10 gouden regels voor de kraamvisite

Gouden regels voor je kraamvisite… Het klinkt waarschijnlijk verschrikkelijk belerend: waarom zou je daadwerkelijk regels voor kraamvisite hanteren? Toch zijn er bezoekjes die je in die eerste verwarrende en hormonale weken beter kan uitstellen. Wat dacht je van die ene neef met koortslip of Henk van verderop die al dagen kampt met een heel naar hoestje? Daarom vind je hieronder de 10 gouden regels op het gebied van kraambezoek! (Je mag ze weigeren)

Bestaat er zoiets als verschrikkelijke kraamvisite?

Ja. Helaas wel.

De eerste dagen na de bevalling kunnen emotioneel gezien nogal heftig zijn. Je schiet (hopelijk) van intense liefde naar verdriet en soms complete verwarring/wanhoop: hoe ga je dit in godsnaam voor elkaar krijgen? Misschien wil je jullie kindje het liefst aan de hele wereld laten zien, maar het kan zomaar zijn dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan kraamvisite (buiten je naasten) en rustig aan wil doen in de kraamtijd.

Wil je toch kraamvisite langs laten komen? Dan is het in elk geval fijn als ze niet de verkeerde opmerkingen na je bevalling maken (zoals eigenlijk alles dat met je gewicht te maken heeft of kind-gerelateerde nieuwsberichten met slechte afloop), maar ook als ze zich kunnen houden aan de onderstaande regels voor kraamvisite.

Lianne: ‘Mijn schoonmoeder zei eerst dat ze al maanden met vervelend hoestje loopt en van alles had laten checken, zoals kinkhoest en astma enzo. Vervolgens pakte ze wel de baby op. Ook vervelend: als je borstvoeding geeft er bovenop zitten. En die ene buurman die voor zichzelf wilde bepalen wanneer hij op bezoek kon komen.. Ik ben blij als de kraamvisite straks allemaal weer geweest is. Vooral mensen waar je normaal niks van hoort en dan bij wijze van spreken als eerste op de stoep staan.’

De 10 gouden regels voor kraamvisite

Als je griep hebt, blijf je thuis

Als je kindje net geboren is, is hij nog ontzettend klein en kwetsbaar. Het laatste dat je dan als kraamvrouw wil, is dat iemand verkouden of zelfs grieperig op bezoek komt. Hoewel je een kindje misschien niet kan beschermen tegen alle ziektekiemen op de wereld, is het wel zo fijn als je kraambezoek hier vooraf rekening mee houdt.

Ga je op kraamvisite en voel je een griepje opkomen, ben je snotterig of heb je iets ander besmettelijks onder de leden? Dan bel je af en maak je een nieuwe afspraak. Of je nu de oma bent, een nichtje dat dichtbij staat of de buurvrouw. Dit geldt trouwens ook als iemand met een baby bij jou op bezoek komt: nooit eerst in je hand niezen en dan informeren of je de baby mag vasthouden. Nee, dat mag je niet.

Alternatief is een raambezoek, wat we in de lockdowns vaak zagen.

Heb je een koortslip? Dan sla je het bezoek over2

Nog belangrijker dan een ‘gewone’ griep of verkoudheid is de koortslip. Heb je hier last van? Blijf dan hoe dan ook thuis. Het herpesvirus is letterlijk levensgevaarlijk voor een pasgeboren baby, omdat de kans bestaat dat hij een hersenvliesontsteking krijgt. De gevolgen kunnen fataal zijn en dat wil je simpelweg niet op je geweten hebben.

Margriet: ‘Ik ben ook doodsbang voor mensen met een koortslip. Ik denk zelfs dat als ze aan de deur staan dat ik ze vraag een paar weken later terug te komen. Mensen die ongevraagd de baby op gaan pakken daar hou ik ook niet van. Ik vermoed dat een paar collega’s dat wel zouden kunnen doen, maar de meeste mensen die ik op kraamvisite verwacht, kunnen zich denk ik prima gedragen. Die vinden het ook niet erg als ik ze naar huis stuur als ik te moe ben.’

Hebben jullie kleine, drukke kinderen? Laat ze thuis of kom op een ander moment

Soms zal het wat lastig zijn om een oppas te vinden, maar jonge en drukke kinderen zijn tijdens de kraamvisite niet altijd handig. Ze willen misschien aan de baby zitten, duwen op het fontanelletje als je even niet oplet, knijpen per ongeluk, maken veel lawaai of leiden enorm af. En dat kan je hele kleine kinderen natuurlijk niet kwalijk nemen. Maar jij als ouder kan wel inschatten in hoeverre jouw dreumes in staat is een halfuur zoet te spelen en afstand te bewaren tot de baby.

Wil je ze toch meenemen? Overleg dan altijd eerst met de ouders, geef ruimte om nee te zeggen en blijf eenmaal op bezoek niet te lang hangen.

Neem iets lekkers te eten of drinken mee

Er bestaat een kans dat de kersverse ouders helemaal niets in huis hebben. Kraamtijd of niet, je bent soms met je hoofd heel ergens anders wanneer je net een kindje krijgt. En dat is helemaal niet erg. Goede kraamvisite informeert of ze iets te eten of drinken moeten meenemen – en wellicht ook meteen wat boodschappen?

gouden regels kraambezoek
©Monkey Business Images – Shutterstock

Blijf van de baby af tot de moeder vraagt of je hem wil vasthouden

Misschien heb je er zelf geen moeite mee, maar veel moeders vinden het prettig om controle te hebben over wie de baby vasthoudt. Niets is dan irritanter dan een (schoon)moeder, (schoon)zus of vage tante, die meent dat recht ook te hebben en zonder vragen jullie kleintje uit de box plukt. Je hebt jezelf hiervoor keihard in het zweet gewerkt, helse pijnen doorstaan en dus is dit gewoon een no go. Pas als de ouders toestemming gegeven hebben, kun je kroelen met de baby. Zo niet, dan wacht je maar. Ook als het vier maanden duurt.

Esmée: ‘Oh, als ik terugdenk aan mijn kraamtijd, zou ik tegen mezelf willen zeggen; `Kom voor jezelf op!’ Als je je ergens niet prettig bij voelt, zeg het! Niet teveel met ‘wat zullen ze denken?’ in je hoofd. Jij bent de mama en het belangrijkste is dat jij voor je kleintje kan zorgen; niet voor de visite.’

Luister naar wat de kraamvrouw te vertellen heeft

De kraamtijd draait boven alles om de baby en de kraamvrouw. Hoe gaat het met hen? Hoe was de bevalling? En wat wil zij daarover kwijt? Wil je hier liever niet naar luisteren? Spreek dan wat later af, als de hele ervaring grotendeels is verwerkt.

Wel een tip voor de kraamvrouw: denk goed na over details die je wil delen. Misschien vind je het nu fijn om te verwerken dat je een scheet liet in het gezicht van de gynaecoloog, maar schaam je je over zes maanden kapot als je die ene collega weer onder ogen komt.

Jouw bevallingsverhaal is niet belangrijk

Terwijl de kraamvrouw probeert te vertellen dat het best zwaar was, die zestien uur durende bevalling. Maar dan komt tante Betsy tussendoor met haar eigen ervaring. Na maar liefst veertig uur persen werd ze uitgeput afgevoerd naar het ziekenhuis! Dat het onmogelijk is doet er niet toe, de boodschap komt alsnog aan: eigenlijk mag je niet zeuren, want zij had het vele malen zwaarder. Ook de knip telt niet mee. Want jeetje, die Betsy zelf: na die veertig uur kreeg ze een knip, vacuümpomp én tot slot spoedkeizersnede. Dit is een wedstrijd die je sowieso gaat verliezen.

Als je bovenstaande neiging herkent, bijt dan op je lip en houd je mond. Luister naar het bevallingsverhaal van de kraamvrouw, oordeel niet over zwaarte (want dat is volledig persoonlijk) en vergelijk het niet met jouw ervaring.

Anouk: ‘Ik had (schoon)familie die 2 uur (!) later aan kwamen zetten dan gemeld en tot diep in de nacht bleef hangen. Wat heb ik gehuild daarna (combinatie van moeheid en kraamtranen). Mocht er ooit nog een kindje komen, ga ik daar veel duidelijker in zijn.’

Was je handen voor je de baby vasthoudt

Net na de geboorte kan het heel ongemakkelijk zijn om je kraamvisite te vragen hun handen te wassen. Wees de moeder daarom voor en was ze uit jezelf. Je weet namelijk nooit wat voor vuil eraan zit. En ook al zijn ze eigenlijk hartstikke schoon, dat maakt voor een kersverse moeder helemaal niks uit.

Blijf niet te lang hangen

Geanimeerd vertel je tijdens het kraambezoek over hun spetterende uitgaansleven. Dat ene barretje, weet je wel, waar zij vroeger ook graag kwam? Dat is nu een hele hippe salsalounge met Ibiza-invloeden geworden. En elke derde vrijdag speelt er een bekende jazzartiest.

Het is er ongetwijfeld hartstikke leuk, maar voor de kersverse ouders is het al 22.00 uur en dat betekent dat ze nu nog net drie uurtjes slaap zouden kunnen pakken voor de baby weer wakker wordt. Voorkom tranende ogen van (over)vermoeidheid, laat dat barretje voor de periode waarin de kraamvrouw weer de wereld in wil en vertrek op tijd.

Noem de baby nooit (nooit!) aarzelend ‘schattig’

We weten allemaal wat dat betekent. Ook als je baby niet moeders mooiste is, wil je gewoon horen dat het een leuk kind is. Niet: ‘Eh, ja… Eh… Goh, schattig neusje.’ Zeg dan liever niets.

Gouden kraambezoek regels voor social media

Tot slot nog twee belangrijke regels voor kraamvisite met betrekking tot social media:

  1. Deel geen enkele foto zonder toestemming Niet iedereen wil zijn kinderen online delen. Vraag daarom hoe zij erin staan en respecteer de mening van de ouders. De een zal helemaal niks willen, de ander pas na de kraamtijd en een derde vindt alles best – maar je moet het wel weten.
  2. Informeer wanneer het nieuws online komt Als ouders willen wachten met het delen van de geboorte op social media, wacht dan (on)geduldig met het delen van berichten tot zij zover zijn. Hoe lief je het misschien ook bedoelt, de ouders zijn hartstikke trots op hun kindje en willen het nieuws graag zelf als eerst delen. Het is naar als een ander, weliswaar uit enthousiasme, hen voor is.

Wat was jouw vervelendste ervaring met kraamvisite? En heb jij aanvullende gouden regels voor het kraambezoek? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Poleijphoto – Shuttertstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven