Leer doseren en voorkom dat je blog je leven wordt!

Leren doseren werken thuiswerken

Als blogger, zeker wanneer je grootse ambities hebt, loopt je werk al snel over in je persoonlijke leven. Om te voorkomen dat je eindigt met een burn-out of alleen nog maar bezig bent met je werk, is het belangrijk om te leren doseren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? 

Ik kan geen maat houden

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo goed in doseren. Zeker wanneer ik enthousiast ben, kan ik mezelf helemaal verliezen. Dat ging vroeger met vlagen (cupcakes bakken, complete verzamelingen aanleggen, Candycrushen of mijn CU2-profiel pimpen), maar het bloggen en freelancen lijkt blijvend. Het helpt dan natuurlijk niet echt dat ik vanuit huis werk. Je werkzaamheden raken daardoor nauw verweven met je persoonlijke leven en het onderscheid vervaagt compleet. Voor ik opgebrand thuis zit of echt onder de noemer workaholic val, besloot ik even een stapje terug te doen.

Vandaag vertel ik jullie hoe ik leerde doseren en wie weet kan jij er iets mee!

Lees ook over Thuiswerkende moeders en hun 5 grootste uitdagingen

Leren doseren doe je zo!

1. Schrijf op

Vaak helpt het voor geen meter als je hoofd vol zit met allerlei werkzaamheden die je nog zou moeten doen. Om maar even op te noemen wat ik graag wilde met Lotus Writings (het liefst allemaal in één keer):

 • Mijn website moest beter gevonden worden via Google
 • Eigenlijk wilde ik excelleren op gebied van social media. Dus mijn Facebookpagina die lekker up-to-date is en regelmatig virals deelt, Instagramprofiel met een geheel eigen karakter én Pinterest met alle mogelijkheden van dien.
 • Nieuwe artikelen schrijven die lekker lopen, goed aanslaan en interessant blijven.
 • Alle oude artikelen een update geven die relevant is (dus eigenlijk alle 1000+)
 • Persberichten goed in de gaten houden, leuke contacten opbouwen in mijn netwerk, andere bloggers helpen als ze dat nodig hebben, evenementen bezoeken en samenwerkingen aangaan.
 • Een eigen bedrijf starten.

Ambitie genoeg dus. Als ik iets doe, dan wil ik het namelijk goed doen. Zo niet de beste zijn. Maar of deze zaken nu echt allemaal even belangrijk zijn?

2. Prioriteiten stellen

Het is allemaal zo makkelijk eigenlijk, zodra je het zwart op wit ziet staan. Want waarom zou je zowel je Facebook, Instagram als Pinterest een directe boost willen geven? Los van dat het eigenlijk wat aan de oppervlakkige kant is, denk ik ook dat je nergens kan komen zonder een echte investering. En investeren kost meestal tijd. Dat is niet erg: uiteindelijk groei je als blogger toch liever solide, dan dat je een korte hype bent? Een eigen bedrijf komt vanzelf als de situatie daarom vraagt.

Hoe pak je dat aan?

 • Schrijf op wat je echt belangrijk vind voor vandaag
 • Zet de wekker van je telefoon en werk gedurende die tijd echt alleen aan je taak. Geen app’s bekijken, andere klusjes oppakken of het huishouden doen. Je zal merken dat je veel efficiënter werkt.
 • Neem pauzes tussendoor. Bijvoorbeeld dus om even die app’jes bij te lezen, een spelletje op je telefoon te spelen of gewoon te niksen.

3. Je me-time plannen

Kom je al maanden niet toe aan dat goede boek? Of heb je het idee dat je dagen zo voorbij gaan, zonder dat je iets voor jezelf doet? Zet dan duidelijk in je agenda welke momenten je daaraan wil besteden. Je maakt toch ook tijd vrij voor je kinderen? Waarom dan niet voor jou? Ga eens op bezoek bij familie, ontspan door iets te kiezen dat helemaal losstaat van je grootse plannen en doe nieuwe energie op.

4. Stel werk-vrije zones in

Maar als werk en thuis door elkaar lopen, dan is het belangrijk om bepaalde plekken en momenten niet te associëren met werken. Anders kan je het helemaal nooit loslaten en dat kan behoorlijk beklemmend voelen.

5. Besef dat niet altijd alles kan

En dat is helemaal niet erg. Je hoeft niet in een dag alle blogs na te lopen en te corrigeren of relevanter te maken. Morgen is er ook tijd. Elke reis begint met een eerste stap; neem de tijd om onderweg te kijken naar je uitzicht. Leer ervan en geniet van je eigen groei, zowel als mens als blogger. Maar besef ook dat perfectie onmogelijk is en accepteer dat.

Workaholic?

Ik voel me, terwijl ik dit tik, bijna een workaholic. Misschien ben ik dat ook wel een beetje. Maar dat heeft ook te maken met mijn ambitie. Ik wil meer zijn dan een vrouw die schrijft ‘voor de leuk’ en van mijn hobby daadwerkelijke een goedbetaalde baan maken. Daarvoor moet je nu eenmaal investeren, zoals bij elk bedrijf. Of je nu een goedlopend café hoopt te krijgen of een drukbezochte blog. Daarom is het volgens mij ook belangrijk hier veel tijd in te steken, alleen mag er soms dus wel even een rem op. Mocht jij hier ook tegenaan lopen, dan hoop ik je met deze tips te leren doseren.

Vind jij het moeilijk om te leren doseren?
Wat is jouw ambitie?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding 😉 – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Leer doseren en voorkom dat je blog je leven wordt!

 1. Ik wil op het moment ook heel veel… veel te veel eigenlijk.
  En ik ben dan ook blij dat ik vandaag een dag heb/had zonder kinderen maar alleen met manlief.
  Mijn hoofd zei dat ik de hele dag achter de laptop wilde zitten, maar mijn hart heeft de doorslag gegeven: lekker even een dag alleen met manlief op pad.
  Enjoy the little things en dat deed ik vandaag!

 2. Heel erg bedankt voor dit artikel. Ik zeg ook altijd dat mijn blog mijn baan. Ik heb het nog nooit zo druk gehad maar ook nog nooit zo gelukkig. Ik ben bezig met mijn blog van 8:30-18:00.

 3. Super herkenbaar stukje. Ik merk dat bij mij alles inplannen vooral helpt, maar goed niet altijd kan alles geplanned worden. Vrienden die onverwachts langs komen op verjaardagsfeestjes op het laatste moment. Ik denk dat het ook belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en je innerlijke stem. Vandaag had ik een hoop op de planning staan, maar mijn hoofd en lichaam hebben een off day dus nu lekker niksen!

 4. Ik zeg het wel eens bloggen is mijn eerste fulltime baan, daarnaast komt pas mijn andere baan. Al ben ik ook wel heel goed in echt een paar dagen er niet naar om te kijken. Leven is nog altijd belangrijker dan achter een computer zitten.

 5. Dank je wel voor het artikel Merel. Ik werk wel dat nu ik meer uren ben gaan werken het doseren ook beter gaat. Ik heb maar een beperktere tijd dus moet ik heel doelmatig prioriteiten stellen. Sommige dingen gaan wel en anderen niet. Bloggen doe ik wel maar heeft niet mijn hoogste prioriteit momenteel. En dat geeft best rust.

 6. Ik vind het ook lastig om maat te houden. Als ik een idee heb voor een blog wil ik gelijk achter de computer en als ik aan het schrijven bent vliegt de tijd. Ik zou net als Nicole vaste werktijden moeten houden.

 7. Heel herkenbaar, ik ben op mijn werk nu 50% ziekgemeld want ik ben overspannen. Voor mijn blog heb ik besloten dat ik nog maar 2 artikelen op vaste dagen deel zodat ik de rust pak. Als een artikel een keer niet lukt probeer ik dat ook los te laten. Goede tips ik kan er ook wel wat toepassen.

 8. In combinatie met mijn autisme is het al moeilijk, om het zo maar te zeggen. Ik kan mij erg goed inleven in mijn eigen gecreëerde wereld. Waarmee ik nu bezig ben om een nieuwe serie op te starten. Ik heb soms het gevoel dat ik mijn computer niet meer kan achterlaten, haha.

 9. Wat een goede tips! Ik heb er zelf best veel moeite mee maar dat komt ook vooral omdat dit mijn volledige job is. Grenzen stellen vind ik dan best lastig soms.

 10. goede tips dat je geeft. Vroeger nam het bloggen mijn leven ook over. Nu heb ik ook geleerd om het af en toe los te laten. Mijn ambitie is trouwens ook bloggen. 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten