Kokosolie van Omega & More | Smaakt dat niet heel erg naar kokos?

Gebruik jij weleens kokosolie in de keuken? Ik eigenlijk nooit. Tot laatst: ik had namelijk een potje kokosvet in de kast staan van Omega & More, waar ik nog weleens mee wilde koken of bakken. En omdat mijn voorraad havermoutpannenkoekjes op was, besloot ik nieuwe te bakken in kokosolie. Wat dat deed met de smaak en hoe gezond kokosvet als vervanging van (room)boter of zonnebloem- en olijfolie is, lees je hier!

Lol in Limburg

Tijdens ons alom geprezen weekendje weg naar Limburg, verzorgde TerraSana een heerlijk pakket met eten met zowel een Japanse als Mediterraanse maaltijd. In de drukte kwamen we hier helaas niet volledig aan toe, maar we namen de spullen mee naar huis. Ik ging voor de ahornsiroop en kokosolie van Omega & More. Vooral dat laatste trok mijn interesse: welk effect zou het hebben op je maaltijd? En hoe gebruik je dat eigenlijk in de keuken?

Kokos en ik? Wij gaan niet samen

Althans, die uitspraak moet ik nuanceren. Kokossmaak en ik gaan niet samen; in verzorgingsproducten vind ik het juist heerlijk. Waar anderen verslingerd zijn aan bounty of wat kokosschaafsel over hun eten, word ik misselijk van de smaak. Daarom stond ik een beetje huiverig tegenover mijn kokosolie van Omega & More. Wat nu als het hele gerecht straks naar kokos smaakt? Mijn olie stond dus even in de kast te verstoffen voor ik hem durfde te gebruiken.

Kokosolie zonder smaak

Wat bleek? Het smaakt verrassend genoeg helemaal nergens naar. Ik was blij verrast, want nu kon ik er mijn Alpro havermoutbanaanpannenkoeken in bakken en dat is toch een stuk beter voor je gezondheid dan de margarine die ik daarvoor gebruikte. En sinds ik de pannenkoekjes beleg met ahornsiroop (ook uit het assortiment van TerraSana) eet ik helemaal de gezonde versie. Beter dan de pannenkoeken met normale stroop, die ik voorheen altijd at. En qua smaak doen ze niet onder voor elkaar, al meent Ro dat de havermoutpannenkoekjes wat te veel naar banaan smaken.

Hoeveel kokosolie heb je nodig?

Tijdens het bakken van de pannenkoekjes had ik aan een piepklein beetje genoeg. Het smelt heel snel, is binnen korte tijd goed heet en loopt uit naar de zijkanten van je pan. Daardoor is het heel gebruiksvriendelijk en – naar mijn bescheiden mening – een stuk makkelijker dan boter.

Hoe gezond is kokosolie?

De meningen zijn hierover verdeeld. Als je wil weten hoe het echt zit met laurinezuur en of de middellange verzadigde vetzuren goed of slecht voor je zijn, verwijs ik je graag naar dit artikel. Hierin staat bovendien heel duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen verzadigd vet en (meervoudig) onverzadigd vet, wat transvetten zijn en hoe je de cholesterolwaarde moet interpreteren.

Kokosolie van Omega & More

Ingrediënten

2220 ml. pure kokosolie (allergenen: noten)

Ecologische voordelen

De kokosolie van Omega & More is vegan en wordt gemaakt van kopra. De geur verdwijnt na een stoombehandeling, dus hierbij gebruikt men geen chemicaliën. Het voordeel hiervan is dat je dus een vet/olie krijgt waaraan geen geur of smaak zit. En daardoor beïnvloedt dit product je gerechten niet. Van de 99 gram vet per 100 gram is 86,5 verzadigd.

Ter vergelijking: roomboter bevat 81 gram vet per 100 gram, waarvan 51 gram verzadigd; olijfolie 100 gram vet waarvan 14 gram verzadigd en zonnebloemolie 100 gram vet waarvan 13 gram verzadigd. Hierbij wil ik wel graag aantekenen dat je van kokosolie dus echt een minieme hoeveelheid nodig hebt.

Prijs

Een pot kokosolie van 2220 ml. kost tussen de € 15,00 en € 20,00 en is te koop in zowel diverse natuurwinkels als online. Kijk voor de exacte informatie op de website.

Over TerraSana

Het Leimuidense bedrijf TerraSana levert producten die bijdragen aan een groter evenwicht tussen productie en consumptie. Duurzaamheid is belangrijk, zowel in hun assortiment als het bedrijf zelf. Wanneer je dus bij TerraSana koopt, weet je dat je bijdraagt aan een beter milieu.

kokosolie
Het eindresultaat: vegan havermoutpannenkoeken, gebakken in kokosolie en met een scheutje ahornsiroop.
Gebruik jij weleens kokosolie in de keuken?
En kende jij TerraSana al?

Author: Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

10 Replies to “Kokosolie van Omega & More | Smaakt dat niet heel erg naar kokos?

  1. Ik gebruik regelmatig kokosolie! Ik smeer het ook als vervanger van boter op mijn brood. Het is erg gezond en stimuleert ook de vetverbranding. Ideaal!

  2. Ik ben een steeds grotere fan van kokosolie, ondanks dat ik altijd wat afwachtend ben met dit soort hypes. Ik kook, bak en braad tegenwoordig met kokosolie, daarnaast gebruik ik het ook bij mijn huidverzorging. Ik ben fan! Dit merk gebruik ik ook regelmatig en vind ik ook heel fijn.
    Alleen ben ik nu wel nieuwsgierig naar je havermoutbanaanpannekoeken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge