Borstvoeding: wat is het voordeel van lang voeden?

voordeel van lang voeden

Ondanks dat ik nogal sceptisch tegenover lang voeden stond, ging ik er toch voor. Gaandeweg merkte ik dat ik namelijk nog helemaal niet wilde stoppen. Maar wat is nu precies de definitie van lang voeden? Waarom zou je het doen en hoe voorkom je dat je na een paar weken al opgeeft? In deze persoonlijke blog vertel ik mijn ervaring en geef adviezen over hoe je dit kan aanpakken. Succes! 

Ongeduld

‘Pats, pats!’ Met grof geweld slaat ze op mijn rechterborst, terwijl ze met haar andere handje mijn shirt naar beneden trekt. Het is de non-verbale manier waarop onze dreumes probeert duidelijk te maken dat ze dorst heeft en wel nu. Dat is wat mij betreft echt een nadeel aan langer voeden dan het gemiddelde: ze communiceert iets té duidelijk. Ze is bovendien behoorlijk ongeduldig (tja, genetisch gezien volledig mijn schuld) en probeert me te pas en onpas te ontbloten. Ik heb mannen voor minder uitgescholden, zeg maar.

Zou je niet eens gaan stoppen?

De vraag is me nooit zo direct gesteld, maar ik kan me voorstellen dat mensen er een duidelijke mening over hebben. Onze dochter is vijftien maanden, kan zelfstandig vragen (al is het dan op ruwe wijze) en loopt ook al een tijdje parmantig rond. Vroeger vond ik dit grensoverschrijdend. Een kind dat zelf om de borst kan vragen, zou ermee moeten stoppen. Noem het vooral onwetendheid; zoals de meeste dingen groei je ook hierin mee.

Doorknippen van de borstvoedingsnavelstreng

Eerlijk gezegd is het voeden inmiddels onlosmakelijk onderdeel van mijn leven. Noemde ik het eerst nog sentimenteel gezeik als moeders spraken over het doorknippen van de borstvoedingsnavelstreng, nu kan ik me volledig in hun gevoelens vinden. Ik vind het nogal een stap om er straks mee te stoppen. Het is ons eigen momentje. Bovendien geniet ik van die stralende lach als ze gaat klaarliggen voor de voeding.

Vanaf wanneer spreek je van lang voeden?

Wist jij al dat je officieel al lang voedt vanaf zes maanden? Eerlijk gezegd verbaasde me dit: zes maanden is een bijzondere mijlpaal als je het mag halen, maar -noem me naïef- ik zag lang voeden als iets wat je deed als je kinderen al ruimschoots op de basisschool zaten. Zo in de leeftijd dat ze aan de borst kunnen terwijl jij ook staat. Maar goed, ik behoor dus onverwachts toch tot deze groep vrouwen – die gelukkig weer groeit.

Kleine kanttekening voor wie geen borstvoeding wil of kan geven

Ik wil vooraf graag benoemen dat er ook moeders zijn die niet kunnen of willen voeden. Tegen hen wil ik graag zeggen: het maakt je echt niet minder als moeder wanneer je kiest voor de fles. Het stuit me namelijk enorm tegen de borst (hoe toepasselijk) dat er vrouwen bestaan die anderen zo’n rotgevoel kunnen bezorgen als ze niet beginnen of al snel stoppen met borstvoeding. Dat slaat toch nergens op? Niemand is perfect en we leven in de vrijheid ouderschap in te vullen op een manier waarvan jij denkt dat het goed is. Kortom, blijf vooral doen waar jij jezelf goed bij voelt.

Hoe hou je het voeden zolang vol?

Voor iedereen die graag wil weten hoe je dat lang voeden volhoudt, hier wat tips!

Zie borstvoeding als een verlenging van je zwangerschap

De afgelopen negen maanden kon je niet roken en geen alcohol drinken, nu nog steeds niet (of nauwelijks). Als je van een borrel of wijntje op zijn tijd houdt, kan het best weleens zwaar zijn. Sommige vrouwen verlangen er sterk naar ‘zichzelf’ weer te zijn na zo’n bevalling en het drinken van alcohol kan daar deel van uitmaken. Zodra je de borstvoeding ziet als verlenging van de zwangerschap, hou je het makkelijker vol om lang te voeden.

Wees niet te streng voor jezelf

Wanneer je teksten op websites als Borstvoeding.com leest, kun je best gedeprimeerd raken, omdat je nergens aan lijkt te kunnen voldoen. In bepaalde adviezen wordt de ideale moeder beschreven. De ‘echte’ moeder baalt echter heus weleens als ze er wéér uit moet (althans, ik ken niemand die geniet wanneer hij of zij elke nacht kilometers rondwandelt met een huilende baby), kan flink mopperen wanneer je baby een regeldag heeft en soms heb je gewoon even geen zin in voeden. Niets menselijks is je vreemd, zullen we maar zeggen. Je doet je best, meer kan je niet doen.

Ken jezelf!

Werkt het voor jou om afgebakende doelen te stellen? Schrijf ze op een blaadje en vink ze af wanneer je ze behaalt. Maar misschien lijk je meer op mij en heeft het stellen van doelen juist geen nut (op mij heeft het dezelfde uitwerking als de wc wanneer je heel nodig moet en bijna thuis bent: hoe dichterbij je komt, hoe moeilijker het wordt om vol te houden). Laat het dan open en zie wel waar het schip strandt. Voor je het weet kan je zomaar vijftien maanden aan borstvoeding verder zijn…

Zorg ervoor dat thuis alle neuzen dezelfde kant op staan

Je hebt de volledige steun van je partner nodig. Als je eens een meningsverschil hebt, zoek dan uit waardoor dit komt. Misschien vindt hij het lastig aan de zijlijn te moeten toekijken en jullie niet te kunnen helpen. Praat het uit en probeer een oplossing te vinden waarmee je allebei blij bent. Als je eens commentaar krijgt, laat ze lekker kletsen. Bedenk dan maar dat de WHO niet voor niets twee jaar borstvoeding adviseert.

Dit gezegd hebbend, ben ik erg benieuwd naar jullie mening: wat vind jij van lang voeden? En waar ligt volgens jou de grens of is die er niet?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding Shutterstock

Lees meer in deze serie over borstvoeding:

Tips tegen stuwing
Voeden met publiek 
Doorzetten tot een jaar borstvoeding
Medicatie tegen hooikoorts?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Borstvoeding: wat is het voordeel van lang voeden?

 1. Leuk is dat hè, zo’n groot kind voeden. Mijn kinderen werden geboren in de jaren ’70, ja een heel poosje geleden. In die tijd was borstvoeding uit – het is in de afgelopen eeuwen afwisselend in en uit geweest, en toen was het net uit. Maar gelukkig of jammer genoeg was ik erg eigenwijs – ben ik nog steeds natuurlijk, zal wel aangeboren zijn 😉 Ik voedde de oudste 20 maanden, op het laatst alleen nog’s avonds voordat hij ging slapen. Toen begon ik het een beetje gênant te vinden en ben ik ermee gestopt. Wat vond hij het erg! Ik had nog stuwing ook.
  De tweede was 11 maanden toen ze tijdens de voeding haar broer zag lopen met een stuk brood. Ze liet de borst los, kreeg ook een stuk brood, en heeft nooit meer om de borst gevraagd. Geen stuwing ook niet.
  De derde was 6 maanden toen ik ermee gestopt ben omdat ik te veel gewicht verloren had. Vraagt veel calorieën, borstvoeding, en tijdens die zwangerschap was ik ook al niet genoeg aangekomen. Dat komt nu waarschijnlijk heel vreemd over; toen was het nogal gewoon.

 2. Dat wist ik niet dat vanaf 6 maanden al beschouwd wordt als lang voeden. Dan voldoe ik er inmiddels ook aan (bijna 9 maanden). Ik vind het nu juist prettiger worden als in het begin. In het begin was mijn dochter soms zo onrustig en nu maak ik me gewoon minder zorgen. Drinkt ze niet, dan drinkt ze later wel. Wil ze eerder drinken, drinkt ze eerder. Allemaal prima 🙂
  Blij om te lezen dat hier ook geschreven wordt dat bv niet altijd rozengeur is. Ik heb ook echt wel eens momenten gehad waarop ik dacht… (vul maar in …) .

 3. Hier helpt het om te zeggen wanneer zoontje aan de borst mag (13 mnd) voordat hij actief aan m’n shirt trekt. Dus bijv: Straks als we thuis zijn mag je lekker bij mama drinken. Of als hij er 2 wil maar we gaan eten: We gaan eerst eten en voordat je gaat slapen mag je nog even drinken bij mama.

  1. Goeie tip! Dank je 🙂
   Ze zegt niet zoveel woordjes, maar begrijpt wel veel. Als ik het vooraf zeg, dan zal ze het ook snel genoeg oppikken.

 4. Ik vond voor mezelf de grens als je kindje er zelf om vraagt en aan mijn shirt trekt. Ik ben gestopt met 10maanden en vlak daarvoor vond ik het minder prettig worden , Emily weigerde zelf met 10 maanden en toen was het klaar.
  Super knap dat jullie het al 15 maanden doen!

  1. Snap het wel. Dat in het openbaar aan mijn shirt trekken vind ik zelf nu ook erg vervelend worden. Hoop dat ze ermee stopt. Tien maanden is echt een mooie basis.

   Ben benieuwd hoelang ik zelf volhou, al zie ik mezelf niet doorgaan na de 2 jaar. Maar goed, ooit dacht ik er na twee weken mee op te houden, dus ik zeg niets meer 😀

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: