel maakt vooral pasta en ik ben meer van de vlees- en rijstgerechten.

Frans: Boze tongen [mijn dochters, red.] beweren dat ik niet kan koken, maar mijn vrouw is gelukkig een keukenprinses. Zij kookt dus eigenlijk altijd, behalve de eitjes op zondagochtend.

Wat zijn volgens jou typisch mannelijke of vrouwelijke klusjes?

Frans: In mijn ogen bestaan er geen ‘mannen’ of ‘vrouwen-klusjes’. Klusjes waarbij technische vaardigheden van belang zijn, laat ik graag aan mijn vrouw (of aan één van mijn schoonzoons over). Afgezien van schilderen, kunnen mijn hersenen dat wat ik heb bedacht niet op mijn handen overbrengen. Overigens sluit ik niet uit dat ik kritischer op het gemiddelde eindproduct ben dan anderen, gelet op het enthousiasme dat sommige kennissen ten aanzien van hun nauwelijks definieerbare maaksels tentoonspreiden.

Ro: Ik denk dat er wel zoiets bestaat als mannen- of vrouwenklusjes, vooral als het gaat om zware dingen tillen. Verder kunnen mannen precies hetzelfde als vrouwen, maar ze laten het niet altijd zien. Soms ook omdat de vrouw het denkt beter te kunnen en de klusjes volledig uit onze handen neemt.

Waar heb je een hekel aan?

Ro: Ik heb er een gruwelijke hekel aan om iedereen in huis constant achter zijn kont aan te moeten zitten. Vroeger was het helemaal erg, nu heb ik het min of meer geaccepteerd en kan er beter mee omgaan. De meisjes hebben allemaal hun moeders genen en tegen vier vrouwen kan je niet opboksen. Zelfs May, die in het begin nog zo keurig opruimde en mijn enige medestander leek, is een sloddervos. Dus ik moet wel.

Frans: Ik beleef aan tuinieren en de daarmee samenhangende activiteiten (afgezien van het uitvouwen van een strandstoel; als dat ten minste in één keer lukt…) weinig plezier. Eerlijk gezegd ben ik niet zo van het wroeten in de grond, te meer daar het op zo’n dag meestal in mijn rug schiet.

René: Waar ik bepaald geen hekel aan heb, is het doen van de boodschappen. Die doen we meestal gezellig samen. Wat ik niet graag doe? Stoffen, stofzuigen en de vaat. Maar goed, wat moet, dat moet.

Heb je nog tips?

Ro: Wat een positieve invloed kan hebben, is iets oppakken als je vrouw het niet verwacht. Ik probeer dat meestal te doen als Merel aan het werk is.

Hoe verdelen jullie het huishouden?

Afbeelding – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 Replies to “Mannenpanel 02 | Kunnen de mannen een beetje koken?

 1. Ik doe het meeste in huis. Ben ook het meest beschikbaar voor deze taken. Nou ja, zo lijkt het….. maar stiekem zou ik best wel willen dat hij net iets vaker vooral uit zichzelf bepaalde dingen zou zien….. maar aan de andere kant weet hij ook als ik eens geen zin heb de stofzuiger te vinden op momenten dat het nodig is. Dus niet echt te klagen
  Marijke onlangs geplaatst…Warme truiendagMy Profile

 2. Bij ons is het redelijk goed verdeeld vind ik, mijn vriend doet altijd het vuilnis (vind ik persoonlijk echt een mannenklusje) en hij doet ook alles wat met herstellingen enzo te maken heeft, en kookt ook minstens 1 keer per week, verder kook ik altijd (vind ik ook echt niet erg, doe niets liever) en kuis ik het huis meestal, soms helpt ie maar niet altijd. Wel zijn er enkele zaken die ik echt niet aan hem moet vragen, namelijk alles wat met de was te maken heeft, al zou hij nog wel strijken maar de was ophangen, daar bedankt hij voor. Vind de meeste klusjes ook zelf niet zo heel erg lastig, buiten de afwas en het afwasmachine, vind ik echt de hel!
  Tine onlangs geplaatst…Soft & crunchy flavourful chickpea burgers with cumin, red onion, turmeric and cayenne pepperMy Profile

 3. Doordat ik door een chronische ziekte soms zelf de kracht niet hebt, neemt mijn vriend vaak veel van me over. Daar ben ik hem erg dankbaar voor!

  en tussen ons gezegd en gezwegen… Hij kan beter koken dan ik! 😮

  1. Fijn dat hij het zo oppakt en voor je klaarstaat. Lijkt me lastig als je wel wil, maar niet kan. Maar dat hij lekkerder kookt is dan wel weer mooi meegenomen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge