kraamtijd saai?

Kraamtijd saai? 5 redenen waarom ik het daarmee oneens ben!

KRAAMTIJD SAAI – De eerste weken met je kindje kunnen op zich weinig spannends met zich meebrengen: je leeft volgens een redelijk vast ritme van voeden, slapen, luier, voeden, slapen… Toch is de kraamtijd allesbehalve saai! 

Kraamtijd saai?

Sinds Lotus Writings vaker wordt gevonden via Google, zie ik soms ook op welke termen wordt gezocht. Die zijn heel uiteenlopend. Soms zelfs opmerkelijk. Ik heb besloten om van de nood een deugd te maken en ga gewoon aan de slag met de zoekopdrachten die ik tegen kom. Zoals laatst ‘kraamtijd saai?’ Ik vraag me dan altijd af wie achter zo’n vraag zit. Zou het de kersverse vader zijn die geen idee heeft wat hij straks met de pasgeboren baby aan moet? Of de moeder die opziet tegen het dagenlang stil liggen? Ik besloot voor het gemak de laatste in gedachten te houden.

Lees ook: Geen zin in andermans verjaardag? 5 alternatieve oplossingen!

Kraamtijd saai? 5 redenen waarom ik dat absoluut niet vind

1. Jullie baby is er eindelijk!

Na maandenlang wachten is hij of zij er! Je mag urenlang, ongegeneerd in de wieg staren of heerlijk knuffelen met je baby’tje. Hoe mooi kan het leven zijn?

2. Aan bezoek (meestal) geen gebrek

Misschien komt de buurvrouw spontaan langs of heb je een gezellige vriendengroep die niet kan wachten om jullie kleine spruit te bewonderen. En wanneer je daar geen behoefte aan hebt, geef dat dan vooral aan. De periodes tussen het voeden kan je ook opvullen met Netflix als je dat fijner vindt.

3. Er gebeurt genoeg

Ben je niet aan het voeden, dan komt iemand je (hechtingen) wel controleren. En draai je net om voor een hazenslaapje, dan dient bezoek zich aan of huilt je baby weer van de honger. Kortom, voor verveling hoef je niet bang te zijn.

4. Je mag je verhaal vertellen

Dit vond ik zelf een heel fijn onderdeel van de kraamperiode. De kraamzorg liet me steeds weer opnieuw vertellen hoe ik het ervaren had en bleef onvermoeid luisteren. Ook je bezoek informeert hoe het met je gaat, je vertelt nog eens hoe alles verliep en hoeveel lol of angst je had. Op die manier kan je de heftige gebeurtenis (die een bevalling uiteindelijk toch is) een plekje geven.

5. Je wordt heerlijk in de watten gelegd

Kleine kanttekening: je moet wel kunnen relaxen en het kan heel onplezierig zijn om een vreemde in huis te hebben die aan de slag gaat met jouw spullen. Maar toch is het fijn dat iedereen zich om je bekommert. Als je dorst hebt, hoef je maar te kikken of er staat een glas water naast je. En hoe vaak gebeurt het nog dat je ontbijt op bed krijgt? Probeer hier echt van te genieten, voor je het weet komt alles weer op jou neer.

Kleine kanttekening

Dit gezegd hebbend, maakt de kraamtijd natuurlijk niet per definitie een sprankelende periode. Je wordt behoorlijk geleefd en dat kan heel overweldigend zijn, vermoeiend en onwennig. Spreek je gevoelens uit, je zal merken dat je zeker niet de enige bent die dit zo ervaart. Wie slaat de roze wolk je volledig over? Ook dan is het belangrijk daar met iemand over te praten. Dat betekent namelijk niet dat je een slechte moeder bent, maar gewoon wat hulp nodig hebt om hiervan te gaan genieten. Kortom, de kraamtijd saai? Nee, je kan er van alles over zeggen, maar saai zou ik hem niet willen noemen.

Vond jij je kraamtijd saai?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 Replies to “Kraamtijd saai? 5 redenen waarom ik het daarmee oneens ben!

 1. Tja, mijn verhaal ken je. Ik heb moeite met een vreemde in huis en vertroetelen deed manlief veel te graag. Eigenlijk deed ik alles zoveel mogelijk zelf en anders deed manlief het. Maar saai is de kraamweek zeker niet!
  Huismama onlangs geplaatst…Brief aan LeviMy Profile

  1. Ja inderdaad, dat zei je toen. Het is prettig om het allemaal zelf te doen ja. En er gebeurt veel te veel, vooral emotioneel, om het saai te laten zijn.

  1. Fijn om ook een tegengeluid te horen. Het gevoel dat je beschrijft, herken ik wel. Dat je jezelf opgesloten hoeft in je eigen huis. Zo is het ook een beetje. Voor je eindelijk weer mag wandelen, heb je toch een redelijke tijd stil moeten liggen. En bv in het openbaar heb ik ook niet veel mee.

 2. Saai?! Netflix?! Ik was al blij als het lukte tijd te vinden om iets te eten! En welke tijd tussen de voedingen precies…? (Wij moesten borst geven, kolven en navoeden, en dan moest alles ook nog uitgekookt. Kostte ons nét niet de 3 uur die tussen voedingen zit ;-)).

  1. Haha dat was inderdaad ook wel wat ik dacht toen ik de zoekterm zag. Ik vond het van alles, maar saai zeker niet 🙂

   Jeetje, dat is veel! Knap dat je het toch gedaan hebt. Hier wel wat tijd tussen de voedingen, al voelde dat niet zo.

 3. Ik vond mijn kraamtijd zeker niet saai. Maar ik kijk er ook niet op terug als een fantastische periode. Dat de kleine er was, dat was natuurlijk echt super. Maar door veel bloedverlies kon ik ruim een week mijn bed niet uitkomen, zonder meteen zwart voor mijn ogen te zien. Mijn bed was ik op een gegeven moment wel zat. Ik heb een paar keer geprobeerd beneden te zitten, maar dat kostte te veel moeite. Toen ik eenmaal weer mijn bed uit kon, toen begon ik het allemaal pas echt leuk te gaan vinden.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #3My Profile

  1. Jeetje wat heftig! Dan is er inderdaad niet echt veel genieten bij – naast de geboorte van je kindje. Snap dat je zoveel mogelijk op bed bent gebleven. Gelukkig werd het na een (ruime) week beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge