Wat we kunnen leren van jonge moeders

Jonge moeders krijgen regelmatig een berg vooroordelen over zich heen. Zo zouden ze, in vergelijking tot oudere moeders, minder goed in staat zijn om kinderen op te voeden, kennen ze minder verantwoordelijksgevoel en doen ze maar wat. We kunnen de zaken natuurlijk ook eens omdraaien. Want wat kunnen we eigenlijk leren van jonge moeders?

Wat zijn jonge moeders?

Je bent zo oud als je je voelt, uiteraard, en ‘jong’ is wellicht een subjectieve omschrijving. Daarom geven we hier een iets duidelijkere definitie van wat we hier onder jonge moeder verstaan. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, stijgt nog steeds. In 2021 was dit zelfs 30,3 jaar. Om die reden vallen moeders onder de 25 jaar binnen de term ‘jonge moeder’.

Lessen die je kan leren van een jonge moeder

Spontaniteit

We weten best dat je op latere leeftijd nog steeds heel spontaan kunt zijn, maar als jonge moeder ben je hier toch vaak nog net iets makkelijker in. Wat langer blijven hangen op een gezellige verjaardag? Je spullen pakken en op pad gaan, gewoon omdat je er zin in hebt? Op de bank springen en lekker dansen? Hoe ouder je wordt (en wellicht ook: hoe meer kinderen je krijgt), hoe meer spontaniteit je vaak verliest.

In het diepe springen

Een (nieuwe) studie beginnen terwijl je een kind hebt? Na een bepaalde leeftijd heb je vaak te veel opgebouwd om zomaar iets nieuws te gaan doen. Een studie begin je dan vaak omdat je baas het bekostigt. Jonge moeders hebben iets meer ruimte en vrijheid wat dat betreft. Bovendien kijken jongere mensen in zijn algemeen iets minder naar risico’s en meer naar de kansen die een situatie biedt. Daar kunnen oudere moeders best iets van leren!

Eigen behoeften tellen ook mee

Sommigen zien dit misschien als egoïsme, maar je kan je afvragen: is een beetje egoïsme erg? Het kan juist wel goed zijn dat je bij je eigen behoeften stilstaat en niet je hele leven compleet opzij zet voor de kinderen. Het sleutelwoord hierin is balans. Je kunt niet continu doen waar je zelf zin in hebt, maar hoeft ook niet je hele leven in het teken te zetten van zorgen voor anderen. Daarin kunnen we veel leren van jongere moeders.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik denk dat ik het wel kan

Overdenken dat je een baan hebt in loondienst, een huis, misschien een hypotheek… Jongere moeders durven makkelijker in het diepe te springen en laten zich minder belemmeren door ‘wat als’. Een beetje meer van dat onmetelijke vertrouwen is helemaal niet erg in het ouderschap.

Creativiteit

Op jongere leeftijd heb je vaak minder geld te besteden. Om te zorgen dat je kind niks tekort komt (voor je gevoel), moet je creatiever zijn en maak je er iets van met de middelen die je wel hebt. Voordeel? Je kind leert hier veel van. Je hebt uiteindelijk niet veel nodig samen, zolang je maar gelukkig bent, een dak boven je hoofd hebt en te eten. Zodra je op latere leeftijd meer geld verdient, zal je dit meer waarderen.

Is alles makkelijker voor jonge moeders?

Nee, sommige zaken zijn toch fijner als je op latere leeftijd moeder wordt. Zo sta je rond je dertigste vaak steviger in je schoenen, wordt serieuzer genomen en zal je makkelijker voor jezelf opkomen. Je carrière is al een stukje stabieler dan wanneer je begin twintig bent of jonger en het kan best eenzaam zijn als je de enige bent van je vriendinnen met een kind. Kortom, op welke leeftijd je voor het eerst een kindje krijgt, overal valt wel iets op aan te merken.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd? Herken je jezelf in bepaalde punten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Irina Ippolitova – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven