lekke band

Emancipatie | Waarom ik uit principe geen lekken banden verwissel

Plat als een dubbeltje

Zodra Rose en June op school afgeleverd zijn, kan ik door met mijn eigen planning. May en ik gaan namelijk even winkelen op Alexandrium! Voor het eerst sinds tijden weer echt shoppen voor mezelf, ik kijk er naar uit. Ik klap de kinderwagen in elkaar, zet hem in de achterbak en wil binnen nog even wat spullen pakken, als mijn oog op de achterband valt. Plat als een dubbeltje. Shit! Heel even overweeg ik de optie om mijn moeder te vragen of ik haar auto niet kan lenen zodat ik toch kan shoppen, maar duty calls. Die lekke band zal toch gemaakt moeten worden. Dag mooie kerstjurk, hallo ‘gedoe’!

Ken je die mop van Merel die haar band verwisselde?

Ik vind hem ook grappig. Dat gaat dus niet gebeuren. Hoewel ik vroeger vaak zei: ‘Waarom heeft God anders de man geschapen?’, vind ik dat de man inmiddels te kort doen. Ro kan namelijk ook heel goed koken 😉 Nee, maar nu even serieus. Als ik een band zou moeten verwisselen, vrees ik voor de situatie waarbij ik onderweg mijn eigen wiel voorbij zie rijden. Lijkt me voor mezelf, de kinderen en de mensheid in zijn algemeen geen goed plan. Laat mij mijn eigen kwaliteiten maar koesteren, denk ik dan. Zo’n lekke band hoort daar in elk geval niet bij.

Gelukkig weet Ro dat

Hij helpt me uit de brand door langs te komen en het reservewiel te monteren. Vervolgens gaan May en ik langs een speciaalzaak voor banden, waar ze vrij vlot de achterband repareren. We maken maar gelijk een afspraak om de voorbanden te vervangen, is dat maar geregeld.

Het hele verhaal deed me alleen wel beseffen hoe afhankelijk deze houding me maakt. Door uit principe/zelfkennis te weigeren om zo’n band te verwisselen, is de kans aanwezig dat ik ooit misschien langs de snelweg sta te vernikkelen van de kou. Puur omdat ik gewoon echt geen idee heb wat te doen. Aan de andere kant, om op cursus te gaan, trekt me ook niet. Ik ben er dus nog niet uit wat ik moet doen met dit besef.

Hoe zit dat met jullie: kan jij een lekke band verwisselen?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “Emancipatie | Waarom ik uit principe geen lekken banden verwissel

 1. Hahaha ik heb precies t zelfde. Zie ook mn wiel al voorbij rollen.
  Helaas zijn de wegen hier niet al te best en heb ik in minder dan een jaar tijd al 5 kapotte banden gehad. Gelukkig wel maar 1 keer zonder man erbij. Toen ben ik maar heel hulpeloos langs de weg gaan staan. En hoe slecht de wegen zijn, zo vriendelijk en behulpzaam zijn de mensen hier. Dus al snel stopte een vriendelijke man om me te helpen.

 2. Ook ik vond een paar jaar geleden dat ik zelfvoorzienend moest zijn, ik kon moeilijk voor iedere spijker mijn vader bellen… Dus ik kan schroeven en boren en sjouwen en behangen en schilderen en een kast in elkaar zetten. Maar een band verwisselen gaat me toch echt te ver, er zijn grenzen 😉 En daarnaast, die ene keer in je leven dat dat gebeurt, om daar nou een cursus voor te volgen, de ANWB is je beste vriend 😉

  1. Precies hoe ik erin stond ja, alhoewel mijn vader dan geen technicus is haha, maar wel dat ik het allemaal zelf wilde kunnen.
   Ja de ANWB is een heel fijne vriend!

  1. Ik twijfel nog steeds. Vind het stoer dat je het gewoon hebt gedaan in elk geval en misschien moet ik het toch maar eens proberen (wel als het warmer is trouwens haha)

 3. Ooit met een klapband langs de A16 gestaan. Ik belde de wegenwacht. Die adviseerde om nooit zelf een band te vervangen langs de snelweg. Dus doe ik dat niet, al doe ik het voor de deur ook niet. Vind dat toch echt een mannendingetje. Overigens heb ik niet de kracht in armen en benen om een wiel los of vast te maken.
  Marieke onlangs geplaatst…Photochallenge: 14 of 2016My Profile

  1. Nee haha daar zit eigenlijk best heel veel wijsheid in, langs de snelweg. Maar jij doet het voor de deur dus ook niet? Ik moet zelfs zeggen dat ik de anwb een keer belde voor een klapband voor de deur, dat voelde zo decadent maar ik kon het echt niet zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge