Spiraaltje verwijderen: verhelpt het alle klachten?

koperspiraal spiraal verwijderen na klachten

Na maandenlang (eigenlijk zelfs jaren) rond te lopen met vage klachten als onverklaarbare buikpijn, heftige menstruatie, misselijkheid, duizeligheid, angstgevoelens en tussentijds bloedverlies, besloot ik mijn koperspiraal te laten verwijderen. Ondanks dat de fabrikant beweert dat deze klachten niet direct te herleiden zijn tot je koperspiraal. Of dat inderdaad klopte?

Het laten verwijderen van een koperspiraal

Wat eraan vooraf ging…

Het is dinsdagochtend, 14 augustus. Ik zit een beetje ongemakkelijk bij de huisarts op de plastic kuipstoeltjes te wachten tot de assistente me komt halen. Waarom? Mijn spiraaltje wordt vandaag verwijderd. Na bijna drie jaar lang rondlopen met klachten als bloedarmoede (wat weer hoofdpijn, duizelingen en vermoeidheid met zich meebrengt), extreem zware menstruatie en vage buikklachten besloten Ro en ik dat het genoeg is. Al beweert de fabrikant bij hoog en laag dat een koperspiraaltje helemaal geen klachten zou moeten kunnen veroorzaken en dat het dan bij andere mentale of fysieke afwijkingen ligt bij de patiënt, ik voel aan alles dat mijn lichaam zichzelf niet is.

En daarom zit ik hier een beetje ongemakkelijk te zijn. Zo goed ken ik de assistente nu ook weer niet. Het idee dat zij zo meteen tussen mijn benen staat te sjorren aan het touwtje van mijn koperspiraal is niet per se mijn lievelingsgedachte. Bovendien vraag ik me ook af: wat als de klachten, die ik al die tijd toedichtte aan mijn koperspiraal, helemaal niet verdwijnen? Dat het dus toch ergens een fysiek mankement is of een overblijfsel aan drie zwangerschappen? Daar ben ik dus toch een beetje bang voor.

‘Merel?’

Het is mijn beurt. Ik zucht nog maar eens diep en loop semi-zelfverzekerd naar binnen, al sterf ik inwendig duizend doden. Een minuut of vijf later loop ik buiten. Opgelucht. Licht. En tegelijkertijd onwennig. Alsof mijn lichaam echt iets kwijt is, zeg maar. Omdat ik vooraf vol vragen zat die ik eigenlijk nauwelijks beantwoord kreeg, wil ik vandaag in mijn blog antwoord geven op de meest gestelde vragen omtrent het verwijderen van een koperspiraaltje.

De 9 meest gestelde vragen over het verwijderen van een koperspiraaltje

Let op: het gaat hier om het verwijderen van een koperspiraaltje bij de huisarts. Mijn lichaam kent geen bijzonderheden – althans, niet op dit gebied, en het was een reguliere ingreep. Ik vertel hierbij mijn ervaring. Die van anderen zou kunnen afwijken: misschien minder pijnlijk, mogelijk meer bloed. Daarnaast ben ik geen medicus uiteraard. Zoek je medische informatie, neem dan contact op met een deskundige. 

Hoe moet je je voorbereiden?

In tegenstelling tot wanneer je een (koper)spiraal laat plaatsen, hoef je geen pijnstilling in te nemen. Het is verder ook niet belangrijk op welk moment je in je cyclus zit op dat moment. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat na verwijdering van het spiraal je vruchtbaarheid en ontvankelijkheid voor een spiraal direct terugkeert. Tenzij je een nieuwe laat plaatsen uiteraard. Dus wil je absoluut geen zwangerschap, dan is het raadzaam om in de week voor je het spiraaltje eruit laat halen geen seks te hebben zonder voorbehoedsmiddelen.

Wat gebeurt er precies?

Je mag gaan liggen op een bank met een speculum ingebracht – eigenlijk precies zoals toen de huisarts of gynaecoloog je koperspiraaltje ging inbrengen. Daarna pakt de huisarts/assistente een tang om aan de touwtjes van je spiraal te trekken. Ik moest een paar keer hoesten. Daarna trok ze het spiraaltje eruit.

Hoe voelt het verwijderen van een spiraaltje?

Hoewel ik vooraf te horen kreeg dat het een pijnloze ingreep is, voelde ik wel dat hij naar buiten getrokken werd. Niet per se pijnlijk, maar vooral een heel naar gevoel. Ik vermoed dat het deels samenhangt met de lichte spanning in mijn lijf. Uiteindelijk vond ik dit toch een wat ongemakkelijke toestand en zette ik me schrap voor wat zou komen. Dus ik weet niet precies hoe het is wanneer je volledig ontspannen plaatsneemt.

Waarom mag de assistente deze handeling uitvoeren?

Het zetten van een (koper)spiraal is een gecompliceerdere handeling dan het verwijderen.

Doet het verwijderen van je spiraaltje pijn?

Nee echt pijnlijk zou ik het niet direct noemen. Maar wel een beetje naar gevoel, nogal beurs. Ik voelde hem echt naar buiten getrokken worden, dus dat is sowieso al onprettig natuurlijk.

Wat gebeurt er na afloop van de ingreep?

Je krijgt een maandverbandje om het bloed op te vangen. Ik vermoed dat het bij de één nauwelijks nodig is en bij de ander wel. Het is in elk geval niet vergelijkbaar met een echte menstruatie, meer licht bloedverlies (zoals op een reguliere eerste dag van je ongesteldheid). Overigens ging het bij mij wel door tot ongeveer een dag na het verwijderen. Omdat het een open wondje is, wilde ik liever geen geparfumeerd maandverband of inlegkruisje gebruiken. Gelukkig had ik een verpakking Derma liggen, zonder parfum of andere onnodige toevoegingen. Dat voelt dan toch prettiger en veiliger.

Hoe voel je je na het verwijderen van je koperspiraaltje?

Mentaal voelde ik me echt enorm opgelucht. Eindelijk verlost van dat ellendige ding. Dat heeft verder natuurlijk nog niets te maken met de lichamelijke ongemakken zelf van het spiraal, maar omdat ik er gewoon zo klaar mee was.

Lichamelijk verkeerde ik eigenlijk de rest van de dag in deplorabele staat. Voelde me doodop, had allerlei vage pijntjes, was behoorlijk beurs en wilde het liefst heel de dag huilen omdat ik mezelf zo ontzettend zielig vond. Voor Ro misschien niet zo heel leuk; ik hing met name lamlendig op de bank terwijl hij hard aan het werk was. Maar goed, de rest van de afgelopen drie jaar was mijn lichaam hard aan het werk.

En hoe ging het de dag erna?

De ochtend na het verwijderen verloor ik nog een beetje bloed. Dat was het. Mijn buikklachten waren een stuk minder en ik had ook iets meer energie. Bovendien voel ik me toch ook iets meer mezelf. Minder gedeprimeerd zelfs. Ik kan het niet helemaal goed omschrijven en er mijn vinger niet volledig op leggen, maar wat dat betreft lijkt er toch een omschakeling te zijn.

En de menstruatie?

Eerste menstruatie na verwijderen koperspiraal

Volgens mijn voorspellende app – die vrijwel altijd op de dag goed zit – zou ik die vrijdag ongesteld moeten worden. Wel voelde ik me wat raar die week: misselijk, opgezette buik en .. Het zou toch niet? Tja, hypochonder pur sang heb ik weinig nodig om van alles in mijn hoofd te halen. Dat geef ik eerlijk toe. Dus toen ik overtijd raakte – uiteindelijk zelfs tien dagen – en daar alle symptomen bij optelde, schoot het weleens door mijn hoofd dat ik in verwachting kon zijn. Pas toen ik een halve reep Chocolonely in één keer opat en een paar dagen later het complete huis schoonpoetste als een malle, wist ik dat het niet zo was. Ik was gewoon laat.

 Cyclus in de war

Een rondje internet (wat zijn al die fora toch handig waar mensen hun persoonlijkste verhalen op zetten!) leerde me dat veel meer vrouwen na het verwijderen van het koperspiraal moeten wachten tot de menstruatie op gang komt. En of dat nu ligt aan het spiraaltje zelf of komt omdat je toch meer bezig bent met een eventuele zwangerschap (omdat het nu weer mogelijk is), dat laat ik hierbij in het midden. Ik heb namelijk geen idee wat de oorzaak is. Maar het kan dus wel dat je later bent.

En de menstruatie zelf?

Ongelooflijk, maar waar: die is aanzienlijk minder heftig. Waar ik eerder soms wel tien dagen liep te sukkelen met allerlei klachten, is het nu binnen vijf à zes dagen voorbij. Compleet voorbij dus. Bovendien zijn de laatste twee dagen echt te verwaarlozen. 

Koperspiraal verwijderen: mijn ervaring? 

Voor mij was het één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Ik voel me zoveel lekkerder. Zeker omdat mijn menstruatie niet langer een periode is waar ik enorm tegenop hik, maar die er weer gewoon bij hoort. De vage buikklachten zijn compleet verdwenen, ik zit lekkerder in mijn vel en verlies veel minder bloed dan hiervoor. En ik geloof absoluut dat er genoeg vrouwen zijn die nergens last van hebben. Maar mocht je klachten ervaren sinds het zetten van een koperspiraaltje, dan is het de overweging écht waard hem weer te verwijderen. 

Welke vorm van anticonceptie gebruiken jullie? Herken je je misschien in mijn verhaal? Hoe verliep jouw eerste menstruatie na het verwijderen van je koperspiraal? Ik lees het graag in de comments!

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Image Point Fr – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

4 thoughts on “Spiraaltje verwijderen: verhelpt het alle klachten?

 1. Je verhaal is heel erg herkenbaar. Ik heb zelf ook een koperspiraaltje gehad (wilde geen hormonen) maar na een klein jaar ook deze laten verwijderen. Ik had ook dezelfde ‘normale’ klachten, die vaker voorkomen bij een koperspiraaltje, maar ook die vage klachten/ gevoelens die niet echt te duiden zijn. En ik ging bijna twijfelen of het toch ergens aan mij lag of zo.
  Na het verwijderen van het spiraaltje voelde ik mij ook een middagje zomaar verdrietig (zonder reden) en een beetje vreemd. De dag erop voelde ik mij toch een stuk beter dan met het koperspiraaltje. En ja, ook de menstruatie is nu weer fijn 5 dagen en that’s it. Geen gedoe meer van bij 14 dagen rondom menstruatie.

  1. Blijf het bijzonder vinden om ook de verhalen van anderen te lezen. Zoveel vrouwen hebben last van vage klachten door het koperspiraal.. Pas wanneer hij eruit is merk je hoeveel invloed het op je lijf kan hebben. Fijn dat het bij jou ook zoveel scheelde en dat je nu van die lange menstruatie af bent!

 2. Heel herkenbaar, 2 jaar lang last van buikpijn dat mijn moeder bij sommige dagen dacht dat ik weeën had, sinds ik de mirena spiraal eruit heb, heb ik niet of nauwlijks nog last van de buik. Ik heb nu geen last meer van dagelijkse bloedingen zoals ik toen wel had. Ik voel me weer heerlijk!

  Zelf gebruik op dit moment geen anticonceptie maar alleen een condoom. Puur om alles de rust te geven en als het goed gaat waarom niet.

 3. Ik heb vorige week mijn 2de koperspiraal laten zetten
  Dat was voor mij nog de enige mogelijkheid omdat ik van alle anticonceptie met hormonen er in paniekaanvallen krijg

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten