Home » Vrije tijd » Dagje weg » Onverwachts genieten op de Kreadoe Beurs in Utrecht

Onverwachts genieten op de Kreadoe Beurs in Utrecht

Gisteren ging ik naar Kreadoe (dé DIY beurs) in de Jaarbeurs, Utrecht. Na een slechte start kwam het gelukkig allemaal goed. Lees je mee? 

Slechte start…

Sommige dagen lijken een aaneenschakeling van pech. Vandaag is zo’n dag. Onderweg naar Utrecht word ik expres klemgereden door een patser met een grotere auto dan goed voor hem zou zijn, bij de Jaarbeurs tuft het verkeer om kwart voor tien al op zijn elfendertigst richting het DIY walhalla en eenmaal op de Kreadoe presteer ik het om te verdwalen.

Ik ben al voor 9 uur vertrokken en pas rond half 12 neem ik plaats op mijn bloggerspost. Als ik dan vervolgens ook last blijk te hebben van vrouwelijk ongemak, kan ik wel janken. 

Als je de beurs binnenstapt meteen naar rechts en daar vind je in de hoek de bloggers-/vloggerspost!

Zo begon mijn dag. De prachtig ingerichte bloggers/vloggershoek trekt in principe weinig bekijks. Een enkeling passeert en blikt nieuwsgierig naar binnen (vanwege het interieur), terwijl anderen hun wenkbrauw kort optrekken en doorstappen. Ik snap het wel. Bloggen en vloggen is iets abstracter dan een macraméstandje en misschien vinden ze het ook wel spannend om te komen vragen hoe je nu een blog moet starten. Even maakt mijn hart een hoopvol sprongetje als twee dames de hoek inlopen: als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Maar helaas, ze wandelen richting een plaid en bewonderen de noeste handarbeid die erin zit.

Aan mijn werkplek ligt het niet!

Ik weet het even niet meer

Even voel ik me heel alleen en verloren. Ik app mijn blogvriendinnen dat ik een korte mental breakdown heb en ze adviseren me gewoon lekker de beurs op te gaan en alles over me heen te laten komen. Een beetje mokkend – want: vrouwelijk ongemak – sjor ik de loodzware rugzak vast en begin aan mijn wandeltocht. En toegegeven, langzaam klaar ik wat op. Werkelijk overal zie ik prachtige creaties hangen. Van gehaakte kunstwerken tot heel toffe sneeuwballen met kerstige tafereeltjes erin.

Wat is er te zien en te doen?

Verkoop

Heb je (specifiek) materiaal nodig dan ben je op de beurs zeker op de juiste plek. Maar dat hoef ik de echte DIY’ers waarschijnlijk niet te vertellen. Van karton in verschillende dikten tot vilt, ponsjes (althans zo noemden wij ze vroeger, misschien heet het officieel anders) en verf tot werkelijk alles voor een zelfgemaakte kerstkaart. Maar ook als je niet van plan bent hier iets te kopen, kan je overal wel inspiratie opdoen. Bijna elke standhouder heeft schitterende voorbeelden hangen en staat ook open voor een praatje om tips te delen.

Mama maakt

In de achterste hal vind je rechts achterin een speciaal deel voor moeders. Er staat een mooie inrichting voor de kinderkamer en je kunt aan de andere kant zien hoe je met vilt en hout of wol prachtige poppetjes kan maken om mee te spelen. Hier staat ook een kerststal. Mijn moeder maakte dit vroeger zelf ook en ik vind het nog steeds geweldig om te zien; dit is wel iets dat ik eigenlijk nog zou willen leren. Zeker een aanrader om even te gaan kijken!

Workshops

Verspreid door de beide hallen vind je talloze workshops. Zeker de moeite waard, want je kan op die manier laagdrempelig kennismaken met een heel andere tak van knutselen dan wat je normaal doet. Of juist verdieping krijgen. Het aanbod is heel uiteenlopend, dus je kan echt wel iets vinden dat bij je past en bovendien is het nog gezellig ook! Elke les wordt begeleid door deskundigen. Het cupcakes versieren was in elk geval razend populair. In eerste instantie wilde ik graag een eenhoorn gaan maken, maar uiteindelijk liet ik die maar voor wat het was. Mozaïeken leek me ook leuk, maar ik belandde bij Shadowpainting (mijn andere keus) – hieronder meer.

Eten

Zowel in de voorste als de achterste hal vind je een ruim horeca aanbod. Dat neemt natuurlijk niet weg dat met de drukte die zo’n beurs oplevert je soms goed moet zoeken naar een plekje. Maar gelukkig verkochten ze ook panini’s of andere belegde broodjes en zag ik iemand voor me lopend zijn kroket weghappen. Naast de broodjes en patat kan je heerlijk ijs halen bij een foodtruck en in de voorste hal Italiaanse pizza. Kortom, echt meer dan genoeg.

Toiletten

Waar veel vrouwen zijn, is het toilet toch vaak een probleem. Maar in dit geval (en ik ben een paar keer geweest) viel me dat reuze mee. Tussen beide hallen in vind je aan weerszijden de wc’s. Aan de linkerkant kun je ook de buitendeur door om even te gaan roken (hiervoor krijg je een stempel) en aan de andere kant zit behalve de gebruikelijke ook een genderneutraal toilet.

Onderweg zie je genoeg om naar te kijken en van te genieten!

Zitgelegenheid

Ook iets met vrouwen haha: overal is wel gelegenheid om te zitten. In de voorste hal staan bijvoorbeeld veel bankjes in het middenpad, er zijn natuurlijk tafels en stoelen bij de horecagelegenheden en aan de zijkant in de achterste hal. Gelukkig maar, want met mijn laptop in die rugtas voelde ik me soms net een pakezel…

Workshop: shadowpainting

DIY: jezelf oplappen

Nog een beetje in de nasleep van mijn deprimerende bui plofte ik neer bij Shadowpainting. Ik zette mijn (hopelijk) zonnigste glimlach op, maar van binnen mokte ik nog wat na. De vrouw die deze workshop begeleidde, vertelde kort hoe het werkte en ik ging aan de slag met de afbeelding van dit meisje. Stilzwijgend streek ik met mijn penseel over het doek. Langzaam ontstond een klein kunstwerkje in aquarelkleuren. Af en toe kwam een voorbijganger meekijken en raakte enthousiast, dus al snel zaten de tafels achter me vol. Pas toen ik klaar was, zuchtte ik en merkte hoeveel lichter ik mezelf voelde. Het schilderen had me echt doen opknappen, gelukkig.

Mijn schilderij in stappen!

Wat is shadowpainting®?

Shadowpainting is bedacht door Monique van Bekkum en het gaat als volgt te werk:

  1. Met liner (ik zou hem omschrijven als een soort elastische lijm) trek je een afbeelding over op papier en deze laat je 30 minuten drogen
  2. Maak het vlakje tussen de lijnen nat met een breed penseel
  3. Breng de shadowpainting® kleur naar keuze aan met een smal penseel en maak met het bredere kwastje ronddraaiende bewegingen tot het naar je zin verspreid is
  4. Plekken die je iets donkerder wil krijgen, zet je opnieuw aan met wat shadowpainting® en het teveel dep je met een tissue
  5. Laat het goed drogen en/of gebruik hiervoor een föhn
  6. Trek de liner van je papier – gaat vrij makkelijk: gewoon een stukje lospeuteren en dan eraf halen
  7. Gebruik eventueel speciale zwarte contourpaint om de lijnen aan te zetten – al hoeft dit niet; tegenover me zat een vrouw die een prachtige uil had gemaakt en bij haar gaf het juist een prachtig effect dat ze geen zwart gebruikte

Je kunt ook shadowpainting® op canvas gebruiken, zoals op de beurs. Hieronder een duidelijke uitleg:

Shadowpainting® op de beurs

Op Kreadoe staat Monique van Bekkum zelf ook om je bij te staan met raad en daad tijdens het schilderen. Je kunt naast de workshop de benodigde materialen aanschaffen: shadowpainting®, kwasten, papier, liner, doeken etc.

Een workshop kost € 10,00. Hierbij krijg je de keus uit dertien vooraf gemaakte canvasdoeken die je aan de tafels onder begeleiding kunt inkleuren. Je mag vrijwel alle stappen zelf zetten: het schilderen, verwijderen van de liner en accenten aanbrengen met de contourpaint.

Blij naar huis

Mensen die me goed kennen, weten dat als ik chagrijnig ben, dat overal in doorsijpelt. Niet per se leuk voor je omgeving dus. En toch ging ik echt met een gelukkig gevoel naar huis. Ik had iets gecreëerd, mooie kunstwerkjes gezien en genoeg tijd gehad om lekker rond te struinen. Ondanks de redelijke drukte trouwens, maar daar heb ik in principe niet heel veel last van gehad. Blij rijd ik dus weer naar huis en dat is maar goed ook: dankzij de files doe ik er zo’n drie uur over om weer thuis te komen (inclusief kleine pitstop bij de Mac).

Volgend jaar ga ik in elk geval zeker weer, al vertrek ik dan maar iets vroeger en laat mijn road rage lekker thuis.

De Kreadoe Beurs is nog tot en met zondag te bezoeken in de Jaarbeurs Utrecht van 10.00-17.00 uur. Mijn advies is vooral om je lekker te laten leiden door de beurs en je vooral ook te laten verrassen door een workshop. Lees hier het verslag van Kreadoe 2018.

Ga jij dit jaar naar Kreadoe? En welke workshop zou jij gaan doen?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

3 gedachten over “Onverwachts genieten op de Kreadoe Beurs in Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten