Mama Ontspant | Bij het ballet met mijn moeder

Deze eerste editie van Mama Ontspant ga ik met mijn eigen lieve moeder op pad. Omdat we een paar jaar geleden met veel plezier naar een balletvoorstelling zijn geweest, besloot ik haar mee te nemen naar Tsjajkovski ‘s Notenkraker in het Nieuwe Luxor, te Rotterdam. Een verlaat verjaarscadeautje, maar wel eentje die het wachten waard was. We hebben er allebei een mooie herinnering bij.

Ontspannen door klassieke muziek

Het effect van klassieke muziek

Als ik denk aan klassieke muziek, dan denk ik eigenlijk altijd aan mijn oudoom. Hij rookte pijp en zat in een oude leren stoel te mijmeren. Hij was daarmee voor mij de belichaming van ultieme ontspanning, voor mijn gevoel. En dat is bij nader inzien niet zo gek. Als je de onderzoeken erop naslaat, kom je telkens dezelfde conclusie tegen: klassieke muziek is goed voor je. Het zorgt namelijk voor een verlaging van de bloeddruk en verbetering van je nachtrust. Verder is het goed voor je productiviteit en schijnt zelfs je geheugen een boost te krijgen.

Tchaikovsky

Tchaikovsky is voor mij één van de beste componisten ooit. Er zit zoveel bezieling in zijn muziek. Voor mij helpt het ook vaak om te luisteren als ik vastzit met schrijven: ik luister een klassiek stuk en vaak kan ik halverwege of daarna wel weer aan de slag.

Toen ik De Notenkraker voorbij zag komen, twijfelde ik dus geen moment. Het is een balletvoorstelling die we beiden nog niet hebben gezien én de muziek helpt je ontspannen.

Meer ontspanning nodig?

Na een langdurige periode vol stress kreeg mijn moeder vorige maand een hartinfarct. Dat alleen is eigenlijk al reden genoeg om een stapje terug te doen en meer tijd te besteden aan zaken die je gelukkig en ontspannen maken.

Tijdens deze eerste aflevering onderzochten we het effect van De Notenkraker op je gemoedstoestand en algehele staat van ontspanning: helpt het hierdoor tot rust te komen?

We bezochten het bekende kerstsprookje De Notenkraker van Tchaikovsky in het Nieuwe Luxor op 4 januari 2020, uitgevoerd Nationale Opera- en Ballet van Odessa (Oekraïne).

Mama ontspant: bij De Notenkraker

Zou jij je dagelijkse leven omschrijven als druk?

Nee op dit moment heb ik het niet druk. Na een hectische periode kwam er afgelopen juli (2019) weer wat meer rust. En na het infarct stond natuurlijk alles even helemaal stil. Maar zo langzaamaan begint het weer drukker te worden: donderdagmiddag een paar uur oppassen, vanaf de 15e revalideren en die week erop weer twee dagen oppassen. Ik kijk er naar uit.

Vind jij het makkelijk om tijd te maken voor jezelf en dan echt te ontspannen?

Ik maak wel tijd voor mezelf. Eerst omdat ik me een beetje lusteloos voelde – van zoveel zorg naar helemaal niets is even schakelen – en de laatste tijd natuurlijk omdat het moet. Echt ontspannen lukt me alleen niet zo goed.

Op welke manieren zorg jij voor rust in je leven?

Ik zorg voor rust in mijn leven door rustig op te starten (als ik niet wegga) met een goed ontbijt. En tussendoor ook even te gaan zitten met een boek of mijn telefoon. Hoewel ik voor die laatste minder tijd wil vrijmaken.

Verder vind ik het leuk af te spreken met de (klein-)kinderen en vriendinnen, uit eten te gaan, concerten, bioscoop of het theater te bezoeken. En tot slot ga ik graag uit eten.

Kon je inderdaad ontspannen tijdens De Notenkraker?

Voor ons plofte een vrouw neer, gehuld in een enorme zoete parfumwolk. Vervolgens spoot ze nog wat bij. We zaten dus de hele voorstelling in de verstikkende lucht. Het leidt toch een beetje af als je de halve show in je sjaal gedoken zit met brandende ogen 😉

Maar gelukkig hielpen de klassieke muziek van het orkest en het mooie ballet wel voor een ontspannen gevoel na afloop.

Wat vond je het meest memorabele moment van de dag/avond?

Ik vond de hele avond memorabel, samen naar ballet. Het komt er niet vaak van om zo samen iets te doen; dat maakte het extra bijzonder. Als ik iets van het ballet zelf zou moeten kiezen, is het toch de muziek en de mooie zijden jurken.

Wil je vaker naar een balletvoorstelling gaan om tot rust te komen?

Ja, zeker.

Is het iedereen aan te raden om deze vorm van ontspanning te proberen?

Nee. Tijdens de voorstelling beseften we al dat Sophie (mijn andere dochter) hier niet veel aan zou vinden. Het is dus erg persoonlijk of je van klassieke muziek houdt en graag naar balletvoorstellingen gaat.

In de serie ‘Mama Ontspant’ neem ik elke keer een andere moeder mee om iets nieuws te proberen. Van alpaca knuffelen tot floaten – alles om even weg te zijn uit de ratrace van het ouderschap én echt tot rust te komen. Onze bevindingen delen we in de serie.

Ga jij weleens naar het ballet?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, eldar nurkovic – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten