kindproof huiskamer interieur wonen

Maak je huiskamer gezellig voor de kinderen *

kindproof huiskamer interieur wonen

Met de geboorte van je kinderen krijg je er in de loop van de tijd een berg speelgoed bij. Hartstikke leuk, maar je zorgvuldig uitgekozen interieur doet het niet altijd goed. Hoe zorg je nu dat het speelgoed je huiskamer niet overneemt? In dit artikel vind je 7 handige tips om je interieur kindproof te maken, zonder écht afbreuk te doen aan jullie stijl.

Kindproof interieur in de woonkamer

Wanneer je kinderen krijgt, betekent dat doorgaans een aanslag op je interieur. De één gruwelt van een berg speelgoed in de hoek en stuurt de kinderen het liefst naar hun eigen (speel)kamer, de ander betrekt ze wel het liefst bij de huiskamer. Deze blog is bedoeld voor die laatste groep. Hoe zorg je ervoor dat je huiskamer geen speelkamer wordt, maar toch gezellig is voor de kinderen? Met deze 7 tips kan je zeker uit de voeten!

7 tips om je huiskamer kindproof te maken

Zorg voor één duidelijke speelhoek

Toen Rose en May nog kleiner waren, hadden we drie plekjes waar speelgoed lag. Een rieten mand naast de televisie, twee bakken in een grotere kast en achter de bank. Dat geeft ongelooflijk veel onrust, ook voor jezelf. Inmiddels hebben de kinderen één duidelijke speelhoek. Ruimt ook een stuk makkelijker (en sneller) op.

Berg speelgoed op in een afgesloten kast of in bakken

Het voordeel hiervan dat je interieur meteen een stuk rustiger oogt. Ook is het voor kinderen veel gemakkelijker om speelgoed concreet te kunnen opruimen in lades of bakken die je terugzet in de kast. En heb je eens onverwachts visite? Dan schuif je het allemaal met één zwaai in die afgesloten kast 😉 Niemand die het nog ziet!

Investeer in een fijn vloerkleed

Wanneer je kinderen vaak in de huiskamer spelen dan is slim om te investeren in een fijn vloerkleed. Het geeft een warme sfeer in de kamer en bovendien spelen kinderen vaak op de grond. Op een gegeven moment wordt dat vaak koud. Een kleed voorkomt dat. Kies dan wel een mooi exemplaar uit dat helemaal bij jullie stijl past, zoals een vloerkleed van Tapeso.nl. Zo houd je eenheid in je huis, maar biedt het je kinderen net dat beetje extra.

Plaats kindvriendelijke accessoires

Hoe je het ook wendt of keert, het heeft weinig zin je complete Swarovski collectie in de vensterbank te zetten. Met kinderen kan je er vanuit gaan dat het een keer sneuvelt. Wat je wel kunt doen, is kiezen voor kindvriendelijke accessoires.

Zorg voor een beperkte keus

Je kinderen spelen uiteindelijk vaak toch met enkele dingen. Soms zitten ze in een kleurfase, vervolgens zijn de poppen favoriet en dan gaan ze het liefst hele middagen zitten bouwen met LEGO. Het heeft dus geen nut om alles in de huiskamer te hebben staan. Als je elke maand wisselt met je speelgoed, dan kunnen ze bovendien elke maand met iets anders spelen en hebben ze er per saldo veel meer plezier van.

Kies voor mooi speelgoed dat bij je woonkamer past

Het voordeel van speelgoed anno 2019 is dat je kunt kiezen voor kleuren die helemaal bij je interieur passen. Daardoor oogt het rustiger en staat het bovendien mooier. Denk aan die ene toffe tipi, het welbekende houten keukentje van IKEA dat je kan schilderen in een kleur die bij je woonkamer past of gekleurde schoolbordverf voor op de muur.

Kies voor materialen en vormen die een beetje ‘hufterproof’ zijn

Ga je voor een salontafel met scherpe houten randen, dan moet je niet gek opkijken als je kind zich op een gegeven een flinke bult valt tijdens een lelijke val. En die dure antieken vaas kun je wellicht ook beter opbergen tot ze groter zijn, net als jullie bank van kwetsbaar buffelleer. Ga liever voor laminaat of een gietvloer, een bank waarvan de kussens in de was kunnen en ronde tafels.

Hoe zorgen jullie dat de woonkamer kindproof is, maar niet onrustig?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, New Africa – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Maak je huiskamer gezellig voor de kinderen *”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *