Make-up op de basisschool: concealer kan wel, toch?

make-up op de basisschool groep 8

Ik was best een beetje overrompeld toen ik hoorde dat een vriendinnetje van June concealer gebruikt. Dagelijks. Make-up op de basisschool hoeft toch nog helemaal niet, dacht ik bij mezelf. En daarna vroeg ik mezelf af wat concealer toch ook alweer was. Maar omdat het kennelijk speelt in groep 8, besloot ik erover te bloggen én ik vroeg andere moeders naar hun mening! 

Samen make-up shoppen

June komt thuis na een middagje shoppen met haar vriendinnetje. Ze opent trots haar tas en er verschijnen make-up artikelen die ik niet in mijn assortiment heb zitten. En nee, dat heeft niet te maken met allerlei extravagante kleuren (kennelijk slaan we de puberale clownsfase over). Ik heb het over transparante mascara die ook handig is voor je wenkbrauwen, concealer en een palet oogschaduw in mooie, glanzende nude-tinten. Ik complimenteer haar, maar inwendig val ik even stil. Ze is elf!

Vriendinnetjes met make-up (in groep 8!)

We kletsen wat over opmaken en ik informeer zijdelings hoe dat dan zit. Dragen andere meisjes ook make-up naar school? Dan vertelt ze dat haar vriendinnetje dat wel doet. Die gebruikt concealer om haar wallen te verhullen en doet dagelijks wat mascara op. Ook schijnt ze haar benen te scheren. Deze situatie vraagt om iets andere maatregelen dan ik persoonlijk voor ogen had. Ik dacht dat we pas een make-up gerelateerde discussie zouden voeren in haar middelbare schooltijd. Niet nu al!

Afbeelding – Shutterstock

Hoe ga je om met een dochter die make-up op de basisschool wil gaan gebruiken?

Ik besloot gelijk maar van de nood een deugd te maken en erover te bloggen. Want uiteindelijk zal ik niet de enige moeder zijn die even flabbergasted naar haar prachtige tiener staart en zich afvraagt waarom ze in godsnaam nu al make-up wil gebruiken. En waarvoor? Ik besloot met jullie te delen hoe wij de situatie gaan aanpakken (ben benieuwd wat jullie zouden doen)

Afbeelding – Shutterstock

Onze aanpak: mag make-up op de basisschool?

Duidelijkheid

Ro en ik zitten hierin echt op één lijn waar we niet vanaf wijken: make-up is voor de middelbare school. Wel vroeg ik me even af waarom dan wel en nu niet, aangezien één van de argumenten is dat je mooi bent zoals je bent. Je zou dan kunnen stellen: geldt dat niet meer op de middelbare? Natuurlijk wel. Maar deze grens is gewoon heel duidelijk en aangezien je hem ergens moet trekken…

Wat wel en wat niet?

Nagellak vinden we geen probleem. Zoals jullie een tijdje geleden konden lezen in het verslag over de make-over van haar kamer heeft haar stash een prominente plek gekregen in de inrichting. Van deze regel maakt ze trouwens grif gebruik: met regelmaat probeert ze hartjes en andere figuurtjes op haar nagels te krijgen. Make-up is echter alleen voor feestjes en om thuis mee te experimenteren. Maak het thuis maar zo gek je wil, dan is dat straks voorbij wanneer ze het daadwerkelijk dagelijks gaat opdoen. Hopen we natuurlijk.

Uitleg over verschillende soorten make-up

We hebben een afspraak gemaakt. Binnenkort gaan June en ik om de tafel zitten. Dan ga ik haar uitgebreid uitleggen welke soorten make-up er zijn, wat het verschil is tussen concealer, foundation en poeder, welk effect een mooie highlighter heeft, waar je de beste make-up kan komen en waarom je altijd je huid moet schoonmaken aan het eind van de dag.

Ook zal ik haar laten zien hoe je oogschaduw opbrengt en wat je arcadeboog daarmee te maken heeft. Waarom een wimperkrultang niet nodig is en dat je verschillende sponsjes en kwasten kan gebruiken die allemaal een eigen effect hebben. En natuurlijk dat oefening kunst baart. Liever dat ze het dan goed aanleert dan zichzelf moet behelpen.

Wat vinden andere moeders van make-up op de basisschool?

Wat ik vermoedde, bleek juist. Zonder uitzondering vonden ook andere moeders dat make-up eigenlijk niet echt thuishoort op een basisschool. Waarom?

Bloggers over make-up op de basisschool

Linda: ‘Make-up in de vorm van nagellak mag. Ook zal ik als ze ouder is lippenstift en oogschaduw toestaan, mits het bij een keertje blijft én natuurlijk aangebracht. Kinderen zijn mooi zoals ze zijn. Al vind ik het niet erg wanneer ze lippenbalsem gebruikt als lippenstift.’

Laura vertelt dat haar dochter thuis wel lekker mag experimenteren: ‘Hier thuis trekt ze vaak de hele make-updoos open. Glitteroogschaduw, paarse lippenstift, knalroze wangen…’

Marguerita is uitgesprokener: ‘Neeee wat vreselijk! Geen make-up op de basisschool. Je bent mooi zoals je bent.’

De zussen Hanneke en Marijke vinden het op zich prima wanneer meiden gaan experimenteren, maar op school hoeft het nog niet. ‘Ik zie weleens dat een klasgenootje van A. (groep 6) met make-up op naar school komt. Persoonlijk vind ik dat niet nodig. Eind groep 8 een beetje experimenteren, prima!’

Mahwish vindt het dagelijks gebruik van make-up niet oké. ‘Mijn dochter van 6 jaar heeft wel een keer gevraagd of ze haar lipgloss in haar jaszak mocht meenemen, maar dat ze het niet op zou doen. Haha ja ja, zag het al voor mij dat ze tijdens de pauze op het schoolplein met haar vriendinnetjes bezig zou zijn. Heb gezegd dat het wel mocht, en ze vraagt het nu ook niet meer. Ze mag alleen tijdens een feest een glosje. Tijdens een beautydagje thuis mogen mn dochters wel losgaan, zolang ze zo niet naar buiten gaan.’

Afbeelding – Shutterstock

Meningen op Facebook

Helen vertelt dat haar dochter laatst haar oude mascara kreeg. ‘Ik wilde hem weggooien, toen ze vroeg of zij hem mocht hebben. Ze zit weleens met vriendinnetjes te tutten dus dat vond ik prima. Maar ik weet ook dat in de parallelklas (groep 8) een groepje meisjes echt bezig is met make-up. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Kinderen worden al zo snel groot en ‘volwassen’ gemaakt, zonde van het kind-zijn.’

De dochter van Krista vroeg er toevallig gisteren om. ‘Af en toe op een feestje de nagels lakken, prima, verder nog niet.’

Kim vindt het onzin om op deze jonge leeftijd al zo de nadruk op uiterlijk te leggen.

En Anne-marie vindt het ook te vroeg, ‘al denk ik dat je ze in de brugklas niet meer kan tegenhouden.’

Marlon heeft een iets gematigder mening. Haar dochter (9) vroeg net die morgen hoe oud ze moest zijn voor mascara. ‘Ik zei dat er eigenlijk geen leeftijd aan zit, maar dat de troep om het weer te verwijderen niet zo goed is voor jonge huidjes en dat ik het ook niet nodig vind. Die jonge meiden zijn zo mooi van zichzelf!’ Tegelijkertijd ziet ze dat leeftijdsgenootjes al wel met make-up op naar school gaan. ‘Ieder zijn ding hoor, maar stiekem ben ik dan toch blij dat mijn dochter die neiging nog niet heeft. Elke dag hoeft voor mij niet. Maar op een feestje of tutten met vriendinnen, waarom niet?’

Net als Jacqueline: ‘Een beetje experimenteren vind ik wel ok. Mascara en eyeliner vind ik alleen meer voor wanneer ze wat ouder zijn. Die zijn lastiger af te halen en verandert hun blik ook zoveel. Maar oogschaduw of lippenstift op een feestje vind ik prima. En lipgloss of nagellak mogen van mij ook wel zonder feestje.’

En Lies vindt zelfs dat een beetje mascara in groep 7 of 8 wel kan, ‘maar om nou totaal opgetut naar school te gaan, vind ik onzin.’

Afbeelding – Shutterstock

Sophie (juf in de bovenbouw) vertelt over make-up op de basisschool

Ik vroeg mijn zusje hoe zij naar het onderwerp kijkt en of ze het ook om zich heen meemaakt.

Is make-up op de basisschool iets dat je vaker tegenkomt?

Ja, ik  zie wel degelijk meisjes op de basisschool die op zijn minst mascara dragen. De tegenstelling is groot: terwijl de een thuis met Barbies speelt, is het andere meisje bezig met haar eigen uiterlijk (meisjes die al vroeg in de puberteit zitten). Vaak zie je ook dat hun moeders (veel) make-up dragen, ze kijken naar vlogs of zien het op instagram en in tijdschriften.

Vorig jaar bracht één van de leerlingen een zeer uitgebreide make-updoos mee naar het kamp. Hier zat meer make-up in dan ik in mijn hele leven gekocht heb. Als ouder speel je daarom ook een rol in deze situatie: als jij toestaat dat je dochter zoveel make-up koopt of krijgt, kan je er vanuit gaan dat het ook gebruikt zal worden. 

Wat is je eigen mening over het dragen van make-up op deze jonge leeftijd?

Persoonlijk vind ik dat deze meisjes moeten weten dat ze zonder make-up mooi zijn, mooier dan met. Ik zou zelf als ouder alleen make up toestaan op school tijdens feestjes en feestdagen. Vanaf de middelbare school kan je ze meer loslaten daarin en laten ontdekken. Als ouder ben je continu een voorbeeld en hoef je niet in iedere behoefte van je kind mee te gaan. Je moet kinderen juist leren om ermee om te gaan.

Conclusie over make-up op de basisschool?

Ergens vind ik het toch jammer dat ik geen fervent voorstander tegenkwam. Ik ben namelijk toch benieuwd waarom sommige ouders het minder erg vinden. Of zou het zijn dat ze het niet zien? Hier heb ik namelijk ook weleens een vleugje oogschaduw of wat mascara gemist tijdens de ochtendspits. Dat vind ik op zich niet zo’n ramp. Maar dagelijks met een totaalpakket aan make-up op je gezicht? Nee, dat mag van ons nog best even wachten! En dat geldt zo te zien voor eigenlijk alle ouders wel. Ze zijn ook nog zo jong en zo mooi…

Wat is jouw mening over make-up op de basisschool?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “Make-up op de basisschool: concealer kan wel, toch?

 1. Ja zeker zo leuk,en maken ook foto’s dan ligt ze helemaal in de deuk. Haha ?maken wij voor jill komkommer? maskertje doen wij klein beetje yoghurt en tikkeltje babyolie en komkommer doe ik hup in de mixer,dan giet ik het in een bakje,en Jill mag het zelf bij elkaar roeren. En zo leuk dat ze zelf mag met een kwast haar zelf gemaakte maskertje op haar gezicht doen…. hahaha ja echt heel leuk is dat,en het is overigs niet schadelijk voor jonge huidje,daarna zegt wauuuww mammmmaaaa voel mijn huidje heerlijk zacht hè mama

 2. Hoi goedemorgen ja ik gebruik zelf wel make-up
  Zo ie zo mascara en eyeliner en een beetje foundation en een beetje high light en een klein beetje roze/ goud blust op mijn wangen en lipglos mijn dochtertje heeft in onze badkamer haar eigen make-up die ze van ons heeft gekregen ze is trouwens bijna 5 jaar ze maakt haar pop op die ze vorig jaar gekregen heeft met sinterklaas (opmaakpop)
  Ja echt hilarisch haha zo schattig maar opmaken naar school nee absoluut niet ze zit nu op de kleuterschool en zit in groep 1 nee kan toch niet om met make-up naar school te gaan.
  Oma laast was er nog een kindje schat dat ze denk ik 5 a 6 jaar en had lipgloss op en glitter oogschaduw
  Ik zei tegen de oma waar ik mee stond te wachten op mijn dochtertje en zei ip haar kleinzoon van joh is niet normaal toch
  Maar goed ik als ouder kan je er niet mee gaan bemoeien?toch?
  maar goed als ze wat ouder is mag ze wel lipgloss
  Én ik vind dat al erg mooi,en wij tutten elkaar 1 x per 14 dagen elkaar op samen heerlijk tutten maskertje en nageltjes lakken dat vind ze geweldig ik ook erg leuk
  Maar ik zie het bij mezelf je beschadigt echt je gezicht door al die rotzooi op je gezicht te smeren maar en het is goed om hier je kind te informeren wat goed en slecht is qwa make-up want kind moet een kind zijn, en en gezicht reinigen is ook héél belangrijk goede verzorging

  Veel liefs

  1. Ach! Ja ik vind 5/6 jaar inderdaad erg vroeg voor make-up. Zeker als er verder geen directe gelegenheid is. Dat ze experimenteren met make-up (zeker met zo’n pop, superleuk!) is niet zo gek, want ze zien het ons ook doen. Maar wat jullie doen vind ik echt wel heel leuk. Echt even moeder-dochtertijd. En idd, voorlichting. Denk dat het misschien wel voor alles geldt: uiteindelijk gaan ze met bepaalde dingen toch aan de slag. Dan kunnen ze maar beter weten waar ze mee bezig zijn!

   Liefs, Merel

 3. Wat een goed artikel. Ben zelf ook van mening dat make-up niet op zo leeftijd hoort. Natuurlijk zo af en toe een keertje maar echt niet elke dag. Nagellak vind ik zelf wat anders.

 4. Ik vind het totaal niet nodig, maar merk wel dat de leeftijd steeds lager aan het worden is. Op de basisschool vind ik een lippenbalsem en een beetje nagellak meer dan genoeg. Goed artikel!

 5. Ik als totale make-up junkie begon met make-up in groep 6. Niet dat ik alles droeg naar school maar het oefenen en spelen er mee deed ik wel dagelijks. Vanaf groep 7 droeg ik ook elke dag mascara en ik weet nog dat het echt een rel was geweest tussen mij en mijn moeder omdat ze het er eerst niet mee eens was. Dus eerst deed ik het stiekem en na een tijdje kwam ze er achter en toen werd de afspraak dat het echt alleen mascara mocht zijn. Nu heb ik een zoontje dus die discussies zal ik denk ik hier thuis niet krijgen maar ergens ben ik wel een voorstander van het kind vrijlaten in wat het wil. Nu moet het niet uitlopen tot extreme maar voor mij is make-up ook meer een creatieve uitlating als een manier om mooier te lijken.

 6. Ik vond dit een ontzettend interessant artikel. Ik ben 14 en gebruik make-up. Op de basisschool droeg ik het voor de leuk, wel maar een klein beetje, maar nu alleen omdat ik het oprecht mooier vind. Gelukkig draag ik niet heel veel make-up. Ik gebruik geen mascara meer omdat het dan altijd erg donker wordt rondom mijn ogen en het in de avond verschrikkelijk is om er af te halen. Ik draag nu alleen nog concealer om mijn puistjes en roodheden te verbergen en wenkbrauw poeder omdat mijn eigen wenkbrauwen bijna niet zichtbaar zijn, haha.

 7. Mooi artikel geworden! En idd thuis mogen mijn dochters ook af en toe klooien met hun eigen spullen, maar zeker niet naar school ermee gaan. Wat goed dat je alles gaat uitleggen aan je dochter trouwens, zelf klooide ik maar wat omdat mijn moeder nooit makeup gebruikt. Heb pas later tijdens een van mijn banen een cursusje gehad van mijn leidinggevende en nog steeds ben ik er niet handig mee. Lang leve de wimperextensions! Heb ik verder niks nodig

 8. Ik weet nog dat ik ook graag makeup wilde gaan dragen in groep 8 en dat mocht toen ook niet, alleen op vrijdag. Achteraf snap ik volkomen waarom dat was. Die tijd deed je het meer omdat het dan ‘stoer’ was dus ik deed het stiekem op op school. Nu draag ik het omdat ik het leuk vind. Tutten zal ik als ouder eerder accepteren dan echt naar school ermee gaan.
  Liefs,
  Elles

 9. Ik vind zo jong eigenlijk ook nog helemaal niet nodig. Ze zien er altijd heel erg mooi uit vind ik zonder makeup, maarja ze worden met alles steeds jonger

 10. Haha ja ik wil ook wel eens een fervent voorstander van make-up op de basisschool tegen komen 🙂 Niet om te bashen, maar omdat ik oprecht geïnteresseerd zou zijn in het waarom. Zelf mocht ik ook geen make-up op de basisschool en mijn moeder droeg ook geen make-up, maar ze heeft me wel een aantal basis weetjes verteld. Ik ben benieuwd hoe streng ik zal zijn als ik ooit een dochter krijg.

 11. Ik kan me nog van vroeger herinneren dat we op een klassenavond (groep 8) met een oogpotloodje aan de gang gingen. En dat was het dan. Dat vind ik nu eigenlijk nog steeds wel een goede ‘maatstaaf’. Mijn dochter is 4, en houdt enorm van make-up. Ik help haar soms met wat roze oogschaduw (in het weekend), en als we bij Kruidvat zijn, proberen we altijd even een mooie knalroze lippenstift. Naar school vind ik dat absoluut niet kunnen. Ben het eens met dat het op de middelbare school wat losser mag, maar ook daar geldt: geen plamuur! Dus ik hoop ook dat ze thuis nog lekker blijft experimenteren en dan straks naar school voor een ‘natuurlijke’ look gaat.

 12. Ik gebruik zelf helemaal niks, en op de basisschool mijn dochters ook niet. Wel waren er inderdaad meisjes die zich al flink opverfden. Zelf vind ik niet mooi, maar anderzijds kan het ook geen kwaad. Het is immers niet permanent.

 13. Heel goed onderwerp. Ook goed dat je June een uitleg gaat geven. Ik kan dat dus nog niet en dat hoeft nu nog niet ook. Maar zal nog veel moeten leren voordat zij wat ouder is en dit “praatje” ook nodig heeft haha..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten