Wat kan je als oudere moeder leren van jonge mama’s?

LEREN VAN JONGE MAMA’S – Als je zegt dat je op jonge leeftijd moeder werd, kijken mensen je vaak meewarig aan. Wat zielig dat je je hele jeugd moest missen. Of wat onverantwoord van je. Want het was een ongelukje, toch? … Je loopt als jonge moeder vaak tegen een boel vooroordelen aan. Daarom besloot ik de zaken eens om te draaien. Moederschap ervaar je op elke leeftijd weer anders, daar ben ik van overtuigd, maar er valt zeker veel te leren van jonge mama’s! 

Moederschap als twintiger: anders dan voor 30+-ers?

De manier waarop je het moederschap invult, verandert met de jaren. Niet alleen leert ervaring, maar ook ervaar ik meer rust nu ik ouder ben ten opzichte van het moederschap als twintiger. Hier schreef ik al eerder over: 10 jaar moederschap | Wat heb ik nu eigenlijk geleerd?. Aan de andere kant kun je dit natuurlijk ook omdraaien:

Moederschap | 10 nieuwe ervaringen waar je je vroeger niks bij kon voorstellen

Wat kan ik leren van jonge mama’s?

 1. Spontaniteit

  Tegenwoordig verlopen de meeste dagen volgens vast stramien, voornamelijk omdat de kinderen en mijn invulling van het moederschap wel varen bij reinheid, rust en regelmaat. Maar heel soms denk ik weleens (weemoedig) terug. Soms zetten we de muziek hard aan, sprongen op de bank of stoelen en dansten alsof ons leven er vanaf hing. Wanneer we zin hadden in het strand, sprongen we de auto in. Wat hield ons immers tegen? Nu ik ouder ben, ben ik stukken voorspelbaarder. Zou het nog terugkeren als de kleintjes ouder zijn?

 2. In het diepe springen

  Tien jaar geleden had ik een goedbetaalde baan, 24 uur per week bij een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij. Klein nadeel: ik voelde me daar niet op mijn plek. Het was nu of nooit, dacht ik; ik moest en zou terug naar school gaan. Al snel koos ik voor de opleiding Geschiedenis. Tot op heden ben ik blij deze keus gemaakt te hebben, maar al mijn zekerheden opgeven voor dat onbekende diepe? Nee, dat zou ik nooit meer doen. Jammer eigenlijk, want het heeft me heel veel opgeleverd.

 3. Me-time nemen

  Volgens mij ben je iets egoïstischer in je twintiger jaren. Of misschien is dat persoonsgebonden? Hoe dan ook, ik nam meer tijd voor mezelf dan ik nu doe. Ging af en toe naar een festival, regelmatig stappen met vriendinnen en hing zonder schuldgevoel onderuit met een romantische comedy. Natuurlijk, de omstandigheden waren er gedeeltelijk naar (June was een deel van de week bij haar vader), maar de behoefte was ook daar. Inmiddels neem ik nauwelijks echt tijd voor mezelf meer, iets dat ik eigenlijk wel zou moeten. Dus wat dat betreft kan ik wel iets leren van die jonge mama’s.

 4. Moeilijkheden? Die lossen we op! 

  Zodra ik destijds mijn zinnen ergens op zette, zag ik vooral oplossingen en kreeg het voor elkaar. Nu ik ouder ben, is behoudendheid daarvoor in de plaats gekomen en tel ik fanatiek alle beren die mijn weg mogelijk zullen passeren. Dit zorgt uiteraard voor veel meer overwogen, doordachte beslissingen dan destijds, maar toch mis ik dat tomeloze geloof in mijn eigen kunnen en die onbevangenheid best weleens.

 5. Torenhoog zelfvertrouwen

  Misschien moet ik dit iets nuanceren, want iedereen heeft zijn eigen onzekerheden. Wat ik vooral bedoel te zeggen is dat ik op mijn 22e een kind ter wereld had gebracht. Dat had ik toch maar even gedaan. Het gevoel ‘als je dit kunt, dan kan je alles aan’ bleef hangen na de bevalling en dat leverde heel mooie dingen op. Verlegenheid werd een eigenschap van vroeger, zorgen over mijn gewicht verdwenen als sneeuw voor de zon dankzij mijn nieuwe relativeringsvermogen (‘Dik? Aan het eind van die zwangerschap, toen was ik pas dik!’) en een flinke portie nieuwe mensenkennis maakte dat ik steeds sneller het kaf van het koren wist te scheiden. Erg verfrissend!

 6. Energie

  Als ik nu eens een extreem late avond heb (dat wil zeggen: tot na 00.00 uur) moet ik het de volgende dag bekopen met een flinke vermoeidheid. Daardoor wil ik nog weleens humeurig (eufemisme) uit de hoek komen. Op de een of andere manier lukte het me destijds een fantastische avond te beleven tot 06.00 uur en vervolgens mijn tentamen met 7,8 te halen. Als ik nu zoiets probeer, krijgen ze me de eerstkomende maand niet meer wakker.

 7. Creativiteit

  We hadden niet bijzonder veel geld, maar we kwamen nooit iets tekort. Zeker omdat je vriendinnen in soortgelijke situaties zitten, maakt het niet uit dat je witte wijn naar droge kurk smaakt, ons avondeten soms uit pakjes kwam en we alleen op vakantie konden met mijn ouders en zusje. In tegendeel, we leerden juist genieten van wat we wel hadden. En die ervaringen uit het moederschap helpen me tot op de dag van vandaag; zolang de basis maar goed zit en je kunt eten, lachen en liefhebben zonder financiële problemen, is je leven mooi genoeg. Op de momenten dat ik dit even vergeet, helpt het aan deze tijd terug te denken.

Heb jij ervaring met moederschap als twintiger?
Wat zou jij kunnen leren van jonge mama’s?

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

8 thoughts on “Wat kan je als oudere moeder leren van jonge mama’s?

 1. Het ‘Gewoon doen’ van vroeger is hier ook wat minder geworden hoor. Je denkt toch meer over dingen na en wat de eventuele gevolgen allemaal wel niet kunnen zijn. Maar dan vergelijk ik het met de tijd voordat ik überhaupt moeder was (want ik heb er maar 1) en toen ik nog wat jonger en naïever was haha

 2. Mooie blog! Ik weet niet of ik veel anders ben dan toen ik de eerste kreeg. Het is ook maar 6 jaar geleden. Ik probeer nog steeds spontane dingen te doen en sleep de vierde overal heen. Maar die heeft zich dan ook wat meer aan te passen dan de oudste toen! Toen deed ik geen sport, maar had wel meer tijd voor mezelf. Nu sport ik wel en daardoor met minder slaap toch genoeg energie.

  1. Dankjewel!
   Goed van je, dat zou ik ook iets vaker moeten doen 🙂 En met meer kinderen is het idd handig om aan je conditie te werken (althans, voor zover zij dat al niet voor je doen haha)

 3. Interessante vergelijking! Ik denk dat ik vroeger ook wel grotere risico’s durfde te nemen, net zoals jij met je studie geschiedenis. Tegenwoordig denk ik 100x na voordat ik zoiets zou doen. Dat is niet per se slecht, maar wel heel anders. Alles gebeurt nu heel doordacht en het is altijd zo’n gedraal met nadenken vooraf.

  1. Ja precies, dat is het. Natuurlijk geen verkeerde ontwikkeling (want jong en onbezonnen vlieg je ook weleens op het verkeerde doel af), maar het had wel iets prettigs. En inderdaad haha je beslissingen werden stukken sneller gemaakt.

  1. Met moederschap wordt geloof ik ook een flinke portie zorgen en constant schuldgevoel geboren ja, jammer! Mis het ook. Hoop dat het terugkeert als je ouder bent en je ziet dat je kind goed terechtgekomen is.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten