Lang geleden… | Van Hoorne Entertainment presenteert vaderlandse geschiedenis

Afgelopen zondagmiddag bezochten June en ik de theatervoorstelling Lang geleden… Deze educatieve familieshow is gebaseerd op het gelijknamige geschiedenisboek van kinderboekenschrijver Arend van Dam en illustrator Alex de Wolf. In dit verslag lees je wat we ervan vonden.

Historica

Een paar jaar geleden studeerde ik af als historica. Hoewel ik daar in mijn dagelijks leven niet heel veel meer mee doe, vind ik Geschiedenis nog altijd een prachtig vak. Ik vind het eigenlijk ook heel jammer dat ik tegenwoordig weinig tijd heb om vakliteratuur te lezen. June daarentegen vindt het verschrikkelijk saai en snapt ook niet dat ik het heb kunnen studeren. Mede daarom dacht ik dat het wel goed zou zijn om juist haar mee te nemen naar Lang geleden… De show maakt geschiedenis tastbaarder dan wanneer je de droge stof leest in een boek.

Kritische blik

Dat ik deze studie deed, maakt het natuurlijk iets minder vrijblijvend om te kijken. Ik probeerde het toch een beetje los te laten. Sommige recensenten doen dat juist niet. Snap ik ook wel: zij vinden dat ieder detail geschiedkundig moet kloppen. Maar ik zit hier uiteindelijk meer als (mama)blogger dan als historica. Ik besloot dus vooraf vooral te beoordelen hoe hoog het entertainmentgehalte van de show is en vanaf welke leeftijd ik zou aanraden te gaan. Of dat lukte, lees je verderop.

Stukje geschiedenis

Voor ik op de show inga, eerst even een korte samenvatting. Want wie waren Willem van Oranje, Hugo de Groot en Jacoba van Beieren ook alweer?

Willem van Oranje

Onze ‘vader des vaderlands’: Willem van Oranje. Hij werd geboren in Duitsland (1533). Elf jaar later erfde hij het prinsdom Oranje (Frankrijk) en werd vanaf zijn twaalfde opgevoed aan het Belgische, katholieke hof – destijds nog onderdeel van de Zeventien Provinciën.

In die tijd heerste de katholieke keizer Karel de Vijfde over een groot deel van Europa. Hij wilde eenheid creëren en trad keihard op tegen iedereen die anders dacht over zaken als religie en politiek. In 1555 deed hij afstand van de troon en gaf het stokje over aan zijn zoon, Filips II. Dat was ook het moment dat Willem hoge posities ging bekleden, o.a. als stadhouder (Utrecht, Holland en Zeeland). Hij zette zich af tegen Filips en kreeg meer macht. Willem van Oranje streed tegen de Hertog van Alva (die nog een tandje extra bijzette in zijn kettervervolgingen).

Zijn doel was om de zeventien gewesten weer in ere te herstellen, waarbij alle Nederlanden onder adellijk bewind zouden staan en verdraagzaam naast elkaar leefden. Hij bleef echter een doorn in het oog van Filips II en vanaf 1580 stond er een beloning op zijn hoofd. Vier jaar later maakte Balthazar Gerards met pistoolschoten een einde aan het leven van Willem.

Bron

Hugo de Groot

Het protestantisme wordt nog weleens voorgesteld als een eendrachtig geloof. Maar het tegenovergestelde is waar: binnen het geloof bestonden verschillende stromingen, allemaal met hun eigen mening over de ‘predestinatieleer’ (in hoeverre wordt je leven en wat er na de dood gebeurt, bepaald door wat God vooraf voor je beslist?). Het voert te diep om hier verder op in te gaan, maar in de zeventiende eeuw leidde deze discussie tot de Bestandstwisten.

Stadhouder Maurits (zoon van Willem van Oranje) en raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt kregen hierover zo’n heftige ruzie dat een burgeroorlog bijna niet te voorkomen leek. Het dieptepunt van hun strijd was de onthoofding van Van Oldenbarnevelt in 1619. Diens vertrouweling, de geniale Hugo de Groot, zette Maurits vast in Slot Loevestein. De Groot haalde echter een list uit: hij liet zich weer uit het kasteel vervoeren door zich – met hulp van zijn vrouw – te verschuilen in zijn boekenkist. De rest van zijn leven bracht hij verbannen in het buitenland door.

Bron

Jacoba van Beieren

Een wat chaotisch verhaal, als je het mij vraagt. Dat komt door alle Jannen die voorkomen in haar verhaal. Het begint als Jacoba (1401) op haar vijfde wordt uitgehuwelijkt aan de Franse Jan van Touraine. Haar vader, graaf Willem VI van Holland, kiest daar heel bewust voor: wie hem zou opvolgen had al eerder geleid tot strijd en hij wilde dat zijn enige dochter en erfgename ook na zijn dood in een goede (politieke) positie bleef zitten. Dat Jan van Touraine onverwachts de Franse troonopvolger werd, kwam mooi uit. Maar in 1417 stierf hij. En nog iets later ook haar vader. Plots stond ze er alleen voor.

Uit wanhoop trouwde ze met haar neef Jan van Brabant. Politiek gezien had ze niets aan hem want hij ging slecht met haar belangen om. Dat ze een vrouw was hielp uiteraard niet mee. Ze liet het huwelijk ongeldig verklaren en trouwde een Engelse hertog, maar ook dit avontuur liep op niets uit. Uiteindelijk keerde ze terug naar de Nederlanden. Filips de Goede, een vriend van Jan van Brabant, zette haar gevangen in Gent. Van Brabant liet het huwelijk alsnog geldig verklaren en droeg de macht over aan Filips. Hoewel Jacoba ontsnapte, kon ze niets meer doen aan het verlies van haar macht. Ze tekende gedwongen ‘de Zoen van Delft’ en droeg de macht over aan Filips de Goede. Uiteindelijk trouwde ze voor een vierde keer met Frank van Borselen. In 1436 stierf ze aan TBC. Niet echt een rooskleurig verhaal dus: haar leven bestond vooral uit pogingen om haar machtspositie te redden met meerdere verstandshuwelijken.

De show: Lang geleden…

Leidse Schouwburg

Van Hoorne Entertainment weet wel waar ze hun premières laten plaatsvinden. Opnieuw een prachtig theater. Sowieso vind ik Leiden een heel mooie stad, maar de schouwburg is een pareltje op zich. Het indrukwekkende plafond, de historie van het inmiddels drie eeuwen oude pand en het speciale gevoel dat je hebt wanneer je de zaal binnenloopt. Er was dus geen betere plek om de première van Lang geleden… te laten plaatsvinden.

Bij binnenkomst zat de sfeer er meteen in. De acteurs liepen al in kostuum rond. Ze zongen, speelden muziek en betrokken de bezoekers bij hun spel. Dat gaf het geheel net wat extra’s vond ik, echt heel erg leuk!

Lang geleden…

Vier theatermakers uit de eenentwintigste eeuw reizen terug in de tijd en vertellen als gezegd het verhaal van Willem van Oranje, Hugo de Groot en Jacoba van Beieren. Ze kruipen in hun huid. De vertellingen en voorstellingen passen precies bij de belevingswereld van kinderen in de basisschoolleeftijd. Aangevuld met grapjes en vrolijke liedjes maakt het de – toch redelijk zware – historische verhalen een stuk luchtiger. Heel anders dan we eigenlijk van Van Hoorne Entertainment gewend zijn, maar daarom zeker niet minder leuk.

Ons oordeel

Merel

De locatie kon natuurlijk niet beter voor dit toneelstuk. Volgens mij is het ook redelijk goed te volgen zonder echte voorkennis, want alles wordt duidelijk uitgelegd aan de kinderen (en hun ouders). Al vond ik het zelf wel prettig dat ik me vooraf weer kort in de verhalen had verdiept.  

Terug naar het begin: ik wilde kijken zonder de blik van een historica. Dat lukte niet helemaal. Daarom vind ik het ook lastig om een eenduidige mening te hebben. Want is het vermakelijk? Dat zeker. De acteurs lieten ons regelmatig lachen en we de liedjes waren lekker aanstekelijk. Mooi gezongen ook, begeleid door goede livemuziek. Ja, we hebben het echt naar ons zin gehad!

Daar tegenover staat wel dat het geschiedkundig gezien niet helemaal is zoals ik het zelf zou vertellen. Ligt een beetje in de lijn van de Canon, die ik ook een iets te eenzijdig en patriottisch beeld vind scheppen van onze vaderlandse geschiedenis.

Maar goed, het is aan de andere kant wel een laagdrempelige manier om kinderen in aanraking te laten komen met geschiedenis. Zelfs iets ingewikkelds als de predestinatieleer werd in heldere bewoordingen uitgelegd. Dus ik raad hem je zeker aan! Ook als je kind op school iets minder enthousiast wordt van het vak geschiedenis.

June

Ik heb erg gelachen. De verhalen kende ik niet helemaal, maar dat gaf niks. Ze leggen alles uit en ik vond het ook wel interessant om te horen hoe het allemaal is gegaan. Na afloop mocht ik nog iets vertellen voor de camera, over wat ik van de show vond en met de acteurs op de foto. Echt heel leuk! 

Algemene informatie

Vanaf welke leeftijd is Lang geleden… geschikt?

Hoewel de voorstelling in principe 6+ is, denk ik dat je er verstandig aan doet om goed naar het karakter en de interesse van je kind te kijken. Volgens mij is het sowieso handig wanneer de kinderen al geschiedenis op school krijgen, zodat ze het historisch gezien kunnen plaatsen. Daarnaast kan het wat verwarrend zijn dat ze van Willem van Oranje terugspringen naar Jacoba van Beieren en dan ineens weer bij Hugo de Groot zijn.

Waar en wanneer kan je Lang geleden… bekijken in het theater?

De show speelt vanaf 18 februari (Amstelveel) tot en met 27 mei 2018 (Eindhoven). Klik hier voor de volledige lijst. Leuk voor de voorjaarsvakantie dus!

Voorproefje

Om de sfeer een beetje te proeven, hier de trailer van Lang geleden…:

Gaan jullie ook naar Lang geleden…?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

7 thoughts on “Lang geleden… | Van Hoorne Entertainment presenteert vaderlandse geschiedenis

  1. Wat een leuke manier om de kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis. Heel interessant en goed voor de opvoeding, vind ik zelf dan. Ik weet alleen niet of ik er zelf heen zou gaan, dan ga ik denk ik eerder voor The Lion King denk ik 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten