Hoeveel make-up mag jouw kind dragen in de brugklas?

make-up in de brugklas

Ze kijkt me aan vanonder haar lange, met mascara aangezette wimpers. Klaar voor de eerste dag in de brugklas, met make-up op haar prachtige gezicht. Noem het naïef, maar ik had hem toch nog even niet zien aankomen. Dat zette me aan het denken: welke afspraken zou je kunnen maken als je dochter make-up in de brugklas wil dragen?

June is een echt meisje-meisje: dol op make-up

Onze oudste heeft namelijk al sinds ze jong is een fascinatie voor make-up. Haar nagellakverzameling is inmiddels indrukwekkend te noemen voor een niet-bloggende twaalfjarige én ze weet beter dan ik welke soort waarvoor dient. Zo kwam ze vorig jaar al naar me toe met concealer (waarbij ik daadwerkelijk eerst moest Googlen naar de spelling voor ik er een blog over kon schrijven) en zou ze volgens mij het liefst toen al met mascara en lipgloss naar school zijn gegaan. 

Afgelopen schooljaar gebeurde het gewoon. Ineens stond mijn ‘kleine meisje’ in de gang met haar tienermeidenoutfit aan én make-up op. Ongemerkt groeide ze ineens een paar jaar. Klaar voor de middelbare, terwijl ik eigenlijk stiekem nog een beetje moest wennen aan het hele idee. Dat zette me meteen aan het denken. Prima dat ze zich wat wil opmaken, maar moet ik daar niet wat handvatten bij aanreiken? Voor ze als Pipo over straat loopt – uiteindelijk zie je genoeg jonge meiden die van een kilometer afstand sterk lijken op een gelikt Snapchat-filter, maar van dichtbij een kilo make-up op hun nog mooie jonge huidjes blijken te hebben gesmeerd. Zonde! Daarom deel ik in deze blog met al mijn mede-moeders die worstelen met ditzelfde dilemma onze aanpak! 

Make-up in de brugklas: hoe ga je daarmee om? 

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat jongens ook wat make-up gebruiken. Je kunt dus in plaats van dochter ook zoon lezen, maar voor het gemak hou ik het vooral even bij de dames in dit artikel. 

Geef uitleg over de invloed van make-up op je huid

Uiteindelijk heb je als twaalfjarige vaak een prachtige huid, weinig oneffenheden en – als je het mij vraagt – helemaal geen make-up nodig. Kinderen zien er nog zo mooi en puur uit op die leeftijd. Maar goed, tegenhouden doe je het waarschijnlijk toch niet helemaal. Dus kan je maar beter uitleg geven over de invloed van make-up op je huid.

Zo kan het niet bepaald bevorderlijk zijn voor acne als je kind daar last van heeft. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed schoon te houden, omdat het heel slecht voor je is dat niet te doen (zie hier foto’s van een vrouw die een maand lang haar make-up niet verwijderde voor het slapen gaan). Meer informatie vind je hier.

Spreek af welke make-up wel op dagelijkse basis kan en wat niet

Dit is voor iedereen verschillend. Misschien heb je er geen moeite mee als je dochter foundation draagt en highlighter gebruikt. Of juist wel. Er is geen goed of slecht in deze situatie, maar het is wel belangrijk dat je dat bespreekt met je kind. Geef haar (of hem) ook wat inspraak, luister goed naar wat de wensen zijn en waarom. Probeer tot een compromis te komen waarmee je allebei kan leven. Zo vind ik het prima als June wat mascara gebruikt en lipgloss, maar hoeft foundation of iets in die strekking voor mij nog niet. 

Leer een gezonde routine aan

Het kan heel leuk zijn om lekker samen te tutten met je dochter. Laat haar zien hoe je goed voor je huid zorgt. Uiteindelijk is het je grootste orgaan. Vertel over het gebruik van een goede dag- en nachtcrème, vertel hoe belangrijk het is om genoeg water te drinken en voldoende te rusten, hoe je make-up verwijdert en welke producten goed voor je zijn als je last krijgt van jeugdpuistjes. 

Bespreek samen de don’ts

Voor je meisje bijvoorbeeld uitgebreid haar wenkbrauwen gaat zitten plukken omdat Rihanna dat deed op de recente Vogue cover, is het handig daar samen over te praten. Over hoe lang het duurt voor ze weer volledig zijn bijgegroeid, bijvoorbeeld. Je kan bespreken wat ze mooi vindt en kijken of er geen betere opties zijn dan het volledig verwijderen van je wenkbrauwen.

Maak er iets leuks van 

In plaats van haar tegen je in het harnas te jagen (waar in de puberteit niet altijd veel voor nodig is), kan je ook besluiten het positief te benaderen. Geen strijdpunt maken van make-up maar iets gezamenlijks. Misschien vindt ze het wel leuk je te voorzien van make-upadvies of je eens op te maken op een manier die zij leuk vindt. Wie weet wat voor moois daaruit komt! 

Bied ruimte om te experimenteren

Volgens mij werkt het bij pubers nog steeds zo – als ik het goed herinner van mijn eigen puberteit – dat wanneer je iets verbied, ze het stiekem gaan doen. Dus hoe dan ook: als je dochter wil experimenteren met make-up gebeurt het toch wel. Maar dan bij vriendinnetjes thuis of onderweg naar school. 

Een alternatief is de ruimte bieden voor experimenten. Laat ze lekker die hele donkere lippenstift proberen of een donkere oogschaduw. Je kan dan wel de afspraak maken dat dit thuis gebeurt. Waarschijnlijk komen ze zelf tot de conclusie dat dit niet het beste in hun gezicht naar boven haalt. Of niet, maar ook dan komt het na verloop van tijd heus wel goed. Ik kan het weten: mijn ouders lieten me nogal los hierin en mijn zin in extreme make-up verdween vrij snel. 

Mag jouw dochter make-up in de brugklas gebruiken? Bespreek je dat dan ook of laat je haar gewoon lekker experimenteren?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Subbotina Anna – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Hoeveel make-up mag jouw kind dragen in de brugklas?

  1. Mijn oudste zit nu in de vierde en heeft nog steeds niet zoveel behoefte aan makeup. En eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg, haha! Ze heeft wel wat makeup, zelfs meer dan ik. Dus als ik me een keer voor een optreden moet opdoffen, pik ik nog weleens een oogschaduw ofzo.

    1. Haha ja ik pik inderdaad ook weleens wat van haar. Omgekeerde wereld 😀 Maar snap dat je het niet erg vindt. Is eigenlijk ook niet nodig, die meiden zijn zo mooi en hebben helemaal geen (overdaad aan) make-up nodig.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten