Kraamvisite die je liever niet ziet | Van koortslip tot drukke kinderen

REGELS VOOR KRAAMVISITE – Klinkt waarschijnlijk verschrikkelijk belerend, of niet? Waarom zou je regels voor kraamvisite hanteren? Toch zijn er bezoekjes die je in die eerste verwarrende en hormonale weken beter kan uitstellen. Wat dacht je van die ene neef met koortslip of Henk van verderop die al dagen kampt met een heel naar hoestje? 

Verschrikkelijke kraamvisite?

Die eerste dagen na de bevalling zijn emotioneel gezien nogal heftig. Je schiet (hopelijk) van intense liefde naar verdriet en soms complete verwarring/wanhoop: hoe ga je dit in godsnaam voor elkaar krijgen? Misschien wil je jullie kindje het liefst aan de hele wereld laten zien, maar het kan zomaar zijn dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan kraamvisite (buiten je naasten) en rustig aan wil doen in de kraamtijd. Waar jullie ook voor kiezen, het is prettig wanneer mensen deze regels voor kraamvisite hanteren!

10 Regels voor kraamvisite

Als je griep hebt, blijf thuis

Als je kindje net geboren is, oogt hij nog zo kwetsbaar en dat is hij natuurlijk ook. Je wil hem of haar het liefst beschermen tegen alle ziektekiemen op de wereld. Daarom is het niet zo geslaagd als familie, vrienden of kennissen vragen of ze je kindje mogen vasthouden, terwijl ze kort daarvoor keihard in hun hand niesten. Nee, dat mag je niet! Ik ben er alleen nog niet over uit hoe je iemand vriendelijk kunt verzoeken om directe mundo zijn handen te gaan wassen. Gelukkig was de kraamverzorgster nog aanwezig in week 1 😉

Ga met een koortslip ook NOOIT op kraamvisite

Zelf vind ik dit de belangrijkste onder de regels voor kraamvisite. Letterlijk levensgevaarlijk. Hoe graag de persoon in kwestie je kindje ook wil vasthouden, het is gewoon echt beter van niet. Ieder risico op hersenvliesontsteking zou je moeten vermijden, zeker met zo’n kleintje.

Hebben jullie kleine, drukke kinderen? Laat ze thuis. Of kom op een ander moment.

Hoewel ik me kan voorstellen dat je soms geen oppas kunt vinden, is het niet heel handig met een drukke dreumes van anderhalf op kraamvisite te gaan bij een pasgeboren baby en vervolgens een uur te blijven plakken. Als het niet anders gaat en de kersverse ouders vinden het goed, kijk dan kort en spreek nog eens af zonder die kleine begeleiding.

 

Neem iets lekkers te eten of drinken mee

Er bestaat een kans dat de kersverse ouders helemaal niets in huis hebben op het moment (zo hadden wij ook alleen maar koffie, thee en water). En anders help je hen in elk geval. Het laatste waar je hoofd naar staat met een pasgeboren baby is het doen van boodschappen.

Blijf van de baby af tot de moeder anders zegt

Misschien heb je er zelf geen moeite mee, maar veel moeders vinden het prettig om controle te hebben over wie de baby vasthoudt. Niets is dan irritanter dan een (schoon)moeder, (schoon)zus of vage tante, die meent dat recht ook te hebben en zonder vragen jullie kleintje uit de box plukt. Je hebt jezelf hiervoor keihard in het zweet gewerkt, helse pijnen doorstaan en dus is dit gewoon een no go wat mij betreft. Pas als de ouders toestemming gegeven hebben, kun je kroelen met de baby. Zo niet, dan wacht je maar. Ook als het vier maanden duurt.

Luister naar het bevallingsverhaal

De kraamtijd betekent wat mij betreft de garantie dat je mag praten over wat je hebt meegemaakt. Ook als het continu over hetzelfde gaat. Praten betekent namelijk ook verwerken en dat kun je nu misschien wel goed gebruiken. Denk misschien wel even na over details; wat vind je er over een halfjaar van dat je nu vertelt een scheet te hebben gelaten in het gezicht van de gynaecoloog? Maar verder mag je. En wie daar niet naar wil luisteren, spreekt liever over een maand met je af of heeft pech. Het is jouw feestje!

Jouw ervaringen zijn even helemaal niet belangrijk

Je probeert te vertellen dat het best zwaar was, die zestien uur durende bevalling. Maar dan komt tante Betsy tussendoor met haar eigen ervaring. Na maar liefst veertig uur persen werd ze uitgeput afgevoerd naar het ziekenhuis! Dat het onmogelijk is doet er niet toe, de boodschap komt alsnog aan: eigenlijk mag je niet zeuren, want zij had het vele malen zwaarder. Ook de knip telt niet mee. Want jeetje, die Betsy zelf: na die veertig uur kreeg ze een knip, vacuümpomp én tot slot spoedkeizersnede. Dit is een wedstrijd die je sowieso gaat verliezen. Ga hem niet aan en mompel na vijf minuten iets over slaaptekort, waarna je haar wegstuurt (of laat sturen).

Was je handen voor je de baby vasthoudt

Ik vond het net na de geboorte heel ongemakkelijk om te vragen, dus wees de moeder voor en was uit jezelf je handen. Je weet namelijk nooit wat voor vuil er aan je handen zit. En misschien maakt dat helemaal niks uit voor de gezondheid van de kleine, maar dat maakt voor een kersverse moeder helemaal niks uit.

Blijf niet te lang hangen

Geanimeerd vertelt je bezoek tijdens hun kraamvisite over hun spetterende uitgaansleven. Dat ene barretje, weet je wel, waar je vroeger ook graag kwam? Dat is nu een hele hippe salsalounge met Ibiza-invloeden geworden. En elke derde vrijdag speelt er een bekende jazzartiest. Klinkt hartstikke leuk, maar voor jullie is het al 22.00 uur en dat betekent dat je nu nog net drie uurtjes slaap zou kunnen pakken voor de baby weer wakker wordt. Dat voldoet voor jullie voorlopig nog even prima als concert.

Noem de baby nooit (NOOIT!) aarzelend ‘schattig’

We weten allemaal wat dat betekent. Ook als je baby niet moeders mooiste is, wil je gewoon horen dat het een leuk kind is. Niet: ‘Eh, ja… Eh… Goh, schattig neusje.’ Zeg dan liever niets.

En tot slot adviezen voor de kraamvrouw

Vind je de visite niet leuk? Weigeren mag!

Misschien heb je een vrij onsympathieke oom, krijg je spontaan hoofdpijn als die ene verre achternicht met haar snobistische verhalen langskomt of heb je een stel ordinaire neven waarmee je het absoluut niet kunt vinden. Echt, nodig ze niet uit. Het laatste waar je op zit te wachten (en zij evenmin) is een vat vol hormonen dat ontploft. Maand drie is vroeg genoeg. En jammer dan als ze beledigd zijn, komen ze wel weer overheen. De enige waar je waarschijnlijk niet omheen kunt is een hekserige schoonmoeder.

Laat vage kennissen niet langskomen op dag 2-4

Ergens rond de derde dag krijgen veel vrouwen last van kraamtranen. Ik herinner me zo goed dat ik die dag iets te ambitieus was geweest. Met stekende pijn zakte ik neer op de slaapkamervloer. Hortend en stotend bracht ik tegen Ro uit dat dit vast nooit meer goed zou komen en dat ik me zo verschrikkelijk ellendig voelde. Niet bepaald de ideale dag dus om vervolgens te moeten doorbrengen met die ene nieuwsgierige buurvrouw van verderop of een ex-klasgenoot die je al jaren niet meer gezien hebt.

Neem je rust!

Maar echt, laat je een beetje in de watten leggen. Straks als de kraamverzorgster weer verdwenen is, sta je er alleen voor. Dan ben jij het die voor van alles moet zorgen. Dus blijf lekker op bed liggen. Slaapt de baby? Zet dan een leuke serie op Netflix op. Misschien heb je helemaal geen zin in visite? Laat ze dan lekker op een later tijdstip langskomen wanneer je daar wel weer behoefte aan hebt. Het is niet erg als je nu even lekker wil genieten in jullie babybubbel, afgesloten van de buitenwereld.

Spreek met je man/partner een codewoord af

Je weet van tevoren ook niet wanneer je ineens word overvallen door vermoeidheid of hormonen. Om het niet te ongemakkelijk te maken voor jullie visite, kun je een codewoord of zin afspreken. Denk aan: ‘Ik ga even naar boven om te voeden.’ Daarbij kan je meteen de visite gedag zeggen en rustig naar boven lopen. Of geef elkaar even een blik.

Probeer ongevraagd advies links te laten liggen

Best lastig, want mensen bedoelen het goed en willen het beste voor jou en je kindje. Maar zodra je zelf bepaalde keuzes hebt gemaakt, hebben anderen daar in principe weinig van te vinden. En dan heb ik het niet over cruciale dingen, maar over het laten huilen van de baby. Als jij denkt dat het beter is om vooral heel veel met elkaar te knuffelen, doe dat dan. Je hoeft je baby nog niet aan anderen te geven en als je geen borstvoeding wil geven, is dat ook je goed recht. Blijf trouw aan jezelf.

Voel je niet schuldig

Als het niet in je zit om anderen voor je te laten zorgen, kan het heel lastig zijn om dat nu wel toe te laten. Maar vergeet niet dat je een topprestatie hebt geleverd en jullie kindje op de wereld mocht zetten. Voel je vooral niet schuldig naar de mensen om je heen. Ze vinden het fijn je of jullie nu te kunnen helpen, dus laat ze ook toe.

Geef je grenzen aan

Hartstikke lief dat je schoonmoeder dagelijks op de stoep staat en helemaal gek is op de baby, maar voor jou misschien heel vermoeiend. Je mag dat best aangeven. Of laten aangeven door haar eigen zoon (of dochter). Vertel dat je haar hulp enorm waardeert, maar dat jullie het ook fijn vinden om zelf je ritme te kunnen vinden als gezin. En dat je het leuk vindt als ze over een paar dagen komt eten. Dit is jouw kraamtijd en het is prettig om goed te kunnen starten.

Genoeg is genoeg

Stel dat je na een week helemaal na suist van alle bezoek, las dan even een pauze in. Het is heus niet erg als je wat mensen afbelt en vraagt of ze over een paar dagen of weken kunnen komen!

Maak het jezelf gemakkelijk

Je mag makkelijk zittende kleding aan, je haar in een clip en vooral ook op de beste plek in de huiskamer zitten. Als je baby slaapt, geniet dan lekker met een goed boek en leef zo relaxed mogelijk.

Eet gezond en drink voldoende water

Misschien een open deur en tegelijkertijd heel lastig, omdat je nu totaal geen zin hebt om uren in de keuken te gaan staan. Maar probeer gezond te blijven eten en veel water te drinken. Wie weet wil je beste vriendin wel een bak pasta komen brengen. Of vindt je moeder het fijn om regelmatig langs te komen voor een verse maaltijd (en natuurlijk om de baby te bewonderen)? Hoe dan ook: eet gezonder en je voelt je automatisch al iets beter.

Wat was jouw vervelendste kraamvisite?
En heb jij nog aanvullingen op deze regels voor kraamvisite?

Beschuit met roze en blauwe muisjes – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

34 thoughts on “Kraamvisite die je liever niet ziet | Van koortslip tot drukke kinderen

 1. Mooi stukje. Ja schoonmoeder eerst zeggen dat ze al maanden met vervelend hoestje loopt en op alles laten checken kinkhkoest en astma enzo en dan wel de baby vasthouden. Of als je borstvoeding geeft boven komen kijken. Of een buurman die voor zichzelf gaat bepalen wanneer hij wil komen kijken.. blij als het bezoek straks allemaal weer geweest is en dan vooral van de mensen waar je normaal niks van hoort en dan bij wijze van als eerste op te stoep staan. En mensen die ongevraagd in je kinderwagen plukken ook heel irritant met die bacteriën pollen.

  1. Oei! Ellendig is dat, inderdaad waar zitten die mensen met hun hoofd? Snap dat je naar dat moment uitkijkt: lekker weer samen zijn met je gezin! En dan hopelijk zonder kinderwagen-plukkers 😉

 2. Oh, als ik terugdenk aan mijn kraamtijd, zou ik tegen mezelf willen zeggen; `Kom voor jezelf op!’ Als je je ergens niet prettig bij voelt, zeg het! Niet teveel met ‘wat zullen ze denken?’in je hoofd. Jij bent de mama en het belangrijkste is dat jij voor je kleintje kan zorgen en niet voor de visite. Goed blog voor kersverse mama’s!

  1. Ja je slaat hiermee zo de spijker op de kop! De allereerste keer dat het je allemaal overkomt, durf je inderdaad niet altijd even goed voor jezelf op te komen. Alles is zo overweldigend en je wil misschien niemand teleurstellen. Maar daarmee doe je wel jezelf tekort.

   Dankjewel!

 3. Ik durfde ook niet zo goed nee te zeggen en herken dat instorten van moeheid wel. als baby twee geboren wordt straks dan verstuurd ik de geboortekaartjes gewoon wat later en laat de eerste weken zo leeg mogelijk. Afhankelijk van hoe het gaat natuurlijk.

  1. Slim, lekker rustig aan opstarten! Eerst maar eens bevallen en genieten, de rest komt later wel 🙂

   En het is ook gewoon moeilijk, je wil niemand teleurstellen, maar eigenlijk zijn de enigen die je niet moet teleurstellen je partner, kind en jezelf 🙂

 4. Ik ben ook doodsbang voor mensen met een koortslip. Ik denk zelfs dat als ze aan de deur staan dat ik ze vraag een paar weken later terug te komen. Mensen die ongevraagd de baby op gaan pakken daar hou ik ook niet van, ik verwacht bij mij alleen van een paar collega’s dat ze dat zouden kunnen doen, maar de meeste mensen die ik op visite verwacht kunnen zich denk ik prima gedragen en vinden het ook niet erg als ik ze naar huis stuur als ik te moe ben.

  1. Ja vind eigenlijk ook dat je dan niet op kraamvisite moet gaan. Het idee…
   Maar zo hoort het eigenlijk ook, dat je gewoon kunt aangeven wanneer het te veel wordt of wanneer je wil voeden o.i.d. Gelukkig is het grootste deel van het kraambezoek wel zo fijn om over te vloer te hebben 🙂

 5. Jaaa, mensen met een koortslip inderdaad.. en dan zeggen ‘oh joh, dat wist ik niet – dus mag ik haar niet vasthouden nu ofzo?’ alsof je overbezorgd bent of zo haha.
  Als ik zelf een afspraak voor kraamvisite heb en ik ben verkouden, dan bel ik altijd even van tevoren om te vragen of we de afspraak niet beter even verzetten.

  1. Ja precies, alsof het aan jou ligt haha. Erg toch?

   En dat doe ik inderdaad ook. Vaak laat ik die keus bij de ouders, sommigen hebben er immers helemaal geen moeite mee.

 6. Met een koortslip heb ik inderdaad gezegd dat die niet mochten komen. Verder was iedereen welkom, als mensen de moeite doen om langs te willen komen, dan wil ik ze best even een beschuit met muisjes enzo voorschotelen hoor 😉 Wel had ik inderdaad een oom die veeeeeeeeeeeeeeeeeeel te lang bleef hangen (4 uur!!!!!!!!!!!) maar dat was de meest ‘vervelende’.

  1. Begrijpelijk. Heb zelfs weleens gehoord van een familielid met koortslip dat de baby wilde knuffelen, ondanks dat gewezen was op het gevaar.

   Vier uur is inderdaad erg lang, hopelijk een gezellige oom 🙂

 7. Oh herkenbaar! Ik had (schoon)familie die 2 uur (!!) later aan kwamen zetten dan gemeld en tot diep in de nacht bleven hangen. Wat heb ik gehuild daarna!! (combinatie van moeheid en kraamtranen).
  Mocht er ooit nog een kindje komen, ga ik daar veel duidelijker in zijn.

  1. O dat kan ik me zo goed voorstellen! Wat vervelend zeg, zeker als je nog niet lang geleden bevallen bent. Ik snap je helemaal, zou precies hetzelfde hebben.

   Volgende keer misschien maar meteen korte metten maken. Twee uur te laat, dan morgen maar een nieuwe kans (al is dat makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik).

 8. Ik ga echt alleen bij directe familie in de eerste week op kraamvisite, en bedoel ik broer of zus. Bij alle anderen ga ik bij voorkeur pas na een aantal weken. Dan is iedereen gesetteld en de baby is uitgedeukt. Dan kan je met volle overtuiging zeggen: Wat een geweldige baby! 😉
  Dat mensen ongevraagd een pasgeborene oppakken, vind ik echt lomp. Kan me niet voorstellen gewoon.

  1. Haha @uitgedeukt 😀
   Maar praat misschien ook prettiger, in de eerste weken zijn de meeste ouders nog zo op zoek naar hun nieuwe ritme..

   Ja is het ook. Gebeurt echt, maar vind het zelf ook onbegrijpelijk!

 9. Goeie tips, die ga ik zeker meenemen. Het liefste zou mijn hele schoonfamilie bij de bevalling en de weken erna 24/7 aanwezig zijn. Het was bij J al lastig zat om dat een beetje tegen te houden, dus hoop dat dat over een paar maanden meevalt ?

  1. Haha dat herken ik wel (van anderen althans), dat kan best lastig zijn. Je wil niemand voor het hoofd stoten, maar andersom is dat helaas niet altijd het geval. Hopelijk herinneren ze zich jullie wensen nog van de vorige keer!

 10. Heel leuk geschreven maar volgens mij wel helemaal waar! Mijn zus is vorig jaar bevallen en ik mocht de baby de eerste dag niet vast houden. Ik vond dat uiteraard niet leuk, maar het is hun keuze. De dag erna mocht het overigens wel gewoon.

 11. Die hekserige schoonmoeder, maar ja daar ontkom je niet aan ?

  VOoral niet met een gipse arm, en vertellen dat ze zo duizelig is en dan vervolgens de baby vast willen houden..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten