Als betrokken vader loop je nogal eens tegen vooroordelen op: van verloskundigen die alleen je vrouw aanspreken tot, wanneer de baby er is, een kraamverzorgster die als een havik bovenop je zit om al je gangen te controleren en andere moeders die je willen ontzorgen. En dan hebben we het nog niet gehad over het applaus dat je bijna ontvangt wanneer je bij een consultatiebureau-afspraak zit. Is het niet tijd dat we mannen wat serieuzer gaan nemen in hun vaderschap?
Betrokkenheid wordt soms tegengewerkt
Praten via de moeder
Een van de eerste dingen die me opvielen als kersverse vader – met de baby nog in Merels buik – was dat vrijwel alle gesprekken in eerste instantie via haar liepen. Logisch, waar het haar gezondheid en mentale staat betrof, maar verder voelde ik me best overbodig tijdens die gesprekken. Naarmate de tijd vorderde en ze zagen dat ik elke afspraak aanwezig was, veranderde dat gelukkig. Maar ik moest er wel een paar keer wat termen voor laten vallen waaruit bleek dat ik me had ingelezen.
Ik vind dat eigenlijk een gemiste kans. Voor een vader is het weliswaar wat verder van zijn bed, omdat je echte rol pas begint na de geboorte, maar ook ik had vragen. Nu ben ik vrij mondig en vaar ik mijn eigen koers, maar ik kan me genoeg mannen voorstellen voor wie deze vorm van gynocentrisme een soort gelatenheid oplevert. Die trekken hun handen er vanaf, waardoor ze de eeuwenlange disbalans in het ouderschap voortzetten.
“Kijk uit, het nekje!”
Mijn oudste dochter was net geboren toen de juf op bezoek kwam voor het tienminutengesprek. Ik had haar net in mijn armen toen ze gelijk al waarschuwend iets over het nekje riep. Aangezien ik vier weken verlof had opgenomen na haar geboorte gingen mijn haren overeind staan; alsof ik niet wist hoe ik mijn eigen kind moest vasthouden? Bovendien, tegen Merel werden die dingen niet gezegd.
En wat te denken van verschoningsruimten? Tot mijn jongste dochter naar de basisschool ging, nam ik wekelijks een dag ouderschapsverlof op. We gingen dan vaak naar een speeltuin toe en op pad. Maar elke keer liep ik tegen dezelfde uitdaging op: verschonen gebeurde over het algemeen op de vrouwentoiletten. Pukkemuk in Dongen was in die periode de enige uitdaging, waar ook verschoningskussens op de mannen-wc lagen. En al is het tegenwoordig iets vaker gemengd en zijn er meer mogelijkheden, het werkt(e) in de hand dat je als man dit soort dingen op je vrouw afschuift.
Moeite doen? Het hoeft niet eens
Het lastige aan de houding van de buitenwereld is dat al vooraf wordt gedacht dat je als man nergens toe in staat bent. Moeite doen, hoeft niet eens. Je krijgt al applaus als je een poging hebt gedaan het haar van je kinderen in een staart te binden of ze op school aflevert, terwijl moeders voor hetzelfde eindresultaat al honderd veroordelingen over zich heen zouden hebben gekregen.
Nu wil ik verder niemand over één kam scheren. Maar als je vooraf je man al behandeld alsof hij nergens toe in staat is (of de omgeving dit doet), moet je niet gek opkijken als hij uiteindelijk zijn handen eraf trekt. Toch? Ouderschap zou toch een teamprestatie moeten zijn, waarbij je samen werkt om de kinderen groot te brengen? En waarbij je elkaar motiveert het beter te doen? Even alle ouders daargelaten die überhaupt geen betrokkenheid tonen, het kan toch allemaal beter?
Laten we betrokkenheid normaliseren
Voor kinderen is het bewezen goed dat vaders aanwezig zijn in de opvoeding(*). Naast de moeder. Niet eens per week, niet met de Franse slag, maar echt aanwezig. Op een manier waarbij je jouw kwaliteiten meegeeft aan het kind. Ben jij technisch en is je partner fantastisch in tekenen? Dan is het leuk als de kinderen bij jullie allebei kunnen meekijken. Vind jij het fijn om alles organisatorisch te regelen en geeft je partner juist mee dat je soms ook de teugels mag laten vieren.
Door zelf een betrokken rol te spelen, leer je jezelf als ouder serieuzer nemen. Vanzelf zal de omgeving dat ook gaan doen – en hopelijk op een dag de maatschappij eveneens. Laten we stoppen met de ander neerhalen (of lager inschatten), simpelweg op basis van zijn geslacht. En laten we in plaats daarvan betrokkenheid normaliseren. Van beide kanten.
(*)Uiteraard heb ik het hier over een heteroseksuele relatie. In iedere vorm van ouderschap, dus ook met twee vaders en twee moeders, is de aanwezigheid van beide ouders belangrijk voor het kind – om zo het beste van beide werelden mee te krijgen. Ik weet alleen niet of bij hen dezelfde ‘problematiek’ speelt als die ik hierboven schets.
Herken je de drempels waar je als betrokken vader tegenaan loopt (of misschien van je man)?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Uitgelichte afbeelding ©eggeegg – Shutterstock
Opvoeding van jongens aanpassen, al heel vroeg alles mee laten doen…..
Daar heeft u helemaal gelijk in! Daar hebben ze zelf ook voordeel aan.
één woord is genoeg. Prachtig!
Dankjewel!! Mooi compliment
Wat een top blog! Het klinkt net alsof je mijn vrouw bent haha; hier doen we ook alles samen. Ik heb tijdens de zwangerschap alles op m’n werk zo geregeld dat ik bij elk bezoekje aan de verloskundige aanwezig kon zijn. Het is zo’n kostbare tijd waar ik niets van wilde missen. Uit nieuwsgierigheid gingen we ook regelmatig naar het consultatiebureau om te wegen en meten, ook daar was ik altijd bij en ik ben zelfs wel eens alleen gegaan toen vrouwlief niet kon.
Het blijven idd vaak toch vooroordelen terwijl mannen ook zeker wel betrokken kunnen zijn en veel meer betekenen dan een oppas of iemand die alleen maar verhaaltjes verteld.
Het grootste probleem doet zich eigenlijk meteen na de geboorte al voor: mannen krijgen 2 dagen de tijd om papa te worden. Vrouwen dragen 9 maanden hun zoon/dochter al bij zich, maar voor vaders begint het pas echt na de geboorte. Na 2 dagen hiervan te genieten, wordt de man alweer geacht te gaan werken. Op die manier is het toch lastig om echt een band op te bouwen.
Gelukkig gaat er vanaf 2017 iets veranderen en krijgen nieuwe papa’s maar liefst 5 dagen de tijd om te wennen; nog lang niet voldoende, maar het begin is er!
Ik wilde graag even de tijd nemen om hier goed om te reageren 🙂
Wat leuk om te horen! Ik denk dat het voor je kindje ook heel belangrijk is dat je zo betrokken bent. En je vrouw heeft er ook veel aan. Het is bovendien een stuk leuker om het samen te doen.
Ik ben heel blij dat er een verandering in komt. De grootste verandering is denk ik een kwestie van mentaliteit, de maatschappij moet af van het idee dat je een watje bent als je voor je kind en/of vrouw klaar staat. Hopelijk gaan veel vaders gebruik maken van de regeling. Onze kinderen verdienen het!
Haha, ik denk dat mijn reactie goed was als je er de tijd voor hebt moeten nemen :-). Ik ben inderdaad ook blij dat er verandering in komt; ik ben echt tegen het idee dat de vrouw de enige is met verantwoordelijkheid voor de kinderen. De tijd dat vader werkte en moeder de huisvrouw uithing zijn wel erg ouderwets. Ik denk dat het voor een kind ook goed is om veel tijd met beide door te brengen op allerlei gebieden (en dus niet alleen met papa verhaaltjes lezen voor het slapen gaan bijvoorbeeld).
Ik hoop ook dat vaders meer betrokken (kunnen) worden bij de zwangerschap en opvoeding van de kinderen. Het vaderschapsverlof van 2 naar 5 dagen in 2017 is in ieder geval al een stapje in de goede richting!
Haha ja dat was hij inderdaad.
Mooi om te lezen. Ik merk in mijn omgeving toch regelmatig nog onbegrip of juist ontzag voor de betrokkenheid van mijn vriend. Eigenlijk zou dat normaal moeten zijn, of in elk geval niet bijzonderder dan wanneer een vrouw het doet. Bovendien is het toch hartstikke leuk? Lekker met je kind naar buiten, de tijd nemen om hem of haar iets te leren (en het te zien nadoen is onbetaalbaar)…
Vooral dat laatste maakt ook elke keer een drukke, stressvolle week helemaal goed. Niets gaat boven het gevoel dat je krijgt als je zoon/dochter weer een stapje vooruit gaat in de ontwikkeling ?
Dankjewel voor het compliment trouwens!
Graag gedaan, vond het echt mooi geschreven!