Ervaring met kraamhotel: voorkom onze fouten

Na de geboorte van Rose bezochten we een kraamhotel. Deze bijzondere vorm van kraamzorg werd echter in ieder opzicht een verschrikking. Na afloop wisten we dan ook één ding zeker: dit doen we nooit meer. Wil jij onze fouten voorkomen en wel lekker gaan genieten van het kraamzorghotel of de kraamzorg thuis? Lees dan snel verder!

Wat is een kraamhotel precies?

Je kunt in Nederland kiezen voor drie opties op het gebied van bevallen:

  • thuisbevalling
  • bevalling in het ziekenhuis 
  • bevalling in een kraamzorghotel

Dat laatste is eigenlijk een soort tussenoplossing: je bent niet thuis, maar zit ook niet in de, wat onpersoonlijke, sfeer van een ziekenhuis. Letterlijk gezien is het dan ook een hotel, maar dan voor ouders met hun pasgeboren baby. Na je bevalling staat hier 24/7 kraamzorg tot je beschikking en kun je lekker bijkomen. Ontbijt wordt geregeld en desgewenst ook het avondeten. Verder kan je hier familie en vrienden ontvangen om jullie baby te komen bewonderen.

Waarom ga je naar een kraamzorghotel?

Misschien wilde je nog snel verhuizen voor de baby er is en zie je het niet zitten om in de rotzooi te zitten met een kleintje én kraamvisite. Of lijkt het je wel lekker om even een paar dagen in de watten gelegd te worden? En soms is het een afspraak met het ziekenhuis: wanneer jullie op zich geen directe medische zorg nodig hebben, maar nog niet naar huis kunnen (bijvoorbeeld na een keizersnee), verwijzen ze je soms door naar het kraamhotel. Hier staat specialistische zorg tot je beschikking, maar je houdt geen ziekenhuisbed bezet.

De reden om in de praktijk te kiezen voor een kraamzorghotel is dus heel persoonlijk. Hoewel onze ervaring écht niet leuk was, betekent dat niet dat we het iedereen afraden. We hopen je met dit artikel vooral te kunnen helpen om er wél een mooie ervaring van te maken.

Is een kraamzorghotel fijn?

Eerste ervaring: Kraamhotel Rotterdam

Het kraamhotel kan echt heel fijn zijn. Na de geboorte van onze oudste dochter bleef ik enkele dagen in het kraamhotel bij het voormalige Clara Ziekenhuis in Rotterdam. Dit was eigenlijk een wat provisorisch gebouw, bestaande uit containers. Het stond hier tijdelijk omdat het Clara niet veel later zou overgaan naar het huidige Maasstad ziekenhuis.

Na de bevalling installeerden we ons in de redelijk ruime kamer. Hier was een aparte douche- en toiletruimte, stonden allerlei handige spullen voor de baby (van een Tummytub tot een compleet assortiment verzorgingsproducten) en je kon kiezen om samen te blijven overnachten. Hoewel de kraamzorg 24 uur tot je dienst was, betekende dit niet dat ze heel nadrukkelijk aanwezig waren. Alles ging heel natuurlijk, ik vond de dames erg gezellig en voelde me na deze periode klaar voor het ‘echte’ ouderschap. Dit wilde ik nog wel een keer.

Tweede ervaring: geboortehotel

Omdat een slechte recensie vaak veel langer blijft hangen, heb ik besloten de naam van dit kraamhotel niet te noemen. Uiteindelijk vond onze ervaring plaats in 2014 en is er sindsdien wellicht heel veel veranderd. De reden dat ik deze toch beschrijf, is dat ik wil laten zien waarom onze tweede ervaring met het kraamzorghotel compleet anders was en hoe je dit kunt voorkomen.

Met de verzorging van de eerste keer nog in mijn achterhoofd, keek ik ernaar uit om opnieuw in de watten te worden gelegd na de bevalling – dit keer op een andere locatie. Na de bevalling reden we door naar het kraamhotel en ik was benieuwd. Het was een vrij nieuw gebouw, dus daardoor waren mijn verwachtingen wellicht wat te hoog gespannen.

Waar het misging?

  • De kamer waar we verbleven was erg donker, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daardoor voelde het benauwd aan.
  • Mijn opa en oma (beide in de tachtig) kwamen langs en werden aan een heel vragenvuur onderworpen bij de receptie. Wie ze waren, wat ze kwamen doen. Het kostte best wat moeite om te mogen doorlopen. Dat gaf ons allemaal een nare bijsmaak.
  • Het personeel liet zich nauwelijks zien. Alleen een enkele keer tussendoor of wanneer je langs de koffiekamer liep. Ook op de gangen was het bijzonder leeg. Je wil, zeker in de kraamtijd, het gevoel krijgen dat je op iemand kan bouwen en dat gevoel ontbrak hier volledig.
  • Er was niets te doen voor andere kinderen. Geen ramp op zich, maar een speelhoekje zou fijn zijn geweest.
  • De kraamverzorgster die wel langskwam, was nors, onvriendelijk en wilde alles graag op haar manier doen. Daarbij verliet ze halverwege haar bezoekje onze kamer wegens ‘koffietijd!’ Twintig minuten later keerde ze terug, maar nog altijd verveeld en ongeïnteresseerd.
  • De douche werkte niet goed: hij was of loeiheet, of ijskoud.

Waarom je dit niet wil?

Misschien lees je bovenstaand rijtje en denk je: mwah, valt nog mee. Wellicht lag het ook aan je eigen wensen vooraf en niet zozeer aan het personeel. Om die reden wil ik graag wat meer uitleg geven.

Wat ons vooral stoorde was de onvriendelijke houding van zo’n beetje iedereen die er werkte. Wij wilden graag wachten met het wassen van onze baby tot 48 uur na de geboorte, maar de kraamzorg pakte haar bijna alsnog uit bed om het toch te doen: ‘Want dat is gebruikelijk hier.’ Was dit niet onze tweede dochter, dan had ik me laten overrompelen en gedaan wat ze zei. En dat terwijl wij zo onze redenen hadden om te wachten – die ruimte horen we als ouders te krijgen.

Het doel van kraamzorg is niet om je mening op te dringen aan een ander, maar om kersverse ouders te begeleiden. Wij wilden onze dochter zelf wassen, daar leek geen ruimte voor. Ik voelde me verdrietig, alleen en onmachtig, omdat ik nog herstellende was van een redelijk pittige bevalling. Rose sliep gelukkig bijna overal doorheen, maar ik nauwelijks nog. Het enige dat ik wilde was naar huis.

Toen we dat aangaven, meldde ze dat Rose dan wel boven haar geboortegewicht moest zijn. Dat was ze – gelukkig – maar was ze lichter geweest, dan hadden we waarschijnlijk alsnog onze biezen gepakt. Eenmaal thuis was de nieuwe kraamzorg gelukkig een schat. En we wisten één ding zeker: dit nooit meer!

ervaring kraamhotel rotterdam
©Leonie Broekstra – Shutterstock

Leer van onze fouten: maak je kraamhotel ervaring bijzonder

Hoe kan je nu zo’n nare ervaring in het kraamhotel voorkomen? Uiteraard, je kan niet alles tegengaan, maar we hadden zelf ook wat steken laten vallen. Daarom hier onze 5 beste tips waarmee jouw ervaring hopelijk een stuk beter is.

Ga op bezoek in het kraamzorghotel van je keuze

Wij hadden dit niet gedaan, omdat ik eigenlijk dacht dat vorige ervaring wel een goede indicatie zou zijn. Toch zou ik iedereen aanraden om een keertje langs te gaan. Er zijn regelmatig open (mid)dagen waarop je een kijkje kan nemen in het kraamhotel. Zo krijg je een indicatie van de kamers, het personeel en de sfeer.

Informeer of het kraamzorghotel open staat voor jullie aanpak

Mits je geen vreemde verzoeken hebt, zou dit in principe geen bezwaar hoeven zijn namelijk. Het kan helpen om je vraag een beetje te verpakken. Willen jullie ook wachten met het wassen van de baby? Vraag dan wat precies de procedure is in het hotel:

  • Mogen jullie je eigen baby wassen?
  • Is er ruimte om dat zelf op te pakken – buiten de algemene controlerondes om?
  • In hoeverre staat er dan nog kraamzorg klaar om jullie te helpen, als er vragen zijn?

Op die manier krijg je een breder beeld en weet je iets beter wat je te wachten staat. Ook is dan duidelijk of je kraamzorg krijgt op een enkel uurtje rondom de koffiepauze of de gehele dag door (zoals in onze eerste ervaring het geval was).

Vraag in je omgeving naar de revaringen van anderen

Misschien is een vriendin van je wel in een kraamzorghotel geweest? Vraag haar hoe het was en of het haar bevallen is. Het helpt als je uit de eerste hand informatie kunt krijgen (die niet in een gelikt foldertje staat).

Zoek op internet naar reviews

Ook hier zal je af en toe door de berichten moeten heen prikken. Je kunt vaak het best afgaan op de algehele tendens. Zijn de meeste mensen enthousiast? Dan is de kans groter dat het goed zit. Zie je veel negatieve recensies, dan is het de moeite waard ze door te lezen. Wanneer deze ouders bepaalde punten noemen die voor jullie van belang zijn, kan je ze meenemen in je beslissing.  

Vertrouw op je onderbuikgevoel

Loop je rond in het kraamhotel en schreeuwt je hele lijf dat dit niks is, dan zal dat gevoel zeer waarschijnlijk kloppen. Voelt het echter goed, dan is dat een positief teken. En natuurlijk er zijn absoluut meer zaken waarop je je uiteindelijke besluit zal moeten baseren, maar in de basis zegt je gevoel vaak al veel.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Koos je voor kraamzorg thuis? Of heb je ook weleens in een kraamhotel gezeten? En hoe ging dat bij jullie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©hedgehog94 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven