Ervaring met kraamhotel: een verschrikking!

ervaring met kraamhotel

Wil je meer weten over het kraamhotel? En ben je benieuwd of deze vorm van kraamzorg bij jou past? Lees mijn verslag over ons bezoek aan het kraamzorghotel. Leer van onze fouten en zorg dat jouw kraamtijd wel heerlijk en ontspannen wordt (zoals het hoort).

Wat is een kraamhotel?

Je kunt in Nederland kiezen voor een thuisbevalling, bevalling in het ziekenhuis of in een kraamzorghotel. Dat laatste is eigenlijk een soort tussenoplossing: je bent niet thuis, maar zit ook niet in de sfeer van een ziekenhuis. Letterlijk gezien is het dan ook een hotel, maar dan voor ouders met hun pasgeboren baby. Na je bevalling staat hier 24/7 kraamzorg tot je beschikking en kun je lekker bijkomen. Ontbijt wordt geregeld en desgewenst ook het avondeten. Verder kan je hier familie en vrienden ontvangen om jullie baby te komen bewonderen.

Waarom ga je naar een kraamzorghotel?

Misschien wilde je nog snel verhuizen voor de baby er is en zie je het niet zitten om in de rotzooi te zitten met een kleintje én kraamvisite. Of lijkt het je wel lekker om even een paar dagen in de watten gelegd te worden? En soms is het een afspraak met het ziekenhuis.

Wanneer jullie op zich geen directe medische zorg nodig hebben, maar nog niet naar huis kunnen (bijvoorbeeld na een keizersnee), verwijzen ze je soms door naar het kraamhotel. Hier staat specialistische zorg tot je beschikking, maar je houdt geen ziekenhuisbed bezet. De reden om te kiezen voor een kraamzorghotel is dus heel persoonlijk.

Ervaring met het kraamhotel

Na mijn eerste bevalling koos ik voor een kraamhotel. Het leek me heerlijk. Bovendien waren we net verhuisd en wilde ik even kunnen relaxen. Dat lukte zeker. Met die fijne ervaring in mijn achterhoofd, wilde ik dat na mijn tweede zwangerschap opnieuw. Dat liep echter even iets anders…

In deze blog vertel ik over beide ervaringen. Ook om te laten zien dat het compleet afhankelijk is van het personeel, de sfeer en het gebouw zelf. Verder geef ik advies als je twijfelt om te kiezen voor een kraamzorghotel: waar kan je op letten en wat zou ik zeker even doen?

Ervaring 1 met het kraamhotel

24/7 kraamzorg: een fijne gedachte

Na de geboorte van June koos ik ervoor na de bevalling naar het kraamhotel te gaan. Het leek me helemaal niks om zo’n kraamverzorgster aan huis te hebben en het idee dat kraamzorg 24/7 beschikbaar is sprak me ook aan.

Liefdevolle kraamverzorgsters

Wat een fijne ervaring! We werden heerlijk in de watten gelegd, hadden een paar schatten die ons overal bij hielpen en adviseerden. De kamer was lekker licht, het kraamhotel toegankelijk en mijn moeder kookte gezond voor ons, zodat we in de avond goed te eten hadden. Ideaal. Dat wilde ik nog een keer!

Lees ook: Kraamvisite die je liever nog even uitstelt

Ervaring 2 met het kraamhotel

Geen twijfel: ik wilde weer naar een kraamzorghotel

Met die ervaring in mijn achterhoofd, was ook de tweede keer geen twijfel mogelijk: we zouden ons lekker laten verzorgen in het kraamhotel. De locatie was weliswaar veranderd, maar dat zou toch niets afdoen aan de kwaliteit? Eenmaal bevallen, rijdt een lieve verpleegkundige van de kraamafdeling in het ziekenhuis me naar het hotel, dat aan het ziekenhuis vast zit.

Prettige kamer, goed verzorgd

Nog opgewekt verken ik de kamer. Ziet er goed uit: een bed dat in alle mogelijke standen kon buigen, een ruime badkamer en vrolijk behang. Wel oogt het er wat donker, maar dat zou er vast aan liggen dat het al in de avond was. Toch ging het mis. Waarom?

Waarom ons bezoek aan het kraamhotel een vervelende ervaring was

Opa en oma op bezoek: krijgen een heel vragenvuur over zich heen

Kleine smet is dat mijn opa en oma willen langskomen en een heel vragenvuur over zich heen krijgen: wie zijn ze, wat komen ze doen etc. Alsof twee tachtigplussers zomaar een kraamhotel komen bezoeken?

Weinig contact met het personeel

Behalve een kort contact tijdens de intake op de avond van aankomst zelf, hebben we eigenlijk nog niemand gezien. Dat voelde niet heel fijn. Want hoewel we er wel uitkwamen met onze baby, was ik van het andere kraamhotel gewend dat ze regelmatig even langsliepen om te zien of alles goed was. Ook op de gangen was het leeg. Wat als ik een prangende vraag had gehad over borstvoeding of onzeker zou zijn? Je wil het gevoel hebben dat er iemand voor je is en dat miste ik compleet.

Koffiepauze halverwege controles

De eerste ochtend volgt een opmerkelijke ontmoeting. Gedecideerd stapte de kraamverzorgster binnen met de mededeling: ‘We gaan de kleine meid zo even lekker wassen.’ De avond ervoor hadden we duidelijk aangegeven dat we wilden wachten met wassen tot 24 uur na de bevalling en dat was akkoord.

Geïrriteerd reageerde ik: ‘Nee dat doen we eind van de middag zelf. Dat heb ik gisteren al aangegeven tijdens het gesprek.’ Verbolgen staarde ze me aan. ‘Het is hier gebruikelijk dat we dat in de ochtend doen. Zo gaat dat bij iedereen.’ Inmiddels witheet deel ik haar mee dat het ons kind is, dus onze manier. Overigens had het ook allemaal niks uitgemaakt, want om stipt 10 uur verlaat ze onze kamer met de woorden: ‘O, koffiepauze!’ om vervolgens twintig minuten weg te blijven.

Donkere kamer, niets te doen voor oudere kinderen

We overnachtten hier samen met onze oudste dochter. Voor haar was er echter helemaal niets te doen. Was het dan niet de bedoeling dat je met je kind kwam? Verder was de kamer donker en somber. Dat maakte dat onze oudste tegen de muren opvloog en uiteindelijk halverwege de eerste dag besloot te gaan logeren bij haar oom en tante.

Tegen onze wens ingaan

Op de tweede ochtend ging het weer mis. Diezelfde vrouw stond weer in onze kamer, dit keer in gezelschap van een stagiaire. ‘Vandaag gaat ze toch echt in bad hoor,’ verzekerde ze ons. Zelfs nu ik dit opschrijf word ik er weer kwaad om. Wie denkt ze te zijn? Grommend beet ik haar toe dat we dat zelf allemaal wel regelen. Dit keer was ik dankbaar dat het koffietijd is.

Het vertrek uit het kraamhotel

Blij dat ik geen 20 meer ben!

Opgelucht besef ik hoe blij ik was dit keer niet begin twintig te zijn. Ik weet zeker dat ik me destijds compleet had laten overrompelen, tegen al onze wensen in. Het is toch absurd dat iemand zo star vasthoudt aan de gebruiken? Jammer dan dat jullie alle baby’s in de ochtend wassen, wij willen het anders doen en zelf. En met het belang van de koffiepauze in mijn achterhoofd, vraag ik me oprecht af of ze onze dochter dan twintig minuten in bad had willen laten liggen. Of zou ze het hebben afgeraffeld?

Tegelijkertijd voel ik me hulpeloos

Ik voelde me op dat moment zo verschrikkelijk hulpeloos. Ik wilde gewoon zelf beslissingen maken over mijn eigen kind, zeker op het gebied van dit soort basale zaken. Toen ze de kamer uitliep, barstte ik in tranen uit. Ik voelde me zo ongelooflijk ongelukkig. Ro hakte gelukkig gelijk de knoop door. Hij bekende dat hij eigenlijk op dag één al naar huis had willen gaan. Niet alleen door de kille sfeer, maar ook het gebrek aan speelruimte voor June en het donkere hok waarin we zitten opgesloten.

Een laatste hindernis als we uit het kraamhotel weg willen

Op het moment dat de kraamverzorgster terug was, vertelde Ro dat we die dag nog zullen vertrekken. Pesterig vertelde ze dat Rose dan wel op haar geboortegewicht moest zijn. Alsof ze wilde laten weten dat zij nog altijd bepaalde wat er met ons gebeurt. Gelukkig had ik de verloskundige al tussentijds ingelicht en verteld over onze dramatische ervaring. Die stond gelijk achter onze beslissing en zei dat we gewoon kraamzorg in onze woonplaats moesten regelen.

Ondanks ons late telefoontje en de geboortegolf, kwam die middag nog iemand naar ons huis voor een nieuwe intake. Toen we dat zeiden, reageerde ze alleen nog met een kille: ‘Prima, jullie moeten wel om 11 uur uit de kamer zijn.’ Ze draaide zich om en liep weg.

Weg uit het kraamhotel

Opluchting

Sneller dan ooit pakten we onze spullen in, zo opgelucht waren we allebei. Er viel meteen een last van onze schouders. Mijn moeder regelde thuis alles voor een fijne thuiskomst en June was dolblij dat we allemaal lekker naar huis gingen. Al kreeg ik het wel een beetje benauwd bij het idee aan de kraamhulp thuis. Zou dat weer zo’n ramp zijn?

Nieuwe kraamzorg aan huis

De nieuwe kraamverzorgster liep naar binnen en hoorde ons verhaal aan. Ze reageerde zo ontzettend lief dat ik bijna weer in huilen uitbarst. Ik begreep eindelijk waarom sommige moeders na de kraamweek in tranen zijn omdat ze de kraamzorg zo missen. Dat had ik nu al na een halve middag. Ook de overige dagen van de kraamperiode zijn heel fijn, al kregen we drie verschillende vrouwen over de vloer vanwege onze late aanmelding. Allemaal vol begrip voor ons verhaal en allemaal zo liefdevol. Wat een opluchting!

Welk kraamhotel was dit?

Ik kies er bewust voor dit kraamhotel niet bij naam te noemen. De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel: we hebben een slechte ervaring gehad met één van de personeelsleden. Misschien werkt zij inmiddels ergens anders en is het nu een stuk beter. Slechte reclame gaat nu eenmaal sneller dan goede. Waarom ik dit toch opschreef, is omdat ik mensen wil waarschuwen.

Tips voor een goede ervaring in het kraamhotel

Ga vooraf een keer langs

Veel kraamhotels hebben een open (mid)dag of avond waarbij je eens een kijkje kunt komen nemen. Ik ging er destijds vanuit dat het niet nodig was, maar ik zou het anderen toch aanraden. Dan hadden we meteen gezien dat de kamers vrij donker waren en er voor oudere kinderen weinig te doen was. Dat zou toch zeker invloed hebben gehad op onze keus.

Vertrouw op je onderbuikgevoelens

Misschien oogt alles leuk en netjes, maar zegt je onderbuik iets anders. Luister daarnaar. Misschien is het wel een prettige plek om te verblijven, maar past het toch niet helemaal bij jullie. Voel je dan vooral ook vrij een andere vorm van kraamzorg te kiezen.

Vraag of het kraamhotel openstaat voor eigen keuzes (zoals het wassen na een dag)

Na de bevalling is het prettig wanneer je eigen keuzes kunt maken, zoals het wassen dat ik eerder noemde of misschien een bepaald cultureel gebruik. Het is prettig wanneer je daar geen gesteggel over krijgt na de bevalling. Dan ben je op je kwetsbaarst en kunnen bepaalde zaken je nogal overrompelen. Kraamzorg hoort je te steunen in bepaalde zaken die geen kwaad kunnen voor je baby. Het is dan ook prettig wanneer je vooraf de zekerheid hebt dat ze hier geen moeite mee hebben.

Informeer bij bekenden of ze ervaring hebben met een bepaald kraamhotel

Misschien is een goede vriendin al eens in een bepaald kraamhotel geweest? Vraag vooral door. Hoe is het personeel? Hoe zien de kamers eruit? Kun je eigen eten meenemen en opwarmen? Hoelang mag het bezoek blijven? Voelt het gezellig? Het helpt echt als je vooraf een beeld hebt van de praktijk.

Zoek op internet naar recensies

Al ben ik hier niet direct een groot voorstander van, omdat op internet ook heel veel zure mensen zitten die ontzettend kritisch zijn. Bekijk reacties dan altijd met een korreltje zout. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat als 9 van de 10 reacties zeer negatief zijn, je er vanuit kan gaan dat het niet uit de lucht komt vallen.

Ben jij ooit in een kraamhotel geweest?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Misschien ook interessant: 

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Ervaring met kraamhotel: een verschrikking!

 1. Wat een nare ervaring! Goed dat je het deelt. Is toch een heel belangrijk iets als je bevallen bent. Heel goed om te besluiten om naar huis te gaan. Het is tenslotte jouw kraamtijd of nou ja was..

  Ik had een hele lieve kraamhulp. Vooral wij als gezin kwamen niks te kort.

  1. Ja is zo. Het is echt zo belangrijk om na de bevalling goed te starten, het is allemaal zo spannend (zeker bij de eerste) en iemand kan die periode echt maken.

   Gelukkig maar! En ben ook blij dat de meesten hartstikke lief en kundig zijn. Heb gewoon pech gehad 🙂

   1. Helemaal waar. Al weet ik wel dat ik er anders in wil gaan sta aan mocht ik ooit weer zwanger mogen raken. Nu weet ik beter wat ik prettig vind en niet. Ik hoor het vaker hoor, pechvogels..

    1. Dat scheelt ja. Sowieso met het gehele moederschap, dat je weet wat je wel en niet wil. Je bent minder onzeker en weet wat je anders kunt aanpakken. Echt zo fijn!

 2. Wat een nare ervaring!! Ik had kraamzorg thuis en had de tweede dag een andere, die was echt super!! Ik heb een mooie kraamweek gehad. Volgens mij staan sommige daar niet bij stil dat dat een van de mooiste momenten moet zijn.

  1. Goed om te lezen bij anderen dat ze zo’n fijne begeleiding van de kraamweek hadden. Het is inderdaad een van de mooiste momenten als het goed gaat.

 3. Jeetje wat naar zeg je weet toch zelf wel wat je wil!!
  Goed dat je lekker naar huis bent gegaan!!

  Bij mij was de kraamzorg alle 3 de keren erg goed. Gewoon lekker thuis en hele lieve vrouwen 🙂
  Al hoewel ik het altijd wel weer fijn vind als ze weg gaan na een week dan kan je eindelijk je eigen ding doen en gaat het echte leven weer beginnen, tenminste zo voelde het voor mij 🙂

  1. Wat fijn! Ja ik denk ook omdat je er na die week wel echt aan toe bent. Hoe lief iemand ook is, het is toch een beetje een inbreuk op je eigen ritme. Zeker als je fysiek best in orde bent (kan me voorstellen dat het na een keizersnede of heel heftige bevalling anders is).

 4. Wat een nare ervaring! Hier hadden we de eerste keer kraamzorg twee dames over de vloer. Eentje was in opleiding, grappig is wel dat toen we de tweede meer kraamzorg kregen het er maar eentje was en zij in haar eentje de andere twee overtrof. Het ligt dus ook net aan wat voor kraamhulp je krijgt!

  1. Ja dat ben ik echt met je eens. Sommige vrouwen kunnen echt bergen verzetten in hun eentje!

   Daar zit onderling zoveel verschil in. Gelukkig thuis alsnog helemaal goed gekomen! Blij dat we zijn vertrokken.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten