lifehacks voor ouders

10 handige lifehacks die elke ouder zou moeten kennen

Echt, de belangrijkste ‘levensreddende’ middelen als je kinderen hebt, hoeven geen fortuin te kosten. Waarschijnlijk heb je ze allang in huis. Doe vooral je voordeel met dit lijstje, waarin ik ’10 lifehacks voor ouders’ geef.

Lifehacks voor ouders

Als je gaat bevallen, bereid je jezelf voor op het ouderschap en haalt van alles in huis. Maar wist je dat sommige spullen allang in huis zijn? En dat je ze waarschijnlijk op onverwachte momenten onmisbaar zult vinden? Wat denk je van:

1. Billendoekjes

Billendoekjes mogen van mij echt met stip op 1! We gebruiken ze hier te pas en onpas. Niet alleen trouwens tijdens het verwisselen van luiers, maar ook om gezichten mee te poetsen, spuugvlekken te verwijderen uit je kleren, tafels mee schoon te maken. En zelfs potlood krijg je ermee van de muur. Echt, multifunctioneel!

2. Je kontzak

Zeker met graaiende handjes in de buurt erg handig. Je weet pas hoeveel je erin kwijt kunt wanneer ze in de buurt komen en je geen andere plek kunt bedenken. Kijk alleen wel uit met die billendoekjes! Voor je het weet zit er een dubieuze natte plek op je billen…

Lees ook: 10 dingen die veranderen als je papa of mama wordt! 

3. Je smartphone (lees: YouTube)

We zijn eigenlijk helemaal niet zo’n fan van de combinatie kinderen en elektronica. Maar die telefoon heeft ons al vaker uit de brand geholpen tijdens het wachten op eten in een restaurant of wanneer je in zo’n extreem lange rij in de supermarkt staat te wachten.

4. Potjes gepureerde groenten en fruit

Hulde aan alle mama’s die geduldig en zonder uitzondering groenten stomen en fruit pureren. Ik was regelmatig blij dat we nog een reservepotje in de kast hadden staan, zeker in de drukte die een gezin met drie kinderen meebrengt.

5. Aansluitend op vorige punt: broccoli

Als je geen potjes in huis hebt of wil hebben, dan is broccoli je grootste vriend. Ik ken vooralsnog geen kinderen die het niet lekker vinden en ze kunnen zelfs à la Rapley losse stukken eten. Eventueel een beetje pasta of rijst erbij en klaar ben je!

Lees ook: Intens smullen wordt intens brullen: eten als je baby trek heeft 

6. Andere kinderen

Vooral wanneer ze met collectief goed gedrag jouw peuter of kleuter weer in het gareel dwingen. Of omdat het gewoon ontzettend gezellig/vertederend/leuk is om ze met jouw kind(eren) te zien spelen.

7. Leggings

Weliswaar niet altijd geslaagd bij volwassenen, maar bij kinderen prima – zeker ’s zomers. Ze zijn niet duur, makkelijk aan- en uit te krijgen en passen bij vrijwel alles.

8. Kinderboeken

Vergeet literaire hoogstandjes: Nijntje en Dikkie Dik zijn vanaf nu je beste vrienden. Goed voor de taalontwikkeling én voorlezen biedt een fijn exclusief moment samen. Handige tip: leer een Nijntje boek uit je hoofd. Kan altijd van pas komen in zo’n lange rij in de supermarkt. Zeker wanneer je die telefoon thuis hebt laten liggen!

Lees ook: Gelukkig is het ‘maar’ een fase! 7x pedagogisch bikkelen

9. Warme dekentjes

Echt, je kan er geen genoeg van in huis hebben. Om samen op te spelen, onder weg te kruipen, je baby lekker mee warm te houden… Verzin het maar en je kan er een dekentje voor gebruiken.

10. Een mamablog

Eentje waarop je zowel mooie momenten als frustraties kunt uiten. Even horen dat je niet de enige bent of dat een bepaalde fase weer overgaat, kan heel prettig zijn!

Wat vind jij echte lifehacks voor ouders?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 Replies to “10 handige lifehacks die elke ouder zou moeten kennen

 1. De billendoekjes staan ook hier met stip op nummer 1; overal kun je die dingen voor gebruiken, echt geniaal!
  De potjes Olvarit hebben we hier eigenlijk nooit echt gebruikt; altijd wel een paar voor noodgevallen gehad, maar J. wilde sowieso nooit van die potjes eten. Gepureerd fruit ging er nog wel in, maar voor de rest is meneer een culinaire fijnproever. Vrouwlief beschikt gelukkig over engelengeduld en een passeerzeef waardoor ze zelfgestoomde groenten makkelijk fijn kon krijgen :).
  Warme dekentjes, en dan met name fleecedekens doen het erg goed; de fopspeen moet meneer niets van hebben, maar zonder zijn dekentje kan hij eigenlijk niet slapen.
  En de blog is inderdaad een heerlijke uitlaatklep. Alles wat je meemaakt, kun je hier lekker kwijt; heeft mij goed geholpen om frustraties te uiten, mooie dingen op te schrijven en herkenbare dingen bij andere te lezen!

  1. Goed hoor, dat jullie het zelf maakten. Is beter, olvarit smaakt eigenlijk nergens naar. Hier ook geen speen nee, soms weleens lastig maar afleren is ook weer zoiets dus in de toekomst zijn wel daar vast heel blij mee!

   1. Exactly my point: wat Olvarit op hun potjes zet proef ik dus echt niet. En een speen afleren schijnt echt hel te zijn, dus dat scheelt weer ?

    1. Dat is zeker zo. Onze middelste is een klein vuilnisbakje haha alhoewel,… sinds ze met de pot mee eet blieft ze de potjes ook niet meer. De jongste gaat over een paar maandjes ook lekker met ons mee. Hoop dat zij ook zo van eten gaat genieten!

     1. Dat zal vast helemaal goed gaan komen, nothing beats a home cooked meal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.