Kolven op je werk? Dit moet je weten!

Als je borstvoeding geeft en weer aan de slag gaat, ontkom je er op een bepaald moment niet meer aan: je zal moeten gaan kolven op je werk. Maar wat zijn dan eigenlijk je rechten en plichten? En waar moet je allemaal aan denken? Meerdere moeders vertellen over hun ervaring en geven handige tips.

Mijn ervaring met kolven

Kolven op het werk? Aan mij niet besteed

Als moeders me prezen, omdat ik zolang doorging met voeden van May, riep ik altijd gelijk: ‘Ik had het niet volgehouden wanneer ik betaald werk deed.’ En daar sta ik nog steeds achter. Ik ben er echt heilig van overtuigd dat ik niet zou gaan kolven onder werktijd. Niet alleen omdat ik kolven persoonlijk een gigantische ramp vind -dan zat ik anderhalf uur als een koe met dat apparaat aan en zat er nog maar 50 ml. in de fles- maar ook omdat het me heel onprettig lijkt halverwege je werkzaamheden te moeten stoppen. Volgens mij zou dat me opbreken, zeker in een situatie waarin andere collega’s je terecht wijzen.

Ik maak een diepe buiging voor moeders die wel kolven

Want ik heb een torenhoge bewondering voor alle vrouwen die stug doorzetten. Die wel met kolfapparaat onder de arm kordaat hun weg zoeken naar het invalidentoilet of dat ene stoffige kantoortje verderop. Die blikken en geroddel trotseren om in dat kamertje achteraf 150 ml. tevoorschijn te pompen alsof het niets is. Omdat ik regelmatig verschillende kanten aan borstvoeding belicht, wil ik het vandaag eens hebben over kolven. Wat zijn je rechten en plichten en hoe hebben verschillende moeders dit ervaren? Tot slot een paar tips (van de ervaringsdeskundigen dus)!

Rechten en plichten op gebied van kolven

 • Stel je werkgever op de hoogte van het feit dat je borstvoeding geeft
 • Je hebt de eerste 9 maanden na geboorte van je kind het recht je werkzaamheden te onderbreken om je kind te voeden/te kolven. Dat betekent dus ook dat je naar huis mag, mits je dichtbij genoeg woont.
 • Let op: je mag hierbij niet meer dan een vierde van je werktijd besteden aan kolven of voeden. Dit mag echter geen gevolgen hebben voor je pauzes (die staan hier los van en daar heb je dus ook recht op).
 • Je werkgever dient een plek ter beschikking te stellen die (indien nodig) af te sluiten is. Daarnaast moet deze goed verwarmd en hygiënisch zijn.
 • Dit mag geen gevolgen hebben op je salaris.
 • Overwerk en/of nachtdiensten mag je weigeren tot zes maanden na de bevalling.

(Bron)

Ervaringen van andere moeders met kolven tijdens het werk

Gerdi: drukke baan in het ziekenhuis

Gerdi van Blond & Bruin werkt op een drukke afdeling in het ziekenhuis. Daardoor is het soms heel lastig tijd te vinden om te kolven. Dit resulteerde regelmatig in boze collega’s. Ze waren het er niet mee eens dat ze ging kolven. In eerste instantie werkte Gerdi geen nachtdiensten. Ze kon dan de piketkamer (waar het personeel tijdens de nachtdienst slaapt) gebruiken voor het kolven. Lastiger werd het, toen ze na een paar maanden weer nachtdiensten ging draaien: ze kon van het ene op het andere moment worden opgeroepen. ‘Dit gaf weleens grappige situaties: dat ik met een half flesje melk over de gang moest rennen, snel langs de koelkast, een scan maken en weer verder met kolven.’

Angela: ‘Ze vonden dat ik maar ergens anders moest gaan kolven’

Angela kreeg in het begin veel begrip van collega’s: ze vonden het knap dat ze ging kolven. Maar nadat dochter Naomi een halfjaar was, kwam steeds vaker de vraag wanneer ze zou stoppen. ‘Ik zei dat zolang Naomi en ik het prettig vinden, ik door zou gaan met voeden en dus ook kolven. Eén keer reageerden twee mannen of die melk lekker zou smaken in de koffie. Mijn antwoord ‘Willen jullie het een keer proberen?’ werd niet gewaardeerd, zelf vond ik het wel grappig.’

Angela kolfde in de vergaderruimte en dat zorgde nog weleens voor problemen. ‘Regelmatig zaten er mensen te overleggen terwijl ik hem had afgeblokt. Ze zeiden dan: “Wij hebben deze ruimte geboekt, dus ga maar ergens anders kolven” of vroegen “Kun je over tien minuten terugkomen?” Ik trok mij er niets van aan, vroeg hen vriendelijk om weg te gaan en zei dat ik niet kon wachten met kolven. Toen ik nog maar één keer per dag kolfde, deed ik dat tussen de middag en blokte anderhalf uur zodat ik binnen dat tijdsbestek kon kolven.’

Vanaf het moment dat haar eerste menstruatie plaatsvindt, heeft Angela meer moeite om een volledige voeding af te kolven. Haar kolfrecht verliep ook in deze periode. ‘Gelukkig mocht ik blijven kolven in eigen tijd. Daarnaast kolfde ik ‘s avonds voor het slapengaan om zoveel mogelijk voeding bij elkaar te krijgen. Ik zette alles op alles om door te gaan, wilde niet voor die laatste maanden overstappen op flesvoeding. Met behulp van de borstvoedingstelefoon is dit gelukt. Overigens kolfde ik in mijn vrije tijd ook gewoon waar vriendinnen bij waren, met een hydrofiele doek zie je er niets van. Grappig was dat de mannen zaten te gamen in de woonkamer, tot één van hen zei: ‘Ssst! Ik hoor wat.’ Dat was dus mijn kolf haha.’

Mary-Lou: ‘Ik voelde me soms best schuldig’

Mary-Lou kreeg weinig commentaar van collega’s, op een paar lolbroeken na die dan een grapje maakte als ze onderweg was naar het kolfhok. ‘De ene dag kon ik dat meer hebben dan de andere dag. Dit hing ook een beetje samen met mijn schuldgevoel. Je bent er toch, in mijn geval, twee uur totaal tussenuit. Maar ondanks het schuldgevoel naar mijn teamgenoten vond ik de onderbrekingen erg fijn. Het weer beginnen met werken na mijn verlof vond ik na mijn verlof vond ik namelijk best pittig. En ook was het frustrerend dat het kolven zelf niet van een leien dakje ging.’

Tips voor moeders die twijfelen/willen gaan kolven

Kolf een voorraadje af

Gerdi: ‘Het helpt als je van tevoren al een vriezertje vol melk hebt, de eerste dagen/weken gaat kolven, werken en een jonge baby thuis vaak niet samen met een enorme productie op het werk. Het is al een hele geruststelling als er thuis een vriezertje vol staat, want juist als je graag een flesje vol wilt kolven lukt dat natuurlijk niet!’

Trek je niks aan van anderen

Angela: ‘Gewoon doen, zou mijn reactie zijn. Maar dat is niet helemaal fair natuurlijk. Ik denk dat je jezelf moet afvragen waarom je twijfelt: voel je je er zelf niet prettig bij of ben je bang voor de reactie van anderen? Geloof mij, dat laatste is het niet waard hoor. Jij bent moeder en wil je kindje het beste geven. Borstvoeding valt daar ook onder. Je hebt recht op kolftijd tot de negende levensmaand van je kind. Dat betekent inderdaad minder uren werken, maar ook dat gaat je lukken. Ik vond het hele fijne momenten: heerlijk een tijdschrift lezen en filmpjes en foto’s bekijken van Naomi. Ik had die momenten echt even nodig tussen het werken door, daarna kon ik fris aan de slag! Stiekem mis ik het nu weleens.’

Probeer wat verschillende kolven uit

Mary-Lou: ‘Ik ervaarde het kolven zelf niet als onprettig. Je hoort wel eens verhalen in de trant van melkkoe, maar zo heb ik mezelf nooit gevoeld. Wel ben ik benieuwd of het kolven met een andere en duurdere kolf beter was gegaan. Dus mijn tip zou zijn om voor aanschaf een kolf te huren om te kijken of het wel bij je past.’

Blogs over kolven van andere moeders

Angela van Mama met Passie kolft al een paar maanden. Die ochtend lijkt precies als alle anderen te zijn, maar dan zit ze ineens oog in oog met de glazenwasser. Tijdens het kolven wel te verstaan! Zoals ze zelf zegt: ‘Gevalletje: doe altijd de raamdecoratie dicht!’ Grappig is ook de reactie van deze glazenwasser op haar blog. Maar naast deze wel heel aparte ervaring, was het kolven voor haar vooral heel prettig. Op deze manier kon ze langer doorgaan met voeden, zo vertelt ze.

Mary-Lou van MamaLou Blogt laat een andere kant zien. Ze voelde zich toch schuldig tegenover collega’s en daarbij kolfde ze niet voldoende melk om te voldoen aan de behoefte van haar zoon, zo schrijft ze in deze blog. Daarnaast vind je hier een heel handig schema dat kan helpen bij het afbouwen van kolven. Hier kun je lezen waarom ze kolven best vindt tegenvallen.

Romy van Dochterlief kolfde maar liefst zes maanden fulltime (!) voor haar dochter. Je kunt je wel voorstellen dat ze na deze periode bepaalde zaken kon missen als kiespijn. Als ervaringsdeskundige geeft ze ook tien tips, waar jij weer je voordeel mee kunt doen.

Wat is jouw ervaring met kolven op het werk?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ik wil graag alle vrouwen bedanken die me hebben geholpen bij het schrijven van dit blog met het delen van hun ervaringen en eigen blogs.

De foto bij deze blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

16 thoughts on “Kolven op je werk? Dit moet je weten!

 1. Het is iets waar je als jonge moeder niet meteen stil bij staat als je een werkplek zoekt of overweegt een vergaderruimte te huren: hoe zit het met het kolven. Onvoorstelbaar hoe weinig sympathiek er wordt gereageerd op zoiets belangrijks.

 2. Mooi om ervaringen van anderen te lezen! Ik heb van 6-18 mnd gekolft op mijn werk, 2 keer per dag (in het begin 3 keer), 4 dagen per week. Ik ben uiteindelijk gestopt omdat het mij teveel werktijd kostte. Gelukkig nooit flauwe grapjes gehoord, dat lijkt mij echt heel vervelend!

  1. Bewondering voor je doorzettingsvermogen. Knap! Lijkt me ook vervelend ja, uiteindelijk zit je daar niet voor je lol maar om je kind te kunnen voeden.

 3. Ik heb ook nooit gekolfd en ben ook blij dat ik het niet heb hoeven doen. ‘Gelukkig’ heb ik ook geen betaald werk, de druk lijkt mij dan ook heel groot…

  1. Lijkt mij ook een lastige ja, zeker als je collega’s negatief reageren. Vind dat Angela er echt heel sterk in stond en gewoon lak had aan die opmerkingen of weerstand. Terecht natuurlijk 🙂

 4. Ik vond het ook wel fijne momentjes op werk. Meteen even een appeltje eten of kletsen met een collega op een andere afdeling van het ziekenhuis. In de thuiszorg vond ik het lastiger en moet je zelf goed kunnen plannen of met een collega die kan plannen. Gelukkig heb je dan wel vaak ‘gaten’ door de dag heen. Ook op een congres bij de jaarbeurs in Utrecht is een goede kolfruimte en zat ik met twee andere dames, haha. En het enige moment dat ik mij een melkkoe voelde was met een elektrische kolf voor de eerste keer, naast mijn bed in mijn blootje op een stoel naast de kraamhulp en mijn man. Mijn oudste zoontje was net geboren. Dat had wel wat beter gekund 😉 Een handkolf had mijn voorkeur daarna, gewoon van marktplaats!

  1. Lijkt me inderdaad lastig om in de thuiszorg een fijne kolfplek te vinden, maar fijn dat het je wel lukte.

   Dat was goed geregeld! Prettig, je zit in elk geval met gelijkgestemden 🙂

   Die handkolf heb ik eigenlijk nooit geprobeerd. Die elektrische pomp maakt inderdaad geluiden die ik ook met een melkkoe associeer haha! Slim om hem via marktplaats te halen, scheelt veel geld!

 5. Ik heb bij allebei gekolfd op het werk. Bij de oudste deed ik dat in een hoekje van de docentenkamer, met mijn rug naar de deur. ‘s Avonds ging ik zelf naar school en reserveerde ik een skillslab om te kolven. Kreeg dan ook een koelkast toegewezen waar ik gebruik van mocht maken.
  Bij de jongste was het een ander verhaal: die weigerde de fles tot 9 maanden. Ik kolfde dan wel 1x tijdens werk en de rest van mijn kolftijd gebruikte ik om heen en weer te rijden naar het kinderdagverblijf om haar daar te voeden.
  Gelukkig ging het kolven bij mij altijd als een trein: binnen een kwartiertje 200cc uit 1 borst.
  Qua reacties van collega’s scheelt het heel erg dat er zoveel vrouwen in het onderwijs werken, nooit een probleem geweest.

  1. Fijn dat ze ook tijdens je opleiding meedachten. En wat dat betreft is het prettig dat je de mogelijkheid moet krijgen om live te voeden, zo kon je alsnog borstvoeding blijven geven. Knap dat je het zo hebt gedaan. En wat lekker zeg, ik ben met kolven gestopt omdat er zo weinig resultaat kwam. Daar baalde ik zo van!
   Scheelt zeker, veel meer begrip.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten