Leren proeven: hoe je baby smaak ontwikkelt

leren proeven: smaakbeleving bij baby's

Een bijzondere mijlpaal blijft het eerste hapje van je baby. Maar hoe ontwikkelt je kleintje zijn smaak? En waarom trekken ze van die zure gezichtjes wanneer ze voor het eerst vaste voeding proeven? In deze blog kun je lezen hoe de smaakbeleving van je kindje zich opbouwt, met welke smaken je het best kunt beginnen en op welke manier je ze het best kunt leren proeven.

Smaakbeleving bij baby’s: waarom kijken kindjes zo zuur?

Van zoete banaan naar zuur gezichtje

Op de Negenmaandenbeurs 2017 kon je plaatsnemen in Tommies Vitaminetuin – bekend van de heerlijke, zoete tomaatjes. Eén van de workshops draaide volledig om de smaakbeleving van baby’s. Speciaal voor de gelegenheid was Koppert Cress aanwezig, die ons van alles vertelden over smaak en smaakpapillen. Want waarom trekken baby’s een zuur gezichtje wanneer ze hun eerste hapjes proeven? Zelfs als het een zoete banaan is of een neutraal stronkje broccoli.

leren proeven baby's

Anatomie van je baby: een intense smaakbeleving

Proeven in de baarmoeder

Al voor een kindje geboren is, kan hij smaken onderscheiden. Dat komt doordat hij al redelijk vroeg in de zwangerschap slokjes vruchtwater drinkt. Hierin zit de smaak van het eten van zijn moeder verwerkt – al is het natuurlijk de milde variant. Zo leert hij het verschil kennen tussen zoet, zuur en bitter terwijl hij nog maar in de baarmoeder zit.

Hoe proeft het eerste hapje voor een baby?

Ook een geboren baby heeft nog duizenden smaakpapillen (tegenover 10.000 bij een volwassene). Dat betekent ook dat ze veel meer en intenser proeven. Het is dan ook niet zo gek dat je bij een pasgeborene start met milde groenten- en fruitsoorten, zoals wortel, broccoli en peer.

En of het toeval is of niet: tijdens mijn zwangerschappen at ik het liefst elke dag aardbeien, gele kiwi en macaroni. Niet in die combinatie trouwens! Mijn dochters zijn er sinds het eerste hapje dol op. Ze kenden de smaken natuurlijk allang.

smaakbeleving

Hoe ervaart je baby die intense smaken?

Als volwassene is het bijna niet voor te stellen waarom baby’s en kleine kinderen zo’n afkeer kunnen hebben van bitter. ‘Het valt toch wel mee?’ roep je al snel. Maar is dat ook zo? Om te kunnen ervaren hoe je baby die eerste intense smaken binnenkrijgt, had Koppert Cress een interessant experiment. We kregen verschillende hapjes uit hun eigen plantenlijn voorgeschoteld die van zichzelf extra smaakvol zijn.

Vijf verschillende intense smaken: van zoet tot bitter

  • Zeekraal – Dit plantje groeit het best in brak en zout water. En dat proef je. Een klein stengeltje is voldoende voor een behoorlijk zoutige nasmaak.
  • Honingkruid – We kennen honingkruid inmiddels beter als Stevia, de natuurlijke vervanger van suiker. We namen een hapje van het blad en inderdaad, de smaak was zoet. Maar niet voor lang. Na een tijdje veranderde dit in intens bitter.
  • Klavertje drie – Hoewel ik vaak met vriendinnetjes tussen de klavertjes drie zat, op zoek naar dat ene klavertje met vier blaadjes, heb ik nooit de behoefte gevoeld een blaadje in mijn mond te steken. Voor alles is een eerste keer! We kregen een bakje voorgeschoteld en mochten proeven. Echt enorm zuur! Hoe dat er in de praktijk uit zag, zie je op dit filmpje van Angela.
  • Maggiplant – Misschien niet erg verrassend, dit plantje had een sterk umami-achtig effect. Lekker is anders, zullen we maar zeggen.
  • Crazy Pea – Een bijzonder plantje met de smaak van erwtjes of tuinbonen. Heeft een nootachtige nasmaak.

Kortom, door zulke heftige smaken te proeven, begreep ik ineens veel beter waarom een baby zo kan reageren op een banaan. Voor ons is het lekker zoet, voor hem een onverwachte smaakexplosie. Zeker wanneer je tot die tijd alleen maar de redelijk neutrale borstvoeding (of flesvoeding) dronk.

smaakbeleving

Wat is het effect van borstvoeding als je kindje zijn eerste hapjes eet?

Net als het vruchtwater bevat ook borstvoeding verschillende smaakstoffen uit de voeding van de moeder. Dat maakt dus dat je kindje alvast voorzichtig kan wennen aan bepaalde smaken. Daarmee is de overgang naar het eerste hapje iets minder groot dan voor baby’s die kunstvoeding krijgen.

Hoe vaak moet je proeven voor je aan een smaak went?

Daarover zijn ze het niet helemaal eens. De één beweert dat je met tien keer klaar bent, volgens een ander moet je minimaal vijftien keer proeven. De belangrijkste boodschap is dan ook dat je iets regelmatig blijft aanbieden. Je baby moet wennen aan de smaak en dat kost soms wat meer tijd.

Hoe geef je je kindje te eten?

Je kunt de voeding pureren, maar ook à la Rapley aanbieden in vaste vorm. Beide hebben een voordeel. Het eerste is makkelijker voor kinderen die al vanaf jonge leeftijd willen mee eten. Uit het vuistje kan een mooie overgang zijn wanneer je na zes maanden borstvoeding wil starten bij vaste bijvoeding. Het is maar net waar je voorkeur ligt en hoe je kindje erop reageert.

Met welke smaken kun je het best beginnen? En hoe bouw je dit op?

In dit artikel van het Voedingscentrum lees je van alles over de eerste hapjes. Zij raden aan om te starten met milde smaken. Ook is het belangrijk om zelf, als ouders en eventueel andere gezinsleden, lekker mee te eten met je baby. Op die manier laat je zelf het goede voorbeeld zien.

Het is belangrijk dat je kindje leert proeven

Door je baby stap voor stap te leren wennen aan nieuwe smaken kun je weliswaar niet voorkomen dat ze tijdens de peutertijd hun hakken in het zand gooien, maar ze wel van alles leren eten.

De workshop leerde ons persoonlijk hoe gek het eigenlijk is voor een baby om over te gaan van het redelijk neutrale vruchtwater en de moedermelk naar de intense smaken van vast voedsel. Het leert je meteen waarom het belangrijk is dat je je kindje echt begeleidt bij het leren proeven.

Wist jij al dat het belangrijk is voor kindjes om te leren proeven? En hoe intens de smaakbeleving is van een pasgeboren baby?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

5 thoughts on “Leren proeven: hoe je baby smaak ontwikkelt

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten