Lieve Kim

Waarom ik geen voorstander ben van straf

Kimberly schrijven elkaar sinds kort om de week een brief. Hiermee willen we jullie een inkijkje geven in onze vriendschap. De brieven gaan over van alles: trash-tv, bitterballen of iets anders waar het leven leuker van wordt!

Lieve Kim,

Hoe we tegenover straf staan? Ik vind het een lastige.

Waar ik vooraf bijvoorbeeld nooit bij stil stond, is dat zusjes onderling zo regelmatig (lees: dagelijks meerdere keren. Per uur.) ruzie maken. Beetje naïef waarschijnlijk, want ik ben zelf opgegroeid met een jongere zus. Maar aan de andere kant had ik het idee dat het wel zou loslopen. Het blijft bij de kleintjes ook niet bij woorden: ze gaan elkaar regelmatig te lijf. En hoewel ik denk dat het ergens goed is om jezelf te leren verdedigen, is het soms echt een rotgezicht. Dus straf? Tja, je ontkomt er misschien niet helemaal aan.

Al geloof ik niet in een soort naughty chair. Vooral bij oudere kinderen ben ik ervan overtuigd dat het belangrijker is dat ze snappen waarom iets niet mag – een beetje in het verlengde van positief opvoeden. Anders blijf je uiteindelijk bezig en elke keer dezelfde dingen corrigeren. Dus nu de dames iets ouder worden, gaan we steeds vaker het gesprek aan en vertellen wat we van ze verwachten. Dat niemand het leuk vindt om geslagen te worden en dat we onze handen thuishouden.

Maar goed, we zijn ook maar mensen. Soms zijn ze ontzettend druk. Dan stuiteren ze alle kanten op (helaas ook die van elkaar) en zitten elkaar op zo’n beetje ieder mogelijk moment dwars. Ze willen het speelgoed van de ander, precies op die paar vierkante centimeter van de bank zitten… En tijdens vakanties is het zo mogelijk nog erger, want dan zijn ze natuurlijk zo’n beetje 24/7 in elkaars buurt.

Het gebeurt dan dus weleens dat (met name) ik compleet overprikkeld raak. Dan probeert June een verhaal te vertellen, gilt Rose tussendoor en trapt May onder tafel tegen haar zus (of andersom). Echt, stilte is zo ondergewaardeerd haha! Straf zou ik het niet willen noemen, maar ik word dan wel heel boos. En werkt dat niet, dan plant ik er vaak eentje op de trap. Al is het maar om de rust te laten terugkeren. Werkt dat ook niet, dan ga ik zelf in de gang zitten.

De enige straffen die we uitdelen, volgen na een grove leugen. Geen kleintjes of om bestwil, maar als je glashard liegt en me recht in mijn ogen aankijkt. Dat vind ik zo erg! En hoeveel empathisch vermogen ik ook heb, dan mag je dat vertrouwen bij mij echt terugwinnen. De straffen die we dan hanteren kunnen uiteenlopen van een week huisarrest tot je telefoon inleveren en pas over een paar dagen terugkrijgen.

En ondanks dat consequent zijn niet bepaald my middle name is; dan wel. Er is één ding dat ik namelijk minstens zo belangrijk vind als eerlijk durven zijn in huis, en dat is respect hebben voor je ouders. Ontbreekt dat, dan ben ik toch best wel streng geloof ik.

Iets waar ik trouwens ook strenger in ben dan ik zelf had verwacht, is het beperken van prikkels van buitenaf. Zo mogen Rose en May de eerste weken van school (tot aan de herfstvakantie) geen playdates afspreken. Misschien voor hen niet zo leuk, omdat vriendschappen toch ook in het begin van het schooljaar worden gesmeed, maar ik vind het druk zat.

Hoe zorg jij daarvoor bij Evi? Heb je bijvoorbeeld bepaalde regels om te voorkomen dat ze helemaal stuiterend thuiszit of -komt? Of laat je haar zelf grenzen aangeven en pas je je daarop aan?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

In deze serie verschenen ook:

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *