Blindtypen is een vaardigheid die je hele leven van pas komt. Zowel als leerling op de basisschool als later wanneer je studeert of gaat werken. Daarom vinden we het belangrijk dat June dit leert. Bij De Typetuin kan je op een speelse manier kennismaken met blindtypen, ermee oefenen binnen een veilige omgeving en vooral plezier hebben. We keken samen met onze dochter hoe dat beviel.
School werkt samen met De Typetuin
June kreeg vanuit school de vraag of ze wilde leren blindtypen. De school werkt daarin samen met De Typetuin: een online omgeving waar kinderen op een veilige manier kunnen leren blindtypen. En dat leek ons wel verstandig met oog op de middelbare school. Ze speelt dolgraag buiten, sport veel en heeft gewoon niet zo heel veel interesse in de computer. Maar die gaat straks wel een stuk belangrijker worden. Toen het bedrijf ons benaderde voor een samenwerking hoefde ik geen twee keer na te denken. June ging de uitdaging aan en maakte een account aan op De Typetuin.
De voordelen van kunnen blindtypen
Het belangrijkste vonden wij dat ze tijdens een cursus nauwkeuriger leren typen. Een ander voordeel is dat mensen die met tien vingers tikken veel sneller typen dan anderen die het zichzelf hebben aangeleerd of die naar op het toetsenbord moeten zoeken naar de juiste letters. Tot slot leidt de juiste manier van blindtypen tot minder klachten.
Wat is De Typetuin?
In de digitale leeromgeving van De Typetuin leert je basis/middelbare schoolkind in veertien weken blindtypen.
- De lessen passen zich aan naar het niveau van je kind, dus op die manier krijgt je de uitdaging die bij je past
- De diverse spelelementen motiveren je kind om nog beter zijn best te doen
- Je leert blindtypen in een kindvriendelijke leeromgeving met onder meer heldere uitleg in filmpjes en toffe uitdagingen
- Elke cursist krijgt begeleiding van een typecoach
Maar er is meer! Ook volwassenen en bedrijven kunnen natuurlijk een typecursus volgen. Deze duren zeven weken en vinden plaats in een spelomgeving. De cursussen voor bedrijven zijn ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van de faculteit onwikkelingspsychologie van de UvA.
June leert blindtypen
Enthousiast door het spelelement
Gelukkig kostte het niet veel moeite om June uit het klimrek en achter de computer te krijgen. Ze hoorde over de cursus bij De Typetuin en was meteen enthousiast. En in tegenstelling tot haar huiswerk gaat ze hier wel vrijwillig voor zitten. Geloof toch een klein genetisch dingetje: ik speel ook graag spelletjes en wil daar dan graag de beste in worden. Maar goed, terug naar de cursus: ze was meteen enthousiast en wilde eigenlijk zonder uitzondering elke avond oefenen. Dat maakte het voor ons gelijk iets makkelijker: je hoeft nergens achteraan te zitten.
Wat levert zo’n cursus nu eigenlijk op?
Behalve het blindtypen krijgt je kind een korte les in wat de beste houding is om te typen. En daarnaast ontvang je na het doen van het proefexamens en de drie examens een officieel certificaat. Iets moois om te bewaren en je weet nooit wanneer het ze van pas komt!
Kleine misvatting over leren blindtypen
Halverwege een aflevering van Utopia nodigde June me uit het ook eens te proberen. Eerlijk gezegd dacht ik nog: dat doe ik even. Ik tik namelijk al jaren zonder naar het toetsenbord te kijken en dat gaat aardig snel. Ware het niet dat ik daarvoor geen vaste methode hanteer. Ooit begon ik wel met een typecursus (destijds nog op een floppydisk, even om te benadrukken hoelang het geleden is), maar na de FJFFJ-oefeningen was ik er eigenlijk wel klaar mee.
Door de jaren leerde ik het mezelf aan en ik weet uit mijn hoofd ongeveer waar welke letter zit. Daardoor typ ik eigenlijk met zes tot acht vingers en benut ze dus niet alle tien. Nou ja, toen ik dus ging zitten en de oefeningen voor mijn neus kreeg, raakte ik toch een klein beetje in paniek. Want ik kan weliswaar razendsnel woorden typen, maar sjkl;a-combinaties gaan me toch iets minder soepel af. Confronterend! Geloof dat ik dus zelf ook wel een cursusje kan gebruiken…
Waarom De Typetuin voor ouders ook prettig is
Doordat ik zelf achter de computer kroop, kreeg ik meteen een beeld van de leeromgeving en kon zo mijn oordeel vellen. Waar ik erg positief over ben:
- Vooraf krijgt je kind een aantal filmpjes te zien die ingaan op de juiste houding tijdens het tikken. Dat voorkomt klachten en daar kan je alleen maar baat bij hebben.
- Op het scherm krijg je niet alleen een lettercombinatie te zien, maar daaronder ook het toetsenbord. De letters die je typt hebben corresponderende kleuren met de kleuren van de toetsen. Zo leer je sneller waar je moet zijn en kan je nog een beetje afkijken in het begin.
- Je gaat echt stap voor stap overal doorheen en bouwt het blindtypen rustig op.
- Dankzij het spelelement doe je harder je best. Je kan namelijk een mooie plant bouwen met de diamanten die je verdient tijdens het blindtypen. Daarvoor moet je natuurlijk wel goed je best doen. En hoe verder je komt des te meer je verdient.
- Het werkt. Anders zou ik deze review ook niet plaatsen natuurlijk: ik wijs jullie liever op producten die je leven verrijken dan waar je niet veel aan hebt. En De Typetuin zorgt voor een positieve aanvulling op de lessen die school ze biedt. Het is een investering in de toekomst van je kind.
- Je weet dat ze bezig zijn in een veilige leeromgeving die gebruik maakt van bewezen methodes.
- Inloggen kan overal, dus niet per se vanaf één device. Dat maakt het makkelijk om ook eens bij oma te oefenen als ze daar zin in hebben of met de tablet.
Wat vond June zelf van de cursus blindtypen en de leeromgeving van De Typetuin?
‘Ik vind het echt heel leuk. Vooral dat je met spelletjes kan proberen beter te worden. Dat daagt me uit en laat me nog beter mijn best doet. Alleen jammer dat mama het ook eens probeerde, nu moet ik mijn score weer omhoog halen.’
Algemene informatie
Kosten
Voor een typecursus blindtypen krijg je momenteel € 20,00 korting. Daardoor betaal je nu tijdelijk €100,00 voor een cursus van veertien weken.
Extraatjes
Een typecoach houdt je vorderingen in de gaten. Je krijgt tips die speciaal op jouw typegedrag aansluiten en elke week ontvang je per mail de huidige stand van zaken. Zo weet je altijd hoe je ervoor staat.
Demoversie
Mocht je nu twijfelen of zo’n cursus wel echt iets voor jou is? Probeer dan gerust de demoversie eens uit. Zo krijg je een beter beeld en merk je meteen of het werkt.
Kan jij blindtypen?
Of zou je zelf weleens zo’n cursus willen doen bij De Typetuin?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding – Shutterstock