Waarom je van lijstjes maken productiever wordt

Vrouwen zijn vaak dol op het maken van lijstjes. Waarom doen we dat toch eigenlijk? In dit artikel vind je de echte reden waarom we zo blij worden van afstrepen, waar je handige (online) tools vindt die je erbij kunnen helpen en waarvoor je allemaal to do lists kan gebruiken! Lees je mee?

Waarom maken we zo graag lijstjes?

Een lijstje helpt je relativeren

Wanneer je alles uit je hoofd moet doen, kan dat behoorlijk veel chaos opleveren. Zeker wanneer je een druk bezet leven hebt en zoekt naar meer balans. Lijstjes maken creëert orde en daar houden we van. Je comprimeert een onoverzichtelijke berg taken tot behapbare stappen. Daarmee verdwijnt meteen het gevoel van paniek, rusteloosheid en dat je te weinig tijd voor je werk hebt.

Met een lijst stel je makkelijker de juiste prioriteiten

Wanneer je alles keurig onder elkaar hebt staan, zie je in een oogopslag wat noodzakelijk is en wat nog wel eventjes zou kunnen wachten. Ook dwing je jezelf klussen op te pakken waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Een voorbeeld: het is vandaag 4 augustus
Je wil graag de band van je fiets laten plakken, een afspraak maken voor de APK van 10 augustus, uitzoeken hoeveel het kost om een dakkapel te laten plaatsen voor volgende zomer, je dagboek bijwerken, een hoofdstuk uit je nieuwe boek lezen en voor je werk een belangrijk project afronden.

Door hier een lijstje van te maken, zie je in één oogopslag dat de fiets, auto en het project voor je werk voorrang hebben. Als je dat hebt gedaan, kan je jezelf belonen met een hoofdstuk in je nieuwe boek of tijd om je dagboek bij te werken. Het uitzoeken van de kosten voor de dakkapel kunnen vandaag, als dat lukt, maar het heeft geen prioriteit.

Tijdswinst doordat je efficiënter werkt

Waar je bepaalde rotklussen misschien graag uitstelt zolang ze niet opgeschreven zijn, kan je er niet meer omheen op een lijstje. Geen excuses meer, gewoon afstrepen. Het helpt helemaal als je tussentijds je telefoon uitzet of op vliegtuigstand, zodat die geen afleiding biedt.

Je lijstje als geheugensteuntje

Op een dag gebeurt er van alles. Je kletst met iemand via de app, haalt de kinderen van school of wordt wakkere met een briljant idee. Door alle belangrijke punten op een lijstje te verzamelen, weet je zeker dat je niets vergeet.

Ook handig: gebruik de agenda in je telefoon om meteen alle afspraken in te noteren. Zo is dat meteen geregeld en kan je het loslaten.

Afstrepen geeft een goed gevoel

Want even eerlijk: hoe lekker is het wanneer je zo’n complete lijst hebt afgestreept en je dus met recht kan zeggen dat je onwijs goed bezig bent geweest vandaag? Hét moment om jezelf te belonen. Of dat nu met dat ene fijne boek is, die romantische komedie die al maanden op je lijstje staat of even een halfuur niksen, maakt niet uit. Een lijst vol strepen geeft pas écht een voldaan gevoel geeft. En daar doe je het allemaal voor.

Handige tips voor het maken van goede lijstjes

Hou het bij een paar lijsten

Bijvoorbeeld eentje voor het gezin, het huishouden en je werk. Anders overzie je de wildgroei aan lijstjes niet meer en heb je straks een to do list nodig om je lijstjes te kunnen behappen. Je kan dit gedeeltelijk voorkomen door bijvoorbeeld een agenda te hanteren voor je werk en eentje voor het gezin De lijst met huishoudelijke klusjes kan je dan vervolgens ergens in het zicht hangen – ook handig om je puber aan het schoonmaken te krijgen.

Maak je lijstje niet te lang

Het kan best gewichtig voelen als je een ellenlange lijst met taken voor je hebt liggen. ‘Kijk mij eens even lekker belangrijk zijn,’ zou je kunnen denken. Maar de kans is nog groter dat je ontmoedigd naar die lange rij woorden kijkt en uit balorigheid neerploft op de bank met een goed boek. Dus ook voor lijstjes maken geldt: less is more! 

Gebruik een positieve formulering

Stel dat je bijvoorbeeld een naar klusje moet doen, zoals kosten voor die dakkapel uitzoeken of veranderen van tandarts. Het voelt als een uitzoekklus die veel tijd kost en dat wekt waarschijnlijk weinig motivatie op. Alternatieven die misschien wel enthousiasmeren:

  • Gezellige tandarts zoeken voor het gezin
  • Aannemers benaderen: wie plaatst een dakkapel voor € 5.000,00?

De fijnste to do lists

Een fijne lijst heeft vooral als kenmerk dat je er blij van wordt om er iets op af te strepen. Denk aan:

  • Boodschappenlijst
  • Verlanglijst
  • Weekmenu (omdat je dan niet meer hoeft na te denken wat je nu weer moet gaan eten vandaag)
  • Bucket list
  • Een have done list

Een have done list is eigenlijk het omgekeerde van een to do list: je schrijft, zoals de naam al verklapt, op wat je die dag hebt gedaan. Dat geeft je het gevoel goed bezig te zijn, productiever dan je misschien zelf doorhad en daarmee sluit je de dag positief af.

Is iedereen enthousiast?

Natuurlijk is niet iedereen lyrisch. Zoals je hier kan lezen, wil het schrijven van een to do list ook nog weleens gevoelens van stress opleveren. De ervaring dat je nog zóveel moet, kan benauwen en energie kosten. De oplossing daartegen is om je lijstjes te verkleinen. Vraag jezelf af of je iets kan delegeren en wat je kan uitstellen tot een ander moment. Zorg ervoor dat je lijstje behapbaar is en blijft, en je gevoel van stress verdwijnt. Wat ook helpt, is om leuke en minder leuke taken af te wisselen.

Vind jij het fijn om lijstjes te gebruiken en lekker te kunnen afstrepen? Doe jij nare klussen ook wel zonder dat het op je to do list staat? Of werkt het bij jou voor geen meter? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven