Over bloggen 10 | 5 zaken waar je als ‘langblogger’ tegenaan loopt

langblogger

Wat is een langblogger eigenlijk? Bestaat er wel zoiets? En wat zijn eigenlijk de nadelen aan langdurig bloggen? In deze blog geef ik antwoord op alle vragen. Misschien ben jij er ook wel eentje? 

Langblogger

Bestaat er een definitie voor de term langblogger? Volgens Google niet (en we weten allemaal: als Google zegt dat het niet bestaat, dan bestaat het ook niet). Daarom hierbij mijn eigen uitleg: iemand die langer dan een jaar aaneengesloten blogt. Meer niet. Kan je dus alle kanten mee op en daarmee val ik hier dus zelf ook onder. Na een jaartje weet je immers best veel van het reilen en zeilen onder bloggers. Bovendien mag dan duidelijk zijn dat het schrijven geen bevlieging was, maar een passie is. Inmiddels zijn er ook een paar dingen waar ik tegenaan loop:

Lees ook: Wanneer bloggen je werk wordt: voldoe jij aan deze 9 criteria?

5 zaken waar je als langblogger tegenaan loopt

De angst mijn inspiratie te verliezen

Soms vraag ik me af wanneer het onderwerp ouderschap is uitgehold? Wanneer je de restjes van de bodem aan het schrapen bent, maar eigenlijk niets vernieuwends meer te melden hebt? Het lijkt me verschrikkelijk om mijn inspiratie te verliezen. En al weet ik best dat de kinderen groter worden en je dus weer talloze nieuwe fases kan beschrijven (van de eerste basisschooldag tot de puberteit), toch houdt het me weleens bezig. Steekt vooral de kop op als ik eens een middag meer naar een leeg scherm staar dan dat ik aan het tikken ben.

De vrijheid van het eerste uur is weg

Als je start met bloggen en, zoals ik, geen idee hebt dat je hier daadwerkelijk iets meer mee kunt dan alleen stukjes online plaatsen, dan blog je voor een hand vol bekenden. Of voor wie het maar wil lezen van de andere anonieme bloggers. Naarmate je echter meer online plaatst en je daadwerkelijk volgers begint te krijgen die je totaal niet kent, verandert er iets. Misschien niet bij iedereen hoor, maar hier wel. En dat leidde tot een andere manier van schrijven: zakelijker, informatiever. Heeft mijn schrijfstijl op een bepaalde manier ook wel goed gedaan, alleen zijn de blogs die ik schrijf een stuk minder vrijblijvend dan toen.

Je mist anderen die onderweg afhaken

In het begin las ik heel veel bij anderen. Heerlijk vond ik dat! Om dat enigszins bij te houden, heb ik nu eens per week mijn lijstje met favorieten. Maar gaandeweg verlies je een paar favorieten. Mensen die geen tijd meer hadden om te schrijven, die iets ingrijpends meemaakten in hun leven of gewoon de zin en/of inspiratie verloren. Echt heel jammer!

Bloggen kost steeds meer tijd

Je krijgt gestaag meer naamsbekendheid en dat leidt tot mails van bedrijven of andere bloggers. Je wil de juiste foto bij je blog plaatsen, meer leren over SEO, andere bloggers ontmoeten op events, krijgt betaalde opdrachten en moet zelf ook aan de bak met het maken van foto’s en onderhouden van verschillende social media kanalen. Dat laatste vind ik nog steeds een lastige. Eigenlijk wil ik alles goed doen, maar je kan jezelf moeilijk uitroepen tot expert in Facebook, Instagram én Pinterest. Laat staan Twitter en Google+…  Ik zoek de balans, al lukt dat niet altijd.

Twijfel over mijn naam

Regelmatig steekt hier die twijfel de kop op. Moet ik niet iets met mama in de titel van mijn website gooien, zodat iedereen weet waar ik over blog? Of is Lotus Writings juist lekker origineel en moet ik ervan genieten dat ik daarmee nog alle kanten op kan? Vooral omdat buitenlandse politiek, om even het compleet tegenovergestelde te noemen, ook nog steeds onder ‘Writings’ valt? Voorlopig laat ik het maar zo, zodat ik mezelf niet in een niche hoef te duwen. Maar soms…

Hoe je toch langblogger wordt

Natuurlijk, ik loop tegen al deze voorgaande punten aan (zo nu en dan). Desondanks vind ik schrijven nog altijd het mooiste dat er is op carrière-gebied. De kans is dus klein dat ik komende weken zal afhaken en verdwijnen. Er is dan ook maar één manier om langblogger te worden en dat is volhouden. Toch is het goed om soms even zo’n lijstje te maken en te horen van andere bloggers wat zij weleens lastig vinden. Daarom mijn vraag:

Zijn er zaken waar jij tegenaan loopt als langblogger?
En heb jij weleens getwijfeld over je naam?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

19 thoughts on “Over bloggen 10 | 5 zaken waar je als ‘langblogger’ tegenaan loopt

 1. Herkenbaar allemaal. Ik ga alweer richting de 3 jaar, maar beschouw het bloggen wel puur als mijn hobby. Daardoor wordt de druk niet meer hoog en heb ik er nog steeds enorm veel plezier in, zelfs nu de blog groter word en mensen meer van je verwachten. Ik blog expres niet meer dagelijks, dat vind ik bij veel blogs -niet alle hoor- soms een beetje te veel van het goede. En met mijn beperkte tijd om bij te lezen haak ik dan af.

  Mijn naam zou ik nooit veranderen, ik hou er van en het is meteen duidelijk waar ik (voornamelijk) over schrijf.

 2. Ik maak me ook wel eens zorgen dat geen onderwerp meer zal kunnen verzinnen. Zeker op Huisvlijt waar ik dagelijks twee posts publiceer denk ik wel eens: ‘Oh nee, wat als ik niets meer weet?!’

  Verder herken ik het gemis van bloggers die je onderweg ‘verliest’. Vijftien jaar is best lang, en er zijn er echt een aantal verdwenen helaas.

 3. Ik twijfel heel erg over mijn naam. Ik geloof dat ik mijzelf wel enorm in een niche heb geduwd 😉 En het is te lang en niet catchy. Maar ja, nu ik naamsbekendheid krijg, wil ik niet zomaar mijn naam veranderen. En ik loop heel erg tegen de tijd aan. Tijd vinden om te bloggen, dat is mijn grootste struikelblok. Inspiratie genoeg, voorlopig 😉

 4. Leuk artikel om te lezen. En dan ben ik ook een langblogger :). Die inspiratie is mij nog nooit echt overkomen, meer het gevoel dat ik het allemaal even moe was. Ik ben toen op een lager pitje gaan bloggen. Dat heeft heel goed gedaan. Alles weer in perspectief gezet. En niet gestopt dus. Maar wel gedacht dat ik een blog heb en niet andersom. Soms neem ik nog steeds bewust een beetje afstand en dan gaat het weer helemaal bruisen. Het blijven volgen van andere gaat met pieken en dalen. Maar ook daar krijg ik veel inspiratie van. Het blijft leuk!

 5. Wat een mooi stuk en wat herkenbaar ook. Inspiratie ontbreekt bij mij nooit, ik dwing mezelf dan een review te schrijven, maar ik heb niet altijd evenveel puf of flow en als langblogger leg ik mezelf toch een bepaalde prestatiedruk op.

 6. Ik herken mezelf in sommige puntjes. Ik blog zo’n drie jaar zonder stop, ik ben een langblogger dus! En ben daar best wel fier op! Waar ik tegenaanloop is dat ik niet zo’n niche heb. Ik ben een creatieve mamablogger die persoonlijke gedachten beschrijft, maar dat is zo kort gezegd… Herken je dat gevoel? Ik schrijf over zoveel meer, van gedichten tot iets dat ik in de kijker wil zetten…
  Onlangs deed ik een naamsverandering… Geen spijt van gehad! Enkel is er meer werk in gekropen dan ik dacht, want het brengt toch wat veranderingen met zich mee…
  Mijn motto? Wees gewoon jezelf!

 7. Haha, ja ik heb zeker weleens twijfels over de naam. Wie noemt z’n blog dan ook ‘Salami stinkt’? 😉 Aan de andere kant hoort het nu gewoon bij mij en het nodigt uit tot vragen.

  Iets waar ik als ‘langblogger’ weleens mee worstel: ik hou van een geordend blog met duidelijke categorieën. Maar ik wil ook weer niet teveel categorieën hebben en hoe meer en breder je schrijft, hoe lastiger dat wordt.

  1. Ja en toch vind ik het juist een hele sterke naam. Ik zal nooit vergeten wie je bent en waarom je blog zo heet.

   Haha ja hier ook zo, ik zit dus nu in een onoverzichtelijke berg aan categorieën. Ooit heb ik ze teruggebracht tot vrij weinig, maar kon het toch niet laten…

 8. Originele insteek langblogger. Maar tegenwoordig is een jaar bloggen inderdaad wel erg netjes, er zijn er zoveel die beginnen en inderdaad weer afhaken. Ook best jammer omdat je netwerk constant veranderd. Gelukkig zijn er ook een paar oude rotten 😉

  1. Dank je!
   Ja ik heb al best veel mensen zien verdwijnen jammer genoeg. Nou ja, snap het ook wel. Het is best wel heel veel allemaal om bij te houden, een behoorlijke investering. En daar verkijken mensen zich snel op volgens mij.

   Gelukkig wel 🙂

 9. Ik begrijp je helemaal! Ik twijfel de laatste tijd ook wel eens over mijn naam – het zegt niks over het ‘mama’. Aan de andere kant lijkt het me ook niet handig om nu nog te wisselen van naam.. lastig! Daarnaast ben ik ook altijd bang dat ik op een gegeven moment geen inspiratie meer heb – al blog ik niet eens elke dag en heb ik altijd nog wel wat in concept staan haha.

  1. Ja precies dat inderdaad. Nee je hebt net je naamsbekendheid op de rit en krijgt steeds meer lezers/volgers. Dan is het eigenlijk zonde om dat te veranderen. Bovendien is MetMirjam gewoon een goede naam 🙂

   Haha gek he? Dat de meesten daar toch een beetje bang voor zijn… En zelfs blogs over ouderschap raken niet verzadigd volgens mij, al is het maar door actualiteiten en de nieuwe fases waarin je kind belandt.

 10. TwijfelMoeder is sinds 2013 in de lucht. Heeft er in 2015/2016 uitgelegen door omstandigheden, maar kon ‘m dus niet loslaten. En dat vind ik wel een dingetje het kunnen loslaten. Omdat het bloggen zo fijn is, kan ik er uren in verdwalen. Maar er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden.

  1. Tja dat is een heel goed punt, die balans tussen alles… Straks met een kleintje erbij zal het weer even zoeken worden. Al geeft het meteen meer dan genoeg inspiratie, hoef je in elk geval niet bang te zijn voor een writer’s block 😉

 11. We zijn vorig jaar een beetje rond de zelfde tijd begonnen dus ik kan me nu ook een langblogger noemen. Goed artikel. Toevallig had ik het laat met iemand over de naam. Mijn naam zegt dat ik blog, maar waarover? dat lees je niet. Kijk je op mijn site dan, valt wel op waar ik over schrijf. Onderwerpen heb ik nog steeds genoeg en ik vind het leuk hoe mijn focus steeds weer verlegd wordt door dat de kinderen in andere fases komen. Ga zo door hoor, want ik lees je blogs met veel plezier 🙂

 12. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het heel erg herkenbaar vind. Precies die zaken waar jij het over hebt die spoken ook bij mij door het hoofd. Betaalde opdrachten neem ik (nog) niet aan omdat ik nog maar pas geleden arbeidsongeschikt verklaard ben en eerst aan ‘herstel’ wil werken. Daar past geen druk van buiten bij. Maar ik zet wel zoveel mogelijk in de steigers, want mezelf op mijn 45e als afgeschreven bestempelen is natuurlijk niet aan de orde. Er zijn genoeg chronisch zieken die bloggend door het leven gaan en waarom zou ik dat niet kunnen.
  Die inspiratie…herkenbaar. Hoe schrijf je elke week weer fris en fruitig zonder dat je hopeloos in herhaling valt? Ik probeer altijd de actualiteit te betrekken in mijn stukken, dus het is wel altijd weer anders. Maar soms (deze week) vind ik het best lastig om goede onderwerpen te vinden. En het punt ‘hoe wijk je goed af van andere bloggers?’ (nicheverhaal 😉 ) En die SEO. Ik heb Yoast als plugin daarvoor. Sport om daar alleen maar ‘groene’ bolletjes van te krijgen hahaha! Elke keer groei je weer een stukje technisch mee, al blijf ik een schrijver en heb ik soms GEEN BENUL van waar ik mee bezig ben hahaha!
  Ik ben niet van plan te stoppen. En ik kan alleen maar zeggen dat ik dit stukje bijna geschreven zou kunnen hebben 🙂
  Top dat ik je heb leren kennen. Net als jij probeer ik overal zo veel mogelijk te lezen, maar het schiet er wel eens bij in. Maar volgen blijf ik je.
  Dank je wel lieve Merel xxx

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten