Lieve Kim, waarom ik mijn comfortzone omarm

Kimberly schrijven elkaar sinds kort om de week een brief. Hiermee willen we jullie een inkijkje geven in onze vriendschap. De brieven gaan over van alles: trash-tv, bitterballen of iets anders waar het leven leuker van wordt!

Lieve Kim,

Eerlijk is eerlijk, je vrijgezellenfeestje klinkt geweldig en als een dag die helemaal bij je past. Ik zie het je allemaal zo doen! En ergens denk ik dat het op die manier oprecht leuk is. Vond ik ook bij Bregje: haar verslag van haar speciale dag maakte me helemaal vrolijk. Dat van jou trouwens ook.

Maar on topic: of ik moeite heb met uit mijn comfortzone stappen? Vind ik een heel interessante vraag. Hoewel ik er lang prat op ging dat het goed is om daar af en toe buiten te stappen, weet ik het de laatste tijd niet zo goed meer. Want is die comfortzone er niet vooral als plek waar je volledig kan zijn wie je bent? Of is het vooral een manier om je maar niet te hoeven blootstellen aan allerlei, door anderen of jezelf opgelegde, onzekerheden?

Om als voorbeeld mijn spectaculaire televisieoptreden te nemen: ik hou er niet van om in de belangstelling te staan. Heeft deels te maken met mijn vroegere verlegenheid vermoed ik. Vooraf voelde ik me afschuwelijk en vroeg ik me meerdere keren af in hoeverre het nog binnen de fatsoensnormen viel als ik vijf minuten van tevoren zou afzeggen. Maar eenmaal voor de camera ging het eigenlijk prima.

Achteraf voelde ik me goed. Misschien een soort van trots zelfs: ik had mijn ongemakkelijkheid overwonnen en aan mijn dochters laten zien dat je jezelf niet moet laten tegenhouden. En toch zou ik het waarschijnlijk niet snel nog een keer doen. Voor wie moet ik mezelf door die verschrikkelijke, oncomfortabele gevoelens heen worstelen? Mezelf doe ik er eigenlijk helemaal geen plezier mee en de mensen in mijn inner circle houden als het goed is ook van me als ik dichter bij mezelf blijf.

Bovendien denk ik tegenwoordig veel vaker dat wanneer je je comfortabel voelt, je dat ook uitstraalt. Je bent zelfverzekerder in wat je wél doet, blijft trouw aan jezelf en dus standvastiger. Een beetje zoals Laura van Temptation Island: de sociale situatie was soms wat ongemakkelijk, maar ze liet zich niet door de anderen dwingen iemand te worden die ze helemaal niet is. En dat vind ik eigenlijk wel heel stoer. In je comfortzone blijven terwijl de omstandigheden daar helemaal niet naar zijn.

Kortom, ik weet niet helemaal zeker wat nu beter is. Het jezelf zo makkelijk en dus comfortabel mogelijk maken? Of juist een beetje op het randje leven om daar je kick uit te halen? Zoals met alles zal het eigenlijk de gulden middenweg wel zijn. Doen waar jij je lekker bij voelt, maar dan wel binnen bepaalde kaders. Niet over je eigen grenzen heen gaan, tenzij je een diepgewortelde wens hebt en onzekerheid de enige hindernis is die je moet nemen om hem te laten uitkomen.

Ik ben benieuwd: heb jij wensen die je vooralsnog niet waarmaakt door bepaalde onzekerheden? Of zet je dan gewoon je schouders eronder?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

In deze serie verschenen ook:

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten