Waarom Koningsdag voor ons extra bijzonder is

Sinds we in Nederland Koningsdag vieren op 27 april heeft deze dag voor ons een extra feestelijk randje. Maar feest vierden we al jaren: mijn vader is die dag ook jarig. En vandaag (Koningsdag 2016) is helemaal speciaal, want hij wordt zestig.

Koningsdag 2016: de dag begint met luilakken!

Het is net vier uur als we wakker worden van de eerste langs rijdende scooters. Slaperig open ik mijn ogen. Gelukkig liggen de kinderen alledrie nog in dromenland en lijkt het mee te vallen dit jaar. Misschien is het de regen buiten of vindt de ‘jeugd van tegenwoordig’ deze traditie gewoon niet zo interessant meer? Heel erg vind ik het ook weer niet en ik draai me om, klaar om verder te slapen.

Lees ook: Geen zin in Koningsdag? 7 alternatieven!

Een blik terug in de tijd

Toch dwalen mijn gedachten af naar vroeger. Ik herinner de dagen dat het mijn eigen vrienden en kennissen waren die daar op scooters zonder uitlaat rondreden door het dorp. Toen kon ik er de humor wel van inzien. In de jaren die volgden, snapte ik echter steeds minder van wat die ‘puberende kleuters’ toch bezielde. Zeker als ik vermoeid van het uitgaan eindelijk rond vijf uur in bed plofte, zat ik niet te wachten op een stel opgeschoten jongens die het hele dorp uit zijn slaap haalde. Geërgerd over zoveel lawaai kon ik niet eens meer relativeren dat het maar één keer per jaar is.

Rust en relativeringsvermogen

Inmiddels zijn we een paar kinderen verder en ben ik de moeilijkste niet meer. Ik glimlach zelfs als we om vijf uur de tweede ronde voorbij horen komen. En tijdens de laatste keer, rond zeven, lach ik met mijn vriend om die ene scooter die blijkbaar vergeten was op te staan maar toch zijn rondje wil maken. Nu ik toch wakker ben, kijk ik eens op mijn telefoon. Uit de familie-app blijkt de rest ook wakker te zijn. We feliciteren elkaar met de man voor wie vandaag alle vlaggen wat mij betreft echt uithangen: mijn vader.

Onze eigen koning is zestig jaar!

De man aan wie het luilakken vanmorgen waarschijnlijk volledig voorbij is gegaan omdat hij overal doorheen slaapt, die als opa alles door de vingers ziet waar hij ons een standje voor gaf, de vader die geduldig mijn geklaag aan hoort om me vervolgens van passend advies te voorzien en de wandelende encyclopedie in ons leven.

Lieve papa, als je dit leest: van harte gefeliciteerd! En aan ieder ander wens ik een geweldige koningsdag, die hopelijk in elk geval figuurlijk niet in het water valt!

Koningsdag 2016

Wat zijn jouw plannen voor Koningsdag 2016?

Proost! – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

10 Replies to “Waarom Koningsdag voor ons extra bijzonder is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge