lichtplan schrijven

Hoe schrijf je een eigen lichtplan? 4 fijne tips *

lichtplan schrijven

Verbouwen? Dan eerst een lichtplan schrijven!

Na de huiskamer en Junes kamer gaan we binnenkort beginnen met een kleine verbouwing in de slaapkamer. Zo gaan we eindelijk voor nieuwe gordijnen en kunnen we gaan nadenken over betere verlichting. We hebben namelijk een nachtlampje aan het voeteneind en één grote lamp – ook omdat onze voorganger een onmogelijke indeling maakte op de bovenverdieping.

Nou ja, tijd voor een goed lichtplan dus. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel deel ik mijn 4 beste tips met je zodat jij ook een goed plan kunt maken voor de ruimte die jij wil gaan verbouwen.

Zo maak je een goed lichtplan

Kijk eerst naar de basisverlichting

Er zijn twee dingen die je moet voorkomen als het gaat om de ‘grote’ verlichting:

  • Het oogt nog steeds wat donker
  • Je hebt het gevoel dat je in een soort spotlight terecht komt

Een goed lichtplan geeft je rust in de kamer, voldoende licht, maar zonder dat het een felle verlichting geeft. Probeer daarbij te kijken of je daglicht kunt benaderen: dan zit je goed. Bij Budgetlight.nl vind je mooie verlichting voor een fijne prijs (tip: je krijgt nu ook nog eens 5% korting op je eerste aankoop!)

Kies punten uit waarop je functionele verlichting plaatst

In je lichtplan moet natuurlijk ook ruimte zijn voor functionele verlichting. Hierbij kan je denken aan een leeslampje boven je bed. Of een mooie staande lamp op je nachtkastje. In elk geval geen lichtje aan het einde van je bed, zoals in onze slaapkamer het geval is. Neem de tijd om te bepalen welke plaatsen een dergelijke verlichting nodig hebben en zoek een paar mooie eyecatchers waarmee je kan uitpakken. Bedenk ook: als de aansluitpunten niet op de juiste plek zitten, kan je de bedrading doortrekken (of dit laten doen door een professional). Er is veel mogelijk, dus probeer je lichtplan te richten naar jouw ideale situatie.

Zoek naar verlichting die bij je interieur past

Wanneer je begint met je lichtplan is het ook belangrijk om te kijken naar een vorm van verlichting die echt bij je interieur past. Welke sfeer wil je oproepen? Vind je het belangrijk om een paar prachtige lampen te hebben in Oosterse sferen? Of ga je juist voor strak en modern? Wees in elk geval eenduidig, zodat alles bij elkaar past.

Kijk ook eens kritisch naar het type verlichting dat je kiest

Waar je bijvoorbeeld in je inloopkast een fellere verlichting zoekt waarbij je duidelijk kan zien hoe je kleding valt, zal je voor je nachtlampje liever een zacht licht kiezen. Durf ook een beetje te proberen en kijk welk effect de verschillende wattages bieden. Schrijf alles op in je lichtplan, zodat je alles bij elkaar hebt staan. Bewaar dit ook na afloop, zodat je bij een volgende verbouwing opnieuw alle informatie bij de hand hebt.

Veel succes!

Ga jij voor jullie verbouwing eerst een lichtplan schrijven?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *