10 tips om de schoolknuffel te overleven

schoolknuffel overleven
We kregen Puk mee naar huis

Zoals jullie misschien (nog) wel weten, staan schoolknuffel Puk en ik niet bepaald op goede voet. Je mag geen hekel hebben aan een knuffel – althans, dat voelt zo fout: hij kan er ook niets aan doen – maar het gevoel dat ik kreeg wanneer hij weer mee mocht, komt aardig in de buurt. Of kwam, kan ik beter zeggen. Want na anderhalf jaar begin ik zo langzamerhand toch de waarde in te zien van de pop. 

Waarom het misging tussen Puk en mij?

Ik ben chaotisch

En dat is de reden dat Puk onder mijn toeziend oog al vaker dan eens iets verloor. Dat voelt als moederlijk falen: ik ben niet eens in staat om de kleren van onze schoolknuffel bij elkaar te houden. Elke keer opnieuw voelde ik die confrontatie en dat is gewoon niet zo leuk.

Hij veroorzaakt ruzie

Echt, wat dat betreft heb je mazzel als je maar één kind hebt met interesse in Puk. Hier zitten twee dames van bijna dezelfde leeftijd die allebei op hem azen. Dat leidt vaker dan eens tot knallende bonje die ik dan weer mag oplossen. Op zich niet eens zo’n enorm probleem, maar wel als je zelf doodop bent en het de tijd van de maand is. Dan wil je niets liever dan Puk verstoppen tot hij weer terug naar school kan.

Hij moet overal mee naartoe

En dat is meteen ook weer een risico op verlies. Echt, het zou mij zomaar kunnen gebeuren dat we op school moeten gaan vertellen dat we Puk verloren zijn. Sta je dan tegenover elf huilende peuters. Vorige keer zat ik zwetend op de fiets, omdat May hem perse wilde meenemen en ik vreesde dat hij onderweg in de sloot zou raken. Dat wil ik echt niet meer. Maar hem uit voorzorg maar altijd thuislaten is ook geen optie.

Maar goed, het is dus niet alleen maar kommer en kwel. Echt niet! Daarom vandaag eens een positief geluid met 7 redenen waarom die schoolknuffel dus ook bijzonder handig is én drie tips voor ouders die, net als ik, niet helemaal fan zijn.

7 redenen waarom je de schoolknuffel moet omarmen

If you can’t beat them, join them

Die vlieger gaat in dit geval zeker op. Tot afgelopen weekend kreeg ik het elke keer op mijn heupen als die schoolknuffel weer mee kwam en ik de stralende gezichten van Rose en May zag. Dan voelde ik me niet alleen een verschrikkelijke moeder, omdat ik van binnen een beetje kapot ging, maar ook nog eens zenuwachtig: wat zouden we dit keer kwijtraken? Zodra je niet meer vecht tegen dat negatieve gevoel hou je meer energie over. Echt een aanrader.

Je doet sneller leuke dingen

Een beetje zoals het ook met Instagram en andere social media gaat: ik wil toch graag een beetje mooie foto’s bij mijn verslag hebben. En het is nog leuker als je ook iets speciaals doet met Puk. Zo ging hij al een keer naar de Efteling, mee naar Tiengemeten, eet hij graag pannenkoeken en is het een klein feestje – vooral voor de kinderen. Uiteindelijk is het hun lieve vriendje die mee naar huis mag, niet je kleine vijand 😉

Hij blijkt pedagogisch inzetbaar

Dat had de juf al vaker verteld, maar op de één of andere manier lukte het me dus nooit om ruzies te beslechten. Sterker nog, met twee peuters in huis was het eigenlijk elke keer hommeles zodra Puk mee kwam. Ze wilden allebei met hem slapen, trokken hem nog net niet uit elkaar tijdens het aankleden en sloegen elkaar geregeld de hersens in wanneer zij even een momentje met hem wilden. Maar probeer de volgende zinnen eens uit en je zal versteld staan van het resultaat:

  • Puk vindt tandenpoetsen een beetje eng. Wil jij hem misschien laten zien hoe goed je dat al kan? (En voilà, weer een probleem getackeld)
  • Als jullie ruzie maken, wordt Puk een beetje verdrietig. Kunnen jullie hem een knuffel geven? En elkaar? (Dat laatste werkt niet altijd, maar de aandacht is in elk geval verlegd)
  • Laat Puk eens zien hoe mooi je pyjama staat, Rose! Na een halfuur rondspringen, lachen en wegduiken als ik haar probeerde te pakken, stond ze binnen een minuut aangekleed naast haar bed die pyjama te showen.

Puk maakt ze zorgzamer

Hoewel we ook weleens dagen hebben dat hij vergeten in een hoekje ligt weg te stoffen, zijn ze over het algemeen echt heel lief voor hem. Ze vertroetelen hem, overladen hem met knuffels en hij mag overal mee naartoe. En ondanks dat ik de knuffel zelf weleens vervloekte, vind ik dat heel lief om te zien.

Als je hem hebt gehad, duurt het weer even…

Misschien niet de meest positieve van het hele rijtje, maar het is wel zo. Gewoon even door de zure appel heen bijten en voor je het weet is hij terug op school. Dan mag je weer even uitrusten en genieten van het feit dat je voorlopig niet meer hoeft.

Ze zijn zo ontzettend trots

Voor je kinderen is het natuurlijk fantastisch. Hun vertrouwde knuffel mag mee naar huis en dat is voor hen denk ik bijna alsof er een echt vriendje komt logeren. Daarom voelde ik me misschien ook zo schuldig toen ik nog niet besefte hoe fijn het is om Puk over de vloer te hebben. Ze genieten echt.

Bedenk dat het altijd erger kan

Die geldt dan niet voor mezelf maar voor wie ook een beetje zenuwachtig wordt bij de aanblik van de schoolknuffel. Het kan altijd erger: wij krijgen hem (met twee dochters in dezelfde klas) twee keer zo vaak mee naar huis.

Nog wat aanvullende tips

Ben je net als ik wat chaotisch aangelegd en krijg je de bibbers zodra je spruit trots komt aanwandelen met die gevreesde schoolknuffel in zijn handen? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:

Zet het koffertje weg zodra Puk binnen is

Op een hoge plank, ver weg van graaiende kinderhandjes. Ze kunnen dan niet zo leuk spelen met zijn tandenborstel, pyjama en knuffeltje, máár je raakt in elk geval niets kwijt. Scheelt stress. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is de avond voor hij teruggaat nog even het verslag uit te werken.

Maak er iets spectaculairs van

Pak lekker uit met het verslag. Probeer er een sport in te zien om iets grappigs te verzinnen waar andere ouders dan weer om kunnen lachen. Zo zat ik laatst te grijnzen om een zinnetje dat ergens onder was gekrabbeld. Geweldig! Gedeelde smart is halve smart!

Stop hem in de wasmachine

Niet alleen handig omdat hij dan weer lekker schoon en fris is, maar vooral ook omdat het je enkele uren respijt geeft. Nog beter is misschien om hem aan de lucht te laten drogen. Duurt bij zo’n knuffel toch al gauw een paar dagen. En dan moet hij – jammerdebammer – alweer mee terug.

Hoe ervaar jij het als Puk (of een andere knuffel) mee naar huis mag?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “10 tips om de schoolknuffel te overleven

  1. Oh die vreselijke schoolknuffels! Wij hadden Flip de Beer. Wat een veeleisend type was dat zeg! En ik was zo bezorgd dat hem iets zou overkomen. Uiteindelijk heb ik hem veilig op een hoge kast geparkeerd tot hij weer naar school kon.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten