Home » Ouderschap » Lieve Kim, hoe de puberteit echt is?

Lieve Kim, hoe de puberteit echt is?

Kimberly schrijven elkaar sinds kort om de week een brief. Hiermee willen we jullie een inkijkje geven in onze vriendschap. De brieven gaan over van alles: trash-tv, bitterballen of iets anders waar het leven leuker van wordt!

Lieve Kim,

In je laatste brief vroeg je wat ik nu de grootste uitdaging vind van de puberteit. Goeie! Weet je wat het namelijk is? Na een pittige, bijna chronische puberteit met onze temperamentvolle dochter, keek ik niet bepaald uit naar deze periode. Ik voorzag knetterende ruzies, geschreeuw over en weer en continu discussies over van alles en nog wat – allemaal voortkomend uit het gevoel al prima zelf te kunnen beslissen.

Maar dat valt me mee. June is een lief, verstandig en creatief meisje en hoewel we natuurlijk ook onze ruzies hebben, geloof ik niet dat deze fase bovengemiddeld dramatisch is. Sterker nog, we kunnen goed praten over dingen als vriendinnen, jongens en mode. En laatst, toen we de verjaardagen van de kleintjes vierden, zei ze uit zichzelf dat ze haar telefoon zou wegleggen, want dan zat ze er niet continu op. Daar kan ik dan echt nog een paar dagen op teren: zo trots dat ze zo’n verstandige beslissing maakt.

Kortom, de uitdaging ligt dus niet zozeer in de oeverloze discussies die ik vooraf had verwacht. Waarin dan wel? Vooral de slordigheid en verveling, die soms flink de kop op steekt, vind ik onverwachts nogal lastig. Van mezelf ben ik al een dramatisch warhoofd, dus met een dochter die precies zo is, zit je regelmatig met een ontplofte slaapkamer. Het is dan soms lastig daar iets van te zeggen, want dan kaatst ze – terecht – de bal terug.

En die puberale verveling dus. Ik heb een hele lage irritatiegrens voor mensen die doelloos hun leven verbeuzelen. Dat woord kwam ik vaak tegen toen ik mijn scriptie schreef, over pedagogische boeken uit de laat achttiende, begin negentiende eeuw. Dekt precies de lading van wat pubers vooral doen. En ik weet best dat het nuttig is om je te vervelen, maar liever niet in mijn zicht.

Zoals het een waar curlingouder betaamt, verzin ik vervolgens talloze mogelijkheden en creatieve uitspattingen waarmee ze zich ook zou kunnen vermaken. Maar meestal zonder resultaat. Dan verdwijnt ze weer naar boven met haar telefoon of gaat zitten Netflixen. Ik vind het vervelend van mezelf, maar op die momenten kan ik zo ongelooflijk balen!

Met de blik van een 35-jarige moeder vol verantwoordelijkheden kijk ik naar haar en denk dan: had ik toen maar geweten wat ik nu weet. Dan had ik niet zoveel tijd vergooid aan hangen, niks doen en onzekerheid. En dat wil ik dan het liefst nu zo hard meegeven – terwijl de puberteit juist ook bedoeld is om aan te klooien. Jezelf langzaam losmaken van je ouders, een eigen identiteit ontwikkelen en op eigen benen leren staan.

Het is nuttig. Maar ik kan er dus slecht mee omgaan. Slechter nog dan het voorzichtige uitgaan, wat ze nu een paar keer per jaar doet, ‘s avonds laat buiten zijn met vriendinnen en huiswerk dat niet wordt geleerd. Lastig! Ik heb alle vertrouwen in haar en dat ze wel goed terechtkomt. Nu alleen nog loslaten dat verveling goed is en het verder maar een beetje negeren.

Hoe ga jij ermee om als Evi zich stierlijk verveelt in jouw blikveld?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten