Soms heb je een drukke dag achter de rug en heb je helemaal geen zin om te koken. Toch kan je niet dagelijks iets thuis laten bezorgen; dat is zowel financieel als voor je gezondheid beter. Daarom help ik je in dit artikel aan een goede basis om toch enthousiast te worden. Met deze 6 tips krijg je namelijk vanzelf weer zin om iets lekkers op tafel te zetten.
Geen zin om te koken?
Heb je geen zin om te koken? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van FoodService Instituut Nederland (2021) blijkt namelijk dat dat met name millennials en Gen Z liever iets bestelt. Gemak staat voorop en de coronacrisis bleek een katalysator in de trend die al even daarvoor was ingezet. Toch is zelf koken beter voor het milieu, een stuk goedkoper en kan het gezonder zijn, mits je leert koken zonder pakjes en zakjes. Tijd dus om toch zelf in de keuken te gaan staan. Wat je nodig hebt?
6 tips om zelf koken leuker te maken
Gebruik goed gereedschap
Als je zelf wil koken, is het belangrijk dat je goed gereedschap in de keuken hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan een professionele messenset. En wat te denken van goede pannen? Maar ook mijn KitchenAid, die ik mezelf vorig jaar met kerst cadeau deed, de multifunctionele rijstkoker en de AirFryer zijn hun aankoopbedrag in goud waard. Goede spullen betekenen heel veel voor de smaak van je gerechten en het gemak in de keuken.
Kook met kwalitatieve producten
Naast een goede basis is de kwaliteit van je producten ook van belang. Nu maakt het voor suiker, bloem of maizena niet echt uit, maar vleeswaren smaken beter wanneer je kiest voor kwaliteit. Ga bijvoorbeeld eens langs een boer in de buurt. Bij boerenwinkels vind je de heerlijkste weidekazen, romige yoghurt, verse groenten, biologische honing en grasgevoerd rundvlees. Dat proef je.
Gebruik je tijd slim
De reden dat millennials en Gen Z liever kiest voor gemak, is dat eten koken vaak meer tijd kost – en dat hebben we niet altijd (over voor onze maaltijd). Toch is het helemaal niet zo moeilijk om dat te verweven met onze drukke levens.
- Kruid je vlees voor je van huis vertrekt (of de avond ervoor), zodat de smaken nog beter tot hun recht komen.
- Snijd bepaalde groenten direct na inkoop en stop ze in bakjes in je vriezer. Zo heb je altijd verse groenten bij de hand, terwijl het minimale inspanning kost. Neem bijvoorbeeld een ui: deze kan je na invriezen prima in een pastasaus verwerken. Net als paprika, courgette en zelfs champignons – mits je ze blancheert.
- Kook vooruit (meal prepping). Of vries de helft van een gerecht in. Soep, pasta of rijstgerechten zijn hiervoor perfect. Ook vlees kan je gedeeltelijk invriezen voor een later moment.
Door je tijd te nemen en vooruit te denken, bespaar je op een ander moment juist weer tijd. Na een drukke werkdag hoef je alleen maar een bakje eten op te warmen, terwijl je die luie zondagmiddag kunt gebruiken om te investeren in de rest van je week.
Leer een paar gezonde, simpele recepten
Er was een periode waarin ik bijna wekelijks een keer pizza bestelde of patat ging halen. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Niet alleen vanwege de AirFryer, waarin gebakken aardappeltjes zo klaar zijn, maar ook omdat ik wat comfort food recepten achter de hand heb. Ik zorg wekelijks dat we de juiste ingrediënten in huis hebben, zodat de verleiding veel minder groot is om toch iets te bestellen. Pizza halen we heus nog weleens, maar maximaal één keer per maand. En onderstaande is misschien niet altijd even gezond, maar altijd beter dan een volvette pizza waar de kaas vanaf druipt denk ik dan maar.
Mijn favorieten?
- Pasta met spinazie en spekjes (het enige dat je nodig hebt is een pak spekjes, spinazie met Boursin van Iglo of een pak spinazie à la crème en roomkaas met knoflook)
- Pasta met rode pesto (potje rode pesto, snoeptomaatjes en evt. spekreepjes)
- Rijst met chicken tonight (we hebben in de vriezer kleine verpakkingen met voorgesneden groentemix liggen voor noodgevallen)
- Tosti met ketchup (als niemand zin heeft om te koken, is tosti altijd een goed idee)
Afwisseling
Hoe meer je van hetzelfde kookt, hoe saaier het soms is. Bovendien komt een bepaald recept na verloop van tijd vaak je neus wel uit en is de verleiding om toch te bestellen het grootst. Afwisseling helpt daartegen. Daag jezelf eens uit en kies er eens voor een week vegetarisch te eten. Of laat je kinderen eens helpen bij het opstellen van het weekmenu – of beter nog: bij het koken. En helpt dit allemaal niks? Dan vind je tussen deze 37 simpele recepten voor moeilijke eters vast wel iets waar je vandaag wel zin in hebt 😉
Leer koken van iemand anders
Vind je het lastig omdat je simpelweg niet kan koken? Leer het dan van iemand anders die wél goed kookt. Bijvoorbeeld je oma of één van je ouders, bezoek een workshop of doe een cursus. Uiteindelijk is goed leren koken toch vooral een kwestie van oefenen – en hoe beter je wordt, des te meer plezier het oplevert.
Kook jij elke avond of bestel je ook weleens iets uit gemak? Wat zijn jouw beste tips om te leren (houden van) koken?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Uitgelichte afbeelding ©Dragen Zigic – Shutterstock
Koken is ‘niks aan’ vind ik. Maar het helpt inderdaad wel als je goede spullen hebt. Niettemin is koken voor mij toch vooral een verplichting, iets wat ik doe om te kunnen eten. Want lekker eten doe ik wel graag : )