kunstwerk

Drama | Als je dreumes begint te spelen met zijn eten

Beetje lastig communiceren

Herken je dat? Onze dreumes is net één jaar oud en kan (natuurlijk) nog niet echt praten. Dat is op zich natuurlijk geen probleem zolang ze zich keurig gedraagt. Maar Rose is dol op dingen die voor ons onder de noemer ondeugend vallen: klimmen in de vensterbank, op de salontafel zitten en het verspreiden van persoonlijke kunstwerken.  Niets is immers leuker dan je papa en mama die net even willen relaxen, gelijk weer laten opspringen omdat je met je gevonden potlood op de muur afwandelt – klaar om daar een kunstwerk van te maken.

Lees ook: De leukste momenten met een dreumes

Die dag loopt ze parmantig rond

Ze komt op me afgestapt en knijpt met haar handjes: ze wil een nieuw stukje ontbijtkoek. Dit voelt goed! Communicatie in de dop, knap dat ze zo kenbaar kan maken dat ze iets wil. Vol liefde zie ik ons meisje door de kamer paraderen, terwijl ze een spoor van kruimels achterlaat. Ach, ik vergeef het haar. We maken vandaag zulke grootse stappen! Halverwege stopt ze bij de salontafel. Ze kijkt even televisie en leunt daarbij met haar handjes op tafel. Ze kijkt naar beneden en wrijft even. ‘Leuk,’ lijkt ze te denken.

O jee, flashback!

Dit is niet de eerste keer dat ze met voedsel een kunstwerk maakt. Met tien maanden tekende ze al, creatief als ze was, figuren in paneermeel dat ze als een ware zandtovenaar op de keukenvloer had gestrooid. En nu zie ik eenzelfde soort kunst verschijnen op de tafel. Dit keer met ontbijtkoek dus. Niet veel later is onze salontafel veranderd in een vettige, kleverige vlek. Ik kon alleen maar toekijken, want terwijl de nieuwste DIY voor dreumesen uitprobeerde, zat ik May te voeden. Hou het er maar op dat ik erg blij ben met onze meubels van IKEA.

En toen volgde haar kunstwerk van fruit

Even later is het tijd voor haar fruit. Omdat ik er tegenwoordig iets makkelijker ben geworden en een voorstander van zelf ontdekken, geef ik haar banaan in handen. Elke weldenkende lezer ziet mijn naïviteit en denkt waarschijnlijk: je dochter heeft net de salontafel volgesmeerd en jij geeft haar banaan in handen?! Tja, dat denk ik nu ook. Verdere uitleg over de eettafel is geloof ik niet nodig. Dat ik in onbewaakte ogenblikken een halve banaan naar binnenpropte om verdere troep te voorkomen waarschijnlijk ook niet.

#omdenken

Ergens moeten we volgens mij blij zijn dat ze zo houdt van tekenen. Over een tijdje kunnen we haar potloodjes geven en dan komt het wel goed (zich dan een volgend probleem ontstaat voor onze muren). Voorlopig hoop ik haar kunstzinnigheid een beetje in goede banen te leiden. En de komende tijd houden we het maar op een rijstwafel als tussendoortje. Die kruimelt ook, maar is ten minste niet zo hardnekkig om schoon te maken…

Heeft jullie kindje ook weleens een kunstwerk gemaakt met zijn of haar eten?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Drama | Als je dreumes begint te spelen met zijn eten

    1. Mooi compliment 🙂
      Maar goed dat je het vanaf je eigen bank kunt meelezen, dat scheelt me een confrontatie met leedvermaak waarschijnlijk..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge