Maak een lijstje en zorg voor een productievere dag

waarom houden we van lijstjes maken

Zoals zoveel vrouwen ben ik dol op lijstjes maken. Waarom doen we dat toch eigenlijk? Ik besloot eens op onderzoek te gaan en zocht uit wat de reden is dat we lijstjes maken, waar je handige (online) tools vindt die je erbij kunnen helpen en welke redenen ik persoonlijk heb om een zoveelste to do list te schrijven. 

Waarom maken we zoveel lijstjes?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag zocht ik op internet naar de antwoorden. En eigenlijk is het hele ‘waarom’ best wel logisch.

Relativeren

Wanneer je alles uit je hoofd moet doen, kan dat behoorlijk veel chaos opleveren. Zeker wanneer je een druk bezet leven hebt en zoekt naar meer balans. Lijstjes maken creëert orde en daar houden we van. Ineens lijkt die onoverzichtelijke berg aan taken best te doen. Het gevoel van paniek of dat je te weinig tijd hebt voor je werk kan met een simpel lijstje verdwijnen.

Prioriteiten stellen

Wanneer je alles keurig onder elkaar hebt staan, zie je in een oogopslag wat noodzakelijk is en wat nog wel eventjes zou kunnen wachten. Mijn lijstjes op een werkdag zien er doorgaans zo uit:

Zoals je ziet, heb ik voor de gelegenheid een sterretje gezet achter de werkzaamheden die voor mij prioriteit hebben. De rest is ook belangrijk, maar kan morgen/overmorgen ook nog. Door te structureren, ben ik efficiënter. Zo lees ik mijn mails op een paar vaste momenten per dag en is het promoten van mijn blog ook niet iets dat ik hele dagen lang doe.

Tijdswinst

Een van de fijnste dingen aan lijstjes maken, vind ik de tijdswinst die het je oplevert. Bij zaken die me echt enorm tegenstaan (meestal administratieve telefoontjes), kijk ik eerst een halfuur naar mijn mobieltje, bedenk eens hoe het gesprek zou kunnen gaan en/of zoek naar redenen waarom het vandaag dus écht effe niet uitkomt.

Met zo’n lijstje gebeurt dat niet. Dan staat het erop en vind ik dat ik het gewoon moet doen. Daarnaast ga ik vaak in één keer de lijst af. Voordeel daarvan is dat je tussentijds niet je apps gaat zitten lezen, maar gewoon klaar wil zijn. Meestal dan.

Geheugensteuntje

Ken je dat gevoel dat je gisteravond nog een briljant idee had en nu opstaat met een gapend gat in je geheugen? Dat is allemaal simpel op te lossen met dat zo handige lijstje! Schrijf het op en er is niets meer aan de hand. Je kunt rustig gaan slapen én de volgende ochtend weet je nog precies waar je aan dacht. Ook helpt het je meer dan twee dingen te onthouden.

Goed gevoel

Want even eerlijk: hoe lekker is het wanneer je zo’n complete lijst hebt afgestreept en je dus met recht kan zeggen dat je onwijs goed bezig bent geweest vandaag? Hét moment om jezelf te belonen. Of dat nu met dat ene fijne boek is, die romantische komedie die al maanden op je lijstje staat of even een halfuur niksen, maakt niet uit. Feit blijft dat zo’n lijst vol strepen pas écht het ultieme superwoman gevoel geeft. En daar doe je het allemaal voor!

Bovenstaande informatie is gebaseerd op artikelen van Marte van Santen (bron), Mynd (bron) en Famme (bron

Lijstjes maken: waarom en tips!
Zo blij word ik ook van lijstjes – Shutterstock

Handige tips voor het maken van lijstjes

Hou het bij een paar hoofdlijsten

Bijvoorbeeld eentje voor het gezin, het huishouden en je werk. Anders overzie je de wildgroei aan lijstjes niet meer en heb je straks een to do list nodig om je lijstjes te kunnen behappen. Iets waar ik me zelf nog weleens schuldig aan maak trouwens, omdat ik vaak meerdere lijstjes schrijf.

Maak je lijstje niet te lang

Het kan best gewichtig voelen als je een ellenlange lijst met taken voor je hebt liggen. ‘Kijk mij eens even lekker belangrijk bezig zijn,’ zou je kunnen denken. Maar de kans is nog groter dat je ontmoedigd naar die lange rij woorden kijkt en uit balorigheid neerploft op de bank met een goed boek. Dus ook voor lijstjes maken geldt: less is more! 

Gebruik een positieve formulering

Voor mij persoonlijk geldt bijvoorbeeld dat ‘van tandarts veranderen’ niet direct bovenaan mijn prioriteiten komt te staan. En dat terwijl het dat zeker wel zou moeten. Maak ik er echter van ‘verantwoord moederschap: zoek een leuke tandarts’ misschien wel werkt. Ik ben benieuwd!

Bovenstaande is gebaseerd op een artikel van Marte van Santen (bron) en Mynd (bron)

Lijstjes maken: waarom en tips!
Santa baby… – Shutterstock

Wat zijn de fijnste lijstjes?

Deze lijst is natuurlijk volledig persoonlijk, maar mijn top 7 lijstjes:

 • Boodschappenlijst – Even eerlijk, wie kan efficiënt boodschappen doen zonder? Enige dat ik nog wel moet leren is de boodschappen op de volgorde van binnenkomst zetten als ik naar de supermarkt ga, want ik loop nog te vaak heen en weer.
 • To do list voor mijn werk – Zonder kan ik echt niet meer. Ik ben van nature geneigd om ontwijkend gedrag te vertonen als ik even geen zin heb. Of mezelf te verliezen in de randzaken die geen prioriteit hebben. Zo’n lijstje maken is dan heel handig.
 • Verlanglijstjes – Het liefst stel ik die gedurende het jaar op, want tegen de tijd dat iemand wil weten wat de kinderen zouden willen, Ro of ikzelf, dan weet ik vaak niks. ‘Doe maar geld ofzo’ vind ik eigenlijk niet leuk en kan ik op deze manier mooi voorkomen.
 • Huishoudelijke taken – Elke dag heeft zijn eigen taak bij ons thuis. Niet dat ik me daar altijd heel erg consequent aan hou, maar het idee is er.
 • Agenda – Waarschijnlijk de meest bijgehouden lijst van Nederland, maar wel een handige. Anders vergeet ik helemaal wanneer de schoolfotograaf komt of dat ene verkleedfeest plaatsvindt.
 • Wat eten we deze week? – Een paar jaar terug was er regelmatig gezeur om het avondeten of het gebrek aan inspiratie voor een weekmenu. Inmiddels leggen we dat op voorhand vast en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
 • Bloginspiratie – Iets waarbij ik regelmatig de mist in ga. Precies waar ik het hierboven over had: voorkomen dat je genialiteit verloren gaat in de orde van de dag of nacht.

Kritiek op lijstjes

Natuurlijk is niet iedereen lyrisch waar het mijn geliefde lijstjes betreft. Zoals je hier kan lezen, wil het schrijven van een to do list ook nog weleens gevoelens van stress opleveren. De ervaring dat je nog zóveel moet, kan benauwen en energie kosten. En ja, dat ken ik ook wel. Mijn oplossing is dan wel om prioriteiten te stellen en gewoon af te werken wat écht belangrijk is. Volgens mij is het schrijven van zo’n lijstje toch altijd iets dat je moet afwegen: wat wil en kan je doen? De rest laat je voor wat het is of delegeer je.

lijstjes maken: waarom én tips!
Afbeelding? – Shutterstock

Mijn belangrijkste redenen om wél aan lijstjes te beginnen

1. Ik doe meer dan ik anders zou doen

Eerlijk gezegd ben ik niet gezegend met een energieke inborst die altijd maar hands-on is en perfect georganiseerd. Verre van, zou ik zelfs willen zeggen. Dus in die zin helpt het me om toch die telefoon te pakken en dat nare telefoontje te plegen waar ik al wekenlang tegenop hik.

2. Ik vergeet minder

Door de nasleep van mijn zwangerschapsdementie (die volgens mij nooit meer weggaat) ben ik nogal een warhoofd. Dankzij zo’n lijst staat het in elk geval op papier en is de enige taak die ik dan nog heb het lijstje niet kwijtraken…

Dit is zeker geen overbodige luxe in de supermarkt. Een boodschappenlijstje houdt je bij de les en laat je alleen de dingen pakken die je nodig hebt, zonder je te verleiden extra uitgaven te doen. Ook erg handig wanneer je boodschappen doet met kleine kinderen!

3. Het geeft een opgeruimd, goed gevoel

Doordat ik mijn tijd efficiënter benut, hou ik tijd over voor leukere dingen. En daar voel ik me automatisch weer beter door. Mocht ik nu eens een dag hebben vol nare klusjes, dan zet ik de dagelijkse dingen ook op de lijst: tandenpoetsen, haar wassen en ontbijten. Jammer dan dat die tandarts vandaag niet lukte, drie van de vier dingen zijn gebeurd 😉

4. Ook nare klusjes worden gedaan

Zodra een bepaalde taak te lang op dat lijstje voorkomt, ga ik me schuldig en bezwaard voelen. En dan komt ook die tandarts vanzelf.

5. Het maakt me pro-actiever

Want als ik mijn agenda bijwerk, dan zal ik veel sneller eens kijken welke afspraken ik er nog meer bij kan zetten. En dat zullen mijn vrienden niet altijd leuk vinden, maar ik ben wel veel productiever bezig met de organisatie van allerlei evenementen en afspraakjes. Per saldo dus wel een verbetering van mijn laissez-faire karakter.

De leukste notitieboekjes

Ik zocht op Bol.com de leukste voor je uit, zowel bullet journals als gewone planners:

Nog een laatste tip: probeer eens een ‘gedaan’-lijstje

Het tegenovergestelde van de welbekende to do list is een gedaan-lijstje waarop je schrijft wat je allemaal hebt afgerond vandaag.

Het prettige daarvan is dat je na afloop kunt terugkijken op een heel productieve dag. Bovendien merk je dan dat je vaak meer voor elkaar krijgt dan je eigenlijk gevoelsmatig deed. Dus ook voor de bewustwording is het heel slim om eens om te denken!

Hou jij van lijstjes maken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Deze blog bevat affiliate links. Als je hierop klikt en iets aanschaft via Bol.com krijg ik daar een klein percentage van. De opbrengsten hieruit investeer ik in mijn website. 

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “Maak een lijstje en zorg voor een productievere dag

 1. Ik ben ook een echte lijstjes maker! Heerlijk als ik dingen van mijn lijstje kan afvinken. Ik maak lijstjes op mijn werk, maar ook thuis… Ik kan er echt van genieten. Vooral als ik ook nog verschillende kleurtjes gebruik voor van alles.. haha.

 2. Ik hou van lijstjes, maar wel lijstje die ik zelf schrijf en niet typ op mijn telefoon, dan vergeet ik het nog. Het geeft zo een fijn gevoel om alles af te strepen.

 3. Ik doe het ook altijd, zeker omdat ik het anders op lange termijn vergeet en ook een overzicht heb van wat er nog moet gebeuren. Voor alledaagse dingen zoals winkelen kan ik wel zonder!

 4. Hier ook altijd lijstje om mijn hoofd een beetje te ordenen. Afstrepen geeft dan een goed gevoel. Wel probeer ik te focussen op wat ik dan wel heb gedaan ipv wat ik allemaal nog moet doen

 5. Ik ben eigenlijk ook wel een lijstjes-gebruiker…
  Ik denk dat dat deels door mijn moeder komt. Als we vroeger vakantie hadden, maakte zij lijstjes met wat we die dag in het huishouden hadden moeten doen, vooral het afvinken vond ik toen (en nog steeds) een enorme voldoening geven! 😉

  Alleen maak ik gene bloglijstjes, terwijl ik soms tonnen inspiratie heb om blogs te schrijven en ze dan later weer vergeet… Moet ik dan misschien toch ook maar eens gaan doen!

  Leuke blog en bedacnkt voor de tips!

 6. Ik maak ook echt héél graag lijstjes, maar mijn systeem is nu wel echt op punt. Waar ik vroeger eindeloze lijstjes overal had liggen, is alles nu heel overzichtelijk.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten