mamadag

Mamadag? Ik vind het fantastisch en wel hierom

Veel moeders krijgen jeuk van de term ‘papadag’; we noemen de dagen dat wij zorgen toch ook geen ‘mamadag’? Dat is zo. En toch hebben wij de term mamadag in gebruik genomen. Waarom? Omdat ik tijdens mijn zwangerschapsverlof nog even mag bijkomen tijdens zijn ouderschapsverlofdag. Even me-time! Heerlijk, kan ik je vertellen!

Persoonlijk concert

Terwijl ik diep weggekropen onder mijn dekbed lig, luister ik naar een bijzonder tweestemmig concert even verderop. Toegegeven, hits zullen ze er niet mee scoren, maar ik lig te genieten. Wat een rijkdom! Mijn vriend heeft sinds vandaag elke week een zogenaamde ‘papadag’ en we hebben afgesproken dat ik op die dagen tijd voor mezelf heb. Een soort mamadag dus. Afgelopen maanden werden namelijk gedomineerd door gebroken nachten, vroeg opstaan en de hele dag bezig zijn met de kinderen. Heerlijk, maar soms even niet. En het is een luxe dat ik er vandaag even geen omkijken naar heb. Ik draai me nog eens om…

Lees ook: Ouderschapsverlof in een mannenwereld? Daar is weinig ruimte voor!

Uitslapen, wat was dat ook alweer?

Het lijkt wel alsof ik een wilde stapavond achter de rug heb wanneer ik wakker word: ik schrik ervan als ik zie dat ik tot 11 uur heb liggen slapen. Dat is lang niet meer gebeurd! Kennelijk had ik het nodig. Mijn planning (maskertje nemen, one-hour-shower, nagels lakken) die ik voor deze morgen had, moet ik dus maar uitstellen naar de middag. Heerlijk, zulke luxeproblemen!

Herboren dankzij mijn eigen mamadag!

Na mijn uitslaapsessie en tut-uurtje voel ik me als herboren. Ik ben zo zen dat Boeddha er een puntje aan zou kunnen zuigen. Gek genoeg kost het maar een (halve) dag, maar het is voldoende om je weer helemaal te doen opladen. En omdat het papa is, hoef ik niet het schuldgevoel te hebben wat ik heb als ik de kinderen zomaar bij de oppas parkeer (het gaat immers om jezelf, niet om levensbedreigende situaties).

Niet voor iedereen zo gemakkelijk

Ik besef hoe jammer het is dat in sommige beroepsgroepen nog steeds heel moeilijk wordt gedaan als de man ouderschapsverlof opneemt: lullige opmerkingen, tegenwerking van hogerhand of anders is het wel financieel onmogelijk omdat de werkgever geen financiële compensatie biedt voor deze dagen. Bovendien lijkt het normaal als vrouwen deze dagen opnemen, maar bij mannen is het een ander verhaal. Waarom niet stimuleren dat beide ouders zorgdragen voor hun kind?

Mazzel met mijn mamadag

Gelukkig is de situatie hier anders. Ro inspireert andere vaders bij zijn werkgever ook gebruik te maken van de regeling ouderschapsverlof op te nemen en ik geniet intenst van deze extra tijd die zijn papadag (en dus mijn mamadag) me geeft. En nu ga ik even lekker verder relaxen zonder schuldgevoel, dan kan ik vanmiddag fanatiek gaan tennissen met de oudste en heerlijk kroelen met de jongste: rustig aan doen is voor een moeder namelijk ook hard werken 😉

Hoe hebben jullie dit geregeld?

De foto van de vader met zijn dochter is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge